ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!
Γράφει ο Μένιος Τασιόπουλος
Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για το τι περιμένει την Ελλάδα το 2021 και μετά, η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να δώσει μέχρι τέλους τη μάχη για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι προϋπόθεση για να εισέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Και η ανάπτυξη είναι η μόνη στερεή βάση για να εξέλθει η Ελλάδα των μνημονίων το καλοκαίρι του 2018 κατά τρόπο βιώσιμο.
Πρέπει να ομολογήσουμε ότι για να φθάσουμε μέχρι εδώ η κυβέρνηση έκανε πολλές υποχωρήσεις, παραβιάζοντας κατά τρόπο σαρωτικό τις πολιτικές αρχές της.
Ψηφίσθηκαν κατά παρέκκλιση του Συντάγματος όλα τα μέτρα για το 2019-2020, προκειμένου το ΔΝΤ και το Βερολίνο να συμφωνήσουν όσον αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους.
Παραλλήλως, έγιναν συνεννοήσεις ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού με σκοπό να διαμορφωθεί το κλίμα που θα ενθάρρυνε υποψήφιους διεθνείς επενδυτές.
Με τον τρόπο αυτό η έξοδος στις αγορές χρήματος θα αποκτούσε γερά θεμέλια. Κι όμως όλος αυτός ο σχεδιασμός, που δεν είναι μόνο ελληνικός, κινδύνευσε να πέσει στο κενό.
Πως το Βερολίνο παγιδεύει την Ελλάδα
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ, εμπόδισε την αποδέσμευση της Ελλάδας από τον κύκλο των Μνημονίων και το «σπιράλ της χρεοκοπίας», στο οποίο έχει εισέλθει από το 2009.
Λόγω της άρνησής του όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, το Βερολίνο δεν άφησε περιθώρια για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την πορεία της για οριστική έξοδο στις αγορές μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο οργανώνει την παραμονή της Ελλάδας στη μνημονιακή παγίδα, έστω και εάν η παγίδα θα έχει από το καλοκαίρι και μετά άλλο όνομα. Το οργάνωσε, απαιτώντας και επιβάλλοντας υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μία πενταετία.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, οι τόκοι το 2020 θα κινούνται στα 6,5 δισ ευρώ, το 2021 θα φθάσουν τα 11 δισ ευρώ, το 2022 θα διπλασιασθούν και πάλι, φθάνοντας τα 24,5 δισ. Το 2023 θα μειωθούν στα 17,6 δισ και το 2024 θα πέσουν στα 13,6 δισ ευρώ.
Είναι προφανές πως αυτό θα οδηγούσε σε μία ανακύκλωση της χρεοκοπίας. Γι’ αυτό και το ελληνικό χρέος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα αναδιαρθρωθεί, παρότι είναι δεδομένο πως οι Γερμανοί θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συρρικνώσουν όσο γίνεται περισσότερο την ελάφρυνση.
Το παρήγορο είναι ότι στους κόλπους των ευρωκρατών έχει ενισχυθεί η πτέρυγα, η οποία επιδιώκει ένα success story στην ελληνική περίπτωση. Θεωρεί ότι αυτό είναι αναγκαίο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωζώνη.
Διαφορετικά, άλλωστε, η Ελλάδα θα οδεύσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα χρεοκοπία. Αυτό το γνωρίζουν και στο Βερολίνο, αλλά εκεί, έστω κι αν δεν το ομολογούν, κυριαρχεί η άποψη πως η Ελλάδα είναι μια πολύ προνομιούχα χώρα για να είναι ιδιοκτησία των Ελλήνων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου