PROF. PERRY WILSON: «ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ (ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ)»
Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale: Πιθανές απροσδόκητες μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τον εμβολιασμό (αυτοάνοσα).
Το εμβόλιο είναι ένα όπλο που μπορεί να μην είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ο Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Yale ο F. Perry Wilson* απαριθμεί 9 πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά-λάθος με τα νέα εμβόλια.
Καταγράφει τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του και επισημαίνει ότι μπορούν να υπάρξουν απροσδόκητες μακροπρόθεσμες παρενέργειες (αυτοάνοσα) αλλά και κίνδυνος που θα προκύψει από την πραγματοποίηση μόνο της 1 δόσης και θα προκαλέσει την αύξηση αντοχής του ιού.
”Οι ανεπαρκείς εμβολιασμοί ενδέχεται να επιτρέψουν στον ιό να αναπτύξει «αντοχή στα εμβόλια»” υποστηρίζει.
Ανησυχώντας μαζί, μπορούμε να αποτρέψουμε πολλά από αυτά να συμβούν λέει.
Σκεφτείτε το επίτευγμα. Μέσα σε ένα μήνα από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 – του κορωνοϊού που προκαλεί το Covid-19 – το γονιδίωμά του προσδιορίστηκε σε αλληλουχία. Τρεις μήνες αργότερα, τα πρώτα υποψήφια εμβόλια εγχύθηκαν σε ανθρώπους εθελοντές σε κλινικές δοκιμές….
Ως γιατρός, κλινικός ερευνητής και επιδημιολόγος, είμαι ενθουσιασμένος με τα δεδομένα εμβολίου μέχρι στιγμής. Η 95% αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer / BioNTech και Moderna mRNA είναι άνευ προηγουμένου και καλύτερη από ό, τι ελπίζαμε.
Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Πρέπει να μετριάσουμε τον ενθουσιασμό μας με την αναγνώριση ότι το εμβόλιο είναι ένα όπλο που μπορεί να μην είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να το χρησιμοποιήσουμε.
Πολλά μπορούν να πάνε στραβά.
Εκφράζω τις ανησυχίες μου…. Και.. ένας από τους λόγους που ανησυχώ είναι να διασφαλίσω ότι τα πράγματα που ανησυχώ δεν θα πραγματοποιηθούν.
Ανησυχώντας μαζί, μπορούμε να αποτρέψουμε πολλά από αυτά να συμβούν. Παρέχω τις ανησυχίες μου σε μια βολική μορφή λίστας, με διαβάθμιση από χαμηλή πιθανότητα ως υψηλή.
1) Απροσδόκητες μακροπρόθεσμες παρενέργειες (πιθανότητα: χαμηλή)
Αν και τα εμβόλια mRNA δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μια προσπάθεια εμβολιασμού ευρείας κλίμακας, θεωρητικά, δεν υπάρχει τόνος που να πάει στραβά εδώ.
Το μόριο mRNA είναι απίστευτα ασταθές – είναι τόσο εύκολο να διαλυθεί, πρέπει να μεταφερθεί σε εξαιρετικά κρύες συνθήκες. Δεν έχει την ικανότητα να ενσωματωθεί στο DNA, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης επιστημονικής φαντασίας ανθρωπο / κορωνοϊκάές μεταλλάξεις.
Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι μια ανοσολογική αντίδραση στο RNA θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες (όπως ο λύκος) στο δρόμο, αλλά εκτενείς δοκιμές σε ανθρώπους δεν το έχουν δείξει ακόμη.
2) Δεν θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους (πιθανότητα: χαμηλή)
….Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των εμβολίων mRNA είναι ότι είναι αρκετά εύκολο να κλιμακωθούν. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να παρασκευάσετε περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις σε έναν βιοαντιδραστήρα με μέγεθος μιας φιάλης coca cola.
Αλλά δεν χρειάζεται να εξαρτόμαστε μόνο από τα εμβόλια mRNA. Το εμβόλιο της AstraZeneca (το οποίο περιέχει λίγο γενετικό υλικό κορωνοϊού ..) πρόσφατα πήγε πίσω, αλλά είναι πιθανό να συμμετάσχει στη μάχη τους επόμενους μήνες. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson – που είναι αξιοσημείωτο ως αγωγή μιας δόσης – ενδέχεται να λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στις αρχές του 2021.
Υπάρχουν επί του παρόντος 13 εμβόλια σε δοκιμές στη φάση 3 (δεν περιλαμβάνονται το εμβόλιο Pfizer / BioNTech), 17 στη φάση 2 και πολλά άλλα βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της δοκιμής. Πολλά από αυτά τα υποψήφια εμβόλια στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα κορωνοϊού – τον ίδιο στόχο που οδήγησε σε υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας στους πρωτοπόρους. Εάν αυτές οι δοκιμές μπορούν να προσλάβουν συμμετέχοντες γρήγορα, ο οπλισμό μας θα αυξηθεί υπολογίσιμα.
Υπάρχει όμως μια ανησυχία: Η ύπαρξη αποτελεσματικών εμβολίων (όπως το Pfizer / BioNTech’s και το Moderna) μπορεί να μειώσει την πρόσληψη σε συνεχείς δοκιμές. Η εγγραφή σε μια δοκιμή σημαίνει ότι έχετε συνήθως 50% πιθανότητα να λάβετε εικονικό φάρμακο αντί για εμβόλιο.
Θα συνεχίσουν να προσφέρονται εθελοντικά άτομα όταν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί σύντομα να κυκλοφορήσει στην αγορά; Θα ξέρουμε αρκετά σύντομα.
3) Ο εμβολιασμός πολιτικοποιείται (πιθανότητα: χαμηλή)
..Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, που θέλουν απεγνωσμένα να ξανανοίξουν την κοινωνία με οποιοδήποτε κόστος, θα έβλεπαν το εμβόλιο ως δώρο ”εξ ουρανού”. Ωστόσο, ο σημερινός ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπήρξε «σκεπτικιστής για το εμβόλιο».
Όμως, το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί το πιο ευρέως δημοφιλές επίτευγμα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Και τον ενθαρρύνω ως προς αυτό ,ο ενθουσιασμός του για το εμβόλιο μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των υποστηρικτών του, πολλοί από τους οποίους είναι όλο και πιο σκεπτικιστές για την επιστήμη και έχουν «χαμηλή κοινωνική εμπιστοσύνη».
4) Δεν θα υπάρχουν αρκετές προμήθειες εμβολίων (πιθανότητα: μέση)
Αυτό είναι περισσότερο από ένα πρόβλημα. Τα εμβόλια απαιτούν γυάλινα φιαλίδια, βελόνες, αλκοολούχα επιχρίσματα και – στην περίπτωση του εμβολίου Pfizer / BioNTech – μια καταπληκτική ποσότητα ξηρού πάγου.
Στην πραγματικότητα, η Pfizer μείωσε τις εκτιμήσεις για την παράδοση εμβολίων στη μέση λόγω των απροσδιόριστων ελλείψεων αυτών των προϊόντων. Αυτά τα προϊόντα γενικά δεν παράγονται από τον κατασκευαστή εμβολίων και πρέπει να προέρχονται από άλλες εταιρείες.
Παρά την επιτυχία της Επιχείρησης Warp Speed στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για επίκληση του νόμου περί αμυντικής παραγωγής για αύξηση της προσφοράς αυτών των κρίσιμων συστατικών του προγράμματος εμβολιασμού.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν την πιθανότητα να έχουμε άφθονο εμβόλιο στους καταψύκτες αλλά όχι αρκετές βελόνες….. Αυτό θα επιβραδύνει τη διάθεση του εμβολίου, παρατείνοντας την πανδημία παρά τους εγκεκριμένους υποψήφιους για εμβολιασμό.
5) Οι άνθρωποι δεν θα λάβουν και τις δύο δόσεις (πιθανότητα: μέτρια)
Τα εμβόλια πολλαπλών δόσεων δεν είναι κάτι νέο – η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά (MMR), ο ροταϊός και ο τέτανος είναι όλα σχήματα πολλαπλών δόσεων. Αλλά αυτά είναι τα συνηθισμένα παιδικά εμβόλια, και οι γονείς τείνουν να έχουν λίγο πιο εμμονή για την υγεία των παιδιών τους από ό, τι για τα δικά τους.
.. Η λήψη ενός ετήσιου εμβολίου γρίπης είναι εύκολη επειδή είναι μόνο μία λήψη. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είμαστε καν τόσο καλοί στο να λαμβάνουμε το ετήσιο εμβόλιο γρίπης (μόνο το 45% των ενηλίκων των ΗΠΑ έλαβαν το εμβόλιο γρίπης τους στην περίοδο γρίπης 2018-2019).
Πόσοι από εμάς θα θυμηθούμε να επιστρέψουμε τρεις εβδομάδες αργότερα για τη β δόση κατά Covid-19; Αυτό θα έχει μερικές πραγματικές συνέπειες. Πρώτον, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται προστατευμένοι να είναι πιο χαλαροί και θα εξαπλώσουν τον ιό ακόμη πιο γρήγορα.
Υπάρχει όμως μεγαλύτερη ανησυχία εδώ. Αρκετοί Ιολόγοι πιστεύουν ότι οι ανεπαρκείς εμβολιασμοί ενδέχεται να επιτρέψουν στον ιό να αναπτύξει «αντοχή στα εμβόλια».
Το σκεπτικό εδώ είναι ότι ένα μερικώς εμβολιασμένο άτομο μπορεί να πάθει λοίμωξη χαμηλού βαθμού, και οι πιέσεις επιλογής μέσα σε αυτό το άτομο θα ευνοήσουν ιούς που μπορούν να αποφύγουν την ανοσοαπόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο.
Ρώτησα τον ανοσολόγο Yale Akiko Iwasaki σχετικά με την πιθανότητα: «Είναι πιθανό τα άτομα που θα πάρουν μόνο τη μια δόση εμβολίου… να μολυνθούν, με αποτέλεσμα τη μετάλλαξη διαφυγής;», είπε. «Αυτό είναι καθαρά υποθετικό αυτήν τη στιγμή, καθώς δεν έχουμε δει ακόμη τέτοια μεταλλάξεις διαφυγής να προέρχονται από φυσικά μολυσμένα άτομα που έχουν υποβέλτιστη ανοσία».
Τι κάνουμε λοιπόν για να κάνουμε τους ανθρώπους τη β δόση; Ακολουθούν μερικές ιδέες, από τον Dylan Scott του Vox.
6) Οι γιατροί θα υποσκελίσουν την αλήθεια για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να εμβολιαστούν πιο γρήγορα (πιθανότητα: μέτρια)
Έως ότου υπάρξει επάρκεια εμβολίων θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε όποιον πρέπει να το λάβει πρώτα και όποιος πρέπει να περιμένει, να περιμένει.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κυκλοφόρησαν την αρχική τους καθοδήγηση, εστιάζοντας στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και στους κατοίκους εγκαταστάσεων μακροχρόνιας περίθαλψης για την πρώτη φάση της διάθεσης.
Η Φάση 2 είναι εκεί όπου γίνεται δύσκολη η κατάσταση. Δεν έχουμε ακόμη μεγάλη σαφήνεια, αλλά είναι πιθανό το εμβόλιο να προορίζεται για όσους έχουν προϋπάρχουσες καταστάσεις (όπως μεγαλύτερη ηλικία, διαβήτης και ίσως ακόμη και παχυσαρκία). Πώς θα γνωρίζει το τοπικό σας CVS ότι έχετε αυτές τις συννοσηρότητες; Ο γιατρός σας πιθανότατα θα εγγυηθεί για εσάς.
Αυτό θα δημιουργήσει κάποια διεστραμμένα κίνητρα για γιατρούς σαν εμένα, οι οποίοι συχνά σκέφτονται περισσότερο για το όφελος για τους μεμονωμένους ασθενείς από ό, τι για την κοινωνία γενικότερα. Πρέπει να ελέγξω για άλλη μια φορά την αρτηριακή πίεση για να δω αν μπορώ να κάνω διάγνωση υπέρτασης;
Πρέπει να ελέγξω το σημάδι “παχυσαρκία” στη φόρμα εμβολίου ακόμα και αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος; Και μήπως νομίζετε ότι οι γιατροί είναι απρόσβλητοι από αυτόν τον τύπο συμπεριφοράς, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω πόσο συχνά δίνουμε στους ασθενείς μας αντιβιοτικά χωρίς λογικό λόγο – 30 τοις εκατό στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα.
Θέλουμε να κρατήσουμε τους ασθενείς μας ευχαριστημένους. Αυτό δεν είναι πάντα το σωστό. Υπάρχει σίγουρα ένα ζήτημα αδικίας, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους γιατρούς να αναβαθμίζουν τους ανθρώπους σε «υψηλό κίνδυνο» είναι η ακατάλληλη κατανομή σπάνιων πόρων εμβολίου σε εκείνους που πιθανότατα θα κάνουν εντάξει χωρίς αυτό.
Ενώ τα εμβόλια είναι λιγοστά, είναι σημαντικό να εμβολιάζουμε τις πραγματικές ομάδες υψηλού κινδύνου και όχι τα άτομα που οι γιατροί μπορούν να θεωρήσουν ότι είναι σε υψηλό κίνδυνο.
7) Τα εμβόλια θα επιδεινώσουν την ανισότητα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης (πιθανότητα: υψηλή)
Αυτό είναι πράγματι επακόλουθο του Νο. 3… Υπάρχουν σήμερα 80 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ χωρίς τακτική πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, πολλοί από τους οποίους έχουν σημαντικές συννοσηρότητες που κανείς δεν τεκμηριώνει.
Πρόκειται κυρίως για αφροαμερικανούς και χαμηλότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης άτομα. Αυτοί είναι επίσης οι άνθρωποι που υπέφεραν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Με άλλα λόγια, είναι οι άνθρωποι που θα επωφεληθούν περισσότερο από το εμβόλιο. Και μπορεί να μείνουν πίσω.
Για να το αποτρέψουμε αυτό, χρειαζόμαστε στοχευμένα προγράμματα εμβολιασμού σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και με λιγότερους πόρους. Πρέπει επίσης να παραιτηθούν από τους περιορισμούς συννοσηρότητας μεταξύ εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στο δικαίωμα..
8) Αναδύεται μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας (πιθανότητα: υψηλή)
Ενενήντα πέντε τοις εκατό αποτελεσματικότητα…
Το πρόβλημα με την ψευδή αίσθηση ασφάλειας δεν είναι κοινωνικό, είναι ατομικό. Όταν ένα εμβόλιο είναι 95% αποτελεσματικό, όλοι όσοι το παίρνουν υποθέτουν ότι είναι στο 95 τοις εκατό. Κανείς δεν πιστεύει ότι είναι στο 5 τοις εκατό, αλλά 5 στους 100 ανθρώπους είναι.
Εάν αυτά τα πέντε άτομα σταματήσουν να συμπεριφέρονται με συμπεριφορές όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η μάσκα πριν από τη λήξη της πανδημίας, ενδέχεται να εξακολουθούν να υφίστανται τις σοβαρότερες συνέπειες του Covid-19.
9) Οι anti-vaxxers μεγαλοποιούν και παρερμηνεύουν τις παρενέργειες (πιθανότητα: σχεδόν σίγουρη)
Αυτό συμβαίνει ήδη…Η πραγματική ανησυχία είναι πόσο θα επηρεάσει την προσπάθεια εμβολιασμού ευρείας κλίμακας. Πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού για να ενισχυθεί η ανοσία αγέλης…
Θα εμβολιάσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Κάποιος πρόκειται να υποστεί κρίση μετά τη λήψη του εμβολίου. Κάποιος πρόκειται να υποστεί καρδιακή προσβολή.
Κάποιος θα πέσει σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και κάποιος θα πεθάνει από αυτοκτονία. Αυτές οι ιστορίες θα μπορούσαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα να στοχοποιήσουν το εμβόλιο…
F. Perry Wilson
*Ο F. Perry Wilson, MD MSCE είναι αναπληρωτής καθηγητής Iατρικής στo Yale School of Medicine και διευθυντής στο Yale’s Clinical and Translational Research Accelerator, κλινικός ερευνητής NIH-Funder και νεφρολόγος στο νοσοκομείο Yale New Haven.vox 11/12/20
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου