Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Η ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ¨ΗΓΕΤΗΣ"...


Η ΘΛΙΒΕΡΗ ΦΑΡΣΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»




 Γράφει ο Eugyppius


Το να ζεις στη Γερμανία του 2024 σημαίνει να διδάσκεσαι συνεχώς για τη δημοκρατία. 

Μια ατελείωτη παρέλαση αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων – ειδικών, ειδικών και πολλών πολύ διαπεραστικών γυναικών – εμφανίζονται στην τηλεόραση κάθε βράδυ για να σας πουν ποια κόμματα είναι δημοκρατικά, ποιοι άνθρωποι είναι δημοκρατικοί και, ως εκ τούτου, ποιος απολαμβάνει δημοκρατική νομιμότητα.
Όπως είδαμε, ωστόσο, η όλη έννοια της δημοκρατίας είναι πολύ συγκεχυμένη. Αυτοί οι άνθρωποι και οι οργανώσεις που θέλουν να φιμώσουν την ελεύθερη έκφραση και να απαγορεύσουν τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται όλοι εξαιρετικά δημοκρατικοί, ενώ εκείνα τα κόμματα που απαιτούν πιο άμεση δημοκρατία και μιλούν συνεχώς για σεβασμό της λαϊκής βούλησης είναι το άμεσο σύγχρονο ισοδύναμο των ανελεύθερων αντιδημοκρατικών φασιστών.


Για να γίνουν όλα αυτά ακόμη πιο δύσκολα, μας λένε ότι οι επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Θουριγγία, το Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία.

 Για να αντισταθμίσουμε αυτήν την απειλή, έχουμε πράγματα όπως το σχέδιο της Θουριγγίας, όπου τα μεγαλύτερα νομικά μυαλά μας σκέφτονται αυτήν τη στιγμή τρόπους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία της Θουριγγίας από τις πολιτικές προτιμήσεις των πραγματικών ψηφοφόρων. 

Βασικά, η ίδια η ύπαρξη του σχεδίου της Θουριγγίας σημαίνει ότι η δημοκρατία πρέπει να εξακολουθεί να κυριαρχεί στη Θουριγγία. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε τίποτα να υπερασπιστεί η δημοκρατική αστυνομία του σχεδίου της Θουριγγίας. 

Επομένως, χρειάζεται μόνο να μελετήσουμε την πολιτική της Θουριγγίας στην παρούσα κατάστασή της για να αποκτήσουμε μια καλύτερη ιδέα για το τι μπορεί να είναι αυτό το μυστηριώδες, μεταβαλλόμενο σχήμα, αόριστο φαινόμενο που ονομάζουμε γερμανική δημοκρατία.

Θα ξεκινήσουμε από την κορυφή. Ο σημερινός υπουργός Πρόεδρος (δηλαδή κυβερνήτης) της Θουριγγίας είναι ένας εξαιρετικά δημοκρατικός άνθρωπος που ονομάζεται Bodo Ramelow:




Ο Ramelow είναι μέλος του Die Linke, ή του Αριστερού Κόμματος, το οποίο είναι ο άμεσος διάδοχος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Ενότητας (ή SED) που κυβερνούσε το DDR. Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, καθώς το SED και το DDR ήταν κάθε άλλο παρά δημοκρατικά. 

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι οι συνταγματικοί προστάτες υποπτεύονταν τον Ramelow για αντιδημοκρατικές τάσεις και μάλιστα τον παρακολουθούσαν για πολλά χρόνια. 

Αλλά η δημοκρατία, όπως μάθαμε, είναι εξαιρετικά περίπλοκη, και όποια αντιδημοκρατική ουσία κι αν είχε ο Ramelow στο παρελθόν, είναι ένας σταθερός δημοκρατικός πολιτικός σήμερα.

Είναι επίσης μεγάλος θαυμαστής του παιχνιδιού για κινητά Candy Crush, το οποίο απολαμβάνει να παίζει κατά τη διάρκεια κυβερνητικών συναντήσεων. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται αναμφίβολα δημοκρατικό, και ίσως είναι αρκετό για να ξεπεραστεί η πολιτική αναξιοπιστία του Ramelow από άλλες απόψεις.

Ο Ramelow έγινε για πρώτη φορά υπουργός πρόεδρος το 2014, σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε από το Die Linke, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τους Πράσινους. Στη συνέχεια, ο Ramelow διόρισε έναν άνδρα ονόματι Stephan Kramer ως επικεφαλής του Κρατικού Γραφείου Συνταγματικής Προστασίας στη Θουριγγία:



Ο Kramer, ο οποίος θα γίνει σημαντικός αργότερα, είναι μέλος του αριστερού Ιδρύματος Amadeu Antonio, το οποίο ιδρύθηκε από μια παλιά πληροφοριοδότρια της Στάζι που ονομάζεται Anetta Kahane και το οποίο δραστηριοποιείται σε εξαιρετικά καινοτόμες δημοκρατικές επιδιώξεις όπως η λογοκρισία στο διαδίκτυο. Η δημοκρατία, όπως είδαμε, γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

Στις εκλογές της Θουριγγίας το 2019, συνέβησαν κάποια σχεδόν αντιδημοκρατικά πράγματα. Αρχικά, ο κατεξοχήν δημοκρατικός συνασπισμός των αριστερών, των σοσιαλιστών και των Πρασίνων έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του. 

Αυτό που το έκανε χειρότερο, ήταν το γεγονός ότι οι κακοί φασίστες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία διπλασίασαν την εκπροσώπησή τους, σε μεγάλο βαθμό εις βάρος του φιλοδημοκρατικού CDU. Ήταν δύσκολο για τους φωστήρες της γερμανικής δημοκρατίας να βρουν πώς να σχηματίσουν κυβέρνηση σε αυτή την αντιδημοκρατική κατάσταση. 

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αντιδημοκρατικό από το σχηματισμό συνασπισμού με το AfD, οπότε αυτό ήταν έξω. 

Μερικοί άνθρωποι ονειρεύονταν έναν μεγάλο συνασπισμό CDU, SPD, FDP και Πρασίνων, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Στο τέλος, όλοι θεώρησαν καλύτερο για το SPD, το Die Linke και τους Πράσινους να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξη του CDU και του FDP, οι οποίοι θεώρησαν πολύ προτιμότερο να κρατήσουν το AfD εκτός κυβέρνησης παρά να κυβερνήσουν τον εαυτό τους.

Έτσι κατάφεραν οι εξαιρετικά έξυπνοι, αν και δολοπλόκοι, πολιτικοί μας να αποκαταστήσουν το status quo από το 2014 και να σώσουν τη δημοκρατία από εκείνους τους βρώμικους αντιδημοκρατικούς ψηφοφόρους που είχαν δώσει σαφή εντολή για μια πολύ διαφορετική, δεξιά κυβέρνηση.

Όλα, ωστόσο, δεν ήταν αρκετά ασφαλή για τη δημοκρατία. Παρέμενε το ζήτημα του ποιος θα είναι ο Πρόεδρος του Υπουργού. 

Το SPD, οι Πράσινοι και το Die Linke προφανώς ήθελαν ο γενναίος ηγέτης τους Ramelow να υπηρετήσει άλλη μια θητεία, αλλά απέτυχε στον πρώτο και δεύτερο γύρο της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας. Στον τρίτο γύρο, ο υποψήφιος του FDP Thomas Kemmerich κέρδισε. 

Το FDP είναι ένα αποφασιστικά δημοκρατικό κόμμα, αλλά θα πρέπει να είσαι αφελής για να σκεφτεί κανείς ότι η νίκη του Kemmerich ήταν κάθε άλλο παρά κατάφωρα αντιδημοκρατική. Το πρόβλημα είναι ότι είχε εκλεγεί με τη βοήθεια των ψήφων του AfD, και αυτό τον έκανε λίγο πολύ φασίστα συνειρμικά. 

Όλοι στη Γερμανία κατήγγειλαν αυτή την αντιδημοκρατική τροπή των γεγονότων. Ειδικά η Άνγκελα Μέρκελ ήταν πολύ αναστατωμένη. Διέκοψε τη νοτιοαφρικανική ομιλία της για να δηλώσει ότι η εκλογή του Kemmerich ήταν ένα «ασυγχώρητο γεγονός» που θα έπρεπε να αντιστραφεί

Μέσα σε μια μέρα, ο προσωπικά δημοκρατικός, αν και περιστασιακά αντιδημοκρατικός, Kemmerich πιέστηκε να παραιτηθεί. Τα δικαστήρια αργότερα θα κηρύξουν την παρέμβαση της Μέρκελ αντισυνταγματική, αλλά με κάποιο τρόπο όλα αυτά εξακολουθούσαν να είναι έντονα δημοκρατικά, κάτι που δείχνει πόσο περίπλοκη είναι η δημοκρατία.

Έχοντας μάθει ότι η δημοκρατία στη Θουριγγία δεν μπορεί εύκολα να διαχωριστεί από τα αποτελέσματα που ευνοούν την αριστερά, οι τιμωρημένοι βουλευτές μας εξέλεξαν γρήγορα τον Bodo Ramelow για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία ως Υπουργός Πρόεδρος, κάτι που φυσικά θα έπρεπε να είχαν κάνει εξαρχής. 

Όλα αυτά ήταν εξαιρετικά, σχεδόν υπέροχα δημοκρατικά, αν και με τόσο περίπλοκο τρόπο, που μερικοί άνθρωποι αναρωτήθηκαν μήπως τα πράγματα είχαν πάει λίγο μακριά. Ίσως υπήρχε υπερβολική από αυτή τη νέα περίπλοκη δημοκρατία. 

Ως εκ τούτου, ο Ramelow υποσχέθηκε να διεξαγάγει νέες εκλογές για να αφαιρέσει κάθε αμφίβολη αύρα που συνδέεται με την υπουργική του προεδρία, αλλά ποτέ δεν το κατάφερε, εμποδιζόμενος σε αυτό από άλλα βαθιά δημοκρατικά πράγματα όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Ramelow συνεχίζει ως Πρόεδρος του Υπουργού μέχρι σήμερα, με τον Candy να συνθλίβει το δρόμο του μέσα από κουραστικές συνεδριάσεις επιτροπών. 

Σημαίνει επίσης ότι ο σταθερός συνταγματικός προστάτης μας Stephan Kramer παραμένει στην εξουσία, υπερασπιζόμενος σθεναρά αυτή την τολμηρή νέα μορφή δημοκρατίας της Θουριγγίας ενάντια στη λαϊκή βούληση, από την οποία έχει σχεδόν πλήρως διαχωριστεί. 

Υπό τον Kramer, οι συνταγματικοί προστάτες της Θουριγγίας δήλωσαν ότι το AfD είναι «αποδεδειγμένα δεξιοί εξτρεμιστές» τον Μάρτιο του 2021. Στα κρατικά μέσα ενημέρωσης πριν από λίγες ημέρες, ο Kramer εξήγησε ότι είχαν δημοσιοποιήσει αυτή την ταξινόμηση «επειδή ένα από τα καθήκοντά μας είναι να ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους για αυτόν τον κίνδυνο, έτσι ώστε η απόφασή τους στην κάλπη ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποτροπή της εισόδου εξτρεμιστών στην κυβέρνηση». 

Ο Kramer τόνισε περαιτέρω ότι «θα κάνω ό, τι μπορώ από τώρα μέχρι την ημέρα των εκλογών, στο πλαίσιο των νομικών επιλογών μου και των πολιτικών καθηκόντων μου, για να αποκρούσω την εξτρεμιστική επίθεση». 

Αυτές οι λέξεις – «εξτρεμιστική επίθεση» – είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Kramer αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία του AfD, επειδή είναι τόσο αντιδημοκρατικές.

Συνοπτικά: Ένας συνταγματικός προστάτης που οφείλει το αξίωμά του σε έναν υπουργό Πρόεδρο που διορίστηκε για δεύτερη θητεία μέσω των αντισυνταγματικών παρεμβάσεων ξένων δεσμεύεται τώρα να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του για να αποτρέψει πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να στερήσουν από τον υπουργό του την εξουσία στο μέλλον. 

Είναι σχεδόν σαν η «δημοκρατία» στη Θουριγγία να είναι συνώνυμη με την αριστερή κυβέρνηση. Οι εκλογές που απειλούν να στερήσουν από τον Bodo Ramelow την εξουσία ή τον αριστερό συνασπισμό του είναι εξ ορισμού αντιδημοκρατικές, αξιοθρήνητες και ίσως ακόμη και παράνομες.

Οι κάτοικοι της Θουριγγίας μπορούν να ψηφίσουν όποιο κόμμα θέλουν, αλλά η ψήφος τους είναι δημοκρατική μόνο αν ψηφιστεί για αυτά τα συγκεκριμένα κόμματα. 

Αν ο Kramer έχει τον τρόπο του, η Θουριγγία θα επιτύχει σύντομα το δημοκρατικό τελικό κράτος – ένα κράτος στο οποίο η θλιβερή πραγματικότητα της λαϊκής κυριαρχίας στην πράξη θα αντικατασταθεί από μια θεωρητική λαϊκή κυριαρχία που υπάρχει εξ ολοκλήρου σε μια ιδανική, πλατωνική μορφή, αμετάβλητη και όπως θα έπρεπε να είναι, τώρα και για πάντα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου