Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΠΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΤΟΠΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΣΤΗΝ 75Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ «1984» ΤΟΥ ΌΡΓΟΥΕΛ, ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΒΙΝΤΕΟ


Πριν από 75 χρόνια εκδόθηκε το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ «1984». Στο βιβλίο, το γράψιμο έγινε η απόλυτη πράξη ανατροπής και αρχίσαμε να το βλέπουμε να συμβαίνει στην πραγματική ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Ευτυχώς, αρκετοί άνθρωποι αντεπιτέθηκαν και μερικά μέρη, όπως το Substack, παρέμειναν όπου μπορούσαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

Ο καθηγητής Jean Seaton, διευθυντής του Ιδρύματος Orwell, δήλωσε:

Στο Δεκαεννέα Ογδόντα Τέσσερα, ο Όργουελ έθεσε το πιο τρομακτικό από όλα τα ερωτήματα: θα μπορούσαν οι άνθρωποι να πιστέψουν πραγματικά (αντί απλώς να προσποιούνται ότι πιστεύουν) τα ψέματα που τους λένε; 

Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, βρισκόμαστε στην αρχή ενός πειράματος τρενάκι του λούνα παρκ με το μυαλό μας, καθώς αγωνιζόμαστε, μάλλον αδύναμα, να διαχειριστούμε τις τεχνολογίες της πληροφορίας που ήδη κάνουν πολλά για να ελέγξουν εμάς και τις κοινωνίες μας, παράλληλα με την αναζωπύρωση του αυταρχισμού».

Η πανδημία σίγουρα μας έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να πιστέψουν πραγματικά τα ψέματα που τους είπαν.

Το Big Brother Watch, μια μη κομματική βρετανική οργάνωση εκστρατειών για τις πολιτικές ελευθερίες και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κάνει εξαιρετική δουλειά στο να καθιστά τις αρχές υπόλογες. 

Για να γιορτάσουν τα γενέθλια του 1984 έχουν δημιουργήσει μια λίστα με πέντε προβλέψεις, που έκανε ο Όργουελ, που φαίνονται πολύ οικείες σήμερα.

The Telescreen - Όλοι το 1984 υποχρεούνται να έχουν τηλεόραση στο σπίτι τους. Εκπέμπει κρατική προπαγάνδα και παρακολουθεί και ακούει ό,τι κάνουν. Δεν υπήρχε τρόπος να ξέρεις αν σε παρακολουθούσαν ανά πάσα στιγμή. 

Σήμερα ένα τεράστιο σύστημα δικτύου επιτήρησης σας παρακολουθεί και σας παρακολουθεί. Το τηλέφωνό σας και η έξυπνη τεχνολογία καταγράφουν κάθε απόφαση που λαμβάνετε και την αρχειοθετούν.

Το CCTV σας παρακολουθεί όπου κι αν βρίσκεστε και τώρα η ζωντανή αναγνώριση προσώπου παρακολουθεί τις κινήσεις σας.

Υπουργείο Αλήθειας - Αυτό το κρατικό τμήμα χειραγωγεί και αλλοιώνει γεγονότα και πληροφορίες για να εξυπηρετήσει το συμφέρον του Κόμματος. «Ποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Ποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η μυστική μονάδα καταπολέμησης της παραπληροφόρησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθούσε και κατέγραφε την αντίθεση στις κυβερνητικές πολιτικές. Οι πολιτικοί, ο Τύπος και το κοινό θα πρέπει όλοι να είναι ελεύθεροι να ελέγχουν την κυβέρνηση, χωρίς ο λόγος τους να καταγράφεται στις κυβερνητικές εκθέσεις.

Ένα έγκλημα σκέψης, το 1984, είναι η πράξη της σκέψης έξω από τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό από το Κόμμα. Η Αστυνομία της Σκέψης το εξαλείφει αυτό και καταστέλλει την ελευθερία της σκέψης. Τώρα, οι κυβερνήσεις βρίσκουν νέους τρόπους για να αστυνομεύουν τη διαφωνία μέσω σκοτεινών τεχνολογιών, για παράδειγμα, κόβοντας τις τραπεζικές τους συναλλαγές.

Αυτό στο οποίο ξοδεύουμε τα χρήματά μας προσφέρει βαθιά γνώση για το ποιοι είμαστε και τι σκεφτόμαστε. Τα ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) θα επιτρέψουν σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση να δει σε τι έχουμε ξοδέψει τα χρήματά μας ή να μας σταματήσουν να ξοδεύουμε εάν αντιβαίνουμε στην κυβερνητική πολιτική.

Big Brother - Αυτός ο ολοκληρωτικός ηγέτης δημιούργησε φόβο και επέβαλε πειθαρχία μέσω συνεχούς παρακολούθησης. Η ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να έχει ένα από τα μεγαλύτερα αποτελέσματα παρακολούθησης του Big Brother στην κοινωνία μας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαζική παρακολούθηση, για να περιορίσουν τις ελευθερίες και να διαμορφώσουν τις αποφάσεις των ανθρώπων.

Συνδεδεμένη με την αναγνώριση προσώπου, η ψηφιακή ταυτότητα θα σηματοδοτήσει μια εντελώς νέα εποχή επιτήρησης, ξεφορτώνοντας κάθε ιδιωτικότητα που μας έχει απομείνει.

Newspeak - Το καθεστώς χρησιμοποίησε newspeak για να περιορίσει την ελευθερία της σκέψης και να ελέγξει τον πληθυσμό. 

Η γλώσσα χρησιμοποιείται για να κρύψει την αλήθεια δημιουργώντας ψευδείς πραγματικότητες που χρησιμεύουν για να μπερδέψουν και να λογοκρίνουν το κοινό. 

Αυτό συμβαίνει σήμερα υπό το πρόσχημα της δημόσιας ασφάλειας. Στην πραγματικότητα, η δημόσια ασφάλεια χρησιμοποιείται για την κρατική υπέρβαση.

«Το 1984 δεν έπρεπε να είναι ένα εγχειρίδιο οδηγιών, αλλά πολλά από τα γραπτά του Όργουελ ισχύουν σήμερα».

Μπορείτε να σκεφτείτε άλλες προβλέψεις από το 1984 που έχουν γίνει πραγματικότητα;


Ενεργοποιήστε την αυτόματη μετάφραση κάνοντας κλικ:

 Στο πρώτο κάτω δεξιά εικονίδιο (Υποτίτλοι ή Subtitles)

 Μετά στο δεύτερο (ρυθμίσεις)

 Επιλέγετε Υπότιτλοι ή Subtitles (κλικ) και στην συνέχεια

   Αυτόματη μετάφραση ή Auto translate (κλικ), 

Ελληνικά ή Greek (κλικ).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου