Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΛΟΓΟΣ ΠΡΟΦΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

1ο ΜΕΡΟΣ


«Γνωρίζεις τα σημεία του Αντίχριστου; Τότε, μην τα κρατάς μόνο για τον εαυτό σου, αλλά υπενθύμισε τα και σε όλους τους φοβούμενους τον Θεό». (Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων)


Χριστός και Αντίχριστος

Λόγος 23ος από το βιβλίο «Θησαυρός Δαμασκηνού» του Αγίου Δαμασκηνού Γ΄ του Στουδίτου, του Θεσσαλονικέως (1520 - 1577). Λόγος του Αγίου Δαμασκηνού βασισμένος στα αντίστοιχα κείμενα του αρχαίου Ιερομάρτυρα Αγίου Ιππολύτου Ρώμης (“Περί Χριστού και Αντίχριστου” —200 μ.Χ.) & του Αγίου Εφραίμ του Σύρου.

Ιερομάρτυρας Άγιος Ιππόλυτος Ρώμης (170 – 235 μ.Χ.), ο τελευταίος ελληνόφωνος συγγραφέας της Ρώμης

Έχουν συνήθεια οι βασιλείς, ευλογημένοι Χριστιανοί, όταν θέλουν να πάνε σε πόλεμο, να στέλνουν πρώτα τους αγγελιοφόρους τους, να πάνε στα κάστρα και στις πόλεις από όπου θα περάσουν, για να καλέσουν τους κατοίκους που ζουν εκεί να βγουν να τους προϋπαντήσουν, και να τους υποδεχθούν.

 Έτσι ακριβώς ενήργησε και ο Μέγας Βασιλεύς των βασιλέων όλων, ο Ιησούς Χριστός.

Επειδή είχε την πρόθεση να κηρύξει τον πόλεμο κατά του ανθρωποκτόνου διαβόλου, απέστειλε πρώτα τους θείους και Ιερούς Προφήτες, οι οποίοι προκήρυξαν, προανήγγειλαν και προετοίμασαν την έλευση του Ιησού Χριστού. Προφήτευσαν ότι θα κατέλθει από τον ουρανό στην γη. Είπαν για την γέννηση του από την Αγία Παρθένο και Θεοτόκο Μαρία. 

Είπαν για την βάπτιση του. Είπαν το πώς θα σταυρωθεί, το πώς θα θανατωθεί, το πώς θα ταφεί, το πώς θα αναστηθεί και θα αναστήσει και τις ψυχές των δικαίων ανθρώπων. Το πώς θα αναληφθεί στους ουρανούς. Το πώς θα κατέβει το Πνεύμα το Άγιο, να φωτίσει τους Αποστόλους. Το πώς θα αποσταλούν σε όλη την οικουμένη, και θα κηρύξουν την αλήθεια.


Όλοι οι Προφήτες Προανήγγειλαν την Συντέλεια



Όλα τα προείπαν οι θειότατοι και άγιοι Προφήτες ακόμη και την Συντέλεια του Κόσμου, ως προορατικοί που ήταν, προείπαν το τι θα συμβεί στα έσχατα χρόνια, και το ότι πρόκειται να έλθει ως Κριτής ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, και θα αποδώσει δικαιοσύνη στον καθένα κατά τα έργα του, τους μεν δικαίους να τιμήσει, τους δε αμαρτωλούς να τους τιμωρήσει. 

Για να ακούσουμε και εμείς αυτή την αλήθεια, ώστε να προσέχουμε, γνωρίζοντας ότι υπάρχει Κρίση και Ανταπόδοση, μην αμαρτάνουμε ή να μη λέμε, ότι ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος, και ότι θα μας συγχωρέσει, ακόμη και αν συνεχίζουμε να αμαρτάνουμε. 

Αλλά γνωρίζοντας την αλήθεια να προφυλαχθούμε, γιατί αν και πράγματι είναι φιλεύσπλαχνος, είναι ταυτόχρονα και δίκαιος Κριτής. Και στον καθένα θα τον ανταποδώσει ανάλογα με τις πράξεις του. 

Για αυτό σας παρακαλώ, ευλογημένοι ακροατές, ανοίξτε τα μάτια της καρδιάς σας, και δεχθείτε ολοπρόθυμα τα λόγια αυτά που θα σας διηγηθώ.

Διότι θα σας πω φοβερά και παράδοξα πράγματα. Δηλαδή θα διηγηθώ την Συντέλεια του Κόσμου, την πλάνη του Διαβόλου, την απάτη του Αντίχριστου, και μετά από όλα αυτά, την Δεύτερη Παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Προφήτης Ησαΐας


Από πού, ω φιλόχριστοι αδελφοί να αρχίσω; Ή πώς να αρχίσω ή ποιους να επικαλεστώ σαν αξιόπιστους μάρτυρες στα λόγια που θα σας πω; Άλλους μάρτυρες δεν έχω, παρά να επικαλεστώ και πάλι τους Αγίους Προφήτες, σε μαρτυρία της αλήθειας των λόγων μου. Πρώτον λοιπόν μάρτυρα φέρνω, τον Προφήτη Ησαΐα, ο οποίος γράφει για την Συντέλεια τα εξής παρακάτω:

«Η γη σας θα ερημωθεί, οι πόλεις σας θα γίνουν πυρίκαυστες. Την χώρα σας, ξένοι θα την κατασπαράζουν μπροστά στα μάτια σας. Και θα απομείνει έρημη, σαν να έχει κατακτηθεί από αλλόφυλους. 

Και η θυγατέρα Σιών θα απομείνει εγκαταλειμμένη, όπως απέμεινε εγκαταλελειμμένη η καλύβα στον αμπελώνα, όπως απέμεινε το οπωροφυλάκιο στο λαχανόκηπο· σαν πόλη πολιορκούμενη από εχθρούς.» (Ησαΐας 1:7,8) Δηλαδή, η γη σας θα γίνει έρημος. 

Οι πόλεις σας θα καούν από φωτιά, την χώρα σας θα την καταπατήσουν και θα την κατασπαράξουν, μπροστά στα μάτια σας ξενόφερτοι άνθρωποι. Θα απομείνει η θυγατέρα Σιών, όπως απομένει ένα εγκαταλειμμένο καλυβάκι στο αμπέλι, και θα απομένει σαν ένα μισογκρεμισμένο αγροφυλάκειο στα περιβόλια· και θα μοιάζει σαν κάστρο που πολιορκείται από εχθρούς.

Ακούς με ποιο τρόπο εδώ ο Προφήτης Ησαΐας ολοφάνερα προφητεύει την Συντέλεια του κόσμου; Διότι δεν αναφέρεται σε αυτούς τους στίχους για τον Ιουδαϊκό λαό, ούτε για την Σιών την πόλη, αλλά για την Αγία Εκκλησία προφητεύει, η οποία στην εποχή του Αντίχριστου θα ερημωθεί. 

Διότι Νέα Σιών αυτή η ίδια η Εκκλησία του Θεού ονομάζεται από όλους τους Προφήτες, όπως λέει και ο Προφήτης Δαυίδ: «Μήτηρ Σιών, ἐρεῖ ἄνθρωπος, καὶ ἄνθρωπος ἐγενήθη ἐν αὐτῇ, καὶ αὐτὸς ἐθεμελίωσεν αὐτὴν ὁ Ὕψιστος = Πνευματικήν μητέρα θα ονομάσει την Σιών κάθε άνθρωπος. 

Πλήθος ανθρώπων έχουν έλθει προς αυτήν, διότι αυτός ο ίδιος ο Ύψιστος έθεσε τα θεμέλιά της.» (Ψαλμός 86:5) «και πάλιν, Κύριος εν Σιών μέγας και φοβερός εστί.» (Ψαλμός 88:8).

Προφήτης Ωσηέ


Και ο Προφήτης Ωσηέ προφητεύει για την Συντέλεια του κόσμου και τάδε λέγει: «Στις έσχατες ημέρες θα φέρει ο Θεός έναν ανατολικό άνεμο καύσωνος, από την έρημο, στους ανθρώπους, και οι βρύσες θα στερέψουν και θα καταξεραθούν οι πηγές τους. Και όλα τα επιθυμητά σκεύη θα διαρπαγούν από αυτόν... και τα νήπια τους που θηλάζουν, θα συντριφτούν, και όσες γυναίκες είναι έγκυοι θα διασχιστούν. (Ωσηέ 13:15,16)

Ποιος άλλος είναι ο ζεματιστός άνεμος, παρεκτός ο Αντίχριστος, που θα γεννηθεί από την έρημο, δηλαδή από τον Ιουδαϊκό λαό, ο οποίος είναι έρημος της χάριτος του Θεού; Ο οποίος Αντίχριστος θα ξεράνει τα νερά στην εποχή του και θα αφανίσει τις ψυχές των ανθρώπων, που είναι δοχεία επιθυμητά του Θεού και πολλές εγγαστρωμένες γυναίκες θα φονεύσει, με την πείνα και την δίψα, που αυτός θα προκαλέσει στις ημέρες εκείνες.

Προφήτης Αμώς



Και πάλι, ο Προφήτης Αμώς προφητεύει και λέγει: «Τάδε λέγει ο Κύριος ο Θεός: επειδή γρονθοκοπείτε τους πτωχούς, και διαλεκτά δώρα δέχεσθε από αυτούς, και κτίσατε οίκους τορνευτούς, αλλά δεν θα κατοικήσετε σε αυτούς.» (Αμώς 5:11) 

Και πάλι παρακάτω γράφει ο ίδιος Προφήτης: «Για τούτο, ο Κύριος ο Θεός των δυνάμεων, ο Θεός ο παντοκράτωρ, τάδε λέει: «Οδυρμός και κοπετός σε όλες τις πλατείες των πόλεων.

 Kαι σε όλους τους δρόμους θα αντηχούν θρηνώδη επιφωνήματα: Αλίμονον, αλίμονον ! ... σε εκείνους που επιθυμούν να έλθει η ημέρα του Κυρίου· γιατί η ημέρα του Κυρίου αυτή θα είναι σκοτάδι, και όχι φως … 

Και όπως φεύγει ο άνθρωπος από μπροστά από ένα λιοντάρι ή όπως όταν τον συναντά η αρκούδα, έτσι θα φεύγουν οι άνθρωποι κατατρομαγμένοι. (Αμώς 5:16 -19)

Δηλαδή, έτσι θα γίνει εκείνη την ημέρα, όπως ορίζει ο Θεός ο παντοκράτορας: «Δηλαδή κλαυθμοί και οδυρμοί μεγάλοι και ασταμάτητοι θα γίνονται στον καιρό εκείνο· και σε όλους δρόμους θα ακούγονται γοερές κραυγές ανθρώπων που θα φωνάζουν: Αλίμονον! αλίμονον! 

Και όπως κάποιος φεύγει για να σωθεί όταν συναντήσει λιοντάρι ή αρκούδα, έτσι θα είναι και εκείνη την ημέρα: Θρήνοι και οδυρμοί και κλάματα μεγάλα και ασταμάτητα θα γίνονται εκείνον τον καιρόν. Έπειτα λέει προς εκείνους που ρωτούν: 

Πότε θα έλθει το τέλος, η ημέρα του Κυρίου; Γιατί επιθυμείτε την ημέρα του Κυρίου; Μια και εκείνη η ημέρα φέρνει πρωτύτερα το σκοτάδι, και όχι το φως; Δηλαδή τον Αντίχριστο, όπου θα κάνει στην εποχή του την μεγάλη πείνα και θα βρίσκουν οι άνθρωποι το ένα κακό μετά το άλλο, σαν να καταδιώκονται από λιοντάρι ή αρκούδα.

 Προφήτης Δαβίδ

Αλλά και ο Προφήτης Δαβίδ ορίζει για την κρίση του Θεού έτσι: «Εκεί τέθησαν θρόνοι για να γίνει κρίση, οι θρόνοι του οίκου του Δαβίδ». (Ψαλμοί 122:5) Αλλά και όλους τους Προφήτες, όποιον και να ερευνήσεις, θα βρεις ότι προφητεύουν για την Συντέλεια του κόσμου. Εμείς όμως για να μην μακρηγορήσουμε στις προφητείες των Προφητών, θα αναφέρουμε έναν ακόμη Προφήτη για μάρτυρα της διήγησης μας.

Προφήτης Μαλαχίας



Ο Προφήτης Μαλαχίας για την συντέλεια του κόσμου τάδε λέει: «Ιδού, να έρχεται η ημέρα του Κυρίου, που θα καίει σαν κλίβανος. Και όλοι οι υπερήφανοι, και όλοι αυτοί που διαπράττουν ασέβεια, θα είναι άχυρο. 

Και η ημέρα που έρχεται θα τους κατακάψει, λέει ο Κύριος παντοκράτορας των δυνάμεων, ώστε δεν θα τους αφήσει μήτε ρίζα και μήτε κλαδί. Σε σας, όμως, που φοβάστε το όνομα μου, θα ανατείλει ο Ήλιος της δικαιοσύνης, και η θεραπεία σας θα είναι στις φτερούγες αυτού». (Μαλαχίας 4:1,2) 

Δηλαδή, λέει ο Θεός ο Παντοκράτορας: «Ιδού, να έρχεται η ημέρα, που θα καίει σαν φούρνος· και όλοι οι υπερήφανοι θα γίνουν σαν ξεροκάλαμο, και όσοι έχουν μόνον το όνομα τους καλό, και τα έργα τους δεν είναι καλά. 

Όλα θα καούν την ημέρα που έρχεται, και δεν θα απομείνει από αυτούς μήτε ρίζα, μήτε γένος, και θα ανατείλει σε εσάς, που φοβάστε το όνομα μου, Ήλιος δικαιοσύνης, και η θεραπεία σας θα βρίσκεται στις φτερούγες αυτού, δηλαδή του Ιησού Χριστού, του φοβερού Κριτή.

Και πάλι ορίζει παρακάτω: «Και ιδού, λέει, εγώ θα σας αποστείλω τον Προφήτη Ηλία, τον Θεσβίτην, πριν να έρθει η ημέρα του Κυρίου, η μεγάλη και τρομερή. Κι αυτός θα επαναφέρει την καρδιά του πατέρα προς το παιδί, και την καρδιά του ανθρώπου προς τον πλησίον του, για να μην έρθω και πατάξω τη γη εκ θεμελίων άρδην». (Μαλαχίας 4:5,6) Και ο μεν Προφήτης Μαλαχίας έτσι ορίζει και προλέγει· ότι θα έλθει ο Προφήτης Ηλίας, όπως το ακούσατε παραπάνω.

Δηλαδή, «Ιδού εγώ θα στείλω σε εσάς τον Προφήτη Ηλία, ο οποίο κατάγονταν από την πόλη Θέσβη, πριν να έλθει η ημέρα του Κυρίου, ο οποίος θα αποκαταστήσει την καρδιά του πατέρα προς τον υιό, και την καρδιά του ανθρώπου προς τον γείτονα του, για να μην έρθω και πατάξω την γη εκ θεμελίων.» Και ο Προφήτης Μαλαχίας τούτα μας προαναγγέλλει: Ότι θα έρθει πιο μπροστά από τον Ιησού Χριστό, ο Προφήτης Ηλίας, όπως το ακούσατε.

Σύγχυση, Ταραχή και Χάος από εκεί θα ξεπηδήσει ο Αντίχριστος

Αυτά λοιπόν, όλα τα προείπαν οι Προφήτες, για να γνωρίσουμε όλοι εμείς την σύγχυση, την ταραχή και το χάος που θα συμβεί εκείνη την εποχή. Πως δηλαδή εκείνη την εποχή θα καταφρονηθούν οι ιερείς από τους ανθρώπους· αλλά και οι άνθρωποι θα παραμεληθούν από τους ιερείς. 

Πως όλοι θα κάνουν ότι θέλουν και επιθυμούν και θα πορεύονται κατά το θέλημα του εγωισμού τους —χωρίς φρένο και φραγμό— μιας και θα είναι εγωιστές και νάρκισσοι. Τα παιδιά θα μισούν τους γονείς και οι γονείς θα φονεύουν τα παιδιά τους. 

Οι γυναίκες θα παραδίδουν τους άνδρες τους σε θάνατο και οι άνδρες θα σέρνουν τις γυναίκες τους στα δικαστήρια (= ανδροκτονίες, γυναικοκτονίες και διαζύγια). 

Τα αφεντικά θα γίνουν απάνθρωπα στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι θα εναντιωθούν στα αφεντικά. Οι γέροντες δεν θα τιμώνται και ο σεβασμός και η ντροπή θα εκλείψουν. Οι έφηβοι και οι νέοι θα γίνουν άπονοι. 

Οι Εκκλησίες θα καταντήσουν αχούρια. Η Αγία Γραφή θα καταπατηθεί. Το Ευαγγέλιο θα καταφρονηθεί. Οι πορνείες θα περισσεύουν. Οι μοιχείες θα πληθύνουν. Τα ψεματολογίες, οι απάτες και οι επιορκίες θα πολιτεύονται τον καιρό εκείνο. Αυτά θα συμβαίνουν τις έσχατες εκείνες ημέρες εκείνης της εποχής.

Για αυτό και ο Απόστολος Παύλος μας καθοδηγεί και μας λέγει: «Αδελφοί μου, να φυλάγεσθε από τα σκυλιά, να προσέχετε από τους κακούς εργάτες, βλέπετε τον χαλασμό σας, ... να προσέχετε να μην σας εξαπατήσει κανείς με τις φιλοσοφίες και τις κενές απάτες· ... να προσέχετε λοιπόν πως περπατάτε, όχι σαν ανόητοι, αλλά σαν σοφοί και φρόνιμοι να περνάτε τον καιρό σας, γιατί οι ημέρες είναι πονηρές.»

 (Προς Φιλιππησίους 3:2, Κολοσσαείς 2:8, Εφεσίους 5:15) Δηλαδή, «Ω αδέλφια μου, φυλαχτείτε από τα σκυλιά, φυλαχθείτε από τους κακούς ανθρώπους, βλέπετε τον χαλασμό σας. Προσέξτε να μην σας ξεγελάσει κανείς, και σας πλανέψει με οποιαδήποτε πλάνη από τις πολλές. 

Σκεφτείτε προσεκτικά το πώς θα πορεύεστε στην ζωή που είναι γεμάτη από παγίδες, όχι σαν ανόητοι, αλλά σαν σοφοί, να περνάτε τον χρόνο σας, γιατί οι ημέρες είναι πονηρές, γεμάτες κακία.»

Το λοιπόν, ποιος είναι εκείνος που ακούει τα λόγια αυτά από τους Προφήτες και τους Αποστόλους, και από αυτόν τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, και να μην πιστεύει ότι υπάρχει αληθινά η Ανάσταση; Ποιος θα ακούσει ότι υπάρχει Κρίση και Ανταπόδοση, και δεν θα ετοιμάζει τον εαυτό του νύχτα και ημέρα;

Αφού αποδείξαμε από τους Προφήτες, πως θα γίνει Συντέλεια του κόσμου, ας αποδείξουμε και ας διηγηθούμε πάλι με ποιο τρόπο θα γίνει. Για να μην όμως πείτε, ότι από τον εαυτό μου τα βγάζω και σας τα λέω, ας φέρω σαν μάρτυρα μου τον Προφήτη Δανιήλ, ο όποιος διηγείται στο προφητικό βιβλίο του, για αυτή ακριβώς την υπόθεση.

Προφήτης Δανιήλ

Όραμα του Βασιλέα της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσωρα B΄— 
Ο Ιησούς Χριστός


Ο Ναβουχοδονόσωρ είδε ένα όραμα, και δεν μπορούσε να του το ερμηνεύσει κανείς, μόνο ο Προφήτης Δανιήλ του το εξήγησε, λέγοντας: «Κοίταξες, ω Βασιλέα, και είδες μια μεγάλη εικόνα να στέκεται μπροστά σου, σε σχήμα ανθρώπου ... 

Το κεφάλι εκείνου του ανθρώπου που είδες ήταν από καθαρό χρυσάφι, το στήθος του και οι βραχίονες του από ασήμι, η κοιλιά του και οι μηροί του από χαλκό, οι κνήμες του από σίδηρο, τα πόδια (οι πατούσες) του, κατά το ένα ήταν από σίδηρο και κατά το άλλο μέρος από πηλό. 

Κοιτούσες, μέχρι ότου αποκόπηκε από το βουνό μια πέτρα, χωρίς κάποιο χέρι ανθρώπου να την αγγίξει, και κύλησε και χτύπησε εκείνη την εικόνα του ανθρώπου, επάνω στα πόδια τα οποία ήταν σιδερένια και πήλινα μαζί, και τα κατασύντριψε ... και τότε ο σίδηρος και ο πηλός μαζί, ο χαλκός, το ασήμι και το χρυσάφι, κατασυντρίφθηκαν όλα μαζί, και έγιναν σαν το λεπτό άχυρο ενός θερινού αλωνιού. ... 

Η δε πέτρα εκείνη, που χτύπησε την εικόνα, έγινε βουνό μεγάλο και γέμισε την γη». (Δανιήλ 2:31-39) Εκείνος ο λίθος που κόπηκε χωρίς χέρι ανθρώπου (αχειροποίητα), είναι ο Ιησούς Χριστός, που σαρκώθηκε χωρίς σπέρμα ανδρός, από την Αγία Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία, που είναι Θεός, και Βασιλέας όλης της γης. 

Τι όμως είναι εκείνη η εικόνα εκείνου ανθρώπου και τι συμβολίζει;

Το Όραμα του Προφήτη Δανιήλ — Τα 4 Θηρία — Ο Αντίχριστος Ξεφυτρώνει σαν Κέρατο

Ακούσατε, να καταλάβετε πάλι από το όραμα του ίδιου του Προφήτη Δανιήλ, γιατί ότι είδε ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσωρ στον ύπνο του, το είδε και ο Προφήτης με τα μάτια του, καθώς διηγείται ο ίδιος και τάδε λέει: «Εγώ ο Δανιήλ κοίταξα, και ιδού, οι τέσσερεις άνεμοι του ουρανού, φύσηξαν επάνω στη μεγάλη θάλασσα. 

Κι από τη θάλασσα ανέβηκαν τέσσερα μεγάλα θηρία, που διέφεραν μεταξύ τους. Το πρώτο έμοιαζε με λέαινα, και είχε και πτερά σαν αετού. Κοίταξα ώσπου μάδησαν τα πτερά της, και σηκώθηκε από την γη και πάλι στάθηκε σε πόδια ανθρώπου, και της δόθηκε καρδιά ανθρώπου. 

Και ιδού, έπειτα και ένα δεύτερο θηρίο, όμοιο σαν αρκούδα, και σηκώθηκε κατά το ένα πλαϊνό, και στο στόμα του είχε τρία πλευρά ανάμεσα στα δόντια του. ... και ιδού, είδα κι ένα άλλο τρίτο θηρίο που έμοιαζε με λεοπάρδαλη, που είχε πάνω στην ράχη της τέσσερα πτερά μεγάλα πουλιού και είχε και τέσσερα κεφάλια ... 

Μετά από εκείνο είδα και άλλο θηρίο τέταρτο, φοβερό και τρομερό και υπερβολικά ισχυρό. Κατέτρωγε και κατασύντριβε, και καταπατούσε τα υπόλοιπα με τα πόδια του. Κι αυτό ήταν διαφορετικό από όλα τα άλλα θηρία, που είδα πριν από αυτό· και είχε δέκα κέρατα. 

Παρατήρησα τα κέρατα, και ιδού, ένα άλλο μικρό κέρατο ξεφύτρωσε ανάμεσα τους, μπροστά στο οποίο τρία από τα πρώτα κέρατα ξεριζώθηκαν. Και ιδού, σε αυτό το κέρατο υπήρχαν μάτια ανθρώπου, και στόμα, που μιλούσε με μεγαλοστομία. (Δανιήλ 7:2-8)

Εξήγηση του Οράματος

Αλλά αφού αναφέραμε τα λόγια του Προφήτη Δανιήλ, ας προσπαθήσουμε να τα εξηγήσουμε μαζί το όραμα του βασιλιά Ναβουχοδονόσωρ, για να έλθουμε στην υπόθεσή μας. 

Το πρώτο θηρίο, που ανέφερε ο Προφήτης, δηλαδή η λέαινα, που ανέβαινε από την θάλασσα, συμβολίζει την βασιλεία των Βαβυλωνίων, δηλαδή τον βασιλιά Ναβουχοδονόσωρ, που είχε στην εικόνα χρυσό κεφάλι που συμβολίζει την υπερηφάνεια του βασιλιά, και υψώθηκε σαν αετός, και μετά από αυτό έγινε βόδι, και έλειψε από την βασιλεία του, και πάλι συνήλθε και έγινε άνθρωπος, όπως ήταν πρώτα. 

Το δεύτερο θηρίο, δηλαδή η αρκούδα, συμβολίζει την βασιλεία των Περσών, αφού μετά την βασιλεία των Βαβυλωνίων βασίλευσαν οι Πέρσες, που εμφανίζονται σαν ασημένιοι στην εικόνα. Γιατί όμως λέει ο Προφήτης ότι είχε τρία πλευρά στο στόμα της; Θέλει να πει, ότι τρία έθνη συμβασίλευσαν μαζί, οι Πέρσες, οι Μήδοι και οι Βαβυλώνιοι. 

Το δε τρίτο θηρίο, δηλαδή η λεοπάρδαλη, συμβολίζει το βασιλιά Αλέξανδρο, που πρωτοέγινε βασιλιάς στους Έλληνες, ο όποιος εμφανίζεται στην εικόνα σαν χάλκινος. Ύστερα από την βασιλεία των Περσών, βασίλευσε ο Αλέξανδρος, ο υιός του Φιλίππου, ο όποιος φόνευσε τον Δαρείο τον Πέρση βασιλιά. 

Γιατί όμως λέγει ο Προφήτης, ότι είχε τέσσερα κεφάλια, και τέσσερα πτερά πουλιού; Θέλει να πει, ότι ο βασιλιάς Αλέξανδρος πεθαίνοντας άφησε τέσσερεις βασιλείς στην βασιλεία του, όπως ακριβώς και έτσι έγινε.

Το τέταρτο θηρίο, που ήταν φοβερό και τρομερό, και είχε δόντια σιδερένια, και νύχια χάλκινα, συμβολίζουν την βασιλεία των Ρωμαίων, που εμφανίζεται στην εικόνα σαν σίδερο, διότι αυτή η βασιλεία ήταν η δυνατότερη από όλες τις προηγούμενες βασιλείες, όπως το σίδερο είναι δυνατότερο από το χρυσάφι και τον ασήμι, και το χαλκό.

 Τι άλλο, απέμεινε να ερμηνεύσουμε παρά τα πόδια της εικόνας, και τα δέκα κέρατα του θηρίου; Και αυτών ποια είναι η ερμηνεία τους; Ακούσατε. 

Τα δύο πόδια της εικόνας είχαν δέκα δάχτυλα, και το τέταρτο θηρίο είχε δέκα κέρατα το ίδιο δείχνουν και τα δύο, ότι αφού περάσουν δέκα βασιλείες των Ρωμαίων, θα γεννηθεί ο Αντίχριστος, που θα εμφανισθεί σαν ένα μικρό κέρατο στο μέσο από τα δέκα κέρατα, και θα ξεριζώσει τρεις βασιλείες, της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Αιθιοπίας και αυτός θα βασιλεύσει στους Εβραίους, θα ξεσηκώσει μεγάλη σύγχυση και ταραχή στην εποχή του, μεγάλους πολέμους, μεγάλες ταραχές και αναστατώσεις.

Κανείς δεν Ξέρει το Πότε — Τα Σημεία των Καιρών


Ζητούν μερικοί και λένε: Πότε άραγε θα γίνει η Συντέλεια; Και απαντούμε σε αυτούς. Κανείς δεν ξέρει το πότε θα γίνει το Τέλος, μόνο ο Θεός που δημιούργησε τους καιρούς, τους χρόνους και τις ημέρες. Εκείνος ξέρει και την ώρα και την ημέρα εκείνη. 

Για αυτό όρισε και ο Κύριος στο κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο, ότι: «Για την ημέρα εκείνη και την ώρα, κανείς δεν ξέρει τίποτε, ούτε οι Άγγελοι των ουρανών παρά μόνο ο Πατέρας μου». (Ματθαίος 24:36) Και πάλι είπε στους Αποστόλους: «Δεν είναι στην δική σας αρμοδιότητα να γνωρίζετε χρόνους ή καιρούς, τους οποίους έθεσε ο Πατέρας μου στην δική του εξουσία». (Πράξεις 1:7)

Μερικοί είπαν ότι σε τόσο καιρό θα γίνει η Συντέλεια. Και άλλοι πάλι είπαν τότε θα γίνει, και κανένας δεν επαληθεύτηκε. Μοιάζουν εκείνοι σαν ένας νοικοκύρης να έχει ένα χωράφι σπαρμένο σιτάρι. 

Και ο καθένας που περνά από εκείνο τον δρόμο και βλέποντας ότι ωρίμασαν τα στάχια, λέει: «Εκείνη την ημέρα θα το θερίσει ο νοικοκύρης». Μετά από αυτό διαβαίνει και άλλος πεζοπόρος και λέει: «Εκείνη την ημέρα θα το θερίσει ο νοικοκύρης».

 Έτσι περνούν δέκα και δεκαπέντε άνθρωποι, και λέει ο καθένας την γνώμη του. Πλην όμως κανείς δεν ξέρει την θέληση του νοικοκύρη για το πότε θα θερίσει. Έτσι είναι και αυτοί οι άνθρωποι. Πέρασαν οι Προφήτες και είπαν, ότι κοντά είναι το Τέλος. Ήλθαν και οι Απόστολοι και αυτοί τα ίδια είπαν, επειδή έβλεπαν τον κόσμο να πηγαίνει από το κακό προς το χειρότερο. 

 Ήλθαν και οι Διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, και αυτοί είπαν ότι πλησίον είναι το Τέλος. Αλλά κανείς δεν ξέρει την βούληση του Θεού. 

Ο Κύριος μας έδωσε τα σημεία (= τα σημάδια = τα σημεία των καιρών) που θα συμβούν όταν πλησιάζει το Τέλος, που είναι γραμμένα στο Ιερό Ευαγγέλιο. Μας λέει, ότι όταν γίνουν σύγχυση και ταραχές και πόλεμοι στα διάφορα κράτη του κόσμου, τότε να θεωρήσετε ότι εγγύς είναι το Τέλος. 
(24ο Κεφάλαιο του Ματθαίου Ιερά Αποκάλυψη)      

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...




3 σχόλια:

  1. Απτόητοι ακολουθούν το σχέδιο του ψηφιακού ολοκληρωτισμού: Η κυβέρνηση φέρνει τον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη στο τέλος του καλοκαιριού.

    https://www.sportime.gr/bloggers/eleftherios-andronis/aptoiti-akolouthoun-to-schedio-tou-psifiakou-oloklirotismou-i-kivernisi-ferni-ton-prosopiko-arithmo-tou-politi-sto-telos-tou-kalokeriou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχιμανδρίτης και Ιεραπόστολος στην Αφρική, π. Ελπίδιος Βαγιανάκης:

    1) Πότε θα πάρουμε την Πόλη και την Αγία Σοφία.

    https://mazimetoxristo.blogspot.com/2022/06/35.html

    2) Τρεις Πάπες και τρία βασίλεια.

    https://www.youtube.com/watch?v=HAAfqJ6pDwM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προδρομικά έσχατα ζούμε, δηλαδή δεν θα ζούμε στα τελικά όπου θα βασιλεύσει ο ίδιος ο Αντίχριστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή