Το πρώτο bitcoin ΑΤΜ (εικονικού νομίσματος) στον κόσμο θα λειτουργήσει στην Κύπρο; - Bitcoin (εικονικό ψηφιακό νόμισμα):Το νέο "αντισυστημικό" όπλο του συστήματος
Bitcoin (εικονικό ψηφιακό νόμισμα):Το νέο "αντισυστημικό" όπλο του συστήματος - Η αχρήματη κοινωνία απαραίτητη προϋπόθεση της επιβολής μιας παγκόσμιας κυβέρνησης
Ιδού ένα ...προχωρημένο "κόλπο" της "αχρήματης κοινωνίας" την οποία θέλουν να επιβάλλουν όλοι όσοι μας έκαναν χρόνια τώρα πλύση εγκεφάλου για την "ανάγκη μιας παγκόσμιας κυβέρνησης" ή (σε πιό light προπαγάνδες) μιας "παγκόσμιας διακυβέρνησης".
Μια αχρήματη κοινωνία στην οποία για να ζείς και να υπάρχεις πρέπει να έχεις σφραγιστεί ψηφιακά (ή και πραγματικά) όχι μόνο στο μέτωπο ή στο χέρι αλλά στο μυαλό και στην καρδιά.
Επί της ουσίας η "αχρήματη κοινωνία" είναι το τέλος μιας διαδρομής που ειδικά τα τελευταία χρόνια ήταν στρωμένη με εικονικό πλούτο και χρήμα που υπήρχε μόνο στους ηλεκτρονικούς πίνακες των χρηματιστηρίων.
Ιδού ένα ...προχωρημένο "κόλπο" της "αχρήματης κοινωνίας" την οποία θέλουν να επιβάλλουν όλοι όσοι μας έκαναν χρόνια τώρα πλύση εγκεφάλου για την "ανάγκη μιας παγκόσμιας κυβέρνησης" ή (σε πιό light προπαγάνδες) μιας "παγκόσμιας διακυβέρνησης".
Μια αχρήματη κοινωνία στην οποία για να ζείς και να υπάρχεις πρέπει να έχεις σφραγιστεί ψηφιακά (ή και πραγματικά) όχι μόνο στο μέτωπο ή στο χέρι αλλά στο μυαλό και στην καρδιά.
Επί της ουσίας η "αχρήματη κοινωνία" είναι το τέλος μιας διαδρομής που ειδικά τα τελευταία χρόνια ήταν στρωμένη με εικονικό πλούτο και χρήμα που υπήρχε μόνο στους ηλεκτρονικούς πίνακες των χρηματιστηρίων.
Φυσικά δεν καταλήξαμε σε αυτό το σημείο επειδή ο καπιταλισμός "αρρώστησε" ή επειδή το σύστημα δεν "προστάτευσε" επαρκώς τον εαυτό του.
Όλα ήταν προκαθορισμένα και άριστα σχεδιασμένα, ώστε αυτή η εκτροπή πρός ένα παγκόσμιο ψηφιακά ελεγχόμενο ολοκληρωτισμό να φανεί σαν μια φυσική ή φυσιολογική ροή των πραγμάτων κάτω απο μία Νέα Τάξη σε συνθήκες μιας άλλης , "Νέας Εποχής".
Το bitcoin (εικονικό - ψηφιακό νόμισμα) είναι ίσως η πιό έξυπνη παγίδα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, προκειμένου να εξαφανισθεί κάθε είδους υλικό μέσο συναλλαγής (νόμισμα, χρυσός κλπ).
Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο , που η δήθεν "αντισυστημική" έκφανση της "αχρήματης κοινωνίας" θα κάνει την εμφάνισή της πάνω στα ερείπια της οικονομικά δολοφονημένης Κύπρου.
Ας δούμε πρώτα τι γράφει σχετικά το www.cyprus-mail.com:
World’s first bitcoin ATM in Cyprus?By Poly Pantelides
Ένας επιχειρηματίας έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να εισαγάγει στην Κύπρο το πρώτο ΑΤΜ στον κόσμο για εικονικό νόμισμα (bitcoin*),το οποίο δεν εκδίδεται ή ελέγχεται από κάποια κεντρική τράπεζα, αλλά διακινείται και αυξάνεται μέσω μιας online κοινότητας peer-to-peer**.
Ο Jeff Berwick, ιδρυτής της StockHouse.com και Διευθύνων Σύμβουλος της TDV Media, δήλωσε στο blog του dollarvigilante.com ότι σχεδιάζει να στήσει το πρώτο BitcoinΑΤΜ του κόσμου στην Κύπρο
Το Bitcoin, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από έναν
μυστηριώδη προγραμματιστή γνωστό με το ψευδώνυμο "Satoshi Nakatomo," βασίζεται σε ένα δίκτυο peer-to-peer παρόμοιο με το πρωτόκολλο BitTorrent για κοινή χρήση αρχείων μέσω του Διαδικτύου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμισμα για μια σειρά συναλλαγών, από τις διαδικτυακές υπηρεσίες και υπηρεσίες σε απευθείας σύνδεση για την αγορά ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, ενώ ένας μικρός αριθμός από εστιατόρια, ξενοδοχεία και καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλο τον κόσμο δέχονται bitcoins.
"Αν αυτοί οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών είχαν αγοράσει απλά bitcoins με τις αποταμιεύσεις τους, όχι μόνο θα είχαν σήμερα 100 τοις εκατό πρόσβαση στα κεφάλαια τους, αλλά και θα είχαν απολαύσει ένα μεγάλο κέρδος », δήλωσε ο Berwick.
Το νόμισμα δεν είναι συνδεδεμένο, με την προσφορά και τη ζήτηση καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Οσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν bitcoins πρέπει να κατεβάσουν ένα δωρεάν ανοιχτού κώδικα λογισμικό έτσι ώστε να μπορούν και να αγοράζουν bitcoins χρησιμοποιώντας ένα πραγματικό νόμισμα, και να τα αποθηκεύουν σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι στους υπολογιστές των χρηστών ή μέσω online υπηρεσιών.
Είναι συναλλαγές που δεν περιορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα, είναι ταχύτερες και φθηνότερες ή δωρεάν. Το σύστημα των συναλλαγών με bitcoin έχει επικριθεί ως προς το ότι είναι ευάλωτο σε κυβερνοεπιθέσεις ή ότι είναι ελκυστικό ως εναλλακτικό νόμισμα για τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων.
Η ΕΚΤ στην έκθεσή της δηλώνει πως από οικονομική άποψη θεωρεί το bitcoin "ως υψηλού κινδύνου για τους χρήστες του συστήματός της " παραθέτοντας μια σειρά από ζητήματα που «εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το νομικό καθεστώς και την ασφάλεια του συστήματος, καθώς και το αμετάκλητο των συναλλαγών, σε ένα σύστημα το οποίο δεν υπόκειται σε καμία δημόσια εποπτεία ".
Από την άλλη πλευρά, ο Berwick είπε ότι από την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και τις κυβεςρνήσεις οι άνθρωποι γνωρισαν την κατάσχεση ή την υποτίμηση των αποταμιεύσεών τους, φόρους , εισφορές και πληθωρισμό .
"Είμαι πεπεισμένος πως bitcoin θα είναι το νόμισμα του μέλλοντος ... και όλες οι επιθέσεις σε αυτό από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες δείχνουν ότι το ξέρουν", δήλωσε ο Berwick.
Email bitcoinatm@bitcoinatm.com και επίσκεψη https://en.bitcoin.it/wiki/Trade για μια λίστα των online και σε πραγματικό κόσμο επιχειρήσεων που δέχονται το νόμισμα.
Και η είδηση απο την "ειδική" στο bitcoin ιστοσελίδα bitcoinx.gr:
Bitcoin ATM στην Κύπρο;!
Μαρ 272013 Έκπληξη προκαλεί η είδηση ότι ο Jeff Berwick σκοπεύει να λειτουργήσει το πρώτο Bitcoin ATM στην Κύπρο. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται να γίνει χρήση του Bitcoin ATM που παρουσιάστηκε ένα μήνα πριν, η είδηση είναι συγκλονιστική αφού έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων γεγονότων που χαρτογραφούν τη στροφή των Ευρωπαίων προς το Bitcoin. Η δυνατότητα να αγοράζει κανείς bitcoins με μετρητά, χωρίς να είναι απαραίτητο να μεταφέρει ευρώ μεταξύ τραπεζών, μοιάζει θεόσταλτη κι αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερες ουρές από τα ATM των τραπεζών προς τα ATM του Bitcoin. Επιπλέον, οι αγορές bitcoins μέσω του ATM θα μπορούν να είναι πλήρως ανώνυμες.
Οι συνέπειες ενός Bank-Run αυτού του βεληνεκούς είναι μάλλον ανυπολόγιστες. Αν όντως γίνει αυτό, θα αποτελέσει σίγουρα και σπίθα για την υιοθέτηση του Bitcoin σε καθημερινές συναλλαγές, αφού κρίνουμε πως οι περισσότεροι θα προτιμούν το ηλεκτρονικό νόμισμα έναντι του ευρώ, για να μη χρειάζεται αφενός να μεταφέρουν συνεχώς χρήματα από το ένα ATM στο άλλο αλλά και να εκμεταλλεύονται τη συνεχόμενα αυξανόμενη ισοτιμία του έναντι άλλων παραδοσιακών νομισμάτων (ευρώ, δολάριο, κλπ)
* Όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Bitcoin
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013, 14:47
Η λειτουργία του «αποκεντρωμένου» ψηφιακού νομίσματοςΤο Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας και σε ένα ανοιχτού κώδικα, peer-to-peer πρωτόκολλο διαδικτύου. Η παρουσίαση του έγινε το 2009 από έναν προγραμματιστή με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.
Διεθνώς, τα Bitcoins μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω του διαδικτύου, απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως για παράδειγμα μία τράπεζα. Για τη διευκόλυνση του εμπορίου, η μία μονάδα Bitcoin διαιρείται σε 100 εκατομμύρια μικρότερες μονάδες, με το όνομα satoshis, που η κάθε μία από αυτές ορίζεται από οκτώ δεκαδικά ψηφία.
Το Bitcoin δεν λειτουργεί σαν ένα τυπικό νόμισμα. Δεν έχει κεντρική τράπεζα και καμία κεντρική οργάνωση δεν επιβεβαιώνει, ούτε ελέγχει τις συναλλαγές. Αντιθέτως, το ψηφιακό νόμισμα βασίζεται σε ένα peer-to-peer δίκτυο εξυπηρετητών (servers) για τη μετάδοση και επιβεβαίωση των συναλλαγών.
Συνεπώς, ένα Bitcoin δεν τυπώνεται από ένα νομισματοκοπείο, αλλά δημιουργείται σε υπολογιστές μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται mining (εξόρυξη). Κατά το mining, ένα υπολογιστικό σύστημα δημιουργεί blocks (τεμάχια) που έχουν σαν αποτέλεσμα την ανταμοιβή του χειριστή του συστήματος με μερικά νέα Bitcoins.Φυσικά υπάρχει ένας δικτυακός αλγόριθμος που φροντίζει να μην «κόβεται» συνεχώς νέο χρήμα.
Κάθε χρήστης έχει μία ξεχωριστή διεύθυνση στο δίκτυο του Bitcoin. Η διεύθυνση αυτή συνδέεται με ένα δημόσιο κλειδί, ενώ για κάθε διαφορετικό δημόσιο κλειδί πρέπει να έχουμε και το αντίστοιχο ιδιωτικό, το οποίο διατηρούμε μυστικό. Η αποστολή Bitcoins απαιτεί τη γνώση της διεύθυνσης του παραλήπτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα emails.
Φυσικά, πρόκειται για ένα νόμισμα, οπότε έχει νόημα να γίνεται λόγος για ισοτιμίες. Ένα Bitcoin μπορεί να μετατραπεί σε άλλα νομίσματα (δολάριο, ευρώ κτλ), όμως οι ισοτιμίες είναι αρκετά ασταθείς για την ώρα.
Στα αρνητικά της ιδέας του Bitcoin μπορούν να συμπεριληφθούν η πιθανή του χρήση σε παράνομες διαδικτυακές συναλλαγές, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή η διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης, αυξάνει το ρίσκο για κακόβουλη πρόσβαση στον υπολογιστή μας, με σκοπό την κλοπή των χρημάτων μας.
Πρόσφατα είδαμε την τεράστια άνοδο του ψηφιακού νομίσματος, που συμπλήρωσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια συνολικής αξίας. Ωστόσο οι μεγάλοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σε μία ενδεχόμενη επένδυση στο συγκεκριμένο νόμισμα. πηγή
Τι είναι το Bitcoin
Οι υποστηρικτές του μιλούν για τη μεγαλύτερη εφεύρεση μετά το διαδίκτυο. Το Bitcoin είναι ένα δημιούργημα του ίντερνετ, η πιο οργανωμένη μέχρι στιγμής προσπάθεια για την καθιέρωση ενός εικονικού νομίσματος.
Όμως, η μεγάλη του επιτυχία είναι ότι διανύοντας μόλις τον τέταρτο χρόνο της ύπαρξής του, το Bitcoin κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα του ίντερνετ και να εισέλθει στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας. Ένα νόμισμα που αρχικά απευθυνόταν στους λεγόμενους «geeks», τους ειδικούς της τεχνολογίας, σταδιακά «ανακαλύφθηκε» από μικροκαταθέτες που φιλοδοξούσαν να γίνουν εκατομμυριούχοι καθώς και καταστηματάρχες με on line παρουσία. Οι εκρηκτικές του αποδόσεις προσέλκυσαν την προσοχή των χάκερς, κάποιων traders νομισμάτων στους κορυφαίους επενδυτικούς οίκους της Wall Street αλλά και των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος, που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών και πορνογραφικού υλικού μέσω του ίντερνετ. Ένα ελληνικό εστιατόριο στο κέντρο του Μανχάταν έγινε ένα από τα πρώτα καταστήματα του πραγματικού κόσμου στα οποία κανείς μπορεί να πληρώσει με τα Bitcoins του.
Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2009 από έναν προγραμματιστή γνωστό με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Και απογειώθηκε μετά την ξαφνική και μυστηριώδη εξαφάνιση του δημιουργού του από τα φόρουμς του ίντερνετ.
Ο Νακαμότο δημιούργησε ένα νόμισμα που δεν υπόκειται σε κανέναν κρατικό έλεγχο (σχ. Kλασσικοπερίπτωσης:ωστόσο απο "κάπου" ελέγχεται) και δεν αφήνει πίσω του κανένα ίχνος. Θεωρητικά, όποιος έχει στην κατοχή του έναν πολύ ισχυρό υπολογιστή μπορεί να γίνει miner, δηλαδή «μεταλλωρύχος» και ουσιαστικά να εκδώσει τα δικά του Bitcoins. Εγκαθιστώντας το ειδικό «μεταλλευτικό» λογισμικό, βάζει τον υπολογιστή του να λύσει σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, για τα οποία κερδίζει 50 Bitcoins κάθε φορά.
Εναλλακτικά, όποιος θέλει να αγοράσει Bitcoins μπορεί να το κάνει χρεώνοντας την πιστωτική του κάρτα στο επίσημο «χρηματιστήριο» αυτού του εικονικού νομίσματος, το Mt.Gox. Εκεί, το Bitcoin διαπραγματεύεται καθημερινά με την τιμή του να διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση.
Μια ολόκληρη περιουσία σε Bitcoins δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αρχείο το οποίο ο κάτοχός της κρατά στο desktop του υπολογιστή του. Έτσι, ακόμα και όσοι έβγαλαν εκατομμύρια πραγματικά δολάρια «παίζοντας» με αυτό το εικονικό νόμισμα, καταφέρνουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.
Αυτή η νέα «φουρνιά» των εκατομμυριούχων δεν θα μπορούσε, βέβαια, παρά να προσελκύσει την προσοχή της νέας γενιάς των ληστών, αυτών που παίζουν το ίντερνετ στα δάχτυλα. Με ένα κλικ του ποντικιού, χάκερς κατάφεραν το καλοκαίρι του 2011 να κλέψουν 25.000 Bitcoins από έναν «μεγαλοκαταθέτη», δηλαδή μια περιουσία που τότε αντιστοιχούσε σε 500.000 δολάρια. Λίγες ημέρες αργότερα, η αγορά του εικονικού νομίσματος ήρθε αντιμέτωπη με τη δική της εκδοχή του «μεγάλου κόλπου». Χάκερς επιτέθηκαν στο Mt.Gox, κλέβοντας περισσότερα από 400.000 νομίσματα, αξίας (με τις τότε τιμές) σχεδόν 9 εκατ. δολαρίων. Όταν επιχείρησαν να τα πουλήσουν, πλημμύρισαν την αγορά με Bitcoins, με αποτέλεσμα η τιμή τους να καταρρεύσει από τα 17 δολάρια στα 0,01 δολάρια. Ο τεράστιος όγκος των πωλήσεων παρέλυσε την αγορά, αλλά έπειτα από την ολιγοήμερη αναστολή των συναλλαγών, οι παράνομες πωλήσεις ακυρώθηκαν και έτσι οι τιμές επέστρεψαν στα 17 δολάρια.
Αυτό όμως δεν άλλαξε το στάτους του Bitcoin ως του προτιμώμενου νομίσματος των παντός είδους εγκληματιών και παρανόμων.
Το site Silk Road, που διακινεί ναρκωτικά μέσω του ίντερνετ, χρησιμοποιεί το εικονικό νόμισμα ως τρόπο πληρωμής, αφού σε αντίθεση με τις πιστωτικές κάρτες, όποιος συναλλάσσεται με το Bitcoin μπορεί να διατηρεί την ταυτότητά του μυστική.
Αυτή η ανωνυμία των συναλλαγών ήταν και ο λόγος για τον οποίο το Wikileaks αποφάσισε να δέχεται τις δωρεές των υποστηρικτών του –μεταξύ άλλων- σε Bitcoins.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νόμισμα δεν χρησιμοποιείται παράλληλα και για απολύτως νόμιμες συναλλαγές. Κανείς μπορεί να αγοράσει μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά με τα Bitcoins του μέσω του ίντερνετ, ενώ το Meze Grill, ένα εστιατόριο του Μανχάταν που προσφέρει μεσογειακή κουζίνα, άρχισε να δέχεται πληρωμές με το εικονικό νόμισμα.
Πηγή
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για Bitcoin και εικονικά νομίσματα
Οκτ 31 2012
Ευχάριστη έκλπηξη στους κύκλους του Bitcoin αποτελεί έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο οποίο γίνεται μια σύντομη ανάλυση των διάφορων μορφών εικονικών νομισμάτων, εξηγώντας τα βασικά στοιχεία κάθε μορφής.
Ως case study έχουν επιλεγεί το Bitcoin και τα Linden Dollars (νόμισμα που χρησιμοποιείται στον εικονικό κόσμο του Online παιχνιδιού Second Life).Το έγγραφο είναι αρκετά ουδέτερο, όσον αφορά το Bitcoin, χωρίς να παραλείπει να τονίσει ότι όσο αυξάνεται η δημοτικότητά του κι επομένως η χρήση του, τόσο θα γίνεται επιτακτική η επιπλέον ανάλυση κι ενδεχομένως ρύθμισή του (σελίδα 27 του εγγράφου). Παρόλα αυτά, πιστεύουμε πως πρόκειται για μια ρεαλιστική πρώτη προσέγγιση των εικονικών νομισμάτων, εκ μέρους της ΕΚΤ. Αισιοδοξούμε πως αυτή η κίνηση της ΕΚΤ θα συμβάλλει στην περαιτέρω υιοθέτηση του Bitcoin από το κοινό ή έστω την ευαισθητοποίησή του.
Το έγγραφο βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση της ιστοσελίδας της ΕΚΤ: http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/virtualcurrencyschemes201210en.pdf
πηγή
** Peer-to-peer
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα δίκτυο υπολογιστών peer-to-peer (ή P2P) είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει σε δύο ή περισσότερους υπολογιστές να μοιράζονται τους πόρους τους ισοδύναμα. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί την επεξεργαστική ισχύ, τον αποθηκευτικό χώρο και το εύρος ζώνης (bandwidth) των κόμβων. Όλοι οι κόμβοι του δικτύου έχουν ίσα δικαιώματα. Πληροφορίες που βρίσκονται στον ένα κόμβο, ανάλογα με τα δικαιώματα που καθορίζονται, μπορούν να διαβαστούν από όλους τους άλλους και αντίστροφα.
Ιστορικό
Στις αρχές του 1999 ο Σον Φάνινγκ (Shawn Fanning) ξεκίνησε την υλοποίηση μιας ιδέας, η οποία θα του έδινε τη δυνατότητα αυτός και οι φίλοι του να αναζητήσουν στο Διαδίκτυο μουσικά κομμάτια MP3 της προτίμησής τους. Μερικούς μήνες αργότερα, η Napster μετρούσε πάνω από 21 εκατομμύρια χρήστες. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο 18χρονος τότε μαθητής δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το δημιούργημά του θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε πολυμεσικές εφαρμογές και γενικά να επικοινωνούμε.
Η βασική ιδέα πίσω από το Napster ήταν η δημιουργία μιας εφαρμογής-πρωτοκόλλου, η οποία θα συνδύαζε μια μηχανή αναζήτησης, ενός προγράμματος ανταλλαγής αρχείων βασισμένης στα πρωτόκολλα διαμοιρασμού αρχείων των Windows και του UNIX και ενός προγράμματος IRC, ώστε να είναι εφικτή η συζήτηση μεταξύ των χρηστών που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή online. Το όνομα της εφαρμογής προήλθε από το παρατσούκλι του Φάνινγκ στο σχολείο λόγω του περίεργου κουρέματός του. Η εφαρμογή του Φάνινγκ έγινε νούμερο 1 στις προτιμήσεις των χρηστών στον Διαδικτυακό τόπο download.com και άνοιξε το δρόμο για την επανάσταση των δικτύων Peer-to-Peer, η οποία συνεχίζεται ως τις μέρες μας.
Μορφές Peer-to-Peer δικτύων Τα Peer-to-Peer δίκτυα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Συγκεντρωτικά P2P δίκτυα Πολλοί, όταν αναφέρονται σε αυτά, χρησιμοποιούν τη φράση «πρώτης γενιάς P2P δίκτυα». Εδώ, υπάρχει ένας κεντρικός Index Server στον οποίο αποθηκεύονται οι πληροφορίες για τα περιεχόμενα των καταλόγων που οι συμμετέχοντες επιθυμούν να μοιράζονται. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν στους Index Servers αυτούς τα αρχεία που ψάχνουν, χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα-πελάτη. Όταν το αρχείο βρεθεί, ανοίγει μια σύνδεση μεταξύ των δύο χρηστών για τη μεταφορά του. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν το Napster το DC++ και το WinMX. Αποκεντρωτικά P2P δίκτυα Η φιλοσοφία εδώ είναι εντελώς διαφορετική. Κάθε σύστημα που συμμετέχει αποτελεί ταυτόχρονα client και server (ή αλλιώς servent). Μόλις κάποιος συνδεθεί μέσω ενός ανάλογου προγράμματος-πελάτη P2P, κάνει γνωστή την παρουσία του σε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών ήδη συνδεδεμένων οι οποίοι με τη σειρά τους προωθούν τη δήλωση παρουσίας του σε ένα μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών κ.λ.π Πλέον ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία μεταξύ των διαμοιραζόμενων αρχείων. Τα δίκτυα αυτά λέγονται και δεύτερης γενιάς. Η μεταφορά των αρχείων είναι όμοια με αυτή των συγκεντρωτικών P2P δικτύων. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν το Kazaa, το Gnutella και το BearShare. P2P δίκτυα τρίτης γενιάς Είναι αυτά τα οποία διαθέτουν χαρακτηριστικά ανωνυμίας όπως το Freenet, το I2P και το Entropy. Είναι αποκεντρωτικού τύπου και η φιλοσοφία του βασίζεται εκτός από την ανωνυμία, στην υψηλή βιωσιμότητα του, στο συνεχή διαμοιρασμό των αρχείων και στην κωδικοποίησή τους έτσι ώστε κανείς να μην μπορέσει ποτέ να αποκτήσει κανένα είδος ελέγχου πάνω σε αυτό. Τα δίκτυα αυτού του τύπου είναι υπό ανάπτυξη και έχουν χαρακτηριστεί ως μικρά παγκόσμια δίκτυα.
Χρήση των Peer-to-Peer δικτύων Είναι γενικά αποδεκτό ότι η χρήση τέτοιων δικτύων ενώνει χρήστες από όλο τον κόσμο λειτουργώντας χωρίς λογοκρισία, ελέγχους ή φραγμούς προάγοντας τη βασική ιδέα της δημιουργίας του παγκοσμίου ιστού που δεν είναι άλλη από την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών.
Η απλή δομή, το μηδαμινό κόστος και η άναρχη ροή πληροφορίας είναι τα στοιχεία που καθιστούν τη λειτουργία των P2P δικτύων μοναδική. Η φιλοσοφία τους δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες της δημιουργίας δυναμικά αναπτυσσόμενων χώρων, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται από τους ίδιους τους χρήστες.
Από την άλλη τα δίκτυα p2p καθιστούν δυνατή την αντιγραφή και διανομή αρχείων μεταξύ χρηστών, τα οποία προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, όπως τραγούδια, ταινίες και λογισμικό, χωρίς τη συναίνεση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η ευρεία χρήση των δικτύων p2p για αυτόν τον σκοπό συντέλεσε ώστε τα δίκτυα να ταυτιστούν με έννοιες όπως «παρανομία» και να υποστούν πόλεμο τόσο τα ίδια και οι δημιουργοί τους, όσο και οι χρήστες τους. Ειδικά στα συγκεντρωτικά p2p δίκτυα όπως το Napster η κατηγορία ήταν ότι η μεσολάβηση μεταξύ των χρηστών και η αποθήκευση στον κεντρικό server της εταιρίας των στοιχείων που ήταν απαραίτητα για την ανταλλαγή αρχείων ήταν αρκετή, για να στοιχειοθετηθεί συνέργεια της εταιρίας που λειτουργούσε το δίκτυο στην παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας που τελούσαν οι χρήστες. Στην υπόθεση Napster στην Αμερική η ομώνυμη εταιρία καταδικάστηκε να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις σε πνευματικούς δημιουργούς και κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων ως συνεργός στην παραβίαση των δικαιωμάτων τους που τελούσαν οι χρήστες, ανταλλάσσοντας παράνομα αντίγραφα μεταξύ τους. Σαν αντίδραση σε αυτήν τη νομολογία αναπτύχθηκαν τα αποκεντρωτικά συστήματα p2p, στα οποία δεν υπάρχει κεντρικός server που να αποθηκεύει την οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα ανταλλασσόμενα αρχεία, παρά μόνο ένα λογισμικό, το οποίο επιτρέπει τη διασύνδεση των υπολογιστών των τελικών χρηστώνρόσφατη προσπάθεια πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων για τη δημιουργία μιας εφαρμογής για P2P δίκτυα. Το εγχείρημα αυτό γνωστό και ως LionShare βασίζεται στα δεύτερης γενιάς P2P δίκτυα και φτιάχνεται για το διαμοιρασμό στους χρήστες τους ακαδημαϊκού υλικού. Ένα άλλο ίσως πιο γνωστό τέτοιο δίκτυο είναι το SETI@home.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου