ΕΞΕΡΑΓΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΜΕ 7 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Η κρίση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας εξαπλώνεται και στην Οδησσό. Πριν από λίγη ώρα σημειώθηκε έκρηξη στην περιφέρεια της πόλης με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για τουλάχιστον επτά τραυματίες.
Πιθανόν πρόκειται για συγκρούσεις μεταξύ ρωσόφωνων και στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας με εντολή από την «κυβέρνηση» του Κιέβου προκειμένου να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, πέραν αυτών που υπάρχουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Οι πρώτες πληροφορίες, όπως μεταδίδει το Reuters, κάνουν λόγο για εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στις 4 τα ξημερώματα.
To Interfax επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες μεταδίδει ότι τη βόμβα πέταξαν επιβάτες διερχόμενου αυτοκινήτου, πληροφορία που, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται από την αστυνομία.
Στο σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη είχε στηθεί μπλόκο από Ουκρανούς προκειμένου να εμποδιστούν φιλορώσοι αυτονομιστές να μπουν στην Οδησσό προερχόμενοι από την Υπερδνειστερία. Οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας έχουν ζητήσει την προσάρτηση τους στη Ρωσία, καθώς η ανεξαρτησία τους ως κράτος δεν αναγνωρίζεται από τη Δύση.
Όσον αφορά στην Οδησσό, οι ρωσόφωνοι αποτελούν τη μειονότητα, αλλά δεν κρύβεται απο την πλειονότητα των κατοίκων πώς η προσάρτηση με τη Ρωσία a la Κριμαία θα ήταν προτιμότερη απο την "επέλαση" του ΔΝΤ στην Ουκρανία που θα βυθίσει τη χώρα στη φτώχεια.
Η «κυβέρνηση» του Κιέβου βλέπει πώς η Οδησσός ίσως γίνει η επόμενη Κριμαία, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει. Κι αυτό γιατί αποκλείεται η Ουκρανία από κάθε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός είναι και ο λόγος που με εντολή της "κυβέρνησης" του Κιέβου έχουν στηθεί σημεία ελέγχου από ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις με το βλέμμα στην Υπερδνειστερία.
Στην Υπερδνειστερία υπάρχουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι που επιθυμούν την προσάρτηση τους με τη Ρωσία.
Ένα σενάριο "ένωσης" της Υπερδνειστερίας με την Οδησσό υπό τον έλεγχο της Μόσχας είναι εφιαλτικό για την "κυβέρνηση" του Κιέβου που διάβασε δημοσκόπηση που έγινε στη Μολβαδία και το 62% των πολιτών ψήφισε ως δημοφιλέστερο πολιτικό στη διεθνή σκηνή το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Γιούρι Λιάνκε χαίρει της εκτίμησης μόλις του 50% των ερωτηθέντων, αφού είναι "φιλοδυτικός", ενώ το 60% των πολιτών της Μολβαδίας επιθυμεί αλλαγή πολιτικής και ισχυρή σχέση με τη Μόσχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου