ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Η «NECTOME»…ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΓΩΣΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΩΣΕΙ ΠΡΩΤΑ 10.000 ΔΟΛΑΡΙΑ!
Όταν η επιστήμη ξεφεύγει, οι επιστήμονες τρελαίνονται και οι εταιρείες «Μετανθρωπισμού» γίνονται ανεξέλεγκτες...
Η νεοσύστατη αμερικανική εταιρεία, «Nectome», που ιδρύθηκε το 2016 από ερευνητές του Πανεπιστημίου «ΜΙΤ - Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης» των ΗΠΑ, υπόσχεται να κάνει «back up - εφεδρικό αντίγραφο» τον ανθρώπινο εγκέφαλο και εν συνεχεία «upload - μεταμόρφωση και αποστολή πληροφοριών» στο υπολογιστικό «σύννεφο».
Κι ενώ ως ιδέα ακούγεται ωραία, υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια, ο πελάτης πρέπει να είναι νεκρός.
Η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει σε πρώτο στάδιο τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης του εγκεφάλου με μια καινοτόμο διαδικασία «υαλοποίησης» και, στη συνέχεια, την «αντιγραφή» του περιεχομένου του εγκεφάλου, ώστε να αποθηκευθεί σε κάποιον απομακρυσμένο υπολογιστή.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επιτυχείς δοκιμές του πρώτου σταδίου, δηλαδή της κρυοσυντήρησης, στον εγκέφαλο ενός κουνελιού το 2016 και ενός χοίρου το 2018.
Όμως για να λειτουργήσει σωστά η διαδικασία υαλοποίησης του εγκεφάλου, προκειμένου ο τελευταίος να συντηρηθεί καλά για πολλά χρόνια, έως ότου έχει πια αναπτυχθεί μια αποτελεσματική μέθοδος «uploading» του περιεχομένου του σε υπολογιστή, θα πρέπει η διαδικασία κρυοσυντήρησης να πραγματοποιηθεί τη στιγμή του θανάτου ή μάλλον η ίδια η διαδικασία να αποτελεί την αιτία του θανάτου.
Αυτό οφείλεται στο ότι η κυκλοφορία του αίματος του πελάτη θα πρέπει να αντικατασταθεί με χημικές ουσίες που θα διατηρήσουν άθικτη τη νευρωνική δομή του εγκεφάλου του νεκρού πλέον ατόμου.
Προκύπτει, μεταξύ άλλων, το ερώτημα αν μια τέτοια πρακτική είναι νόμιμη. Από την άλλη, η εταιρεία θα θανατώνει τον πελάτη (με τη συναίνεση ασφαλώς του τελευταίου) υποσχόμενη να τον αναγεννήσει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν δεν έχει αναπτύξει κάποια πραγματικά αξιόπιστη μέθοδο για να αντιγράψει το «λογισμικό» του εγκεφάλου, δηλαδή το νου του.
Η «Nectome» δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι κάπου το 2024 θα έχει αναπτύξει μια μέθοδο που θα επιτρέπει την πλήρη ψηφιακή προσομοίωση ενός «βιολογικού νευρωνικού δικτύου» και «upload» του σε υπολογιστή.
Όμως, ένα νευρωνικό δίκτυο απέχει πολύ από ένα ολόκληρο εγκέφαλο, πολύ περισσότερο από ένα ολοκληρωμένο νου που αλληλεπιδρά με τον κόσμο και έχει αυτοσυνειδησία.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι - αντίθετα με άλλες προσπάθειες κρυογονικής - δεν αποσκοπεί στο να επαναφέρει στη ζωή τον ίδιο τον εγκέφαλο του πεθαμένου (δηλαδή το hardware του), αλλά να αποθηκεύσει ψηφιακά τις μνήμες του (δηλαδή το software του).
Το υλικό (hardware) στη τεχνική ορολογία των υπολογιστών είναι το σύνολο των φυσικών εξαρτημάτων ενός Η/Υ. Αποτελείται κυρίως από συσκευές εισόδου, συσκευές της κεντρικής μονάδας και από συσκευές εξόδου. Το λογισμικό (software) είναι η ονομασία των προγραμμάτων τα οποία αποτελούν ένα σύνολο εντολών που υπαγορεύει στον υπολογιστή τον τρόπο με τον οποίο θα επεξεργαστεί τα δεδομένα προκειμένου να παράγει πληροφορίες. Οι όροι λογισμικό και προγράμματα ουσιαστικά ταυτίζονται. Το λογισμικό χωρίζεται σε 2 κατηγορίες. α) Το λογισμικό των εφαρμογών (application software) β) Το λογισμικό του συστήματος.
Πάντως η «Nectome», σύμφωνα με το BBC και την εφημερίδα «Guardian», υποστηρίζεται τόσο από τον οργανισμό «Y Combinator», που λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων (στο παρελθόν έχει στηρίξει γνωστά πλέον ονόματα, όπως το Dropbox και η AirBnB), όσο και από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο ήδη την επιδότησε με σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια.
Η «Nectome» προτίθεται να αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους που έχουν κάποια ασθένεια τελικού σταδίου και βρίσκονται λίγο πριν τον θάνατο.
Ήδη αναζητά ανθρώπους που σχεδιάζουν να πεθάνουν με ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Αν και η έρευνά της βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ήδη -προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της - η εταιρεία άρχισε να «πουλάει ελπίδα», δημιουργώντας από τώρα μια λίστα αναμονής.
Όποιος θέλει, μπορεί να μπει σε αυτή τη λίστα προκαταβάλλοντας 10.000 δολάρια, για να εξασφαλίσει ότι θα έχει προτεραιότητα όταν - και αν - οι υποσχέσεις της γίνουν πιο ρεαλιστικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, 25 άνθρωποι έχουν κιόλας δηλώσει το όνομά τους.
Μακάβριες ιστορίες και σοκαριστικά πειράματα
Το κτήριο «Stata Center» του ΜΙΤ, το οποίο στεγάζει το Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης, το Εργαστήριο Συστημάτων Πληροφορικής και Αποφάσεων, και το Tμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Ολοκληρώθηκε το 2004 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Frank Gehry (Φρανκ Γκέρυ). Από εδώ ξεκινούν έρευνες εκτός πραγματικότητας που δεν μπορεί να τις συλλάβει ανθρώπινος νους.
Η επιστημονική φαντασία πλησιάζει την πραγματικότητα, ξεπερνώντας με χυδαιότητα ηθικούς φραγμούς και διλήμματα.
Όπως αναφέρει το «MIT Technology Review», ο Ρόμπερτ Μακιντάιρ, συνιδρυτής της εταιρείας, θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του «Y Combinator (startup accelerator)» την τεχνολογία της εταιρείας για άνευ προηγουμένου συντήρηση εγκεφάλων, μέσω μιας διαδικασίας ταρίχευσης υψηλής τεχνολογίας.
Ωστόσο, το επίμαχο σημείο βρίσκεται στο δεύτερο σκέλος της υπηρεσίας: «Και αν σας λέγαμε ότι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε αντίγραφο του μυαλού σας;»
Το χημικό διάλυμα της εταιρείας μπορεί να κρατήσει ένα σώμα σε καλή κατάσταση για αιώνες, ίσως και χιλιετίες, ως ένα άγαλμα παγωμένου γυαλιού.
Η κεντρική ιδέα είναι πως κάποια στιγμή στο μέλλον, επιστήμονες θα είναι σε θέση να προβούν σε σάρωση του εγκεφάλου του χρήστη και να τον μετατρέψουν σε προσομοίωση υπολογιστή- οπότε και ένα «αντίγραφο» του χρήστη θα μπορεί να ζήσει ξανά.
Βεβαίως, υπάρχει ένα πρόβλημα: Για να μπορέσει να δουλέψει η διαδικασία, ο εγκέφαλος πρέπει να είναι φρέσκος.
Η εταιρεία λέει πως το σχέδιό της είναι να συνδέσει ανθρώπους με ανίατες ασθένειες σε μια συσκευή καρδιάς- πνευμόνων, ώστε να μπορέσει να διοχετεύσει το μείγμα χημικών της στις αρτηρίες του λαιμού τους, ενώ είναι ακόμα ζωντανοί (αν και σε ολική αναισθησία).
Η διαδικασία, όπως τονίζει ο Μακιντάιρ, είναι «100% θανατηφόρα», μα, όπως εκτιμάται, νόμιμη, βάσει των νόμων της Καλιφόρνιας που επιτρέπουν την ευθανασία με βοήθεια γιατρού.
Ωστόσο, η υπηρεσία αποθήκευσης της «Nectome» δεν είναι ακόμα διαθέσιμη προς πώληση, και μάλλον θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να συμβεί αυτό - ενώ δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία ότι είναι δυνατή η εύρεση μνημών σε νεκρό ιστό.
Παρόλα αυτά, η εταιρεία «δοκιμάζει τα νερά» στην αγορά, καλώντας ενδιαφερόμενους να μπουν σε λίστα αναμονής με προκαταβολή 10.000 δολαρίων όπως αναφέραμε, αλλά και με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων αν κάποιος αλλάξει γνώμη.
Ο επιχειρηματίας Sam Altman είναι ένας από τους 25 ανθρώπους που βρίσκονται σε λίστα αναμονής στο πρόγραμμα της «Nectome», που λέει ότι μπορεί να φορτώσει το περιεχόμενο του εγκεφάλου ενός ατόμου και να το αποθηκεύσει σε έναν υπολογιστή.
«Θεωρώ ότι ο εγκέφαλός μου θα ανεβεί στο «cloud - σύννεφο» λέει στο MIT Technology Review ο Σαμ Άλτμαν, 32χρονος επενδυτής και ένας από τους δημιουργούς του «Y Combinator», ο οποίος δηλώνει σίγουρος ότι η ψηφιοποίηση μυαλών θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Η εταιρεία «Nectome», επικεντρώνεται στην ιδέα του μετανθρωπισμού ή ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εξελίσσεται πέρα από τη σημερινή του μορφή με τη βοήθεια επιστημόνων και τεχνολογίας. Η ιδέα είναι ευρέως συζητημένη.
Επιστήμη και φουτουρισμός
Η διατήρηση του εγκεφάλου και της μνήμης έχει διερευνηθεί σε βάθος από τους φουτουριστές, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστημονική φαντασία.
Πολλοί λένε ότι εμπίπτει στην κατηγορία του «μετανθρωπισμού».
■ Ο Φουτουρισμός ήταν λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό και ουτοπικό κίνημα του 20ού αιώνα. Θεωρείται κυρίως ιταλική σχολή στο χώρο της λογοτεχνίας και της τέχνης που ωστόσο υιοθετήθηκε και από καλλιτέχνες άλλων χωρών, ειδικότερα της Ρωσίας.
Ο Φουτουρισμός αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλες της μορφές της τέχνης, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ποίηση, τη μουσική, το θέατρο, στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την τεχνολογία.
■ Ο μετανθρωπισμός είναι μια φιλοσοφική θεωρία που στηρίζεται στην μετανθρώπιση απορρίπτοντας την μετενσάρκωση.
Είναι η πεποίθηση ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εξελιχθεί πέρα από τη σημερινή του μορφή με τη βοήθεια επιστημόνων και τεχνολογίας.
Σύμφωνα με την θεωρία του μετανθρωπισμού, ο συνήθης άνθρωπος αποτελεί απλά ένα «στάδιο ανάπτυξης» της συνολικής ανθρώπινης οντότητας.
Ακριβέστερα, ο μετανθρωπισμός πρεσβεύει ότι ο θάνατος αποτελεί απλά την μετάβαση σε επόμενο Στάδιο Πολυπλοκότητας κατά το οποίο ο άνθρωπος εξελίσσεται σε μετάνθρωπο.
Μία καλή αντιστοίχηση είναι το φαινόμενο της μεταμορφώσης που υφίστανται τα έντομα.
Όπως το έντομο μετά το εμβρυικό στάδιο περνά στο στάδιο της προνύμφης αντίστοιχα και ο άνθρωπος κατά την διαδικασία του θανάτου απορρίπτει το υλικό σώμα του και μετεξελίσσεται σε μετάνθρωπο.
Εδώ, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο μετάνθρωπος δεν θεωρείται ως μετεξελικτικό στάδιο του ανθρώπου όπως το εννοεί η Εξελικτική Θεωρία.
Αντίθετα αποτελεί στάδιο ανάπτυξης.
Πλέον διεξοδικά, ο μετανθρωπισμός δέχεται ότι κάθε άνθρωπος αντιπροσωπεύεται από μία προσωπικότητα, ψυχή ή ότι στην Φιλοσοφία και Ψυχολογία χαρακτηρίζεται ως «εγώ».
Αυτή η «ψυχή» (αντίστοιχη με το software του Υπολογιστή ) διέρχεται από το υλικό στάδιο του ανθρώπου, κατά το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες κάθε είδους (βιολογικές, επιστημονικές κ.α.) και στην συνέχεια περνά στα επόμενα μετανθρωπικά στάδια.
Η πρακτική της μεταφόρτωσης μυαλού έχει προωθηθεί από πολλούς ανθρώπους, όπως ο Ray Kurzweil, διευθυντής μηχανικών της «Google», ο οποίος πιστεύει ότι θα μπορέσουμε να ανεβάσουμε ολόκληρο το μυαλό μας στους υπολογιστές μέχρι το 2045.
Ένας άλλος εξέχων φουτουριστής, ο Dr Michio Kaku, πιστεύει ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει ζωντανές τις προσωπικότητες και τις μνήμες των αγαπημένων μας, ακόμη και μετά το θάνατό τους.
Οι επιστήμονες και οι φουτουριστές έχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ξεκινώντας από τη μεταφόρτωση των αναμνήσεών μας σε έναν υπολογιστή με τη διαδικασία της βαλσαρίωσης υψηλής τεχνολογίας του «Nectome», η οποία μπορεί να διατηρηθεί άθικτη για χιλιάδες χρόνια.
Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η διαδικασία της «Nectome», θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα αφού έχετε παραδώσει τον εγκέφαλο και τη ζωή σας.
O νευροεπιστήμονας Miguel Nicolelis δήλωσε πρόσφατα ότι τέτοιες τεχνολογίες της «Nectome» είναι σχεδόν αδύνατες. «Ο εγκέφαλος δεν είναι αξιόπιστος και καμία μηχανική δεν μπορεί να τον αναπαράγει», είπε.
«Μπορείτε να έχετε όλες τις μάρκες υπολογιστών στον κόσμο αλλά ποτέ δεν θα δημιουργήσετε μια συνείδηση», πρόσθεσε.
Σχετική με το θέμα είναι η ταινία "Κυριαρχία" που είδα πρόσφατα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨάξτε την στο ίντερνετ να την δείτε.
http://www.athinorama.gr/cinema/movie/kuriarxia-10036351.html