Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ...


ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΗΠΑ Ή ΑΛΛΙΩΣ«ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ»: Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΩΣ… ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ 

© Sputnik / Anton Denisov /


Γράφει ο Δημήτρης Λιάτσος


Αποθέματα υπομονής δείχνει ακόμα ο Λαβρόφ. Ευελπιστεί ότι μετά τη συνάντηση της Γενεύης, η Δύση θα μειώσει το… προπέτασμα καπνού και θα κάνει, έστω μερικώς, αυτό που είπε ο ομόλογός του, Μπλίνκεν: Διάλογο με πιο λογικό τρόπο!

Στενεύει ο χώρος των επινοήσεων έναντι της Ρωσίας και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, παρά τον πολιτικό εκχυδαϊσμό τους, αναδύουν πλέον… αμηχανία στις συναντήσεις τους με τους Ρώσους. Μια ματιά στις εικόνες από την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη το πιστοποιεί.

Πράγματι, όλο και πιο δύσκολο είναι στους Αμερικανούς να μετατρέπουν σε… σόου οτιδήποτε, αποφεύγοντας την παραμικρή ανάληψη ευθύνης για όσα έχουν προκαλέσει σε πλειάδα περιοχών του κόσμου. Τώρα, η Μόσχα έθεσε το δάκτυλο στην αμερικανική πληγή και απαιτεί τις εγγυήσεις ασφαλείας της. Δείχνει ότι έχει τα εχέγγυα να το επιβάλει.

Η Ουάσινγκτον φαίνεται να βρίσκεται στη φάση μετάβασης από την ανευθυνότητα επί των πάντων λόγω επικυριαρχίας όπως είχε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες, προς τη συνειδητοποίηση της σοβαρότητας του ρωσικού λόγου. Έτσι εξηγείται ότι:

Από τη μια, έχει εξαπολύσει όλα τα διαθέσιμα καθεστωτικά ΜΜΕ, εξειδικευμένα στη διαστροφή και την «παραγωγή» ευθυνών για τους άλλους, «αποδεικνύοντας» έτσι το αμερικανικό δίκαιο.

Από την άλλη, υπερθεματίζει σε πρόθεση διαλόγου έναντι των ρωσικών προτάσεων, επιδιώκοντας, ωστόσο, να μεταφέρει το θέμα των διαπραγματεύσεων σε άλλο γήπεδο!




Τακτική ξεφούσκωτης… σαμπρέλας!

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον Λαβρόφ, στη Γενεύη, ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Ουάσινγκτον θα επιδώσει, επιτέλους, γραπτή απάντηση στη Μόσχα! 

Αυτό και η έκφραση πεποίθησης ότι μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, δίνει μια σχετική αισιοδοξία ότι οι δυνατότητες της διπλωματίας δεν έχουν εξαντληθεί. Αντί, λοιπόν, να πέσουν οι ιαχές και να γίνει ο διάλογος σε πιο λογική βάση, όπως ειπώθηκε, τι βλέπουμε;

Μπαράζ υστερικών ειδήσεων από «ανώνυμους» αξιωματούχους της Ουάσινγκτον ότι:

Αποχωρούν οι Αμερικανοί διπλωμάτες από το Κίεβο, και πίσω τους οι… Γερμανοί κ.ά. Στη συνέχεια διαψεύδονται αλλά αφήνουν… προζύμι.

Ο Κινέζος Πρόεδρος παρακάλεσε τάχα, κατά το Bloomberg, τον Ρώσο να μην «εισβάλει» στην Ουκρανία στη διάρκεια της έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο (άρα, συνεπάγεται ότι η εισβολή είναι θέμα χρόνου)!

Ίδια πρακτική και από την παλιά, ξεπεσμένη ιμπεριαλιστική Αγγλία, τα μεταγωγικά της οποίας ξεφορτώνουν στο Κίεβο ό,τι σκουριασμένο αντιαρματικό της έχει απομείνει…

Και ιδού η «εικόνα». Η Ρωσία «εισέβαλε». Να, να, «εισβάλει στην Ουκρανία»! Αυτό το κάνει από τον Δεκέμβριο, αλλά ακόμα να μπει! 

Και αυτό δεν ενδιαφέρει κανένα ΜΜΕ που συνεχίζει να κρώζει περί εισβολής. Μόνο τις δηλώσεις Ψάκι να δει κανείς προσεκτικά, θα νιώσει «υπερηφάνεια» για την οξύτητα πνεύματος της Ελληνίδας αξιωματούχου!


Ρωσική προσέγγιση και αμερικανικές ντρίπλες:
Η αμερικανική τακτική των διαπραγματεύσεων, που ίσως θα αντανακλάται και στο κείμενο που υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν, είναι η επικέντρωση του θέματος στο ουκρανικό. 

Αυτός είναι και ο λόγος που οργιάζουν τα ψευδορεπορτάζ περί επικείμενης «εισβολής» της Ρωσίας στην Ουκρανία!

Ο Λαβρόφ εξήγησε για άλλη μια φορά ότι, αν και το ουκρανικό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής (στη διάσταση της πίεσης των δυτικών συμμάχων του Κιέβου, να υλοποιήσει τις συμφωνίες του Μινσκ που το ίδιο υπέγραψε), ωστόσο, δεν μπορεί πάνω σε αυτό να τεθεί το σύνολο του κεφαλαιώδους ζητήματος της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής ασφαλείας.

Πιο απλά: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ πάσχουν στο θέμα υλοποίησης υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν και μετά τις ξεχνάνε, θύμισε ο Λαβρόφ.

Παρά τις υποσχέσεις μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, μετά την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών, παρά τη θεμελιώδη διακήρυξη του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ του 1997, περί συνεργασίας στο ξεπέρασμα παλιών διαχωριστικών γραμμών, ακολούθησε η διεύρυνση με όλες τις χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ, μαζί και η είσοδος σε αυτό και τριών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Βαλτικής. 

Η γεωγραφία εδώ «μιλά» από μόνη της. Απαντά στο ερώτημα ποιος δείχνει επιθετικότητα και ποιος επιχειρεί να αμυνθεί.

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια ναρκοθετήθηκε ήδη από τις ΗΠΑ που μετέτρεψαν την Ευρώπη, Δυτική και κυρίως Ανατολική, σε γενικευμένο «πεδίο βολής φθηνό» έναντι της Ρωσίας!

Η Ουκρανία είναι για τη Ρωσία πάτημα κόκκινης γραμμής. Η χρήση του εδάφους της όπως και εκείνου της Βουλγαρίας, Ρουμανίας κ.ά. για εγκατάσταση νέων βάσεων στραμμένων κατά της Ρωσίας, αναφέρονται ως απαράδεκτες κινήσεις, στο κείμενο απαιτήσεων που απέστειλε η Μόσχα στην Ουάσινγκτον.




Έφτασε η ώρα της αλήθειας

Ο Μπάιντεν έδειξε αρχικά, να κατανοεί τα όσα του εξήγησε ο Πούτιν στην online Διάσκεψη Κορυφής πριν κλείσει το 2021. Οι πιέσεις μέσα στους κόλπους της προεδρίας από πολλές «ενδείξεις, αποχρώσεις», είναι αφόρητες. 

Το ενθαρρυντικό, αν μπορεί κανείς να το ονομάσει έτσι, είναι ότι μέρος των Αμερικανών στρατηγών (και όχι εκείνων που κάνουν λόμπινγκ), φαίνεται να κατανοεί τη σοβαρότητα υπεροχής των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Μόσχας και τάσσεται υπέρ της διαπραγμάτευσης πάνω στα θέματα που εκείνη θέτει…

Ας ελπίσουμε ότι στην Ουάσινγκτον θα πρυτανεύσει, επιτέλους, η λογική.
Εκείνοι που έκαναν «εξαγωγή Δημοκρατίας» στον κόσμο στήνοντας στρατιωτικές βάσεις τρεις φορές περισσότερες από τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες (!), τέθηκαν από τη Μόσχα ενώπιον των ευθυνών τους. Αναμένουμε…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου