ΤΑ «ΕΞΥΠΝΑ» ΔΑΣΗ «ΕΞΥΠΝΑ» ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ!
Αυτός ο φυτικός κόσμος που μας φαίνεται τόσο ειρηνικός, τόσο υπομονετικός, όπου το παν φαίνεται αποδοχή, σιωπή, υπακοή, περισυλλογή, είναι ίσα-ίσα εκείνος όπου η εξέγερση κατά του πεπρωμένου είναι η πιο σφοδρή κι η πιο πεισματική. […]
Βλέπουμε πώς το λουλούδι δίνει στον άνθρωπο ένα εξαίρετο παράδειγμα ανυποταξίας, κουράγιου, επιμονής, επίνοιας.
Αν είχαμε ξοδιάσει τη μισή μονάχα από την ενέργειά του μικρού αυτού άνθους, για ν’ αποτινάξουμε τις διάφορες αναγκαιότητες που μας καταπιέζουν, λόγου χάρη, τον πόνο, τα γηρατειά και τον θάνατο, μπορούμε να πιστεύουμε πως το ριζικό μας θα ήταν πολύ αλλιώτικο από το τωρινό.
Μωρίς Μαίτερλινγκ, «Η νοημοσύνη των φυτών»
Προσφάτως, μάθαμε ότι υπάρχουν και «έξυπνα» δάση. Πριν γνωρίζαμε ότι τα δάση είναι ευφυή, χάρη στη δυνατότητά τους να αναπτύσσουν φυσικά δίκτυα επικοινωνίας μεταξύ όλων των πλασμάτων τους: των δέντρων, των ζώων και των μικρο-οργανισμών του εδάφους και υπεδάφους.
Γνωρίζουμε ότι τα φυτά και τα ζώα έχουν εξαιρετική αντίληψη και νοημοσύνη, ότι μπορούν να νιώθουν και να προειδοποιούν το ένα το άλλο με εξαιρετικές ικανότητες και ταχύτητες επικοινωνίας, τόσο μέσω του αέρα, όσο και μέσω του δικτύου ριζών τους.
Ναι, η φύση είναι ευφυής και δημιουργική. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίο κάθε πλάσμα είναι ένα κύτταρο ζωής και φέρει τη δική του ξεχωριστή κι αξιοθαύμαστη νοημοσύνη.
Όμως, να που η τεχνολογία, που αρέσκεται σε ευφάνταστες ταμπέλες, πιστεύει ότι αυτή είναι η κάτοχος της εξυπνάδας και με το «μαγικό ραβδί» της μπορεί να χρίζει όχι μόνο συσκευές, αλλά και φυσικά τοπία ως «έξυπνα».
Και μάλιστα, με τον πιο ηλίθιο τρόπο. Η εταιρεία τηλεπικοινωνίων Vodafone ανακοίνωσε ότι στην Πάρνηθα δημιούργησε το πρώτο της «έξυπνο δάσος» και μας εξηγεί:
Η πρωτοβουλία Vodafone Smart Forest, βασίζεται σε έναν συνδυασμό τεχνολογιών, όπως το Internet of things (IoT) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), και μας δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης φωτιάς.
Πρόκειται για ένα τριπλό σύστημα παράλληλου ελέγχου, το οποίο αποτελείται από μία πανοραμική 360 τεχνολογία ανίχνευσης μέσω ειδικής θερμικής κάμερας μεγάλων αποστάσεων, κάμερες διπλού φάσματος και ειδικές Super Starlight κάμερες παρακολούθησης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Το προηγμένο αυτό σύστημα ζωντανής παρακολούθησης, όλο το 24ωρο, σε ενδεχόμενο ανίχνευσης φωτιάς ή καπνού ενεργοποιεί αυτόματα συναγερμό και ειδοποιεί τις αρχές.
Στην παραπάνω περιγραφή (που μπορεί κανείς εύκολα να βρει εδώ) μπορεί κανείς να κάνει αμέσως τις εξής παρατηρήσεις: (1) η λέξη κάμερα επαναλαμβάνεται τρεις φορές σε μια παράγραφο, (2) πρόκειται για τριπλό σύστημα παρακολούθησης μέσα σε φυσικό τοπίο 24 ώρες το 24ωρο και (3) πίσω από τις ευφάνταστες λέξεις της τεχνητής νοημοσύνης και του διαδικτύου των πραγμάτων, βρίσκουμε θρονιασμένες κάμερες να μας παρακολουθούν και εντός του φυσικού τοπίου.
Ασταμάτητα και με δυνατότητα εστίασης (ζουμ) σε οποιοδήποτε σημείο κρίνεται απαραίτητο.
Τα ζητήματα που εγείρονται είναι πολλά, αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια να αλιεύσουμε τα κεντρικά από αυτά μέσα από τον κυκεώνα σκέψεων που μας κατέκλυσε, διαβάζοντας αυτή την είδηση.
Πρώτον, χωρίς να ερωτηθεί και ενημερωθεί κανείς προηγουμένως, εγκαταστάθηκαν κάμερες παρακολούθησης σε έναν φυσικό χώρο, όπου ακριβώς οι άνθρωποι καταφεύγουν, για να ξεφύγουν –έστω και λίγο– από τον τεχνολογικό θόρυβο και να νιώσουν έστω και λίγες σταγόνες ελευθερίας.
Δεύτερον, η ελευθερία αυτή (όση έχει απομείνει), καταπατάται με συνοπτικές διαδικασίες «για το καλό μας» πίσω από ωραίες λέξεις, όπως «προστασία περιβάλλοντος», «βιώσιμη ανάπτυξη» και τα συναφή, θυμίζοντάς μας πόσο εύκολα καταπατήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια «για την υγεία μας» και «το καλό της κοινωνίας».
Τρίτον, βέβαια, επειδή ακόμη η μνήμη μας λειτουργεί, είναι εύκολο να ανασύρουμε το κρατικό έγκλημα που συντελέστηκε πέρσι στη Βόρεια Εύβοια. Για όσους θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους και να μάθουν από τους ίδιους τους κατοίκους της τι συνέβη δεν έχουν παρά να δουν το ντοκιμαντέρ Το Σχέδιο, μέρος 1ο εδώ.
Με απλά λόγια, αυτό που σκεφτόμαστε είναι ότι μας φυτεύουν κάμερες και συστήματα στα δάση «για το καλό του περιβάλλοντος», ενώ ξέρουμε ότι η πυροσβεστική, μόλις ειδοποιηθεί, μπορεί και να μην κάνει τίποτε άλλο πέρα από την παρεμπόδιση κατάσβεσης της φωτιάς, ώστε στα καμένα και στα συντρίμμια, νομότυπα και με την έγκριση κάθε εξουσίας, να μπορούν να συνεχίζουν τις μπίζνες τους οι επιχειρήσεις-τέρατα του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Και βέβαια, υποχείρια ή αφεντικά αυτών των επιχειρήσεων είναι «άνθρωποι»-τέρατα, που με ωραίες λέξεις καταστρέφουν και μολύνουν όχι μόνο κάθε φυσικό τοπίο, κάθε πλάσμα, αλλά και κάθε σκέψη και κάθε συναίσθημα για τον κόσμο.
Όμως όχι. Ο άνθρωπος δεν είναι τέρας. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ένα πλάσμα εναρμονισμένο με την ευφυΐα του σύμπαντος, αληθινά ζωντανός και με αληθινό δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στον εσωτερικό του κόσμο με τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Μπορεί να βλέπει τη φύση όχι ως πίστα δραστηριοτήτων και φόντο φωτογράφησης, αλλά ως το αληθινό του σπίτι. Όμως, δεν είναι αρκετό να γεννηθούμε με ανθρώπινη μορφή· χρειάζεται και να νιώθουμε αληθινοί άνθρωποι, με κάθε ουσιαστική μας δυνατότητα.
Αυτό πλέον χρειάζεται μεγάλη θέληση και προσπάθεια από την πλευρά μας. Ο κόσμος μάς καλεί κάθε στιγμή να ζήσουμε όσο πιο πλήρεις μπορούμε. Στο χέρι μας είναι να βιώσουμε τη ζωή μας ολόκληρη.
Αναρχική συλλογικότητα Πυργῖται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου