ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ.
Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον πόλεμο με τη Ρωσία. Κινείται για να προετοιμαστεί για πόλεμο με τη Ρωσία. Η ταχεία ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας την προπαρασκευαστική περίοδο, είναι ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός ίσο με τη συλλογική ένταξη επτά χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ το 2002.
Ταυτόχρονα, πάρθηκε μια ριζική απόφαση να αναγνωριστεί η Ρωσία ως ο πιο επικίνδυνος εχθρός της Συμμαχίας και της Ευρώπης.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν υιοθετήσει μια νέα αντίληψη που αποκαλεί τη Ρωσία τη «μεγαλύτερη απειλή» για τη συμμαχία. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στο έδαφος πολλών ευρωπαϊκών κρατών ταυτόχρονα.
Για ποιες χώρες μιλάμε, ποια απειλή αποτελούν τέτοιες αποφάσεις για τη Ρωσία και τι θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτό η Μόσχα;
Την Τετάρτη, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ενέκριναν μια τελική δήλωση στην οποία αποκαλούσαν τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια της συμμαχίας.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια νέα στρατηγική αντίληψη μέχρι το 2030. Το έγγραφο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η προηγούμενη ιδέα υιοθετήθηκε το 2010 και ήταν θεμελιωδώς διαφορετική από τη νέα έκδοση, η οποία επικεντρώνεται ουσιαστικά στη Ρωσία.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των συμμάχων, καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή. Επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής και άμεσου ελέγχου μέσω εξαναγκασμού, ανατροπής, επιθετικότητας και προσάρτησης», αναφέρει το επικαιροποιημένο έγγραφο.
Το ΝΑΤΟ αποκαλεί επίσης την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και τις προσπάθειες αυτών των χωρών «να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» ως απειλή για τη συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει χώρες στα ανατολικά και νότια των χωρών που συμμετέχουν στο μπλοκ. Από αυτή την άποψη, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε σημαντική αύξηση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας στην ανατολική πλευρά.
«Στον Υψηλό Βορρά, η ικανότητά της (της Ρωσίας) να παρεμβαίνει στις ενισχύσεις των Συμμάχων και στην ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Βόρειο Ατλαντικό είναι μια στρατηγική πρόκληση για τη συμμαχία.
Η γεωστρατηγική αρχιτεκτονική της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Βαλτικής, της Μαύρης και της Μεσογείου, καθώς και η στρατιωτική της ολοκλήρωση με τη Λευκορωσία, αποτελούν πρόκληση για την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας», αναφέρει το έγγραφο.
Το νέο δόγμα αναφέρει επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία και εκφράζει την ετοιμότητά του να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα «προκειμένου να διαχειριστεί και να μειώσει τους κινδύνους, να αποτρέψει την κλιμάκωση και να αυξήσει τη διαφάνεια».
«Αγωνιζόμαστε για σταθερότητα και προβλεψιμότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οποιεσδήποτε αλλαγές στις σχέσεις μας εξαρτώνται από το αν η Ρωσική Ομοσπονδία θα σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά και αν συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει το έγγραφο.
Τι είδους σταθερότητα και προβλεψιμότητα προσπαθεί το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο από την πρόσφατη βιογραφία του μπλοκ: το 1999 – ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας, το 2001 – η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη ABM, το 2003 – η εισβολή στο Ιράκ, το 2008 – υποκίνηση της Γεωργίας σε σύγκρουση με τη Ρωσία, το 2011 – η καταστροφή της Λιβύης, από το 2014 έως το 2022 – η στρατιωτική ανάπτυξη του επί εδάφους της Ουκρανίας.
Και ταυτόχρονα, το 1999 και το 2004, υπήρξαν δύο κύματα επέκτασης της συμμαχίας μέχρι τα ρωσικά σύνορα.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών Alexander Bartosh πιστεύει ότι μετά τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ «η διαδικασία προετοιμασίας για έναν πόλεμο με τη Ρωσία έχει προχωρήσει».
«Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα για να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια. Φυσικά, αυτή η προετοιμασία θα απαιτήσει χρόνο, προσπάθεια και πόρους, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στρατευμάτων. Αλλά δεν μπορείς να μείνεις αδρανής», λέει ο Bartosz.
Η συσσώρευση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα είναι μια εχθρική κίνηση που ενέχει πραγματικό κίνδυνο. «Και το γεγονός ότι στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο η Ρωσία έχει μεταφερθεί από την κατηγορία των στρατηγικών εταίρων στην κατηγορία των κύριων απειλών για την ασφάλεια της συμμαχίας είναι μια άλλη επιβεβαίωση αυτού. Αντίστοιχα, τώρα το ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί με επιταχυνόμενο τρόπο», τόνισε ο ειδικός.
Ο Μπάρτοζ είναι σίγουρος ότι τους επόμενους μήνες το ΝΑΤΟ δεν θα στραφεί σε ανοιχτή στρατιωτική επίθεση κατά της Ρωσίας, «αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε».
«Θα απαιτηθούν πολύ σοβαρά μέτρα από εμάς για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των δυτικών συνόρων, αφού δυνάμεις εχθρικές προς τη Ρωσία θα βρίσκονται πλέον από το βόρειο τμήμα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου μέχρι την Τουρκία», εξήγησε ο συνομιλητής.
Δημιουργείται μια γιγάντια ιστορική γραμμή άμεσης επαφής και αντιπαράθεσης μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας σε μια τεράστια περιοχή από τη χερσόνησο Κόλα στα βόρεια έως η Τουρκία στο νότο.
Η απόφαση να ονομαστεί η Κίνα ως πηγή στρατηγικής πρόκλησης σημαίνει ότι «θα υπάρξει συσσώρευση δυνάμεων και μέσων εναντίον του Πεκίνου». «Και αυτό έχει ήδη γίνει – δημιουργούνται πρόσθετες συμμαχίες στην περιοχή του Ειρηνικού. Και αυτό θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως εχθρικός βηματισμός προς τη Μόσχα και την Κίνα», κατέληξε ο Bartosz.
Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης κάλεσαν επίσης επίσημα τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη συμμαχία. Αυτό κατέστη δυνατό μετά την άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξή τους, ανοίγοντας το δρόμο για την πιο σημαντική επέκταση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες.
Η Φινλανδία έχει μακρά σύνορα με τη Ρωσία (1271,8 χλμ.) και η Σουηδία μπορεί να ελέγχει την είσοδο στη Βαλτική Θάλασσα. Τα κοινοβούλια και των 30 μελών του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να ψηφίσουν για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας για την αποδοχή νέων μελών.
Στο παρελθόν χρειαζόταν έως και ένα χρόνο, αλλά αυτή τη φορά αναμένεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτερα. Ήδη η Γερουσία των ΗΠΑ ετοιμάζεται ήδη να πραγματοποιήσει ακροάσεις για αυτήν την αίτηση.
To NATO δηλώνει μέσω του ΓΓ του Stoltenberg έτοιμο να επαναπροσανατολιστεί σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας μόνο μετά τη νίκη στον πόλεμο.
Επιπλέον, μετά τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ενίσχυση της ενίσχυσης των δυνάμεών τους στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και θα ενισχύσουν επίσης τη συλλογική μας άμυνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ πρέπει να μπορεί να αποκρούει απειλές από όλες τις κατευθύνσεις – στον αέρα, στο έδαφος και στη θάλασσα.
Η Ουάσιγκτον θα στείλει δύο επιπλέον μοίρες μαχητικών F-35 στην Ευρώπη. Ο αριθμός των αντιτορπιλικών στην αμερικανική βάση Rota στην Ισπανία θα αυξηθεί σε έξι. Επίσης στην Πολωνία, η Ουάσιγκτον θα αναπτύξει το μόνιμο αρχηγείο του 5ου Σώματος Στρατού (χερσαίες δυνάμεις) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Στην Πολωνία αναμένεται η πιο αισθητή ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Yaroslav Kaczynski, δήλωσε ότι για να αντιμετωπίσει τη «ρωσική απειλή», η Βαρσοβία σκοπεύει να αυξήσει το μέγεθος του εθνικού στρατού από 150.000 σε 400.000 στρατιώτες.
Προβλέπεται επίσης η αγορά 500 συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, 32 μαχητικών F-35, 250 αρμάτων μάχης Abrams της τελευταίας έκδοσης M1A2 SEPv3, οκτώ συστημάτων αεράμυνας Patriot. Σύμφωνα με τον Kaczynski, τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα για την απάντηση στη «ρωσική απειλή» εάν χρειαστεί.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναπτύξουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας στη Γερμανία και την Ιταλία. Στη Ρουμανία, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναπτύξουν μια «πρόσθετη» ταξιαρχία 3.000 ατόμων σε εκ περιτροπής βάση, είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη. «Θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας στις χώρες της Βαλτικής», πρόσθεσε ο Αμερικανός ηγέτης.
Τα λόγια του Μπάιντεν σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Ριάμπκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον «έχασε την ευκαιρία να αποφύγει το σενάριο κλιμάκωσης» που είχε προηγουμένως παράσχει η Ρωσία με τη μορφή προσφορών εγγυήσεων ασφαλείας.
Ο διπλωμάτης προειδοποίησε ότι σε χώρες όπου αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, η ασφάλεια δεν θα βελτιωθεί και οι κίνδυνοι θα αυξηθούν. «Δεν θα χρωστούμε. Έχουμε ευκαιρίες και πόρους, η ασφάλεια θα είναι 100% εγγυημένη», είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών. «Και νομίζω ότι όσοι προτείνουν τέτοιες λύσεις έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα μπορέσουν να εκφοβίσουν τη Ρωσία – αυτό δεν θα πετύχουν», είπε ο Ryabkov.
Να προσθέσουμε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση στη Μαδρίτη ήταν πολύ πολεμικοί. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί «μόνο στο πεδίο της μάχης».
«Και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον Πρόεδρο Ζελένσκι όσο το δυνατόν περισσότερο για να κερδίσουμε στο πεδίο της μάχης ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Ντε Κρου πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Επιπλέον, ο γερμανικός Τύπος σημείωσε ότι οι αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που είναι αποθηκευμένες στη Γερμανία θα εκσυγχρονιστούν. Για τους σκοπούς αυτούς, η Ουάσιγκτον θα δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Στη Γερμανία σκοπεύουν να διαθέσουν δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά αεροσκαφών. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ εξέφρασε την ετοιμότητά του να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης από 40 σε 300 χιλιάδες άτομα.
Πρόκειται για στρατιωτικές μονάδες που τα κράτη μέλη της συμμαχίας έχουν θέσει στη διάθεση της Επιχειρησιακής Διοίκησης του στρατιωτικοπολιτικού μπλοκ.
Ο Ilya Kramnik, ειδικός του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, ερευνητής στο IMEMO RAS, στρατιωτικός αναλυτής, πιστεύει ότι ακόμη και μετά την ενίσχυση της παρουσίας του στην ανατολική πλευρά, το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να αποφύγει την κλιμάκωση.
«Έτσι, ιδανικά, η συμμαχία θα περιοριστεί μόνο στη δημιουργία όπλων στην Ευρώπη. Κατά κανόνα, η ρητορική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ υπερβαίνει τις πραγματικές προθέσεις», είπε ο Κράμνικ.
Ταυτόχρονα, μακροπρόθεσμα, τέτοιες αποφάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους αυξάνουν τον κίνδυνο νέων στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ευρώπη ή την κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της εδαφικής. «Ταυτόχρονα, η εμπλοκή σε μια μετωπική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ είναι μια ιδέα όχι πολλά υποσχόμενη, η συμμαχία είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Το να τους απαντήσετε συμμετρικά επίσης δεν αποτελεί επιλογή. Διαφορετικά, θα επιβαρύνουμε αδικαιολόγητα την οικονομία μας λόγω δυνάμεων και όπλων. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί», είπε ο αναλυτής.
Ο αναλυτής είναι βέβαιος ότι η Ρωσία πρέπει να αναζητήσει ασύμμετρους τρόπους για να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, αποφεύγοντας την προσέγγιση μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Η πιο αποτελεσματική απάντηση θα είναι η ανάπτυξη φορέων τακτικών πυρηνικών όπλων, για παράδειγμα, συστημάτων Iskander και μαχητικά αεροσκάφη «σε περιοχές που μας ενδιαφέρουν».
«Πρέπει να ενισχύσουμε την αεράμυνα – η αεροπορική ισχύς είναι θεμελιώδες στοιχείο των συνδυασμένων επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, η συμμαχία θα καταλάβει ότι μια πιθανή αεροπορική επίθεση στο ρωσικό έδαφος θα οδηγήσει το ΝΑΤΟ να ακυρώσει τη χερσαία επιχείρηση.
Γενικά, πρέπει να δείξουμε την ικανότητα να δημιουργήσουμε απειλή για την ίδια την ύπαρξη των χωρών της συμμαχίας», είπε ο Κράμνικ.
Όσο για την Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Κούρδους για να εκβιάσει την κατάσταση εντός της συμμαχίας, προσπαθώντας να επιτύχει βρετανοτουρκικά συμφέροντα μέσω της πλατφόρμας των Βρυξελλών.
Τον Νοέμβριο του 2019, οι Τούρκοι εκβίασαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, απειλώντας να μπλοκάρουν το αμυντικό σχέδιο των χωρών της Βαλτικής εάν οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίσουν τους Κούρδους ως τρομοκράτες.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι έλαβε ο Ερντογάν, εκτός από τα πρωτοσέλιδα, αλλά το αμυντικό σχέδιο τελικά πέρασε χωρίς να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τούρκων. Οπότε το σχέδιό τους λειτούργησε.
Τώρα η Τουρκία αποφάσισε να επαναλάβει αυτό το πρόγραμμα. Αλλά είναι ήδη πιο φιλόδοξο. Ποιό ήταν το πραγματικό αντάλλαγμα που αποκόμισε η Άγκυρα πέραν της ταπεινωτικής δήλωσης μετανοίας 2 προηγμένων χωρών θα το δείξει το εγγύς μέλλον .. αν και οι πιο πολλοί γνωρίζουν.
Kαι μια ακόμη παράμετρος κλειδί των εξελίξεων τo NATO κινείται σε Συνόδους Κορυφής αλλά έχει διάσπαση στη βάση του.
Ας ελπίσουμε και εύχομαι εκ καρδίας στον Θεό μας, να επικρατήσει η λογική στα κράτη και τους ηγέτες του κόσμου, ώστε να σταματήσει αυτό που άρχισε στην Ουκρανία από τους Ρώσους (αλλά και το ΝΑΤΟ αφού εξόπλιζε με επικίνδυνους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους εναντίον των Ρώσων). Κανέναν δε συμφέρει ο παγκόσμιος πόλεμος, τα παιδιά μας ας προσευχόμαστε, έχει μεγάλη αξία η προσευχή στον Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο. .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, ξεκίνησε από τους Αμερικανους αμέσως μετά την λήξη του Β'ΠΠ με πρωτοπαλίκαρό τους τον ναζί εγκληματία πολέμου Στεπάν Μπαντέρα.
ΔιαγραφήΜε λίγο ψάξιμο στο ThePressProject μπορείτε να βρείτε σχετικό άρθρο με επίσημα, αποχαρακτηρισμένα σήμερα έγγραφα των Αμερικανων, που αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές.