Ο ΦΟΒΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ "ΙΟΣ"
Γράφει ο Mike Stone
Μετάφραση: Απολλόδωρος
Η δύναμη του νου να επηρεάζει την υγεία και την ευημερία μας ήταν μια συχνά παραγνωρισμένη πτυχή μιας "πανδημίας" που χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας ως όπλο εναντίον μας.
Υπάρχει ένα αόρατο παθογόνο εκεί έξω που μολύνει τον πληθυσμό. Πρόκειται για μια μόλυνση τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο χρόνος και είναι αρκετά ισχυρή ώστε να διαταράξει την κοινωνία, καταρρίπτοντας τους ισχυρότερους πολιτισμούς.
Μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή και αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορούμε εύκολα να μεταδώσουμε αυτή την αόρατη οντότητα στους γύρω μας.
Ακόμα χειρότερα, μπορούμε να τη μεταδώσουμε στα παιδιά μας, προετοιμάζοντάς τα για μια χρόνια λοίμωξη εφ' όρου ζωής που μπορεί να μην θεραπευτεί ποτέ, εξαπλώνοντας την από γενιά σε γενιά.
Αυτό που συζητώ εδώ δεν είναι η τυπική αντίληψη του παθογόνου "ιού" που πλανάται γύρω μας μολύνοντας μας και προκαλώντας ασθένειες, καθώς αυτές οι οντότητες δεν έχει ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπάρχουν.
Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που πραγματικά υπάρχει και το οποίο ταιριάζει στην έννοια του "ιού" πολύ καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε ποτέ να ταιριάζει σε οποιοδήποτε υποχρεωτικό ενδοκυτταρικό παράσιτο. Μιλάω για τον έναν αληθινό "ιό": τον "ιό" που ονομάζεται φόβος.
Ο φόβος είναι ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό αποτελεσματικά για τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των μυαλών των μαζών.
Σκεφτείτε τη λέπρα και το φοβερό στίγμα που αποδίδονταν σε όσους θεωρούνταν ακάθαρτοι και τους οποίους οι φοβισμένοι πολίτες έδιωχναν για να ζήσουν σε αποικίες μακριά από την υπόλοιπη κοινωνία.
Σκεφτείτε τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ και πώς αρκούσε μια απλή κατηγορία για μαγεία για να προκαλέσει και να εξαπλώσει τον τρόμο στον πληθυσμό, οδηγώντας στο κάψιμο των κατηγορουμένων γυναικών στην πυρά.
Σκεφτείτε την επιτυχημένη πολεμική προπαγάνδα που χρησιμοποιήθηκε από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να κερδηθεί υποστήριξη για τις πολεμικές προσπάθειες και την τελική καταστροφική χρήση της "ατομικής βόμβας" που οδήγησε στην απώλεια αθώων ζωών.
Σκεφτείτε την 11η Σεπτεμβρίου και πώς χρησιμοποιήθηκε η απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής για να συγκεντρωθεί υποστήριξη για την εισβολή σε δύο χώρες που οδήγησε σε έναν καταστροφικό πόλεμο.
Η "πανδημία Covid-19" είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αποτελεσματικής χρήσης του φόβου για τον έλεγχο του πληθυσμού ώστε να συμφωνήσει σε συνθήκες που θα ήταν ανήκουστες στο παρελθόν.
Η επιτυχημένη χρήση της προπαγάνδας που βασίζεται στον φόβο και διαδίδεται μέσω του φαρμακευτικού φερέφωνου που είναι γνωστό ως τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης σκουντούσε και έσπρωχνε συνεχώς τις φοβισμένες μάζες, προκειμένου να τις εγκλωβίσει σε καραντίνες, αποκλεισμούς, κοινωνική απομάκρυνση, εντοπισμό επαφών, απολύμανση, απολύμανση, συγκάλυψη και τελικά εμβολιασμό και ενίσχυση.
Η χρήση του "ιού" για τη διάδοση του τρόμου στις καρδιές και τα μυαλά του πληθυσμού έγινε, δυστυχώς, αριστοτεχνικά μετά από δεκαετίες προετοιμασίας και κατήχησης. Έχουμε δει αυτές τις "μίνι-επιδημίες" να ξεσπούν πριν από το 2020 με τη μορφή του HIV/AIDS, του SARS, του Η1Ν1, του MERS, του Ζίκα, του Έμπολα κ.λπ.
Αυτά τα μίνι γεγονότα χρησιμοποιήθηκαν για να καθιερωθεί και να προωθηθεί η PCR ως ένα "ακριβές" μέσο διάγνωσης, για να προωθηθούν οι έννοιες της ανίχνευσης επαφών και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ως μέσο αναχαίτισης της εξάπλωσης, για να γίνει χρήση της Άδειας Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης για την εσπευσμένη διεξαγωγή πειραματικών εξετάσεων και θεραπειών και για να εισαχθεί η εξάρτηση από τα γονιδιώματα ως νόμιμο εικονικό υποκατάστατο του "ιογενούς" ενόχου.
Αυτά και άλλα βήματα εφαρμόστηκαν και δοκιμάστηκαν υπό το πρόσχημα των αναδυόμενων απειλών, ώστε όταν τελικά αναδυόταν ο "πραγματικός" κίνδυνος, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με πλήρη ισχύ εναντίον των ανυποψίαστων μαζών.
Έχουμε πλέον μια "νέα κανονικότητα" που έχει διαμορφωθεί μέσα μας λόγω της επιτυχημένης καλλιέργειας του φόβου.
Ενώ ο φόβος είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τον έλεγχο ενός πληθυσμού, υπάρχει μια άλλη πτυχή αυτού του συναισθήματος που συχνά παραβλέπεται και η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς αβεβαιότητας.
Ανακύπτουν τακτικά ερωτήματα σχετικά με το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει την ταυτόχρονη νόσηση ενός αριθμού ανθρώπων με παρόμοια συμπτώματα ασθένειας.
Ενώ υπάρχουν πολλοί προφανείς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα δηλητηριασμένα τρόφιμα και το νερό, τα τοξικά φάρμακα και εμβόλια, η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ κ.λπ., οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια χρόνια κατάσταση φόβου στη σωματική και συναισθηματική υγεία ενός ατόμου χάνονται τακτικά στη μέση.
Η βίωση έντονου και χρόνιου φόβου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα άγχους και στρες, τα οποία μπορούν εύκολα να βοηθήσουν στην εξήγηση οποιασδήποτε ξαφνικής αύξησης παρόμοιων συμπτωμάτων ασθένειας, ιδίως υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο αυτό το έντονο συναίσθημα έχει χειραγωγηθεί εναντίον μας από μια στρατηγική ψυχολογική επιχείρηση "Covid-19".
Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια παρουσίαση του 2017 για το Κέντρο Εκπαίδευσης Νευροεπιστημών, τονίστηκε ότι η παραμονή σε μια χρόνια αυξημένη κατάσταση φόβου έχει συνδεθεί με διάφορες αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορα συστήματα σε όλο το σώμα, όπως η βλάβη του "ανοσοποιητικού", του ενδοκρινικού και του νευρικού συστήματος.
Διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως ινομυαλγία, αντίσταση στην ινσουλίνη, χρόνιος πόνος, δυσκολία στην αναπνοή και ημικρανίες, έχουν συσχετιστεί με τις συνεχείς επιπτώσεις του φόβου.
Η πηγή αυτή θίγει επίσης τους τρόπους με τους οποίους η ανικανότητα να ξεπεραστεί ο φόβος μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή των τακτικών μοτίβων του κύκλου του ύπνου και μπορεί να δημιουργήσει διατροφικές διαταραχές, οι οποίες οδηγούν σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου:
—> Οι Επιπτώσεις του Χρόνιου Φόβου στην Υγεία ενός Ατόμου
"Στο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Νευροεπιστημών (NEI) του 2017, μια συνεδρία της Παρασκευής επικεντρώθηκε στη φυσιολογία του φόβου και τις επιπτώσεις του στην ευεξία.
"Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που είναι εσωτερικό και έχει συνείδηση", δήλωσε η Mary D. Moller, PhD, DNP, ARNP, PMHCNS-BC, CPRP, FAAN, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Pacific Lutheran και διευθύντρια των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών του Northwest Center for Integrated Health.
Προκύπτει όταν τα αισθητήρια συστήματα στον εγκέφαλο έχουν καθορίσει ότι ένα εξωτερικό ερέθισμα αποτελεί απειλή. Οι έξοδοι των κυκλωμάτων ανίχνευσης απειλών προκαλούν μια γενική αύξηση της εγκεφαλικής διέγερσης και μπορεί να οδηγήσουν σε τροποποιημένη επεξεργασία απειλών: διαταραχές φόβου και άγχους.
Ο Moller εξήγησε αρχικά τα 3 προβλέψιμα στάδια του Hans Selye που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να ανταποκριθεί στους στρεσογόνους παράγοντες, τα οποία ονομάζονται σύνδρομο γενικής προσαρμογής:
1. Συναγερμός: Η πρώτη αντίδραση στο στρες αναγνωρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος και προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση της απειλής.
Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) και το αυτόνομο νευρικό σύστημα ενεργοποιούνται. Οι πρωτογενείς ορμόνες του στρες κορτιζόλη, αδρεναλίνη και μη αδρεναλίνη απελευθερώνονται
2. Αντίσταση: Η ομοιόσταση αρχίζει να αποκαθιστά την ισορροπία και λαμβάνει χώρα μια περίοδος αποκατάστασης για επιδιόρθωση και ανανέωση. Οι ορμόνες του στρες μπορεί να επανέλθουν στο φυσιολογικό, αλλά μπορεί να έχουν απομείνει μειωμένες άμυνες και προσαρμοστική ενέργεια.
3. Εξάντληση: Σε αυτή τη φάση, το στρες έχει συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Η ικανότητα του οργανισμού να αντιστέκεται έχει χαθεί, επειδή έχει εξαντληθεί ο απόθεμα ενέργειας προσαρμογής.
Αυτό συχνά αναφέρεται ως υπερφόρτωση, εξουθένωση, κόπωση των επινεφριδίων, κακή προσαρμογή ή δυσλειτουργία.
Οι μεταβολές στον άξονα HPA μπορούν να προκαλέσουν διάφορες καταστάσεις όπως ο χρόνιος πόνος, η ινομυαλγία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, δήλωσε ο Moller.
Στη συνέχεια, ο Moller περιέγραψε τις πιθανές συνέπειες του φόβου στη συνολική, σωματική, συναισθηματική, περιβαλλοντική και πνευματική υγεία. Οι πιθανές επιπτώσεις του χρόνιου φόβου στη συνολική υγεία περιλαμβάνουν:
Δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Δυσλειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος
Μεταβολές του αυτόνομου νευρικού συστήματος
Διαταραχή του κύκλου ύπνου/αφύπνισης
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Μεταβολές στον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια
Οι πιθανές επιπτώσεις του χρόνιου φόβου στη σωματική υγεία περιλαμβάνουν πονοκεφάλους που μετατρέπονται σε ημικρανίες, μυϊκούς πόνους που μετατρέπονται σε ινομυαλγία, πόνους στο σώμα που μετατρέπονται σε χρόνιο πόνο και δυσκολία στην αναπνοή που μετατρέπεται σε άσθμα, δήλωσε ο Moller".
https://www.ajmc.com/view/the-effects-of-chronic-fear-on-a-persons-health
Το παραπάνω άρθρο κάνει καλή δουλειά παρουσιάζοντας μερικούς από τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο φόβος μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας παράγοντας αρνητικές συνέπειες στη συνολική μας υγεία και ευεξία.
Όσο περισσότερο ο φόβος παραμένει ανεπίλυτος, τόσο χειρότερο είναι το τίμημα που τελικά θα επιφέρει μέχρι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα και να ανακουφίσουμε με κάποιο τρόπο αυτά τα συναισθήματα.
Εάν τα συναισθήματα δεν αντιμετωπιστούν σωστά, οι επιπτώσεις αρχίζουν να παρουσιάζονται εξωτερικά, καθώς το σώμα προσπαθεί να διαχειριστεί τα αυξανόμενα επίπεδα στρες και άγχους από μέσα του. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να αρχίσουν να εκδηλώνονται ως διάφορα αλληλεπικαλυπτόμενα "Covid-like" συμπτώματα.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει αρκετή επικάλυψη και ομοιότητα μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλούνται από το στρες και το άγχος που προκύπτουν από τον φόβο που δημιουργείται από την "πανδημία", ώστε υπάρχουν πολυάριθμα άρθρα που προσπαθούν να εξηγήσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν αυτή τη διαφοροποίηση:
—> Πώς να καταλάβετε αν τα συνεχή συμπτώματα άγχους σας είναι στην πραγματικότητα σημάδι του COVID-19
"Το άγχος μπορεί να μοιάζει πολύ με τα συμπτώματα του COVID-19, γεγονός που δυστυχώς κάνει το άγχος να αισθάνεται χειρότερα, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο.
Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε τι συμβαίνει με το σώμα σας, ειδικά αν τα συμπτώματα είναι λίγο καινούργια για εσάς; Ζητήσαμε από τους γιατρούς να εξηγήσουν τις βασικές διαφορές μεταξύ των συμπτωμάτων του COVID-19 και του άγχους, καθώς και πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια".
Ποια είναι τα γενικά συμπτώματα του άγχους;
"Το άγχος μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη (ADAA):
Αίσθημα νευρικότητας, ευερεθιστότητας ή νευρικότητας
Έχοντας μια αίσθηση επικείμενου κινδύνου, πανικού ή καταδίκης
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
Ταχεία αναπνοή (υπεραερισμός), εφίδρωση ή/και τρέμουλο
Αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης
Δυσκολία συγκέντρωσης
Δυσκολία στον ύπνο
Αντιμετωπίζετε γαστρεντερικά προβλήματα
Ορισμένα συμπτώματα της κρίσης πανικού, που είναι ξαφνικές κρίσεις άγχους και συντριπτικού φόβου που διαρκούν για αρκετά λεπτά, μπορεί επίσης να επικαλύπτονται με το COVID-19. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH), τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν:
Σφυροκόπημα ή ταχυκαρδία
Ιδρώτας
ρίγη
Τρέμουλο
Προβλήματα στην αναπνοή
Αδυναμία ή ζάλη
Μούδιασμα ή μούδιασμα των χεριών
Πόνος στο στήθος
Πόνος στο στομάχι
Ναυτία
Πώς να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ του COVID-19 και του άγχους
Υπάρχει σαφώς κάποια αλληλοεπικάλυψη στα συμπτώματα, ιδίως όσον αφορά τη γρήγορη αναπνοή ή τη δύσπνοια, το αίσθημα αδυναμίας ή κούρασης και τα γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον, η αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων του κορονοϊού μπορεί επίσης να ωθήσει συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, όπως το αίσθημα νευρικότητας ή το πρόβλημα ύπνου.
Υπάρχουν όμως μερικά βασικά σημάδια του COVID-19 που δεν θα αναδυθούν κατά τη διάρκεια μιας γενικής κρίσης άγχους, όπως πυρετός, νέα απώλεια γεύσης, βήχας, πονόλαιμος ή ρινική καταρροή, λέει ο Δρ. Schaffner. Τονίζει πάντως ότι: "η γρήγορη αναπνοή και η δύσπνοια μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση".
https://www.prevention.com/health/a34574251/anxiety-vs-covid-19-symptoms/
Όπως γίνεται αντιληπτό, το άγχος και ο πανικός που προκαλούνται από τον υποβόσκοντα φόβο οδηγούν σε πολλά από τα ίδια συμπτώματα που σχετίζονται με το "Covid-19", όπως δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης, γαστρεντερικά προβλήματα όπως ναυτία και στομαχόπονος και εφίδρωση/ψύξη.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dr. William Schaffner, μια κοινή πηγή παραπληροφόρησης σε αυτά τα άρθρα των mainstream μέσων ενημέρωσης, υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλούνται από το φόβο και το "Covid-19", τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, νέα απώλεια γεύσης/οσμής, βήχα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι αυτά τα συμπτώματα είναι ειδικά για το "Covid-19" και ότι δεν θα εμφανιστούν λόγω του στρες και του άγχους που προκαλεί ο φόβος; Ας δούμε το καθένα ξεχωριστά:
Πυρετός
Η θερμοκρασία του σώματός μας αυξομειώνεται καθημερινά. Όταν ο φόβος οδηγεί σε αυξημένο στρες και άγχος, μπορεί να το επηρεάσει αυτό προκαλώντας υψηλό πυρετό έως και 106° έως και σταθερό χαμηλό πυρετό 99 έως 100°. Αυτοί οι πυρετοί που παράγονται από το άγχος και το στρες είναι γνωστοί ως ψυχογενείς πυρετοί.
"Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα άγχους μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως ψυχογενής πυρετός ή πυρετός που προκαλείται από ψυχολογικούς λόγους".
"Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο η θερμοκρασία του σώματός σας να αυξομειώνεται ή να μειώνεται κατά περίπου 1°F (-17°C) κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το επαναλαμβανόμενο στρες ή μεμονωμένα πολύ στρεσογόνα γεγονότα θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη διακύμανση πιο σημαντική, όμως.
Η προαναφερθείσα ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι που εκτέθηκαν σε μια εφάπαξ κατάσταση που προκαλούσε άγχος ανέβασαν πυρετό έως και 41°C (106°F).
Άλλα άτομα που βίωναν άγχος για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανέπτυξαν χαμηλό πυρετό που διαρκούσε μήνες έως χρόνια. Οι θερμοκρασίες τους κυμαίνονταν από 99° έως 100°F (37° έως 38°C)".
https://psychcentral.com/anxiety/can-anxiety-raise-body-temperature#anxiety-and-fever
"Το άγχος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ενώ το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί επίσης να σας κάνει να αρρωστήσετε σωματικά και μπορεί ακόμη και να συμβάλει σε μακροχρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Επιπλέον, το στρες μπορεί να προκαλέσει πυρετό ακόμη και όταν δεν υπάρχει υποκείμενη ασθένεια ή λοίμωξη. Αυτό είναι γνωστό ως ψυχογενής πυρετός.
"Έχει περιγραφεί ένα φαινόμενο κατά το οποίο το στρες φαίνεται να αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος απουσία άλλων φλεγμονωδών διεργασιών, όπως η λοίμωξη ή ο τραυματισμός", λέει η Katrina Miller Parrish, MD, επικεφαλής ποιότητας και πληροφόρησης του L.A. Care Health Plan".
"Οι γιατροί δεν καταλαβαίνουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με την Miller Parrish, αλλά πιστεύουν ότι είτε ο εγκέφαλος αυξάνει τη θερμοκρασία ως απάντηση στο στρες, είτε ότι οι ορμόνες του στρες αλληλεπιδρούν με το ενδοκρινικό σύστημα και οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος".
Απώλεια της Όσφρησης και της Γεύσης:
Η αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική μας κατάσταση. Ανάλογα με την κατάσταση, η αίσθηση της όσφρησης μπορεί είτε να γίνει αυξημένη είτε να εξασθενήσει, να αλλάξει από ευχάριστη σε δυσάρεστη ή ακόμη και να οδηγήσει σε φανταστικές οσμές.
"Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ικανότητές μας να ανιχνεύουμε χαμηλές (διάβαζε: αδύναμες) συγκεντρώσεις τόσο οσφρητικών όσο και γευστικών ερεθισμάτων παρεμποδίζονται σημαντικά από το στρες. Όσο πιο μακροχρόνιο ή σοβαρό είναι το στρες, τόσο περισσότερο μειώνονται οι ικανότητές μας στην όσφρηση και τη γεύση".
"Έτσι, αν είμαστε εξαιρετικά στρεσαρισμένοι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα οσφρητικά νευρικά κύτταρα ανταποκρίνονται στα αρώματα", λέει ο Galper. Με άλλα λόγια, τα επίπεδα άγχους σας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεστε ορισμένες μυρωδιές. Έτσι, αν από το να αγαπάς το άρωμα του πατσουλί, ξαφνικά θέλεις να πετάξεις στα σκουπίδια κάθε κερί με άρωμα πατσουλί, το άγχος σου είναι πιθανότατα ο ένοχος.
Μια μελέτη του 2013 έθεσε αυτή τη θεωρία σε δοκιμασία και οι επιστήμονες έδειξαν σε ανθρώπους κείμενα και εικόνες που προκαλούσαν άγχος (σκεφτείτε: αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και πολέμους) για να δουν αν θα άλλαζαν την αίσθηση της όσφρησης. "Μετά την πρόκληση άγχους, οι ουδέτερες μυρωδιές γίνονται σαφώς αρνητικές", δήλωσε ο Wen Li, ένας από τους ερευνητές πίσω από τη μελέτη, στο Science Daily.
"Οι άνθρωποι που βιώνουν αύξηση του άγχους παρουσιάζουν μείωση της αντιλαμβανόμενης ευχάριστης ποιότητας των οσμών. Γίνεται πιο αρνητική όσο αυξάνεται το άγχος".
Και γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια "κανονική" (δηλαδή με χαμηλό άγχος) κατάσταση οσμής, είναι μόνο το οσφρητικό σύστημα που ενεργοποιείται, αλλά όταν αρχίζετε να αγχώνεστε, το συναισθηματικό σύστημα μπαίνει επίσης σε λειτουργία και γίνεται μέρος της ροής επεξεργασίας.
"Μυρωδιές-φαντάσματα", όπως οι περίεργες, έντονες, καυστικές, μεταλλικές, αιματηρές, ξινές, αμμωνιακές, όξινες και αποκρουστικές μυρωδιές, για να αναφέρουμε μερικές, είναι κοινά συμπτώματα αγχώδους διαταραχής.
Πολλοί αγχώδεις άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν φανταστικές και περίεργες μυρωδιές ως σύμπτωμα άγχους".
https://www.anxietycentre.com/anxiety-disorders/symptoms/phantom-odd-smells/
Βήχας:
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως αγχώδης βήχας. Αυτός μπορεί να παρουσιαστεί ως επίμονος ξηρός βήχας, όπως συνήθως συνδέεται με το "Covid-19", ο οποίος μπορεί να έρχεται και να φεύγει ή να διαρκεί επ' αόριστον.
"Βιώνετε:
Αγχώδη βήχα, επίμονο βήχα, νευρικό βήχα, βήχα όταν έχετε άγχος και νευρικότητα
Ένα συχνό γαργαλητό στο λαιμό και/ή στους πνεύμονες που σας κάνει να βήχετε
Επίμονο ξηρό βήχα
Επίμονο μη παραγωγικό βήχα
Βήχα, χειρότερος κατά τη διάρκεια αγχωτικών ή στρεσογόνων περιόδων και καλύτερος όταν είστε χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι
Δυσκολία στη λήψη βαθιάς αναπνοής χωρίς βήχα
Επίμονος συριγμός που φαίνεται να σχετίζεται με το βήχα σας
Αυτά τα συμπτώματα του αγχώδους βήχα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν σπάνια, να εμφανίζονται συχνά ή να επιμένουν επ' αόριστον. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε το γαργάλημα ή/και την παρόρμηση να βήξετε μια φορά στο τόσο και όχι τόσο συχνά, να το αισθάνεστε κατά διαστήματα ή να το αισθάνεστε συνεχώς.
Αυτά τα συμπτώματα αγχώδους βήχα μπορεί να προηγούνται, να συνοδεύουν ή να ακολουθούν μια κλιμάκωση άλλων αγχωδών αισθήσεων και συμπτωμάτων ή να εμφανίζονται μόνα τους.
Αυτά τα συμπτώματα αγχώδους βήχα μπορεί να προηγούνται, να συνοδεύουν ή να ακολουθούν ένα επεισόδιο νευρικότητας, άγχους, φόβου και αυξημένου στρες ή να εμφανίζονται "από το πουθενά" και χωρίς προφανή λόγο".
Πονόλαιμος:
Η απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης σε περιόδους στρες μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο λαιμό. Αυτό μπορεί να το αισθάνεστε σαν σφίξιμο, σβόλο ή/και αίσθημα καψίματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση.
"Όταν νιώθετε άγχος, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο λαιμός σας πονάει. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε σφίξιμο, ένα κόμπο στο λαιμό σας ή να έχετε δυσκολία στην κατάποση.
Ενώ μπορεί να θεωρούμε το άγχος ως ένα συναισθηματικό ή ψυχικό πρόβλημα, στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας με διάφορους τρόπους. Ο πονόλαιμος είναι μόνο ένα από τα πολλά πιθανά σωματικά συμπτώματα".
"Όταν βρίσκεστε υπό άγχος ή αισθάνεστε αγχωμένοι, το σώμα σας αντιδρά απελευθερώνοντας αδρεναλίνη και κορτιζόλη στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Εκτός από την αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού και της αρτηριακής σας πίεσης, η απελευθέρωση αυτών των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες σωματικές αντιδράσεις, όπως
γρήγορη, ρηχή αναπνοή
αναπνοή από το στόμα
υπεραερισμός
αγχώδης βήχας
μυϊκή ένταση
Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε:
πονόλαιμο
ξηρό λαιμό
σφίξιμο
αίσθημα καψίματος στο λαιμό σας
https://www.healthline.com/health/anxiety-sore-throat#anxiety-vs-other-causes
Καταρροή μύτης:
Καθώς το άγχος είναι μια μορφή χρόνιου στρες που προκαλείται από το φόβο, λέγεται ότι επηρεάζει το σώμα μας με διάφορους τρόπους μέσω της απελευθέρωσης κορτιζόλης και άλλων χημικών ουσιών. Η καταρροή είναι ένα από τα συμπτώματα που εκδηλώνεται είτε λόγω της συνολικής επιδείνωσης του εδάφους ενός ατόμου είτε ως πιθανή παρενέργεια ενός νευρικού τικ.
"Το άγχος είναι ουσιαστικά μακροχρόνιο στρες και το μακροχρόνιο στρες μπορεί να έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι με άγχος έχουν ως σύμπτωμα μια ρινική καταρροή. Παρόλο που μπορεί να μην είναι ένα από τα πιο σημαντικά, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό ώστε να σας προκαλεί περισσότερη αγωνία από όση είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε".
https://www.calmclinic.com/anxiety/symptoms/runny-nose
"Το στρες και το άγχος μπορούν έμμεσα να προκαλέσουν ρινικά προβλήματα όπως η ιγμορίτιδα. Το άγχος είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει κυρίως το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές σας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ρινικά προβλήματα εξαιτίας του άγχους. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να σχετίζεται με ένα τικ, που σημαίνει ότι μπορεί να έχετε συνηθίσει να τρίβετε ή να τσιμπάτε τη μύτη σας κάθε φορά που έχετε άγχος, το οποίο μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε λοιμώξεις που προκαλούν ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και πίεση στη γέφυρα της μύτης και άλλα τέτοια".
https://theheartandbrain.com/stress-anxiety-causing-nasal-problems/
Μπορούμε να δούμε, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να θέλουν να πιστεύουμε, ότι τα συμπτώματα που προκαλούνται από το άγχος και το στρες που προκαλεί ο φόβος μπορούν σίγουρα να οδηγήσουν στο ίδιο ακριβώς προφίλ ασθένειας που παρατηρείται στο "Covid-19".
Η επικάλυψη και τα πανομοιότυπα συμπτώματα είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το "Covid-19" δεν μπορεί να διαγνωστεί κλινικά, καθώς υπάρχουν πολλές ασθένειες που ταιριάζουν σύμπτωμα προς σύμπτωμα.
Δεν υπάρχουν νέα ή συγκεκριμένα συμπτώματα που να σχετίζονται με το "Covid", γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξάρτηση από δόλιες PCR και R.A.T. (Rapid Antigen Test) προκειμένου να υποστηριχθεί ότι ο "ιός" ευθύνεται και όχι ότι είναι αποτέλεσμα κάτι σαν συναισθηματική δυσφορία που προκαλείται από τον φόβο ενός "νέου ιού" και τα μέτρα που εφαρμόζονται για τον περιορισμό του.
Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι ο φόβος είναι η μόνη αιτία αυτών των συμπτωμάτων της νόσου. Όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν είναι παρά ένας από τους πολλούς πιθανούς παράγοντες. Ωστόσο, η συναισθηματική πτυχή παραμελείται τακτικά προκειμένου να βρεθεί ένας φυσικός ένοχος, τις περισσότερες φορές είτε "ιογενής" είτε βακτηριακός, ενώ μπορεί να μην υπάρχει καθόλου φυσική συμβολή.
Στην πραγματικότητα, πολλά από τα συμπτώματα που βιώνουν οι άνθρωποι μπορεί κάλλιστα να είναι ψυχολογικής φύσης που προκαλούνται από το παραγνωρισμένο φαινόμενο που είναι γνωστό ως "το φαινόμενο Nocebo".
Το φαινόμενο αυτό είναι το αντίθετο του φαινομένου placebo και συμβαίνει όταν η πεποίθηση ότι θα αρρωστήσει κανείς έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα ίδια συμπτώματα που φοβάται. Ένα προφητικό άρθρο από τον Απρίλιο του 2020 εξέτασε αυτό ακριβώς το φαινόμενο σε σχέση με το "Covid-19" και έδωσε μερικά ενδιαφέροντα παραδείγματα όπου αυτό το φαινόμενο έχει εμφανιστεί σε άλλες περιπτώσεις ασθενειών:
Μπορεί η συνεχής ανάγνωση για το Covid-19 να σας κάνει να νομίζετε ότι το έχετε;
"Τρομακτικές ιστορίες για την υγεία σχετικά με το Covid-19 ξεχύνονται από τις πύλες των μέσων ενημέρωσης κάθε λεπτό. Αυτές μπορεί να προκαλούν "φαινόμενα nocebo" - όπου αρρωσταίνουμε περισσότερο επειδή το περιμένουμε, σε αντίθεση με το πιο γνωστό φαινόμενο placebo όπου αρρωσταίνουμε λιγότερο λόγω των προσδοκιών μας. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει σε μεγάλη κλίμακα τώρα.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για τα φαινόμενα nocebo στην πανδημία, υποψιαζόμαστε ότι είναι διαδεδομένα, με βάση στοιχεία από παρόμοιες περιπτώσεις. Σκεφτείτε τα ακόλουθα:
1. Το 2010, ακτιβιστές κατά των αιολικών πάρκων στην Αυστραλία διέδωσαν ειδήσεις για το "σύνδρομο των ανεμογεννητριών" που προκαλείται από τον υποακούσιμο υπέρ-ήχο που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες.
Ταυτόχρονα, οι υγειονομικές αρχές παρατήρησαν έναν αυξανόμενο αριθμό παραπόνων - αίσθημα παλμών της καρδιάς, πονοκέφαλοι, ναυτία - που αντιστοιχούσαν σε μεγάλο βαθμό με εκείνα του συνδρόμου των ανεμογεννητριών. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν γρήγορα ότι τα παράπονα συγκεντρώνονταν σε περιοχές με ιστορικό εκστρατειών κατά των αιολικών πάρκων.
Τα πειραματόζωα που είχαν τυχαία κατανεμηθεί να παρακολουθούν ανησυχητικές ειδήσεις σχετικά με τις βλάβες των αιολικών πάρκων ανέφεραν αύξηση των συμπτωμάτων, ακόμη και με την παρουσία εικονικού υπέρηχου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύνδρομο των ανεμογεννητριών προκλήθηκε από την παραπληροφόρηση και όχι από τις ανεμογεννήτριες.
2. Το 2018, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με περισσότερα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google σχετικά με ανεπιθύμητες ενέργειες στατίνης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν δυσανεξία στη στατίνη. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε διαδικτυακές πληροφορίες συνέβαλε σε αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες.
3. Σε μια μεγάλη μελέτη που εξέτασε τον θάνατο 28.169 ενήλικων Κινέζων-Αμερικανών στην Καλιφόρνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που σύμφωνα με την κινεζική αστρολογία ήταν ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ορισμένες παθήσεις - λόγω του έτους γέννησής τους - πέθαναν σημαντικά νωρίτερα (1,3-4,9 χρόνια) από τους ανθρώπους με τις ίδιες παθήσεις που γεννήθηκαν σε άλλα έτη.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι "ψυχοπολιτιστικοί παράγοντες" (πίστη στην κινεζική αστρολογία) επηρέαζαν τη θνησιμότητα.
Μεταξύ όσων δεν είχαν την ασθένεια, ο φόβος μετά την εμπειρία ενός ήπιου συμπτώματος (ίσως ενός κοινού κρυολογήματος) θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα και να τους ωθήσει ακόμη και να επισκεφθούν το νοσοκομείο, όπου θα μπορούσαν πράγματι να κολλήσουν τον ιό - ή κάποια άλλη ασθένεια.
Η κοινωνική απομόνωση που επιβάλλεται σε πολλές χώρες θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτές τις επιπτώσεις.
Ένα θετικό τεστ για το Covid-19, σε συνδυασμό με κάποια αρχικά συμπτώματα και ανησυχητικές ειδήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης για την υγεία, θα μπορούσε να επιδεινώσει τον βήχα, τον πυρετό, τους πόνους και τη δύσπνοια.
Το σοκ που προκαλείται από τις αρνητικές πληροφορίες θα μπορούσε ακόμη και να επισπεύσει το θάνατο σε βαριά πάσχοντες ασθενείς επιδεινώνοντας τις καρδιακές διαταραχές ή επηρεάζοντας το αναπνευστικό σύστημα που έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό.
Καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο πώς λειτουργούν τα φαινόμενα nocebo. Οι συναισθηματικά φορτισμένες αρνητικές πληροφορίες από μια έγκυρη πηγή μπορούν να κάνουν κάποιον να περιμένει ένα αρνητικό σύμπτωμα, όπως πόνο ή δύσπνοια.
Στη συνέχεια, σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, η ίδια η προσδοκία μπορεί να προκαλέσει το σύμπτωμα. Αυτές οι προσδοκίες συνδέονται με την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που προκαλούν αυξημένη ευαισθησία στον πόνο και μια μεγάλη ποικιλία άλλων συμπτωμάτων. Ο φόβος και το άγχος εντείνουν αυτή τη διαδικασία".
"Σε μια δοκιμή που συνέκρινε την ασπιρίνη με τη σουλφινπυραζόνη για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους είχαν ενημερωθεί για τις παρενέργειες είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη δοκιμή λόγω παρενεργειών.
Δεκάδες άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι αρνητικές παρενέργειες είναι λιγότερες όταν οι ασθενείς δεν ενημερώνονται γι' αυτές. Δεν προτείνουμε να αποκρυβούν τα ανησυχητικά πράγματα σχετικά με το Covid-19, αλλά μάλλον να μετριαστούν οι πιθανές nocebo επιδράσεις που προκαλούνται από τις ειδήσεις".
https://www.google.com/amp/s/www.independent.co.uk/life-style/coronavirus-reading-placebo-nocebo-cases-news-a9480336.html%3famp
Τα ερωτήματα και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στο άρθρο του The Independent υποστηρίχθηκαν από τα συμπεράσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022.
Η μελέτη μιλούσε για το πώς οι πανδημίες οδηγούν σε αυξημένη ψυχολογική δυσφορία και ότι οι συνεχείς υπενθυμίσεις και ενημερώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της "πανδημίας" θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων άγχους και ανησυχίας για την ίδια την υγεία.
Διαπίστωσε ότι η πεποίθηση ενός ατόμου ότι έχει μολυνθεί από το "Covid-19" και το άγχος που σχετίζεται με αυτή την πεποίθηση εκδηλώνουν τα ίδια συμπτώματα της ασθένειας που φοβούνται.
Αν και ήταν μόνο μια διατομεακή μελέτη και οι συγγραφείς ζήτησαν μελλοντικές πειραματικές μελέτες για να υποστηρίξουν τα αποτελέσματά τους, παρέχει αποδείξεις ότι το φαινόμενο Nocebo είναι ένα πολύ πραγματικό και ισχυρό φαινόμενο:
Η εμπειρία των συμπτωμάτων του COVID-19 χωρίς την ασθένεια: Ο ρόλος του nocebo στην αναφορά των συμπτωμάτων
"Ιστορικό: Το φαινόμενο nocebo εμφανίζεται όταν ανενεργοί παράγοντες οδηγούν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων ή μειώνουν τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Η πεποίθηση ότι κάποιος είναι ή έχει μολυνθεί από το COVID-19 μπορεί να λειτουργήσει ως nocebo. Ωστόσο, δεν είναι πολλά γνωστά σχετικά με τις πιθανές επιδράσεις nocebo που σχετίζονται με την αναφορά των συμπτωμάτων του COVID-19.
Σκοπός: Μια διαδικτυακή έρευνα διερεύνησε κατά πόσον η βεβαιότητα ότι έχει μολυνθεί με το COVID-19, η ηλικία, το φύλο, οι γνωστικοί, συναισθηματικοί και προσωπικοί παράγοντες σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του COVID-19.
Μέθοδοι: Οι συμμετέχοντες (N=375) συμπλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα που περιείχε 57 ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που μοιάζουν με το COVID-19, τη βεβαιότητα ότι έχουν μολυνθεί από το COVID-19, το άγχος, το στρες και τις διαστάσεις της προσωπικότητας.
Αποτελέσματα: Η βεβαιότητα ότι έχουν μολυνθεί από το COVID-19 και το άγχος προέβλεψαν το 27% της διακύμανσης στην αναφορά συμπτωμάτων που μοιάζουν με το COVID.
Η ανάλυση διαμεσολάβησης έδειξε ότι τόσο η υψηλότερη βεβαιότητα ότι έχουν μολυνθεί όσο και το άγχος προέβλεπαν ανεξάρτητα τις αυξημένες αναφορές συμπτωμάτων που μοιάζουν με το COVID.
Οι γυναίκες είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες και ανέφεραν περισσότερα συμπτώματα τύπου COVID από ό,τι οι άνδρες. Η μεγαλύτερη ηλικία δεν σχετιζόταν με την αναφορά συμπτωμάτων τύπου COVID.
Συμπεράσματα: Η πεποίθηση ότι έχουν μολυνθεί με COVID-19, μαζί με το άγχος, μπορεί να ενισχύσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που μοιάζουν με COVID. Έτσι, η επίδραση nocebo οφειλόταν τόσο σε γνωστικούς όσο και σε συναισθηματικούς παράγοντες και ήταν υψηλότερη στις γυναίκες".
"Τα κρούσματα συμβάλλουν στην ανάπτυξη φυσιολογικής και ψυχολογικής δυσφορίας. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής-Ιού του Κορώνα (MERS-CoV), το υψηλότερο άγχος που σχετίζεται με την πανδημία συσχετίστηκε με υψηλότερο γενικό άγχος στις γυναίκες [4].
Κατά τη διάρκεια της παρούσας πανδημίας, ο φόβος για τον COVID-19 φαίνεται να σχετίζεται με κατάθλιψη, άγχος και άγχος για την υγεία [5].
Η συνεχής ενημέρωση για την πανδημία και η υψηλή έκθεση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με το COVID-19 [6] συνδέονται επίσης με άγχος και κατάθλιψη
. Η ψυχολογική δυσφορία λόγω της πανδημίας μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη ανησυχιών και προβληματισμών σχετικά με την υγεία και τη μόλυνση, καθώς έχει αναφερθεί ότι οι ανησυχίες για την υγεία αυξάνονται κατά τη διάρκεια δημόσιων πανδημιών (π.χ. Xie et al. [7]).
Η πεποίθηση ότι έχει μολυνθεί από το COVID-19 μπορεί να λειτουργήσει ως nocebo και να δημιουργήσει αρνητικές προσδοκίες σχετικά με τις σωματικές αισθήσεις, με αποτέλεσμα την αντίληψη των σωματικών αισθήσεων ως συμπτώματα του COVID-19.
Ένα τέτοιο nocebo, μαζί με ψυχολογικές διεργασίες όπως το άγχος και το στρες, θα μπορούσε έτσι να ενισχύσει την αντίληψη σωματικών εμπειριών όπως ο μικρός πόνος, η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας και ούτω καθεξής ως συμπτώματα που μοιάζουν με το COVID".
Το να βρίσκεται κάποιος σε αυξημένη κατάσταση στρες λόγω ενός καταιγισμού προπαγάνδας που βασίζεται στον φόβο για έναν νέο και θανατηφόρο "ιό" μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεπεράσει κάποιος τα όρια σε ένα τοξικό έδαφος που οδηγεί σε ασθένεια.
Οι αδιάκοπες οπτικές ενδείξεις, όπως οι καθημερινές μετρήσεις θανάτων, τα λουκέτα και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα αυτοκόλλητα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι σταθμοί απολύμανσης των χεριών, τα μασκοφόρα πρόσωπα όπου κι αν κοιτάξει κανείς κ.λπ. ήταν μια συνεχής υπενθύμιση για να παραμείνει κανείς φοβισμένος.
Συν τοις άλλοις, τα όσα ήταν ή δεν ήταν γνωστά για τον "ιό" άλλαζαν διαρκώς, κρατώντας τους πάντες σε αμηχανία και σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε και πώς να προστατευτούμε.
Υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πώς εξαπλώθηκε ο "ιός", αν οι ασυμπτωματικοί φορείς της νόσου ήταν κινητήριος παράγοντας ή όχι, αν οι μάσκες ήταν αποτελεσματικές ή όχι, πόσο καιρό τα εμβόλια παρείχαν ανοσία, αν ο "ιός" ήταν φυσικός ή αν ήταν ένα ανθρωπογενές βιολογικό όπλο που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο κ.λπ.
Αυτό παρείχε αβεβαιότητα σε μια εποχή που επικρατούσαν μόνο ερωτήματα. Απαντήσεις δεν έρχονταν, και αν έρχονταν, οι απαντήσεις μπορούσαν να αλλάξουν τόσο γρήγορα όσο και η "επιστήμη". Αυτό έθεσε τον κόσμο σε μια κατάσταση σχεδιασμένης σύγχυσης, και όταν οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι και μπερδεμένοι, είναι πιο εύκολο να τρομοκρατηθούν και να ελεγχθούν.
Προκειμένου να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε εύκολα να ελεγχθούμε από τον φόβο, θέλω να κλείσω τονίζοντας κάποιες πληροφορίες από ένα άρθρο που γράφτηκε το 2004 μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και το αρχικό ξέσπασμα του "SARS".
Ο συγγραφέας του άρθρου είναι ο David Ropeik, δάσκαλος και λέκτορας που επικεντρώνεται στη διαχείριση κινδύνων και την επικοινωνία κινδύνου. Η δηλωμένη πρόθεσή του πίσω από το άρθρο ήταν να εξετάσει πώς ο φόβος δημιουργούσε νέους κινδύνους για την υγεία και την ευημερία μας, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζονταν.
Μίλησε για το πώς η αυξημένη κατάσταση φόβου μπορεί να σχετίζεται με τους νέους φόβους που δημιουργήθηκαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο μόνος που οι άνθρωποι προέβαλαν σταθερά σε ένα ερωτηματολόγιο ήταν η απειλή των βιολογικών όπλων. Οι υπόλοιποι φόβοι ήταν αυτοί που οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν τακτικά πριν από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Είναι ενδιαφέρον ότι έδειξε πώς η 11η Σεπτεμβρίου και το αρχικό ξέσπασμα του "SARS" μας προετοίμασαν για την πίστη στην απειλή του βιολογικού όπλου που σήμερα προωθείται έντονα σε σχέση με την προέλευση του "SARS-COV-2". Αυτά τα γεγονότα έχουν υλοποιηθεί στρατηγικά για να τροφοδοτήσουν τη συνολική απειλή των εξωτερικών εισβολέων που είναι έτοιμοι να μας επιτεθούν ανά πάσα στιγμή.
Στο πλαίσιο του άρθρου, ο Ropeik καθόρισε 12 χαρακτηριστικά του κινδύνου που αποτελούν τη βάση της αντίληψής μας για μια απειλή.
Αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στην αντιλαμβανόμενη απειλή και είναι η ανταπόκρισή μας σε αυτά τα διαφορετικά ερεθίσματα που υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζεται η υγεία και η ευημερία μας.
Είτε σκόπιμα είτε όχι, τα 12 χαρακτηριστικά παρείχαν το σχέδιο που χρησιμοποιείται για να μας χειραγωγήσει μέσω των φόβων μας.
Όταν διαβάζετε καθένα από τα 12 χαρακτηριστικά, σκεφτείτε πώς εφαρμόστηκαν προκειμένου να μας κρατήσουν σε κατάσταση χρόνιου στρες και άγχους καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της "πανδημίας" και πώς αυτό θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την υγεία μας, δημιουργώντας έναν αέναο κύκλο τρόμου και ασθένειας:
Οι Συνέπειες του Φόβου
"Γιατί τόσοι πολλοί φοβούνται τόσα πολλά; Ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι φόβοι μας είναι ένα φαινόμενο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Αυτό είναι πολύ απλό. Είναι σίγουρα αλήθεια ότι ορισμένες από τις ανησυχίες μας έχουν αυξηθεί από τότε, και σίγουρα νέες έχουν προκύψει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Αλλά όταν ο George Gray και εγώ ρωτήσαμε μια μεγάλη ποικιλία ανθρώπων τι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί σε ένα βιβλίο που περιγράφει πολλούς από τους κινδύνους για τους οποίους οι Αμερικανοί ανησυχούν συχνότερα (Gray & Ropeik, 2002), μόνο ένας κίνδυνος μετά την 11η Σεπτεμβρίου - τα βιολογικά όπλα - μπήκε στον κατάλογο.
Οι υπόλοιποι ήταν κίνδυνοι για τους οποίους οι άνθρωποι σε πολλά έθνη ανησυχούν εδώ και χρόνια, πολλοί από τους οποίους είναι υποπροϊόντα της σύγχρονης τεχνολογίας: φυτοφάρμακα, πυρηνική ακτινοβολία, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, ρύπανση του νερού και επικίνδυνα απόβλητα. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι μια πολύ απλή εξήγηση για την ανησυχία μας".
"Αναλυτικότερα, η έρευνα για την αντίληψη του κινδύνου έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν αρκετά σταθερά χαρακτηριστικά του κινδύνου που αποτελούν τη βάση των αντιλήψεών μας (βλ. πλευρική γραμμή).
Τα χαρακτηριστικά του κινδύνου
- Εμπιστοσύνη
Όσο λιγότερο εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν, ή τους ανθρώπους, τους κυβερνητικούς ή εταιρικούς θεσμούς που μας εκθέτουν εξαρχής στον κίνδυνο, ή τους ανθρώπους που μας επικοινωνούν για τον κίνδυνο, τόσο περισσότερο θα φοβόμαστε. Όσο περισσότερο εμπιστευόμαστε, τόσο λιγότερο φόβο νιώθουμε.
- Φόβος
Ένας κίνδυνος που σας σκοτώνει με τρομερό τρόπο προκαλεί περισσότερο φόβο από έναν που σκοτώνει πιο καλοήθη. Τι είναι χειρότερο, να σε φάει ζωντανό ένας καρχαρίας ή να πεθάνεις από καρδιοπάθεια; Τα καρδιακά προβλήματα είναι πολύ πιο πιθανό να σας σκοτώσουν. Αλλά ο φοβερός θάνατος προκαλεί συχνά περισσότερο φόβο.
Ο καρκίνος, ένας τρομερός τρόπος να πεθάνεις, προκαλεί περισσότερο φόβο από τις καρδιακές παθήσεις παρά το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις σκοτώνουν περίπου 25% περισσότερους Αμερικανούς κάθε χρόνο (Freid et al, 2003). Αυτό εξηγεί γιατί οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, όπως η ακτινοβολία και οι βιομηχανικές χημικές ουσίες, προκαλούν έντονες ανησυχίες.
- Έλεγχος
Αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς όταν οδηγείτε; Οι περισσότεροι άνθρωποι ναι, αν και τα τροχαία ατυχήματα σκοτώνουν περίπου 40.000 Αμερικανούς ετησίως (Blincoe et al, 2002). Έχοντας το τιμόνι στο χέρι σας, έχετε την αίσθηση ότι μπορείτε να ελέγξετε τι θα συμβεί. Αυτό ισχύει και για τη διαδικασία: αν αισθάνεστε ότι έχετε κάποιο έλεγχο στη διαδικασία που καθορίζει έναν κίνδυνο που θα αντιμετωπίσετε, ο κίνδυνος πιθανόν να μη σας φαίνεται τόσο απειλητικός όσο αν καθοριζόταν από μια διαδικασία στην οποία αισθάνεστε ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο.
- Φυσικός ή ανθρωπογενής
Οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι, όπως η γενετική τροποποίηση των τροφίμων, προκαλούν περισσότερο φόβο από τους "φυσικούς" κινδύνους, όπως ο υβριδισμός ειδών για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών.
Αυτός ο παράγοντας βοηθά στην εξήγηση της εκτεταμένης ανησυχίας για πολλές τεχνολογίες και προϊόντα και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη συζήτηση σχετικά με την Αρχή της Προφύλαξης.
- Επιλογή
Ένας κίνδυνος που επιλέγουμε εμείς φαίνεται λιγότερο επικίνδυνος από έναν κίνδυνο που μας επιβάλλεται. Αυτό εξηγεί γιατί η επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων συστατικών στα τρόφιμα καταπραΰνει ένα βαθμό φόβου στους καταναλωτές. Η πληροφόρηση παρέχει τη δυνατότητα επιλογής, αν και δεν αλλάζει τον πραγματικό κίνδυνο.
- Παιδιά
Η επιβίωση του είδους εξαρτάται από την επιβίωση των απογόνων μας. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ένας κίνδυνος για τα παιδιά, όπως τα ίχνη υδραργύρου στα ψάρια, φαίνεται δραματικός, αν και στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλός.
- Αβεβαιότητα
Όσο πιο αβέβαιοι είμαστε, τόσο περισσότερο προστατεύουμε τους εαυτούς μας με προφύλαξη και φόβο. Αν δεν υπάρχουν όλες οι επιστημονικές απαντήσεις, όπως συμβαίνει με πολλές βιοτεχνολογίες, η ανησυχία θα είναι μεγαλύτερη.
Ακόμα και αν οι απαντήσεις είναι διαθέσιμες, αν είναι δυσνόητες, όπως είναι σαφώς η επιστήμη της γενετικής μηχανικής, ή ανεπαρκώς εξηγημένες, όπως η επιστήμη της πυρηνικής ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μένουν αβέβαιοι και, ως εκ τούτου, φοβούνται περισσότερο.
- Καινοτομία
Οι νέοι κίνδυνοι, όπως ο SARS και ο ιός του Δυτικού Νείλου, ή οι νέες τεχνολογίες και τα νέα προϊόντα, τείνουν να είναι πιο τρομακτικοί μέχρι να ζήσουμε μαζί τους για λίγο και η εμπειρία μας να μας βοηθήσει να θέσουμε τους κινδύνους σε προοπτική.
- Επίγνωση
Όσο περισσότερο γνωρίζουμε έναν κίνδυνο, τόσο πιο πιθανό είναι να ανησυχούμε γι' αυτόν. Η ανησυχία σχετικά με τις απαγωγές παιδιών αυξάνεται όταν ο Τύπος είναι γεμάτος από την κάλυψη μιας τρέχουσας υπόθεσης, αν και οι πιθανότητες είναι οι ίδιες πριν η υπόθεση αυτή εμφανιστεί στις εφημερίδες και μετά την επίλυσή της.
- Μπορεί να συμβεί σε μένα;
Οποιοσδήποτε κίνδυνος φαίνεται μεγαλύτερος αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει μπορεί να είναι θύμα. Αυτό συμβάλλει στην εξήγηση του γιατί η στατιστική πιθανότητα είναι συχνά μια αναποτελεσματική μορφή επικοινωνίας κινδύνου.
Ένας κίνδυνος 1 στα 1.000.000 μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται απειλητικός αν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε εσείς ο ίδιος. Αυτό εξηγεί γιατί το μόνο αποδεκτό επίπεδο κινδύνου για πολλούς ανθρώπους είναι το μηδέν.
- Η αντιστάθμιση κινδύνου-οφέλους
Εάν αντιλαμβανόμαστε ένα όφελος από μια συμπεριφορά ή επιλογή, ο κίνδυνος που συνδέεται με αυτήν φαίνεται μικρότερος. Εάν δεν υπάρχει αντιληπτό όφελος, ο κίνδυνος φαίνεται μεγαλύτερος.
Πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι "πρώτοι πάροχοι", αρνήθηκαν τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, παρόλο που η πιθανότητα θανάτου από τον εμβολιασμό ήταν μόλις 1 στα 1.000.000, επειδή το όφελος από το εμβόλιο -προστασία από μια ανύπαρκτη ασθένεια- ήταν μηδενικό.
Ορίστηκε στόχος για περίπου 500.000 εμβολιασμούς, αλλά λιγότεροι από 40.000 άνθρωποι συμφώνησαν να κάνουν το εμβόλιο. Φανταστείτε πόσοι θα έκαναν ευχαρίστως το ίδιο εμβόλιο, με τον ίδιο κίνδυνο ένα στο εκατομμύριο, αν υπήρχε έστω και ένα γνωστό κρούσμα ευλογιάς σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του κόσμου.
- Καταστροφικό ή χρόνιο;
Οι κίνδυνοι που σκοτώνουν μια ομάδα ανθρώπων σε μια στιγμή σε ένα μέρος (όπως τα αεροπορικά δυστυχήματα) προκαλούν περισσότερο φόβο από τους κινδύνους που μπορεί να αφαιρούν περισσότερες ζωές, αλλά σε διάστημα και χρόνο (όπως οι καρδιακές παθήσεις)".
"Όπως υποστηρίζεται από τον Matthew Adler και άλλους (2003), οι επιπτώσεις του φόβου είναι επιβλαβείς για την υγεία, όχι λιγότερο από τη φυσική βλάβη από κάποιον τοξικό παράγοντα ή ρύπο, και αυτές μπορούν και πρέπει να μετρηθούν και να ποσοτικοποιηθούν οικονομικά, ώστε να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας".
Έχω εκθέσει πώς βλέπω καθένα από αυτά τα 12 χαρακτηριστικά που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας τα τελευταία χρόνια. Δείτε αν συμφωνείτε, αν έχετε να προσθέσετε άλλα πράγματα, αν μπορείτε να δώσετε μια άλλη ερμηνεία ή αν καταλήγετε σε διαφορετικό συμπέρασμα:
Εμπιστοσύνη: αντιμετωπίζαμε τακτικά σενάρια στα οποία έπρεπε να αποφασίσουμε ποιον να εμπιστευτούμε, είτε επρόκειτο για το CDC/WHO, είτε για τους δικούς μας επαγγελματίες υγείας, είτε για τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, είτε για ανεξάρτητους ερευνητές κ.λπ.
Αυτοί στους οποίους μας είπαν ότι έπρεπε να εμπιστευτούμε σε θέσεις εξουσίας έχουν γίνει αναξιόπιστοι με δηλώσεις που αλλάζουν γνώμη και με διαρροές emails/αναφορές που δείχνουν αμφίβολες διασυνδέσεις, κρατώντας μας σε σύγχυση σχετικά με το ποιον και τι να πιστέψουμε.
Φόβος: αρχικά μας συνάντησαν εικόνες ανθρώπων που πέφτουν νεκροί στους δρόμους της Κίνας και θυμάτων που είναι συνδεδεμένα με αναπνευστήρες και παλεύουν να αναπνεύσουν και να αγκομαχήσουν για αέρα. Η ιδέα ενός οδυνηρού και βασανιστικού θανάτου πουλήθηκε από την αρχή.
Έλεγχος: με την εφαρμογή των εγκλεισμών, των καραντίνας, των υποχρεωτικών εξετάσεων, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της συγκάλυψης, του υποχρεωτικού εμβολιασμού κ.λπ. χάσαμε την αίσθηση του ελέγχου, γεγονός που αύξησε το επίπεδο του φόβου μας.
Φυσικό ή ανθρωπογενές: είδαμε την αντιπαράθεση για το αν ο "ιός" μεταπήδησε φυσικά από το ζώο στον άνθρωπο στην υγρή αγορά της Γουχάν ή αν ο Anthony Fauci χρηματοδότησε μελέτες για την απόκτηση λειτουργικότητας δημιουργώντας τον "SARS-COV-2" σε ένα εργαστήριο, ο οποίος απελευθερώθηκε είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα.
Επιλογή: Η δυνατότητά μας να επιλέξουμε όχι μόνο πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή την "απειλή" αλλά και πώς θα φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας, μας αφαιρέθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αρχή, συμπεριλαμβανομένου του αν θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε τους νοσηλευόμενους και τους ηλικιωμένους μας.
Παιδιά: Μας πουλήθηκε τακτικά η ιδέα ότι τα παιδιά μας πρέπει να προστατεύονται με συγκάλυψη, κοινωνική αποστασιοποίηση, εξυγίανση και εμβολιασμό, όχι μόνο για τα ίδια αλλά και για να μην σκοτώσουν τη γιαγιά και τον παππού στην πορεία.
Αβεβαιότητα: αν υπήρξε μια σταθερά σε όλη αυτή την "πανδημία", αυτή ήταν η τακτική εναλλαγή των παρεχόμενων πληροφοριών, που δεν οδηγεί παρά σε σύγχυση.
Καινοτομία: αυτός ο "ιός" πουλήθηκε από την αρχή ως καινοτόμος "ιός". Ήταν ένας "ιός" διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν, που απαιτούσε δραστικά μέτρα για να "ισοπεδωθεί η καμπύλη". Στην πραγματικότητα, ο "ιός" κάθε άλλο παρά καινοτόμος ήταν και οι τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν κατευθείαν από το εγχειρίδιο του Fauci για τον HIV της δεκαετίας του 1980.
Ευαισθητοποίηση: δεν μπορούσε κανείς να πάει πουθενά χωρίς να του υπενθυμίζουν την "πανδημία". Υπήρχε 24ωρη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, αυτοκόλλητα κοινωνικής αποστασιοποίησης κολλημένα παντού, πλαστικές ασπίδες και διαχωριστικά που υψώνονταν, κλειστές επιχειρήσεις, καλυμμένα πρόσωπα κ.λπ. Χωρίς αυτά τα μέτρα, κανείς δεν θα γνώριζε ποτέ ότι υπήρχε "πανδημία".
Μπορεί να συμβεί και σε μένα;: αυτό ήταν φυσικά το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης. Μπορεί να συμβεί και σε εσάς και πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε όχι μόνο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας αλλά και τους γείτονές σας. Αν δεν το έκανες, ήσουν παρίας.
Το αντιστάθμισμα κινδύνου-οφέλους: Πολλοί αναγκάστηκαν να μπουν σε αυτές τις καταστάσεις, ιδίως όσον αφορά το αν θα φορούσαν μάσκα και αν θα δέχονταν υποχρεωτικές εξετάσεις/εμβολιασμούς προκειμένου να διατηρήσουν τις δουλειές τους ή/και να δουν τους ζωντανούς τους.
Καταστροφικός ή χρόνιος: από την αρχή, μας πούλησαν την ιστορία ενός εξαιρετικά μεταδοτικού και θανατηφόρου "ιού" που εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις ηπείρους. Ακόμα και η απαγόρευση των ταξιδιών σε "μολυσμένες" χώρες δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στην επιβράδυνσή του.
Αυτό σχεδιάστηκε ως ένα καταστροφικό γεγονός που θα απαιτούσε τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, βασιζόμενο σε πλαστά αποτελέσματα εξετάσεων PCR.
Ελπίζουμε να είναι πλέον πολύ σαφές ότι ο φόβος είναι πραγματικά ο πραγματικός "ιός" και ότι αυτό το ισχυρό συναίσθημα χρησιμοποιήθηκε αποτελεσματικά εναντίον μας προκειμένου οι εξουσιαστές να εφαρμόσουν τα όποια μέτρα ελέγχου ήθελαν να αποκτήσουν.
Κατάφεραν να προετοιμάσουν επιτυχώς τις μάζες ώστε να αποδεχτούν το "νέο φυσιολογικό" των εγκλεισμών, των καραντίνας, της κοινωνικής απομάκρυνσης, των δοκιμών, της απολύμανσης, της συγκάλυψης, των υποχρεωτικών εμβολιασμών, κ.λπ. που δεν βασίζονται σε τίποτα περισσότερο από τα ίδια παλιά συμπτώματα που παρατηρούνται κάθε χρόνο και τους παραποιημένους αριθμούς κρουσμάτων PCR.
Μπορούν να βγάλουν αυτά τα νέα κόλπα ανά πάσα στιγμή ενσταλάζοντας μια επικείμενη καταστροφή στον πληθυσμό είτε με έναν άλλο "νέο ιό" είτε με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος ενός παλιού κλασικού ιού.
Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φερέφωνά τους από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης για να προωθήσουν την πορνογραφία του φόβου και να δημιουργήσουν τον απαραίτητο παρανοϊκό πανικό και την υστερία για να κάνουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν συμπτώματα που θα αγνοούσαν κανονικά προκειμένου να διαγνωστούν μέσω πλαστών εξετάσεων.
Αυτός ο "ιός" του φόβου όχι μόνο θα καταλάβει το μυαλό των μαζών και θα τις κάνει να συμφωνήσουν σε περιορισμούς που δεν θα συμφωνούσαν ποτέ στο παρελθόν, αλλά θα αγωνιστούν για την εφαρμογή αυτών των μέτρων για την "προστασία" τους και θα παρενοχλήσουν όσους γνωρίζουν καλύτερα από το να συμμορφωθούν.
Θα ικετεύουν για τις πειραματικές "θεραπείες" που θα εγχέονται απευθείας στις φλέβες τους, τροφοδοτώντας έτσι το φόβο τους και δηλητηριάζοντας τους εαυτούς τους τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
Θα μεταδώσουν αυτόν τον "ιό" στη μελλοντική γενιά, η οποία θα αποδεχτεί και θα μιμηθεί αυτή τη δειλή συμπεριφορά, αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον "ιό" εδώ και τώρα.
Ευτυχώς, υπάρχει θεραπεία που δεν απαιτεί τη χρήση χημικών τοξινών. Ονομάζεται γνώση. Όπως λέει και το παλιό ρητό, η γνώση είναι δύναμη και μπορεί να οδηγήσει στην εγκαθίδρυση ενός εντελώς νέου συστήματος πεποιθήσεων που δεν βασίζεται στο φόβο.
Μόλις οι άνθρωποι αποφασίσουν να κοιτάξουν πίσω από το πέπλο προκειμένου να δουν την "ιογενή" απάτη ως αυτό που πραγματικά είναι, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φοβηθούν παρά μόνο ο ίδιος ο "ιός" του φόβου.
Θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στην εκπαίδευση του εαυτού τους, προκειμένου να ανακτήσουν την ατομική τους δύναμη και την αίσθηση του ελέγχου.
Θα μπορέσουν να εξαλείψουν μια για πάντα αυτόν τον "ιό" και να αποκτήσουν μια ελευθερία που ποτέ δεν συνειδητοποίησαν ότι είχαν χάσει, απελευθερώνοντας τόσο το μυαλό όσο και το σώμα με την υπόσχεση ενός φωτεινότερου αύριο χωρίς να τους αποθαρρύνουν αόρατοι μπαμπούλες.
Εξαλείφοντας τον φόβο του "ιού", μπορούμε να ξεπεράσουμε τον "ιό" του φόβου.
Για όποιον εξακολουθεί να παλεύει με τον φόβο του "ιού", παρακαλείστε να δείτε τον ιστότοπό μου για τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει πλέον να φοβάστε αυτές τις φανταστικές οντότητες:
Για έναν κατάλογο καταπληκτικών πηγών εκτός της ιστοσελίδας μου από λαμπρούς γιατρούς και ερευνητές, παρακαλώ δείτε αυτόν τον σύνδεσμο:
https://viroliegy.com/2022/02/05/who-you-gonna-call/
Για έναν κατάλογο εξαιρετικών Substacks που σχετίζονται με αυτό το θέμα, παρακαλούμε επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο:
Fear is the Real "Virus" - by Mike Stone
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου