ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΣΕ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ!
ΒΙΝΤΕΟ
«Η επίσκεψη του Άσαντ στο Πεκίνο έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς μειώνει τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις στη συριακή οικονομία και δημιουργεί έναν πολυμερή κόσμο».
Ο Zhao Zhijun, Κινέζος αναλυτής και ειδικός σε θέματα της Ασίας, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Al-Assad έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει μια συριο-κινεζική σύνοδο με τους Κινέζους ηγέτες και ο Πρόεδρος Al-Assad θα παραστεί επίσης στους Ασιατικούς Αγώνες στην πόλη Khanzhou» θεωρώντας ότι «αυτή η επίσκεψη και τα μετέπειτα μέτρα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή».
Οι Πρόεδροι Αλ Άσαντ και Τζινπίνγκ έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν συριο-κινεζική σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η συριακή προεδρία και σύμφωνα με όσα περιέγραψαν οι παρατηρητές. Η επίσκεψη της Συρίας στο Πεκίνο θεωρείται στρατηγικό βήμα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με όσα είπε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Σύμφωνα με τη συριακή προεδρία, η επίσκεψη περιλαμβάνει μια σειρά συναντήσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Πρόεδρο Αλ Άσαντ και τη σύζυγό του, στις πόλεις Khanjo και την πρωτεύουσα Πεκίνο, ενώ ο Αλ Άσαντ συνοδεύεται από πολιτική και οικονομική αντιπροσωπεία.
Το Sputnik επικαλέστηκε δύο παρατηρητές της επίσκεψης που είπαν: «Η επίσκεψη του Άσαντ στο Πεκίνο έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς μειώνει τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις στη συριακή οικονομία και δημιουργεί έναν πολυπολικό κόσμο».
Ο Qi Jun πρόσθεσε, λέγοντας: «Από την προοπτική του παγκόσμιου στρατηγικού τοπίου, η επίσκεψη του Άσαντ στην Κίνα μπορεί να θεωρηθεί ένα σημαντικό βήμα από το Πεκίνο και τη Δαμασκό, για να σπάσουν τον στρατηγικό περιορισμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και των συμμάχων τους, όπως έχει κάνει η Ουάσιγκτον.
Συγκέντρωσαν μια ομάδα «συμμάχων» για να περιορίσουν και να καταστείλουν τη Ρωσία στην Ευρώπη και να καταστείλουν «την Κίνα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Κίνα και η Ρωσία ενίσχυσαν τον στρατηγικό συντονισμό και επέλεξαν δύο κατευθύνσεις για να σπάσουν αυτή την κατάσταση».
Συνέχισε λέγοντας: «Η πρώτη είναι η Βορειοανατολική Ασία όπου ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Ρωσία, ενώ η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένη συνεργασία, εστιάζοντας κυρίως στον στρατό, την επιστήμη, την τεχνολογία, τα τρόφιμα και άλλους τομείς, και η Μόσχα έστειλε ξεκάθαρα ένα μήνυμα».
Για να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Βόρεια Κορέα, αν και η Κίνα δεν συμμετείχε άμεσα σε αυτές τις συνομιλίες, ανακοίνωσε επίσης τη θέση της για προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο
Για να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Βόρεια Κορέα, αν και η Κίνα δεν συμμετείχε άμεσα σε αυτές τις συνομιλίες, ανακοίνωσε επίσης τη θέση της για προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο
Όσον αφορά τη δεύτερη κατεύθυνση, κατευθύνεται προς τη Μέση Ανατολή, και η Συρία είναι από καιρό σημαντικός στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και το συριακό λιμάνι Tartus είναι η σημαντικότερη ναυτική βάση για το ρωσικό ναυτικό στη Μεσόγειο.
Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι σύμμαχοί τους εκμεταλλεύονται «την πολιορκημένη ρωσική δύναμη στην Ουκρανία» και συνεχίζουν να πραγματοποιούν προκλήσεις κατά του ρωσικού στρατού στη Συρία».
Ο Qi Jun πιστεύει ότι «η πρόσκληση του Πεκίνου προς τον Πρόεδρο αλ Άσαντ να επισκεφθεί την Κίνα απορρέει από τη θέση του για την υποστήριξη της ακεραιότητας, καθώς η συνεργασία μεταξύ της Κίνας, της Ρωσίας και της Συρίας στη Μέση Ανατολή προωθεί αποτελεσματικότερα την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή και τη βάζει στη σωστή αναπτυξιακή πορεία».
«Επιπλέον, είναι δυνατός ο συνδυασμός της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ρωσίας νοτιότερα στη Μέση Ανατολή, για να σχηματιστεί ένα νέο μεγάλο κανάλι επικοινωνίας με την Αφρική, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη».
«Επιπλέον, είναι δυνατός ο συνδυασμός της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ρωσίας νοτιότερα στη Μέση Ανατολή, για να σχηματιστεί ένα νέο μεγάλο κανάλι επικοινωνίας με την Αφρική, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη».
Είπε: «Η επιτυχία της κινεζικής μεσολάβησης για την αποκατάσταση της σχέσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν φέτος ώθησε τον Αραβικό Σύνδεσμο να επιτρέψει στη Συρία να επιστρέψει στον Αραβικό Σύνδεσμο, και αυτό σημαίνει ότι το γεωπολιτικό τοπίο άρχισε να γίνεται μάρτυρας μεγάλων αλλαγών και η στρατηγική σχέση που ελέγχονταν αρχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αποσυντεθεί εντελώς», τονίζοντας ότι «η επίσκεψη του Προέδρου αλ Άσαντ στην Κίνα θα ωθήσει αυτές τις αλλαγές σε ένα νέο επίπεδο».
Με τη σειρά του, ο Alaa Al-Asfari, Σύρος πολιτικός αναλυτής, θεώρησε ότι «η σύνοδος κορυφής Κίνας-Συρίας έρχεται σε μια σημαντική και ευαίσθητη στιγμή, καθώς η Δαμασκός υποφέρει από πολύ τεράστιες οικονομικές πιέσεις λόγω απάνθρωπων αμερικανικών και δυτικών κυρώσεων, ενώ η Κίνα εκτίθεται σε μεγάλη ποσότητα μίσους και πίεση από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και σε κυρώσεις για κινεζικές εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, τη Συρία και το Ιράν».
Σύμφωνα με τη συνομιλία του στο «Sputnik», ο Αλ-Ασφαρί πρόσθεσε: «Αυτή η παγκόσμια πίεση ασκείται από την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιώντας την πολιτική του δολαρίου για να φτωχύνουν τους ανθρώπους, αλλά οι χώρες BRICS, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, θα επιτύχουν τώρα ένα σημαντικό άλμα στον κόσμο της οικονομίας και να γίνει ένας ισχυρός όμιλος». «Και ανεξάρτητη, θα έχει σύντομα το δικό της νόμισμα, το οποίο θα τερματίσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του δολαρίου μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν».
Ο Al-Asfari εξήγησε ότι «η επίσκεψη του Al-Assad στην Κίνα είναι σημαντική, καθώς η Δαμασκός ελπίζει ότι το Πεκίνο θα συμμετάσχει στη διαδικασία ανοικοδόμησης.
Η Συρία υποφέρει και δύναται να υπερβεί αυτή την κατάσταση μόνο μέσω πραγματικών συνεργασιών και σε πολλούς σημαντικούς τομείς». .
Η επίσκεψη επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος κινείται για να τερματίσει την απάνθρωπη αμερικανική πίεση που χρησιμοποιεί οικονομικά όπλα για να επιβάλει την ατζέντα του στις χώρες του κόσμου, καθώς η Ρωσία, η Κίνα, οι χώρες BRICS και το Ιράν απορρίπτουν αυτές τις πιέσεις και κινούν τον κόσμο προς μια δίκαιη διπολικότητα σε μεγάλο βαθμό».
Ο Al-Asfari πιστεύει ότι «οποιαδήποτε δικτύωση οικονομικών σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Πεκίνου είναι χρήσιμη για τη διάσωση της συριακής οικονομίας από τις δυτικές πιέσεις
που αντιπροσωπεύονται από τον πληθωρισμό και την ύφεση, καθώς η Κίνα μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στη συριακή οικονομία, χωρίς να επηρεάσει την κυριαρχία της Δαμασκού ή να της επιβάλει ειδικές ατζέντες, όπως θέλει η Αμερική και η Δύση».
Η Κίνα έχει ισχυρές σχέσεις με τη Συρία και το Πεκίνο ήταν μια από τις πρώτες χώρες που καλωσόρισαν την επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο και περιέγραψε αυτό το βήμα ως “πολιτική διόρθωση” της στρεβλής αμερικανικής πορείας για αλλαγή καθεστώτων σε άλλες χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου