ΟΙ BRICS ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ: ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ SWIFT, ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΑΔΙΚΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ
Οι BRICS «θα υποκαταστήσουν αυτό που θεωρούμε ένα μάλλον άδικο και δαπανηρό σύστημα πληρωμών», επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor
Πλέον η στόχευση του Παγκόσμιου Νότου και της ομάδας των BRICS είναι η ανατροπή των συσχετισμών ισχύος στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των
ΗΠΑ.
Το ιστορικά πρωτοφανές κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έτσι όπως αναπτύχθηκε την προηγούμενη διετία, έδειξε σε όλο τον κόσμο πώς τα νομισματικά θέματα χρησιμοποιούνται ως όπλο για την οικονομική καθυπόταξη των «ανυπάκουων» κρατών και ότι η χειραφέτηση από τη δυτική ηγεμονία περνά (και) μέσα από τη διαμόρφωση γεωπολιτικά μιας αυτόνομης οικονομικής σφαίρας.
Η διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου αποτελεί το στόχο των προσπαθειών του Παγκόσμιου Νότου να χαραφετηθεί.
Χαρακτηριστικά, η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Naledi Pandor δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι BRICS θα επιχειρήσουν να υποκαταστήσουν το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT.
Επισήμανε ότι ο μηχανισμός πληρωμών SWIFT ευνοεί το δολάριο και τη Δύση, ενώ τιμωρεί τους BRICS και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Pandor χαρακτήρισε το SWIFT «άδικο και δαπανηρό» για άλλες χώρες, επιβάλλοντας άνισους διεθνείς όρους ανταγωνισμού.
Οι BRICS «θα υποκαταστήσουν αυτό που θεωρούμε ένα μάλλον άδικο και δαπανηρό σύστημα πληρωμών», επισήμανε.
Η δήλωσή της έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία, ηγετικό μέλος των BRICS, εργάζεται για την οικοδόμηση ενός νέου εναλλακτικού συστήματος πληρωμών το οποίο θα είναι εναλλακτικό στο στο SWIFT και στο οποίο το δολάριο θα είναι αποκλεισμένο.
Για τους μη μυημένους στην όλη υπόθεση, η Ρωσία μετά τον αποκλεισμό της επιβεβαίωσε ότι χτίζει ένα σύστημα πληρωμών που θα οδηγήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να απομακρυνθούν από το SWIFT.
Ο νέος μηχανισμός πληρωμών θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να διακανονίζουν τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα εκτός δομαρίου.
Αυτό θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν το τοπικό τους νόμισμα και θα βοηθήσει τις εγχώριες οικονομίες τους να αναπτυχθούν.
Η συμμαχία των κρατών των BRICS πρωτοστατεί σε αυτό που αποκαλείται διεθνώς αποδολαριοποίηση του συστήματος των διεθνών συναλλαγών και επίσης καλεί άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Η Ρωσία και η Κίνα εμφανίζονται οι πιο επιθετικές στα σχέδια αποδολαριοποίησης, ενώ τα άλλα μέλη των BRICS, όπως η Ινδία, εμφανίζουν προς το παρόν πιο ουδέτερη στάση.
Ξεπέρασαν ήδη τις προβλέψεις της Goldman Sachs
Το 2001, η φράση BRIC επινοήθηκε για να δηλώσει τέσσερις αναδυόμενες παγκόσμιες οικονομίες.
Πράγματι, εκείνη την εποχή, ο οικονομολόγος Jim O'Neill προέβλεψε ότι το μπλοκ θα κυριαρχούσε στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2050.
Επιπλέον, προσδιόρισε ότι η συμμαχία θα είχε το μισό μέγεθος της G7 μέχρι το 2015.
Λοιπόν, η συμμαχία BRICS ξεπέρασε εύκολα αυτήν την αρχική πρόβλεψη της Goldman Sachs 10 χρόνια νωρίτερα.
Τώρα το 2024, η συμμαχία αναμένεται να τα πάει πολύ καλύτερα στον ανταγωνισμό με τις χώρες της G7.
Αν και η οικονομική συμμαχία δεν ηγείται ακόμη της παγκόσμιας οικονομίας, το ΑΕΠ της (PPP , εκπεφρασμένο σε κατά κεφαλήν μονάδες αγοραστικής δύναμης) έχει ξεπεράσει τη δυτική ομάδα των πλοουσιότερων κρατών.
Ωστόσο, γνωρίζοντας πόσο γρήγορα η ανάπτυξη έχει ωθήσει το μπλοκ, τι θα μπορούσε να επιφυλάσσεται μέχρι το αρχικό ορόσημο των προβλέψεων το 2050;
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, η ανάπτυξη της οικονομικής συμμαχίας BRICS ήταν η κυρίαρχη γεωπολιτική εξέλιξη εν μέσω των κρίσεων του Ουκρανικού και στη Μέση Ανατολή.
Πράγματι, το μπλοκ είχε δει την πρώτη επέκτασή του από τότε που πρόσθεσε τη Νότια Αφρική το 2010.
Ωστόσο, πολλοί παραβλέπουν το γεγονός ότι η συμμαχία υπάρχει για πάνω από δύο δεκαετίες.
Επιπλέον, έχει προβλεφθεί εδώ και καιρό ότι θα αποτελέσουν το αντίπαλον δέος της Δύσης στον αγώνα για οικονομική κυριαρχία.
Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό για τον τελικό στόχο της παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας έως το 2050
Αν και μέχρι το 2024, η οικονομική συμμαχία δεν θα έχει ακόμη ξεπεράσει τις 7 μεγαλύτερες οικονομίες.
Επιπλέον, μέχρι το 2025, προβλέφθηκε ότι η συμμαχία θα έφτανε το 60% του ΑΕΠ των κρατών της G7.
Ωστόσο, πρόκειται να είναι αυτός ο καθορισμένος ρυθμός για το άμεσο μέλλον;
Επιπλέον, θα μπορούσε να ξεπεράσει τις χώρες της G7 το 2050;
Θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα;
Η μέχρι τώρα ανάπτυξη έχει συνδεθεί κυρίως με την ταχεία ανάπτυξη τόσο της Ινδίας όσο και της Κίνας.
Και οι δύο χώρες είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες του 2001, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.
Ωστόσο, η συμμαχία στο σύνολό της φάνηκε να επιβεβαιώνει τις αναπτυξιακές προβλέψεις.
Επιπρόσθετα, η ανατίμηση του νομίσματος ήταν από καιρό απαραίτητο χαρακτηριστικό της οικονομικής αυτοτέλειας – της δημιουργίας δηλαδή ενός αυτόνομου οικονομικού χώρου μη «εκβιάσιμου» κατά τις επιβουλές της αμερικανικής ηγεμονίας και πεδίο κοινής ισόρροπης ανάπτυξης.
Αν και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον με οριστικό τρόπο στην τρέχουσα συγκυρία του μπλοκ.
Επιπλέον, έχουν επεκτείνει σε σημαντικό βαθμό την καινοτόμα πρακτική της χρήση των τοπικών νομισμάτων για τη διεξαγωγή του διμερούς εμπορίου - γεγονός που έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη ναγορά των εμπορευμάτων και δη αυτή των ενεργειακών αγαθών.
Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να ταξιδέψουν σε αχαρτογράφητα νερά την επόμενη δεκαετία και να κερδίσουν τον παγκόσμια αγώνα οικονομικής ισχύος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου