Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΓΝΗΣΙΟ ΨΕΥΔΟΕΒΡΑϊΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ: ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΙΑ!!!

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ «ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ» ΣΤΟ ΥΠΕΡΑΚΤΙΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ



Οι Ισραηλινοί διαγωνισμοί για εξερεύνηση φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ισοδυναμούν με de facto προσάρτηση παλαιστινιακών θαλάσσιων περιοχών

Κατά τη διάρκεια του θανάσιμου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, τον έκτο μήνα του, το Τελ Αβίβ φέρεται να έχει χορηγήσει 12 άδειες για εξερεύνηση φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Γάζας σε έξι τοπικές και ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni, η βρετανική BP, η Dana Petroleum – θυγατρική της Korea National Oil Corporation – και της Israeli Ratio Petroleum.

Στα τέλη Οκτωβρίου, περίπου τρεις εβδομάδες αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα, το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε ότι είχε αναθέσει νέες παραχωρήσεις φυσικού αερίου σε ζώνες που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θεωρείται ότι εμπίπτουν εντός των παλαιστινιακών θαλάσσιων συνόρων.

Οι περιοχές παραχώρησης είναι η Ζώνη Ζ, δίπλα στις ακτές της Γάζας, το 62 τοις εκατό των οποίων βρίσκεται εντός των θαλάσσιων συνόρων της Παλαιστίνης και οι Ζώνες Η και Ε, από τις οποίες το 73 τοις εκατό και το 5 τοις εκατό αντίστοιχα βρίσκονται εντός των θαλάσσιων συνόρων που διεκδικεί η Παλαιστίνη.

«Το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να λειτουργεί ως συνήθως με τη χορήγηση αυτών των αδειών δείχνει το επίπεδο περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου στο οποίο βρίσκεται επί του παρόντος το Ισραήλ», δήλωσε η Miriam Azem είπε στο The New Arab, συνεργάτης διεθνούς υπεράσπισης και επικοινωνίας στο Adalah, ένα νομικό κέντρο που διοικείται από Παλαιστίνιους στο Ισραήλ.


«Το Ισραήλ δεν μπορεί νόμιμα να προσφέρει άδειες σε περιοχές όπου δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απαγορεύεται να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας για εμπορικούς σκοπούς»

Η Παλαιστίνη δήλωσε τα θαλάσσια της σύνορα όταν προσχώρησε το 2015 στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Παρείχε επίσης γεωγραφικές συντεταγμένες και στοιχεία της περιοχής το 2019.

Ωστόσο, το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της UNCLOS και δεν αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης, το οποίο του δίνει, ως κατοχική δύναμη, το πρόσχημα για να μην αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα της Παλαιστίνης και τους υπερισχύοντες διεθνείς κανόνες.

Το Ισραήλ δεν μπορεί νόμιμα να προσφέρει άδειες σε περιοχές όπου δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απαγορεύεται η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας (oPt) για εμπορικούς σκοπούς που δεν είναι προς όφελος του κατεχόμενου πληθυσμού.

Ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές ασκούν πλήρη και αποτελεσματικό έλεγχο στις θαλάσσιες περιοχές της Παλαιστίνης, αρνούμενοι την πρόσβαση της Γάζας σε πόρους στα δικά της ύδατα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε μια περιοχή 20 ναυτικών μιλίων από την ακτή του θύλακα σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο.

«Η μονομερής οριοθέτησή τους των περιοχών εντός των παλαιστινιακών θαλάσσιων συνόρων που ισχυρίζονται ότι είναι η δική τους προφανώς συγκρούεται με τη δήλωση της Παλαιστίνης του 2019», δήλωσε ο νομικός διευθυντής της Adalah, Suhad Bishara, στο The New Arab.

Ο δικηγόρος παρατήρησε επίσης πώς το Ισραήλ έχει υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες ένα «μονόπλευρο» τρόπο λειτουργίας στην αρπαγή κερδοφόρων φυσικών πόρων στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια. Θεωρεί τις πρόσφατες υπεράκτιες προσφορές ως μια άλλη προσπάθεια «κατάσχεσης» παλαιστινιακών περιουσιακών στοιχείων παράνομα.

Η δημοπράτηση αδειών για την εξερεύνηση φυσικού αερίου έγινε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας ξεκίνησε προσφορά τον Δεκέμβριο του 2022. Αρκετές παλαιστινιακές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν τις νέες άδειες εξερεύνησης αερίου ότι εκδίδονται σε περιοχές εντός της παλαιστινιακής θαλάσσιας επικράτειας.

Στις 5 Φεβρουαρίου, η Adalah έστειλε επιστολή στον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας και τον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας την ακύρωση αυτών των διαγωνισμών εξερεύνησης, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, και την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας που περιλαμβάνει την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε περιοχές που ανήκουν στην Παλαιστίνη.

«Οι προσφορές, που εκδόθηκαν βάσει του ισραηλινού εσωτερικού δικαίου, συνιστούν προσάρτηση της παλαιστινιακής θαλάσσιας περιοχής υπό αποτελεσματικό ισραηλινό έλεγχο, καθώς προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανόνες του ΔΑΔ (διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο) και να εφαρμόσουν το εθνικό δίκαιο του Ισραήλ στην παλαιστινιακή θαλάσσια περιοχή σε σχέση με τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων», το νομικό κέντρο Adalah με έδρα τη Χάιφα, αναφέρει.

Η Azem υποστήριξε ότι, εκτός από την παρανομία της προσφοράς φυσικού αερίου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εξερεύνηση φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Παλαιστίνης παραβιάζει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, που περιλαμβάνει τη διαχείριση των φυσικών του πόρων. «Ενεργώντας μονομερώς για τα αποκλειστικά οικονομικά οφέλη του, το Ισραήλ αντιτίθεται στην κυριαρχία των Παλαιστινίων επί των δικών τους πόρων», είπε.


«Το Ισραήλ έχει υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες έναν «μονόπλευρο» τρόπο λειτουργίας για την αρπαγή κερδοφόρων φυσικών πόρων στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης»

Μετά τη δήλωση της Adalah, το Al-Haq, το Al Mezan Center for Human Rights, και το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) έστειλαν ειδοποιήσεις στην Eni, τη Dana Petroleum και τη Ratio Petroleum καλώντας τους να απόσχουν από οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή της Ζώνης G, πάνω από το ήμισυ της οποίας βρίσκεται εντός της διεκδικούμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Παλαιστίνης. ΑΟΖ).

Οι παλαιστινιακές ΜΚΟ προειδοποίησαν ότι θα χρησιμοποιήσουν «όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα» εάν οι εταιρείες προχωρήσουν σε δραστηριότητες που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των νόμων της κατοχής. Οι οργανώσεις τόνισαν ότι «το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ανοιχτή επί του παρόντος μια ενεργή έρευνα για διεθνή εγκλήματα» που διαπράττονται στο έδαφος της Παλαιστίνης και έχει «δικαιοδοσία να ερευνά και να διώκει» κάθε άτομο που θεωρείται υπεύθυνο για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Επί πλέον, ειδοποίησαν τις εταιρείες ότι η ενασχόληση με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Παλαιστίνης εκθέτει τους εταιρικούς φορείς σε ατομική ποινική ευθύνη για συνέργεια σε λεηλασία.

«Η έμφαση στη συμμετοχή των εταιρειών σε αυτόν τον ισραηλινό διαγωνισμό υπεράκτιων εταιρειών είναι καίριας σημασίας, καθώς έχουν επίσης διεθνείς νομικές υποχρεώσεις», επεσήμανε ο συνεργάτης υπεράσπισης της Adalah.

Στις 8 Φεβρουαρίου, οι Adalah, Al-Haq, Al Mezan και η PCHR εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τις άδειες εξερεύνησης αερίου που χορηγήθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Οι τέσσερις ομάδες δικαιωμάτων ανακοίνωσαν ότι έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ απαιτώντας να ανακαλέσει τις άδειες που χορηγήθηκαν στις εταιρείες. Είπαν επίσης ότι είχαν στείλει νομικές ειδοποιήσεις στην Eni, τη Dana Petroleum και τη Ratio Petroleum, ζητώντας τους να μην αναλάβουν καμία δραστηριότητα που σχετίζεται με τις άδειες.

Μέχρι σήμερα, οι οργανισμοί δεν έχουν λάβει απαντήσεις ούτε από την ισραηλινή κυβέρνηση ούτε από τις εταιρείες που αφορά ο διαγωνισμός. Ο Bishara, ο οποίος χειρίζεται τη νομική υπόθεση, δεσμεύτηκε ότι θα θίξουν το θέμα διεθνώς για να επαναλάβουν τα αιτήματά τους: οι άδειες πρέπει να ανακληθούν, οποιαδήποτε προγραμματισμένη εξερεύνηση να σταματήσει, και οποιεσδήποτε άλλες άδειες θα πρέπει να αποκλειστούν για περιοχές που εμπίπτουν στο παλαιστινιακό θαλάσσιο έδαφος.

Η ανακοίνωση των χορηγηθεισών αδειών για εξερεύνηση φυσικού αερίου φαίνεται να αποτελεί μέρος του ευρύτερου στόχου του Ισραήλ να γίνει ενεργειακός κόμβος εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς προχωρά με σχέδια απαλλοτρίωσης των κερδοφόρων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Μεσογείου.

Το Ισραήλ έχει αναδειχθεί ως εξαγωγέας φυσικού αερίου από τότε που έκανε σημαντικές υπεράκτιες ανακαλύψεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πριν από 15 χρόνια. Το πεδίο Λεβιάθαν, που ανακαλύφθηκε το 2010 στα ανοιχτά του λιμανιού της Χάιφα, περιέχει περίπου 22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Προμηθεύει την αγορά φυσικού αερίου του Ισραήλ καθώς και την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Τον Ιούνιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, και η Αίγυπτος υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης για την περιφερειακή συνεργασία για την εξόρυξη φυσικού αερίου που θα μπορούσε να δει το Τελ Αβίβ να εξάγει το φυσικό του αέριο στην ΕΕ για πρώτη φορά.

Ωστόσο, αυτές οι ενεργειακές φιλοδοξίες του Ισραήλ έχουν διαταραχθεί από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ενεργειακή ασφάλεια και η Γάζα δεν φαίνεται να πάνε καλά μαζί, δεδομένων των κινδύνων για την ασφάλεια που συνδέονται με την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της», δήλωσε στο TNA ο Γκρέγκορι Μπρου, ενεργειακός αναλυτής στο Eurasia Group.

Σημείωσε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι αυξημένες περιφερειακές εντάσεις θα κάνουν τα σχέδια του Ισραήλ για γεωτρήσεις φυσικού αερίου πολύ πιο δύσκολα, με διεθνή νομικά ζητήματα σχετικά με την εκμετάλλευση φυσικού αερίου κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η κατάσταση σχετικά με την κυριαρχία της Λωρίδας της Γάζας είναι αρκετά διφορούμενη που οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες θα ήταν επιφυλακτικές να συνεργαστούν με το Ισραήλ δίπλα σε μια ανοιχτή εμπόλεμη ζώνη», σημείωσε ο Μπρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου