Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

ΘΑ ΠΙΑΣΤΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ;...

 «ΜΠΑΡΟΥΤΙ» ΜΥΡΙΖΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΥΣΗΣ - Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΣΧΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ



Η Σερβική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska) θα κηρύξει ανεξαρτησία από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εάν το Σεράγεβο, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, προσπαθήσει να κατασχέσει την περιουσία της, δήλωσε στο Sputnik ο πρόεδρος της Republika Srpska Milorad Dodik.

«Για δεκαετίες, η Δύση δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να καταργήσει τη Σερβική Δημοκρατία, να μειώσει εντελώς τη σημασία της και έτσι να δημιουργήσει μια κεντρική και ενιαία Βοσνία-Ερζεγοβίνη. 

Εάν η παγκόσμια κοινότητα προσπαθήσει να επιβάλει τον νόμο περί ιδιοκτησίας, η Σερβική Δημοκρατία δεν θα διστάσει να κηρύξει ανεξαρτησία», είπε χαρακτηριστικά.

Στις 2 Μαρτίου 2023, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας, στο Σεράγεβο, μπλόκαρε την εφαρμογή του νόμου για την ακίνητη περιουσία της Δημοκρατίας, και έτσι η περιουσία που διαχειρίζεται η περιοχή μπορεί να μεταβιβαστεί στις κεντρικές αρχές της χώρας. 

Στις αρχές Αυγούστου 2023, ο εισαγγελέας της Βοσνίας απήγγειλε κατηγορίες κατά του Milorad Dodik για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαίου Ύπατου Εκπροσώπου για τη Βοσνία, Christian Schmidt.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Βοσνίας, ένας υπάλληλος που δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Ύπατου Εκπροσώπου μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών έως πέντε ετών.

Η Σερβική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Σερβική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς οι Σέρβοι θυμούνται τα δεινά των αθώων πολιτών και δεν θα δώσουν ποτέ τέτοια συγκατάθεση, τόνισε επίσης ο πρόεδρος.

«Θα είμαι πολύ σαφής: η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στη διαδικασία και τον νόμο με τον οποίο η Κοινοβουλευτική Συνέλευση πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία για αυτό το θέμα βάσει της πλειοψηφίας των αποφάσεων που προβλέπονται για έγκριση. 

Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τους Σέρβους, τα δεινά των αθώων πολιτών, επομένως δεν θα δώσουμε ποτέ τη συγκατάθεσή μας για την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο κ. Dodik.

Έτοιμο το έγγραφο για την «ειρηνική απόσχιση» της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Milorad Dodik δήλωσε τον Ιούνιο ότι το έγγραφο για την «ειρηνική απόσχιση» της Σερβικής συνιστώσας έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στην άλλη συνιστώσα της Βοσνίας, τη Μουσουλμανοκροατική Ομοσπονδία, τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του Dayton, η οποία έθεσε τέρμα στον πολυεθνικό πόλεμο της Βοσνίας μεταξύ 1992-1995, η χώρα χωρίστηκε σε δύο ημιαυτόνομα μέρη – τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, η οποία κατοικείται κυρίως από Σέρβους της Βοσνίας, και τη Μουσουλμανο-Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην οποία κατοικούν Βόσνιοι Μουσουλμάνοι – Βόσνιοι – και Βόσνιοι Κροάτες. 

Κάθε τμήμα έχει τη δική του κυβέρνηση, κοινοβούλιο και αστυνομία, αλλά τα δύο τμήματα συνδέονται με κοινούς θεσμούς σε κρατικό επίπεδο, όπως το δικαστικό σώμα, ο στρατός, οι υπηρεσίες ασφαλείας και η φορολογική διοίκηση.

Στις 23 Μαΐου 2024, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο η 11η Ιουλίου θα ανακηρυχθεί Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία που διαπράχθηκε στον βοσνιακό θύλακα της Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία το 1995.

Ο Milorad Dodik αμέσως μετά είπε ότι οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας θα συντάξουν σχέδιο ειρηνικού διαχωρισμού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εντός 30 ημερών. Σύμφωνα με τα λόγια του Dodik, το σχέδιο θα εξασφαλίσει τη διατήρηση του σημερινού μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας και την προσαρμογή της οικονομίας σε ένα μοντέλο ειρηνικής απόσχισης για αρκετά χρόνια.

Ο Dodik επεσήμανε ότι το έγγραφο «ειρηνικής απόσχισης» συντάχθηκε «λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη κανονικής λειτουργίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ακόμη και στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Dayton», η οποία, όπως είπε, «καταστράφηκε από την παρέμβαση των ξένων, με την υποστήριξη των Βόσνιων». 

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το έγγραφο προβλέπει το σχηματισμό δύο ανεξάρτητων πολιτικών και εδαφικών οντοτήτων, οι οποίες θα ζουν και θα λειτουργούν σύμφωνα με τη συμφωνία που προτείνει η Σερβική Δημοκρατία.

«Ορισμένα πράγματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τα σύνορα και άλλα, θα πρέπει να λειτουργήσουν μεταξύ τριών και πέντε ετών, και στο μεταξύ οι σχέσεις θα πρέπει να διευθετηθούν έτσι ώστε όλα να λειτουργούν προς όφελος των ανθρώπων και των αγαθών, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιου είδους στασιμότητα», δήλωσε ο Dodik στο Sputnik, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Srna της Σερβικής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε δε ότι το έγγραφο θα υποστηριχθεί από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας.
«Όλα αυτά βασίζονται στη Συμφωνία του Dayton, διότι ορίζει ότι η Σερβική Δημοκρατία είναι ένα μέρος καθώς και η Μουσουλμανοκροατική Ομοσπονδία», σημείωσε ο Dodik.

«Ακούσαμε ήδη ότι δεν υπάρχει καμία προθυμία να μιλήσουμε γι’ αυτό, αλλά καταλάβαμε επίσης ότι αυτό είναι μόνο η αρχή – πρέπει να εξηγήσουμε στο κοινό, όχι μόνο στο δικό μας, αλλά και στο κοινό της Μουσουλμανοκροατικής Ομοσπονδίας, και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβει ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο και δεν μπορεί να γίνει τίποτα βιώσιμο από αυτό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου