Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΡΔΟΥΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΟ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 Η ΦΥΣΗ ΘΕΤΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΟΜΩΣ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΤΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ


Φύση: Δεν φοβόμαστε τις τίγρεις στο ζωολογικό κήπο γιατί πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να μας επιτεθούν. Τι θα γινόταν όμως αν κάποιος άνοιγε το κλουβί;

Πολλοί ιοί είναι εξαιρετικά θανατηφόροι στη φύση τους, αλλά δεν μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Ο φόβος προκύπτει όταν αυτοί οι ιοί σπάζουν το φράγμα των ειδών. Αυτό μπορεί να συμβεί φυσικά ή μέσω επικίνδυνων ερευνητικών πρακτικών, ιδιαίτερα της έρευνας κέρδους λειτουργίας (GOF).

Τι είναι το GOF;

Όπως όλες οι ουσίες έχουν λειτουργίες, έτσι και συγκεκριμένα γονίδια επιτρέπουν στους ιούς να εξαπλώνονται γρήγορα ή να προκαλούν σοβαρές ασθένειες. 

Η έρευνα GOF περιλαμβάνει την εισαγωγή νέων λειτουργικών γονιδίων σε έναν ιό, την ενίσχυση της ικανότητάς του να μολύνει τους ξενιστές ή την αύξηση της μολυσματικότητάς του. 

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κύριοι τύποι νέων λειτουργιών που μπορεί να αποκτήσει ένας ιός:


Η έρευνα κέρδους-λειτουργίας για τους ιούς έχει συχνά ως αποτέλεσμα οι ιοί να αποκτούν νέες λειτουργίες όπως η ικανότητα να μολύνουν ανθρώπους, ενισχυμένη μεταδοτικότητα ή αυξημένη λοιμογόνο δύναμη.

Η έρευνα GOF με διευρυμένο εύρος ξενιστών μπορεί να επιτρέψει στους ιούς να μολύνουν νέα είδη που προηγουμένως δεν μπορούσαν. Αυτό περιλαμβάνει τη διέλευση μέσω του φραγμού των ειδών για τη μόλυνση των ανθρώπων, γεγονός που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για ζωονοσογόνες επιδημίες και πιθανές πανδημίες. 

Ένα άρθρο του Nature Medicine του 2015 παρέχει ένα σχετικό παράδειγμα. Ένας κορωνοϊός που μοιάζει με SARS που προέρχεται από νυχτερίδες, αρχικά μη μολυσματικός για τον άνθρωπο, κατέστη ικανός να προσβληθεί από ανθρώπους μετά από μελέτες GOF στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν της Κίνας (WIV).

Η έρευνα GOF με ενισχυμένη μετάδοση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ιοί να αποκτήσουν την ικανότητα να εξαπλώνονται πιο αποτελεσματικά μεταξύ των κεντρικών φορέων. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές που επιτρέπουν τη μετάδοση ενός ιού μέσω νέων οδών ή, πιο αποτελεσματικά, μέσω υπαρχόντων.

 Το 2012, η ​​έρευνα GOF στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison μεταμόρφωσε σημαντικά τον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών. Ο αρχικά μη αερομεταφερόμενος αυτός ιός, απέκτησε την ικανότητα να μεταδίδεται μέσω του αέρα, αποδεικνύοντας τη βαθιά επίδραση των μελετών GOF στις ιικές ικανότητες.

Αυξημένη λοιμογόνος δύναμη Οι ιοί μπορούν να αποκτήσουν μεταλλάξεις που τους καθιστούν πιο λοιμογόνους, που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρές ασθένειες σε μολυσμένους ξενιστές. 

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ενισχυμένη ικανότητα αποφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος του ξενιστή ή αυξημένους ρυθμούς αναπαραγωγής εντός του ξενιστή. Ένα προεκτυπωμένο έγγραφο του 2022 δείχνει ότι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης δημιούργησαν μια θανατηφόρα εκδοχή της παραλλαγής Omicron.

Το GOF μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία θετικών χαρακτηριστικών στα μικρόβια. Για παράδειγμα, με την προσθήκη ενός γονιδίου ανθρώπινης ινσουλίνης, ένα μικρόβιο αποκτά μια νέα λειτουργία της παραγωγής ινσουλίνης.

Ανησυχητική έρευνα για την GOF

Επειδή τα ιικά γονίδια είναι σχετικά εύκολο να επεξεργαστούν, οι μελέτες GOF συχνά περιλαμβάνουν ιούς. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις μελέτες ενέχουν σημαντικούς κινδύνους και μπορεί να οδηγήσουν σε τρομερές συνέπειες.

 Το Εθνικό Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο για τη Βιοασφάλεια (NSABB) ορίζει την ανησυχητική έρευνα GOF ως «έρευνα που μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι θα δημιουργήσει ένα παθογόνο με δυνατότητα πανδημίας», που χαρακτηρίζεται από δύο χαρακτηριστικά:

Εξαιρετικά μεταδοτικό, με δυνατότητα ευρείας και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης μεταξύ των ανθρώπινων πληθυσμών
Ιδιαίτερα λοιμογόνο και πιθανό να προκαλέσει σημαντική νοσηρότητα ή/και απώλεια ανθρώπινης ζωής

Εάν απελευθερωθούν κατά λάθος από ένα εργαστήριο στον γενικό πληθυσμό, τέτοια παθογόνα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτους κινδύνους. Επιπλέον, η στρατιωτική εφαρμογή της GOF εμπίπτει στο πεδίο των απειλών από βιολογικά όπλα.

Οι μέθοδοι της έρευνας GOF περιλαμβάνουν γενικά τη γενετική επεξεργασία, η οποία περιλαμβάνει την άμεση τροποποίηση των γονιδίων ενός ιού, και την ανακατάταξη, η οποία περιλαμβάνει το συνδυασμό γενετικού υλικού από διαφορετικά στελέχη ιών για τη δημιουργία νέων παραλλαγών. 

Στην πραγματικότητα, το εύρος της έρευνας GOF μπορεί να είναι πολύ ευρύτερο. Λόγω της εξαιρετικά μεταβλητής και προσαρμοστικής φύσης των ιικών γονιδίων, ακόμη και η τακτική καλλιέργεια ιών σε κύτταρα ή ζώα μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες γενετικές αλλοιώσεις.

Δίκοπο μαχαίρι

Οι επιστήμονες διεξάγουν συχνά έρευνα GOF για να κατανοήσουν τους ιούς και να αναπτύξουν φάρμακα ή εμβόλια.

Αν και αυτοί οι λόγοι μπορεί να ακούγονται επιστημονικά δικαιολογημένοι, η κύρια συζήτηση επικεντρώνεται στους κινδύνους έναντι των υποτιθέμενων οφελών.

 Η έρευνα GOF μπορεί θεωρητικά να βοηθήσει στη μελέτη των μηχανισμών του ιού και να παρέχει πληροφορίες για την ανάπτυξη φαρμάκων ή εμβολίων. Ωστόσο, οι σχετικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί, ιδιαίτερα η πιθανότητα δημιουργίας επικίνδυνων παθογόνων.


Πριν από μια δεκαετία, δύο δημοσιευμένες μελέτες για τους ιούς της γρίπης των πτηνών πραγματοποιήθηκαν από ένα εργαστήριο των ΗΠΑ και ένα ολλανδικό εργαστήριο, πυροδοτώντας μια σημαντική συζήτηση.

Και οι δύο μελέτες σχεδιάστηκαν για να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα γονίδια των ιών θα μπορούσαν να τροποποιηθούν ώστε να γίνουν πιο μεταδοτικοί στα θηλαστικά. Ο στόχος ήταν να βοηθηθούν οι άνθρωποι να προετοιμαστούν καλύτερα για μια πιθανή μελλοντική πανδημία.

Απροσδόκητα, αφού και οι δύο ομάδες ερευνητών επεξεργάστηκαν ξεχωριστά τα γονίδια ενός θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών H5N1, παρήγαγαν νέα στελέχη ικανά να εξαπλωθούν εύκολα μέσω σταγονιδίων αέρα μεταξύ των θηλαστικών.

Ο επεξεργασμένος ιός μπορούσε να εξαπλωθεί πιο εύκολα μεταξύ των θηλαστικών και έγινε ευκολότερος να μεταδοθεί στον άνθρωπο. «Γιατί οι επιστήμονες δημιούργησαν σκόπιμα μια μορφή του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 που είναι πιθανώς εξαιρετικά μεταδοτική στον άνθρωπο;» Αυτό το κρίσιμο ερώτημα τέθηκε σε ένα άρθρο του Nature το 2012.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2014, οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν «παύση» στη χρηματοδότηση 18 μελετών GOF που αφορούσαν ιούς γρίπης, MERS ή SARS.Η παύση ήταν βραχύβια. Το 2018, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και η Ολλανδική Αρχή Υγείας ενέκριναν τη χρηματοδότηση για περαιτέρω έρευνα GOF, προκαλώντας άλλο ένα κύμα αντιρρήσεων.

Ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Marc Lipsitch, εξέφρασε ανησυχίες σε άρθρο του Science, δηλώνοντας ότι οι επιστήμονες καλούνται να «εμπιστευτούν μια εντελώς αδιαφανή διαδικασία όπου το αποτέλεσμα είναι να επιτραπεί η συνέχιση των επικίνδυνων πειραμάτων». 

Τελικά, αφού υπέκυψαν στην πίεση και την κατακραυγή του κόσμου, οι ερευνητές για τις δύο ερευνητικές μελέτες αρνήθηκαν να ανανεώσουν τις επιχορηγήσεις που είχαν αρχικά υποβληθεί για την έρευνά τους στο GOF. Κατά συνέπεια, τέτοιες μελέτες GOF για τη γρίπη των πτηνών σταμάτησαν επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι επιστήμονες μπορούν να εκφράσουν τις αντίθετες απόψεις τους, η ανάπτυξη των πειραμάτων GOF αντιμετωπίζει πολλαπλά ρυθμιστικά εμπόδια και ηθικές αναθεωρήσεις.

Ωστόσο, σε χώρες χωρίς αυτές τις διασφαλίσεις, η επιδίωξη της έρευνας GOF θα μπορούσε να προχωρήσει ανεξέλεγκτα, θέτοντας δυνητικά τον κόσμο σε σημαντικό κίνδυνο.


Επιστήμονες δίπλα σε ένα κλουβί με ποντίκια μέσα στο εργαστήριο BSL-4 στο Wuhan, πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της Κίνας

Έρευνα GOF της γρίπης των πτηνών της Κίνας

Επικίνδυνες μελέτες GOF για τους ιούς της γρίπης των πτηνών στην Κίνα έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 2010. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science τον Μάιο του 2013, μια ομάδα επιστημόνων στο Harbin Veterinary Research Institute στο Χαρμπίν της Κίνας, διεξήγαγε έρευνα GOF συνδυάζοντας τον εξαιρετικά θανατηφόρο αλλά όχι εύκολα μεταδιδόμενο ιό της γρίπης των πτηνών H5N1, με το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης των χοίρων H1N1, που μόλυνε εκατομμύρια ανθρώπους το 2009.

Οι υβριδικοί ιοί που προέκυψαν δοκιμάστηκαν στη συνέχεια για την ικανότητά τους να μολύνουν θηλαστικά, αποκαλύπτοντας τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τέτοιους γενετικούς χειρισμούς παθογόνων. 

Αυτή η έρευνα υπογράμμισε τη φύση διπλής χρήσης των μελετών κέρδους λειτουργίας, υπογραμμίζοντας τόσο τις δυνατότητές τους να ενημερώνουν την ετοιμότητα για πανδημίες όσο και τις σημαντικές ανησυχίες που εγείρουν για την βιοασφάλεια.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν νέο, πιο μολυσματικό ιό. Ένα υβριδικό στέλεχος H5N1, το οποίο ενσωμάτωσε γονίδια υπεύθυνα για τη μεταδοτικότητα από τον ιό H1N1 και που απέκτησε την ικανότητα να εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ινδικών χοιριδίων μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων.

Το 2021, μια συλλογική μελέτη στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα προσπάθησε να ενισχύσει την επιτήρηση και την ανάπτυξη εμβολίων. Αν και δεν χαρακτηρίστηκε ρητά ως μελέτη GOF, αυτά τα πειράματα που διεξήχθησαν σε ένα κινεζικό εργαστήριο περιλάμβαναν γενετικές τροποποιήσεις τυπικές της έρευνας GOF.

Τα πειράματα χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση ρουτίνας εργαστηριακής έρευνας για ιούς γνωστή ως «σειριακή μετάβαση», η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη του ιού από ένα κύτταρο ή ζωικό μοντέλο σε ένα άλλο.

 Μπορούν συχνά να επιλεγούν ιικές μεταλλάξεις με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή παθογένεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Τα ζωικά μοντέλα επιλέχθηκαν επίσης προσεκτικά για την αναπαραγωγή του ιού για συγκεκριμένους ερευνητικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι πιο ευρέως γνωστές μελέτες GOF που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα περιλαμβάνουν έρευνα για τους κορωνοϊούς.

Σπάζοντας το φράγμα

Οι νυχτερίδες είναι γνωστοί φορείς ή φυσικές δεξαμενές πολλών ιών. Οι κορωνοϊοί που φιλοξενούν οι νυχτερίδες συνήθως μολύνουν μόνο νυχτερίδες ή άγρια ​​ζώα, όχι ανθρώπους. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση άλλαξε με την έλευση της έρευνας GOF.

Το 2015, μια ομάδα Κινέζων επιστημόνων διεξήγαγε μελέτες GOF για έναν κορωνοϊό νυχτερίδας στο WIV, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (CCP). 

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές πήραν το γονίδιο για την πρωτεΐνη ακίδας – τη δομή σε σχήμα ακίδας στην επιφάνεια ενός ιού – από έναν ιό που μοιάζει με SARS νυχτερίδας και το εισήγαγαν στη ραχοκοκαλιά ενός ιού SARS, του ιού που προκάλεσε την πρώτη πανδημία(;) αυτού του αιώνα.

Ο πρόσφατα δημιουργημένος ιός τύπου SARS, με κωδικό SCH-014-MA15, θα μπορούσε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα των αεραγωγών και να επιτύχει μια μετάδοση παρόμοια με τον ιό SARS. Απέκτησε επίσης την ικανότητα να μολύνει θηλαστικά όπως τα ποντίκια και να προκαλεί με επιτυχία πνευμονικές παθήσεις.



Το εργαστήριο WIV δημιούργησε έναν χιμαιρικό ιό που αρχικά δεν ήταν μολυσματικός για τον άνθρωπο, αλλά απέκτησε μια νέα ικανότητα να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Το WIV διεξήγαγε επίσης άλλες έρευνες GOF για ιούς που μοιάζουν με το SARS νυχτερίδων με ικανοποιητικά για αυτούς αποτελέσματα. Σύμφωνα με μια μελέτη του NIH που διέρρευσε το 2014, οι ερευνητές του WIV πειραματίστηκαν σε έναν φυσικό κορωνοϊό νυχτερίδας ικανό να συνδεθεί με ανθρώπινους υποδοχείς ACE2, αυξάνοντας σημαντικά την ισχύ του. Χρησιμοποίησαν αυτόν τον ιό της νυχτερίδας για να δημιουργήσουν τρεις νέους χιμαιρικούς κορωνοϊούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους πνεύμονες των ποντικών, αυτοί οι νεοδημιουργημένοι κορωνοϊοί παρήγαγαν πολύ περισσότερα σωματίδια ιού – έως και 10.000 φορές υψηλότερα από τον αρχικό ιό.


Μεταξύ της Ημέρας 2 και της Ημέρας 4 μετά τη μόλυνση, τρεις ιοί που προέκυψαν από την έρευνα GOF στο WIV εμφάνισαν περίπου 10.000 φορές υψηλότερο ιικό φορτίο στους ιστούς των πνευμόνων των ποντικών με ένα διαγονιδιακό γονίδιο hACE2 από τον κανονικό ιό. Το γράφημα απεικονίζει τη σημαντική διαφορά στο ιικό φορτίο μεταξύ των τριών ιών, που απεικονίζονται χρησιμοποιώντας κύβους

Επιπλέον, το σωματικό βάρος των μολυσμένων ποντικών μειώθηκε γρήγορα, ιδιαίτερα με ένα νέο ιικό στέλεχος, το SHC014, υποδηλώνοντας ότι ο κατασκευασμένος ιός προκάλεσε σοβαρή ασθένεια. Το σωματικό βάρος χρησιμοποιείται συνήθως ως δείκτης της κατάστασης της υγείας σε ποντίκια.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος νέος ιός, ο WIV-16, δεν προκάλεσε μείωση του σωματικού βάρους, υποδηλώνοντας πιθανώς ασυμπτωματική λοίμωξη.



Οι ιοί που προέκυψαν από την έρευνα GOF στο WIV προκάλεσαν μια αξιοσημείωτη μείωση στο σωματικό βάρος των εξανθρωπισμένων ποντικών που έφεραν ένα ανθρώπινο διαγονιδιακό γονίδιο hACE2

Χαλαρή εποπτεία

Στη σύγχρονη Κίνα, υπό το ολοκληρωτικό καθεστώς του ΚΚΚ, η δημόσια εποπτεία είναι περιορισμένη και οι Κινέζοι πολίτες συχνά απαγορεύεται να εκφράζουν ανησυχίες για αυτά τα επικίνδυνα βιοϊατρικά πειράματα. Πολλά εργαστήρια στην Κίνα μελετούν επικίνδυνα παθογόνα, αλλά η έλλειψη διαφάνειας στη δημόσια ασφάλεια καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση του τρόπου διαχείρισης αυτών των εργαστηρίων.

Ενώ υπάρχουν καλοήθεις ιοί, οι περισσότεροι ιοί κοντά στον άνθρωπο είναι επικίνδυνοι. Όταν οι επιστήμονες χειρίζονται επικίνδυνους ιούς στα εργαστήριά τους, μπορεί να προκύψουν άσχημα αποτελέσματα ή τυχαίες διαρροές αυτών των επικίνδυνων παθογόνων, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια για τους ερευνητές και τους κοντινούς πληθυσμούς.

Για την προστασία της ανθρώπινης ασφάλειας, θεσπίζονται κανονισμοί βιοασφάλειας για τη διαχείριση αυτών των εργαστηρίων. Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα βιοασφάλειας (BSL), με τα εργαστήρια BSL-3 και BSL-4 να χειρίζονται τους πιο επικίνδυνους ιούς.

Σύμφωνα με μια ερευνητική έκθεση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Law and the Biosciences, η Κίνα είχε 48 εργαστήρια BSL-3 και το πρώτο της εργαστήριο BSL-4 στο WIV. Η Κίνα εξακολουθεί να σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαστηρίων BSL-4 σε πέντε έως επτά έως το 2025.

Ενώ τα κινεζικά εργαστήρια έχουν συχνά επαρκή τεχνική ικανότητα, αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση λόγω των σχετικά χαλαρών κανονισμών βιοασφάλειας. Έχουν συμβεί αρκετά τεκμηριωμένα περιστατικά διαρροής εργαστηρίου από εργαστήρια BSL-3 και BSL-4 στην Κίνα.

Το 2004, ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Πεκίνο, ο Bob Dietz, ανέφερε ότι ο ιός SARS διέφυγε δύο φορές από το Κινεζικό Ινστιτούτο Ιολογίας στο Πεκίνο, το οποίο συνδέεται με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, μια κρατική εγκατάσταση εμβολίων στο Λανζού παρουσίασε διαρροή, προκαλώντας την εξάπλωση του βακτηρίου Brucella μέσω αεροζόλ σε κοντινές κοινότητες και άτομα.

Η βρουκέλλα γίνεται εύκολα σε αεροζόλ και μπορεί να προκαλέσει βρουκέλλωση, μια κοινή ασθένεια των ζώων που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες ή θάνατο στους ανθρώπους.

Μετά τη διαρροή, τον Σεπτέμβριο του 2020, η κυβερνητική επιτροπή υγείας του Λανζού επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 3.245 άνθρωποι είχαν μολυνθεί. Σύμφωνα με τους Global Times, έναν ειδησεογραφικό οργανισμό που ανήκει στο κινεζικό καθεστώς, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είχε αυξηθεί σε 10.528.Το WIV κατασκευάστηκε το 2003, περίπου την ίδια εποχή με το ξέσπασμα του ιού SARS στην Κίνα.

Τα συνεχιζόμενα έργα στο WIV περιλαμβάνουν έρευνα για τους ακόλουθους ιούς:SARS
COVID 19
Έμπολα : ένας ιός που προκαλεί σοβαρή αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο
Δυτική Αφρική Lassa : ένας ιός που προέρχεται από αρουραίους που μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους και να προκαλέσει θάνατο
Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό : ένας θανατηφόρος ιός που μεταδίδεται από κρότωνες που επηρεάζει τα ζώα και μπορεί να μεταπηδήσει στον άνθρωπο

Οι μυστικές δραστηριότητες στο WIV φέρεται να περιλαμβάνουν εκτεταμένη έρευνα GOF για στρατιωτικούς σκοπούς. Η στρατιωτική εφαρμογή της έρευνας GOF, που ονομάζεται επίσης έρευνα διπλής χρήσης, αποτελεί μια σημαντική ανησυχία.

 Μια έκθεση του 2023 από το UK Biolabs αξιολόγησε τη νομοθετική επίβλεψη της έρευνας διπλής χρήσης. Η Κίνα σημείωσε μηδέν στα 10 στη βαθμολογία για τη διεξαγωγή μελετών GOF για στρατιωτικούς σκοπούς. Μια χαμηλότερη βαθμολογία υποδηλώνει και την κατώτερη ρύθμιση ασφαλείας.


Εργαστήριο BSL-4 στην πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan στη Κίνα.

«Η θεωρία του ξύλινου βαρελιού»

Η επικίνδυνη φύση της έρευνας GOF είναι απίθανο να πείσει τους λογικούς ανθρώπους ή τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να την υποστηρίξουν στο όνομα της ανάπτυξης φαρμάκων ή εμβολίων. Η GOF δεν είναι η μόνη μέθοδος ή ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των ανθρώπων και την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

Υπάρχουν άφθονα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν χαμηλού κόστους και προσβάσιμους τρόπους ενίσχυσης της ανοσίας κατά την προετοιμασία για μια πανδημία που προκαλείται από ιό ή μικρόβιο. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν τη λήψη βιταμίνης D και άλλων συμπληρωμάτων, τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική άσκηση, την εξάσκηση του διαλογισμού και τη διατήρηση μιας υγιούς ψυχικής κατάστασης.

Η τήρηση αυτών των πρακτικών μπορεί να ενισχύσει τη φυσική ανοσία, βοηθώντας τους ανθρώπους να αμυνθούν καλύτερα από παθογόνους παράγοντες. Για παράδειγμα, όσοι έχουν ισχυρή και ισορροπημένη ανοσία είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από έναν ιό του κρυολογήματος και μπορούν να αναρρώσουν γρήγορα εάν μολυνθούν.

Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν εξασθενημένη ή μη ισορροπημένη ανοσία μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη πνευμονίας και μπορεί ακόμη και να χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Επιπλέον, υπάρχουν λιγότερο επικίνδυνοι τρόποι για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων. Για να ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια, το NSABB δημοσίευσε προσχέδια κατευθυντήριων γραμμών τον Ιανουάριο του 2023, εισάγοντας αυστηρότερη εποπτεία της έρευνας GOF στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια πρόσφατη ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2024, σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, υπήρξε σημαντική συζήτηση σχετικά με τον ορισμό των συγκεκριμένων δεδομένων που υποστηρίζουν την προέλευση που σχετίζεται με το εργαστήριο. 

Ωστόσο, υπήρξε συναίνεση σε πολλά βασικά σημεία:Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν καμία έρευνα GOF.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε εργαστήρια που δεν συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα βιοασφάλειας.

Είτε από μια υγρή αγορά είτε από το εργαστήριο της Γουχάν, φταίει η Κίνα. Η πλήρης διαφάνεια και η λογοδοσία από όσους εργάζονται στο WIV είναι απαραίτητες.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ρυθμιστικές αρχές σε άλλες μεγάλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά, έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις μελέτες GOF.

Το 2022, ένα κοινό έγγραφο ανασκόπησης από ερευνητές από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο επανεκτίμησε την ανάγκη για έρευνα που περιλαμβάνει παθογόνα με δυνατότητα πανδημίας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι κίνδυνοι μιας τέτοιας έρευνας είναι πιο ξεκάθαροι από πριν, ενώ τα οφέλη της φαίνονται λιγότερο εμφανή».

Ωστόσο, τέτοιες επικίνδυνες έρευνες συνεχίζονται ακόμη στην Κίνα. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων ιών που μοιάζουν με τον SARS, τη χρήση ιών που σχετίζονται με τον SARS για τη μελέτη της μετάδοσης μεταξύ των ειδών και την απομόνωση περισσότερων ιών που εξαρτώνται από το ACE2 από νυχτερίδες.

Η συνεχιζόμενη έρευνα που διεξάγεται από κινεζικά εργαστήρια ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την παραγωγή πιο επικίνδυνων ιών ή παθογόνων μικροοργανισμών και την πιθανή απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον.



Στην Κίνα του 2024 υπό το ολοκληρωτικό καθεστώς του ΚΚΚ, τα εργαστήρια BSL-3 και BSL-4 που μελετούν επικίνδυνα παθογόνα δεν έχουν επαρκή εποπτεία δημόσιας ασφάλειας, θέτοντας σημαντικές απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια. Η Κίνα κατέχει τον χαμηλότερο πήχη στον κόσμο από την άποψη της έρευνας για ιούς GOF

Αυτό είναι παρόμοιο με τη «θεωρία του ξύλινου βαρελιού», η οποία δείχνει ότι η χωρητικότητα ενός βαρελιού δεν καθορίζεται από τις μεγαλύτερες ξύλινες ράβδους αλλά μάλλον από τις πιο κοντές. Με άλλα λόγια, η χωρητικότητά του καθορίζεται από το πιο αδύναμο στοιχείο του.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ασφάλειας, είναι ζωτικής σημασίας να τηρούνται αυστηρά πρότυπα σε χώρες με ισχυρή νομοθεσία και να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε εκείνες με τα χαμηλότερα πρότυπα ιατρικής δεοντολογίας και ελάχιστη ρύθμιση. Η εξαιρετικά επικίνδυνη έρευνα GOF υπό ένα ολοκληρωτικό καθεστώς αυξάνει το διακύβευμα για μια πιθανή παγκόσμια καταστροφή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου