ΟΙ «ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ» ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ BIG TECH ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ΚΑΘΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ
Αριστερά: J.D. Vance – Κέντρο: Curtis Yarvin – Δεξιά: Peter Thiel. Εικόνα από τον Clark Miller. Πηγή.
Σχόλια από τον Brian Shilhavy
Editor, Health Impact News
Έχω αναφέρει συχνά στα άρθρα μου ότι οι πολιτικοί δεν είναι οι κύριοι άνθρωποι που διοικούν τις ΗΠΑ, αλλά ότι οι δισεκατομμυριούχοι της Wall St. και οι δισεκατομμυριούχοι της Silicon Valley το κάνουν.
Σε αντίθεση με τους δημόσια ορατούς πολιτικούς που έχουν τουλάχιστον την ψευδαίσθηση της λογοδοσίας, οι δισεκατομμυριούχοι που τους χρηματοδοτούν συνήθως δεν το κάνουν.
Έτσι, είναι μια σπάνια απόλαυση όταν βρίσκω ένα άρθρο όπως αυτό που δημοσίευσαν οι Πληροφορίες στην έκδοση του Σαββατοκύριακου που κάνει ακριβώς αυτό και εκθέτει από πού προέρχεται μεγάλο μέρος της νέας ιδεολογίας της «Ακροδεξιάς» από την οποία προσυπογράφουν πολλοί δισεκατομμυριούχοι της Silicon Valley.
Το άρθρο γράφτηκε από την Julia Black και είχε τίτλο:
Κρίνοντας από τα σχόλια που υποβλήθηκαν στο άρθρο μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι αυτό το άρθρο στέλνει κύματα σοκ μεταξύ εκείνων στην τεχνολογία.
Είναι πίσω από ένα paywall και απαιτείται συνδρομή (η οποία αξίζει τον κόπο, καθώς βρίσκω το The Information την καλύτερη πηγή "εναλλακτικών" απόψεων για την Big Tech με πολύ σταθερή δημοσιογραφία), αλλά θα δώσω μερικά αποσπάσματα και στιγμιότυπα εδώ.
Στο άρθρο εμφανίζεται ένας από τους Big Tech, ο JD Vance, ο οποίος πρόσφατα έγινε η επιλογή του Trump, και πώς επηρεάστηκε από τον Peter Thiel, ο οποίος εδώ και χρόνια ακολουθεί τις διδασκαλίες του Curtis Yarvin, ο οποίος πιστεύει ότι η «δημοκρατία» στις ΗΠΑ πρέπει να αντικατασταθεί από μια «μοναρχία».
Ο Curtis Yarvin έχει βρει μια θέση μεταξύ των πιο δεξιών στην τεχνολογία.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Δημοκρατικοί έχουν κατακεραυνώσει ανελέητα τον Ντόναλντ Τραμπ και τον συνυποψήφιο του, JD Vance, χρησιμοποιώντας ένα απλό μήνυμα: Είναι πολύ περίεργοι για να κατέχουν υψηλό αξίωμα.
Αν ο Trump και ο Vance είναι περίεργοι, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει το αμερικανικό κοινό για τον Curtis Yarvin, 51 ετών, του οποίου η ακροδεξιά σκέψη έχει επηρεάσει τόσο τον Vance όσο και, όλο και περισσότερο, μέλη της δεξιάς της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των δισεκατομμυριούχων Peter Thiel και Marc Andreessen. Τόσο το Ταμείο Ιδρυτών του Thiel όσο και ο Andreessen Horowitz έχουν επενδύσει στο έργο του Yarvin.
Ως πνευματικός νονός αυτών των συντηρητικών, ο Yarvin έχει διατυπώσει μια φιλοσοφία στην οποία προτείνει την αντικατάσταση της αμερικανικής δημοκρατίας με μια μοναρχία.
Σε μια πρόσφατη ανάγνωση της ποίησής του στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, ζήτησε από το κοινό του να φορέσει «ενδυμασία κοκτέιλ για το νέο καθεστώς». Έχει αναφερθεί στον εαυτό του και τους φίλους του ως «σκοτεινά ξωτικά» σε ένα ηρωικό ταξίδι για τη διάσωση των «χόμπιτ» που απαρτίζουν τον αμερικανικό λαό.
Και το περασμένο καλοκαίρι, ο Yarvin αποφάσισε ότι το Vibecamp, μια ετήσια συνάντηση τύπου Burning Man των contrarian techies στο αγροτικό Μέριλαντ, δεν ήταν αρκετά αντιφατικό. Έτσι έκανε το δικό του πάρτι στην Ουάσιγκτον που οι παρευρισκόμενοι ονόμασαν Vibekampf.
Προς το παρόν, ο Yarvin έχει βρει μια θέση μεταξύ των πιο ένθερμων συντηρητικών της Silicon Valley. Η παρουσία του εκεί έχει σημασία. Έχει κερδίσει τη φιλία και το ενδιαφέρον των ανθρώπων που κατέχουν μεγάλο πλούτο και εκείνων που βρίσκονται στα δικά τους βαθιά δίκτυα επιρροής.
Κερδίζοντας την προσοχή τους, ο Yarvin έχει αυξήσει την πιθανότητα οι ιδέες του να εξαπλωθούν περαιτέρω και να διεισδύσουν βαθύτερα στο mainstream. (Πηγή – η υπογράμμιση δική μου.)
Αυτοί οι νέοι «συντηρητικοί» της Big Tech χρησιμοποιούν οικείους όρους με τη Δεξιά, αλλά με εντελώς διαφορετικές έννοιες. Έτσι, ενώ η «περιορισμένη κυβέρνηση» είναι μια παραδοσιακή, συντηρητική και ελευθεριακή αξία, την πηγαίνουν ακόμη παραπέρα υποστηρίζοντας την κυβέρνηση ΟΧΙ.
Τι ακριβώς συνεπάγεται (η διδασκαλία του Yarvin);
Θα ήθελε να δει την αμερικανική δημοκρατία όπως την ξέρουμε να καταρρέει, με τη χώρα να εκλέγει έναν πρόεδρο που θα μπορούσε στη συνέχεια να κυβερνήσει ως δικτάτορας.
Σύμφωνα με τα σχέδιά του, ο Yarvin πρότεινε περαιτέρω την κατάσχεση ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, την αντικατάσταση της ελευθερίας του Τύπου με κρατικά μέσα ενημέρωσης και την εκκαθάριση τυχόν αξιωματούχων που θεωρούνται ανεπαρκώς πιστοί στο νέο καθεστώς.
Αν και έχει διατηρήσει σκόπιμα χαμηλό προφίλ, το πιθανότερο είναι ότι έχετε πιάσει αέρα από τις ιδέες του: Στη δεκαετία του 2000, για παράδειγμα, ο Yarvin επέλεξε τον όρο «κόκκινο χάπι» από τις ταινίες «Matrix» για να περιγράψει την πολιτική αφύπνιση της νέας δεξιάς.
Ενώ ο Yarvin έχει εργαστεί για να προωθήσει τις ιδέες του στην πολιτική ελίτ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αμερικής, έχει επίσης διεισδύσει στη συντηρητική ελίτ της τεχνολογίας.
Ο κύριος αγωγός του ήταν ο Thiel, ο οποίος σύστησε τον Yarvin σε άλλους στον κύκλο του. Επιπλέον, ο Yarvin είναι ευπρόσδεκτος στα σπίτια του Marc Andreessen και του συνιδρυτή της PayPal Luke Nosek.
Και μπορείτε να εντοπίσετε διακριτά ίχνη της γιαρβινικής σκέψης σε γραπτά έργα όπως το «Techno-Optimist Manifesto» του Andreessen το 2023 και το «The Network State», ένα βιβλίο του Balaji Srinivasan, πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της Coinbase, το οποίο οραματίζεται ένα σύστημα νέων κυρίαρχων οντοτήτων που βασίζονται σε αποκεντρωμένα δίκτυα.
Ο J.D. Vance είναι επίσης ένας από τους μαθητές του και αναμφίβολα πλήρωσαν στον Trump ένα όμορφο ποσό για να εξασφαλίσουν ότι ο Vance θα επιλεγεί ως αντιπρόεδρος.
Αυτό που θα μπορούσε να προωθήσει περαιτέρω τη φιλοσοφία του Yarvin είναι μια δεύτερη προεδρία Trump, με την ισχυρή εκστρατεία επανεκλογής του Trump να ενθαρρύνει ήδη τη διανόηση του GOP και τους συντηρητικούς τεχνοκράτες να μιλήσουν για τις πεποιθήσεις τους.
Επιπλέον, ο Yarvin έχει ήδη σχέση με τον υποψήφιο σύντροφο του Trump, JD Vance. Ο Thiel τους παρουσίασε.
Ο Yarvin μου μιλούσε μόνο μέσω email και όταν τον ρώτησα για τον Vance, επαίνεσε τον υποψήφιο αντιπρόεδρο και πρότεινε στον Vance να μάθει περισσότερα από αυτόν: «Φαίνεται ωραίο. Είδος normie ακόμα. Δεν είμαι σίγουρος αν το καταλαβαίνει εντελώς». (Οι Thiel, Andreessen, Nosek, Srinivasan και Vance δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.)
Ο συνεργάτης του Yarvin, ίσως έτοιμος να ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή, είναι ο J.D. Vance.
Το 2021, ο Βανς είπε στον podcaster Τζακ Μέρφι ότι διάβαζε τα επιχειρήματα του Γιάρβιν ότι «πρέπει βασικά να εξαλείψουμε το διοικητικό κράτος», προσθέτοντας ότι βρήκε τον εαυτό του «συμπαθή σε αυτό το έργο».
Ο Βανς διπλασίασε τη θεωρία το επόμενο έτος, λέγοντας ότι θα συμβούλευε τον Τραμπ να «απολύσει κάθε γραφειοκράτη μεσαίου επιπέδου... Και όταν τα δικαστήρια σας σταματήσουν, σταθείτε ενώπιον της χώρας και πείτε ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει πάρει την απόφασή του. Τώρα αφήστε τον να το επιβάλει», σύμφωνα με το Vanity Fair.
Αυτό, φυσικά, ακούγεται πολύ σαν κάτι που θα έλεγε ο Yarvin. Το 2012, ο Yarvin επινόησε το ακρωνύμιο RAGE: Retire All Government Employees.
Ένας άλλος όρος που αυτοί οι νέοι «συντηρητικοί» της Big Tech αρέσκονται να χρησιμοποιούν, ο οποίος έχει ευρεία απήχηση στη Δεξιά, είναι η διάλυση του «βαθέως κράτους».
Ένας από τους βασικούς στόχους του Yarvin είναι η διάλυση αυτού που οι συντηρητικοί αρέσκονται να αποκαλούν βαθύ κράτος. Υπάρχει κάποια ειρωνεία σε αυτό. Γεννήθηκε σε οικογένεια βαθέως κράτους: Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός εξωτερικής υπηρεσίας για το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος έφερε τον Yarvin μαζί του σε αποσπάσεις στην Κύπρο και την Πορτογαλία.
Ξεκίνησε ένα blog που ονομάζεται "Unqualified Reservations" το 2007, χρησιμοποιώντας το για να αναπτύξει μια υπερ-ελευθεριακή ιδεολογία που ονόμασε φορμαλισμό.
Στο ιδανικό του σύστημα, η Αμερική θα εξαλείψει τις ελίτ που τροφοδοτούν τα μέσα ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και το διοικητικό κράτος, επιτρέποντας στο έθνος να λειτουργεί σαν μια εταιρεία που διοικείται από έναν παντοδύναμο κυρίαρχο.
Αυτή η ιδέα της διοίκησης της Αμερικής σαν μια εταιρεία άρχισε να επηρεάζει τον Peter Thiel περίπου την ίδια εποχή (2007-2009). Άρχισαν να βλέπουν τους διευθύνοντες συμβούλους της Big Tech ως «παντοδύναμους κυβερνήτες», υποδηλώνοντας μάλιστα ότι ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, θα έπρεπε να είχε λάβει «απόλυτη εξουσία στην πολιτεία της Καλιφόρνια».
Αν και η ακριβής προέλευση της φιλίας του με τον Thiel είναι άγνωστη, οι πρώτες ενδείξεις της επιρροής του Yarvin άρχισαν να εμφανίζονται στις δημόσιες δηλώσεις του Thiel περίπου εκείνη την εποχή.
«Δεν πιστεύω πλέον ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι συμβατές», έγραψε ο Thiel σε ένα άρθρο του το 2009. Ένα μήνα αργότερα, ο Yarvin συνδέθηκε με το κομμάτι σε μια ανάρτηση ιστολογίου με τίτλο "Η δημοκρατφοβία γίνεται (ελαφρώς) viral". Έγραψε: «Το διάβασες πρώτα εδώ».
Το 2012, ο Thiel ήταν επισκέπτης λέκτορας για ένα προπτυχιακό μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου επανέλαβε μερικές από τις προηγούμενες εργασίες του Yarvin που συνέκριναν τους διευθύνοντες συμβούλους με παντοδύναμους ηγέτες.
Η τάξη του Thiel στο Στάνφορντ εισήγαγε επίσης ένα νέο πλαίσιο για την ανάλυση των ιδρυτών, το οποίο περιελάμβανε μια ανάλυση του «Steve Jobs ως θεού».
Το 2008, ο Yarvin είχε προτείνει να δοθεί στον Steve Jobs απόλυτη εξουσία στην πολιτεία της Καλιφόρνια.
Αυτές οι ιδέες μπορεί να φαίνονται εξωφρενικές, ακόμη και «περιθωριακές», αλλά έχουν διεισδύσει στην αμερικανική πολιτική εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Steve Bannon, ο οποίος υπηρέτησε στην πρώτη θητεία του Trump.
Ένας άλλος πρώιμος θαυμαστής του έργου του Yarvin ήταν ο πρώην κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής του Trump Steve Bannon, του οποίου το ενδιαφέρον για τη νεοαντιδραστική σκέψη οδήγησε σε αναταραχή ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης για την επιρροή του Yarvin στον Λευκό Οίκο το 2017.
Ο Anton, ο υπάλληλος του Trump που είναι τώρα στο Ινστιτούτο Claremont, διάβασε επίσης το έργο του Yarvin. Τον τράβηξαν οι κριτικές του Γιάρβιν για τις ευρέως αποδεκτές αμερικανικές πολιτικές πεποιθήσεις που οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν αμφισβήτησαν, έναν «βαθύ σκεπτικισμό για την τρέχουσα στιγμή και τις τρέχουσες βασιλεύουσες ορθοδοξίες», είπε.
Καθώς το Ρεπουμπλικανικό κατεστημένο έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, η μετατόπιση έχει δημιουργήσει περισσότερο χώρο για ιδέες όπως αυτή του Yarvin.
Για παράδειγμα, κοιτάξτε το Project 2025, τις προτάσεις πολιτικής που το Heritage Foundation ελπίζει ότι θα αποτελέσουν το πνευματικό θεμέλιο μιας προεδρίας Trump. (Εν μέσω κριτικής των Δημοκρατικών για το Project 2025, ο Τραμπ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από αυτό.)
Το Project 2025 περιλαμβάνει μια πρόταση για τη διάλυση ολόκληρης της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας και την τοποθέτηση των λειτουργιών της υπό τον άμεσο έλεγχο του προέδρου, αποκαλώντας την «ενιαία εκτελεστική θεωρία».
Οι ομοιότητες μεταξύ του Project 2025 και της φιλοσοφίας του yarvin δεν έχουν περάσει απαρατήρητες.
Ο Yarvin συνέχισε να εδραιώνει τις θεωρίες του. Τον Μάρτιο, έγραψε μια ανάρτηση στο Substack με τίτλο «Μια συζήτηση για τη μοναρχία» στην οποία περιγράφει ένα βήμα προς βήμα, 8.000 λέξεων σχέδιο για την απόρριψη της αμερικανικής δημοκρατίας και την αντικατάστασή της με «ένα νέο καθεστώς απόλυτης εκτελεστικής υπεροχής».
Σε αυτό το σχέδιο, η Αμερική θα εξέλεγε έναν πρόεδρο που θα ενεργούσε ως ανώτατος κυβερνήτης. Αυτή η νέα Αμερική θα ξεκινούσε με ένα εβδομαδιαίο lockdown τύπου πανδημίας, δίνοντας στη χώρα την ευκαιρία να εγκλιματιστεί στη νέα πραγματικότητα.
Στη συνέχεια, η Αμερική θα εξαλείψει μεγάλο μέρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας του ανώτατου ηγέτη - φανταζόμενη ένα σενάριο όπου ο επικεφαλής διοικητής λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος με πλήρη έλεγχο.
Ο δικτάτορας-πρόεδρος θα αναλάβει μονομερώς τον έλεγχο της Federal Reserve, αναδιαρθρώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρέοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε μετρητά και θεσπίζοντας «κάποια απαλλοτρίωση των υπερπλουσίων».
Και συνέχισε: «Αυτή η νέα υποδομή θα λειτουργεί με ή κοντά στην αποδοτικότητα εκκίνησης - πρέπει να λειτουργεί όπως η Apple, όχι όπως το Υπουργείο Μεταφορών».
Οι αστυνομικοί φορούσαν κόκκινα περιβραχιόνια. Τα σχολεία θα διαλυθούν, όπως και ο κυρίαρχος Τύπος, τον οποίο ο Yarvin αναφέρει ως «τερμίτες». Ας ελπίσουμε ότι, γράφει ο Yarvin, οι αλλαγές θα συμβούν γρήγορα και θα συναντήσουν μικρή αντίσταση, έτσι ώστε «κανείς να μην χρειάζεται να πυροβοληθεί».
Ρώτησα τον Yarvin αν παρερμήνευα τα σχέδιά του. «Είμαι εντελώς σοβαρός», είπε. «Ειδικά για τα κόκκινα περιβραχιόνια».
Εάν ο Τραμπ και ο Βανς αποκτήσουν τον έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πολλές από αυτές τις «περιθωριακές, ακροδεξιές» ιδέες θα επιχειρηθούν.
Αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι η τεχνολογία θα είναι εκεί για να εφαρμόσει όλα αυτά, και αυτό είναι κάθε άλλο παρά βέβαιο, καθώς μεγάλο μέρος αυτής της τεχνολογίας, ειδικά η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης ολόκληρου του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου