ΚΥΜΑ ΟΡΓΗΣ ΚΑΤΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ FUNDS ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Πρόκειται για νομιμοποίηση της απάτης και της αισχροκέρδειας κατά τρόπο εξωφρενικό. Οι περιπτώσεις ακραίων καταχρήσεων είναι πολλές, έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας στην κυριολεξία…
Γιατί η καθολική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι κατά των ανεμογεννητριών; Αφού είναι οικολογικές – πως μπορεί να είναι οικολογικό ένα κατασκεύασμα από σίδερο και μπετό είναι άλλο θέμα – προωθούν την πράσινη ενέργεια και πράσινη ανάπτυξη γιατί οι πολίτες είναι εναντίον; Είναι ξεκάθαρο.
Οι ανεμογεννήτριες προωθούν τα συμφέροντα λίγων χωρίς να διασφαλίζουν τους πολλούς δηλαδή αντί να έχουμε φθηνό ρεύμα… έχει φθάσει σε τιμές ρεκόρ… οπότε είναι μύθος το φθηνό ρεύμα…
Γιατί η καθολική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι κατά του μοντέλου ρύθμισης των οφειλών αφού η ελληνική πολιτεία δημιούργησε ένα νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει ότι ένα fund μπορεί να αγοράζει στο 10% και να απαιτεί έως 8 με 10 φορές το οφειλούμενο ποσό.
Πρόκειται για νομιμοποίηση της αισχροκέρδειας κατά τρόπο εξωφρενικό. Οι περιπτώσεις ακραίων καταχρήσεων είναι πολλές, έχουν λάβει μορφή χιονοστιβάδας στην κυριολεξία…
Πώς στήνεται το πάρτι
Άλλο κέρδος και άλλο ακραία αισχροκέρδεια… χειρίστου είδους. Προφανώς ο ελληνικός νόμος για τις εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων ή funds κόκκινων δανείων ή servicers είναι τραγικά απαράδεκτος και σήμερα απλά και κατανοητά θα αναδείξουμε ορισμένες πτυχές…
1)Πραγματικό παράδειγμα.
Fund κόκκινων δανείων αγόρασε δάνεια 733 εκατ ευρώ πληρώνοντας μόλις 47,3 εκατ ευρώ. Ζητάει από τους δανειολήπτες 440 εκατ ευρώ χαρίζοντας κουρεύοντας το υπόλοιπο 40%. Δηλαδή χρονδρικά το fund πάει για έσοδα 392,5 εκατ ευρώ δηλαδή 440 εκατ που διεκδικεί μείον 47,3 εκατ κόστος αγοράς και μείον τα έξοδα διαχείρισης.
Πρακτικά λοιπόν το fund πάει για κέρδος 8,29 φορές το κεφάλαιο που επένδυσε 47,3 εκατ ευρώ = 392 εκατ ευρώ. Που βρίσκεται το fund αυτό… μα στο Λουξεμβούργο που θα ήταν στην Πανεπιστημίου ή Σταδίου;
Έχουμε λοιπόν ένα fund που πάει για 8,29 φορές να κερδίσει το κεφάλαιο που επένδυσε εις βάρος των ελλήνων πολιτών, μεταφέρει το κέρδος στο εξωτερικό αφού έδρα είναι το Λουξεμβούργο και αυτό ονομάζεται δικαιοσύνη… Είναι ένα καλοστημένο κόλπο απάτης, κομπίνας…
2)Στις τράπεζες έχουν επιστρέψει 8 με 10 δισεκ. πρώην κόκκινα και νυν ενήμερα δάνεια από τον Ηρακλή.
Μήπως τελικά αυτή η ανύπαρκτη περιβόητη πιστωτική επέκταση δεν είναι τίποτε άλλο αλλά πρώην κόκκινα και νυν πράσινα δάνεια; Με ποια κριτήρια επέστρεψαν και ποιοι αποφάσισαν ποια είναι ενήμερα;
3)Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που αναλογούν σε κόκκινα δάνεια – ενεχυριασμένα – είναι αξίας 45 δισεκ. ευρώ
Ο φόρος μεταβίβασης 3% αναλογεί σε 1,35 δισεκ. ευρώ. Ο φόρος αυτός έχει καταβληθεί ή απλά γίνεται παιχνίδι και εδώ;
4)Ας δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα.
Ένα fund αγοράζει ένα καταναλωτικό δάνειο αρχικού ποσού 10.000 ευρώ 1.200 ευρώ δηλαδή στο 12% της ονομαστικής αξίας. Γιατί ο δανειολήπτης να μην έχει την δυνατότητα να το αποπληρώσει στην ίδια τιμή που το αγόρασε το fund; Γιατί ένα fund κόκκινων δανείων να έχει το δικαίωμα να αγοράζει σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές και όχι ο ίδιος ο δανειολήπτης ο κάτοχος της σύμβασης δανείου;
5)Πόσες περιπτώσεις ενήμερων δανείων υπάρχουν που ο δανειολήπτης και η τράπεζα συμφωνούν να καταστεί ληξιπρόθεσμο δηλαδή να μην πληρωθεί για 3 ή 6 μήνες να κινηθεί η διαδικασία να επανέλθει η τράπεζα με πρόταση κουρέματος 40% ή 50% και εν συνεχεία ο δανειολήπτης να πληρώσει ένα κουρεμένο δάνειο με την ανάλογη αμοιβή όλων των εμπλεκομένων κάτω από το τραπέζι;
6)Πόσες περιπτώσεις υπάρχουν που ακίνητα φιλέτα όταν τα αξιολογούν τα funds κόκκινων δανείων φέρνουν απίστευτα κωλύματα για να μην περάσουν ξανά στην κυριότητα των κατόχων τους οι οποίοι ενώ δηλώνουν πρόθυμοι για διακανονισμούς ή ολικές πληρωμές… τα funds κόκκινων δανείων δηλώνουν ότι τώρα είναι αργά για δάκρυα… δανειολήπτη.
7)Πόσες φορές έχουν πάρει προμήθεια ή μίζα ή έχουν λαδωθεί κάτω από το τραπέζι οι εμπλεκόμενοι διοικήσεις και εργαζόμενοι στα funds για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις;
8)Μπορούν να μας πουν στο σύνολο των ρυθμίσεων ή τελικών αποφάσεων έχουν υπάρξει σε δάνεια που αφορούν συμβάσεις με ελληνικές τράπεζες και οι οποίες κατέληξαν σε funds πόσους φόρους έχουν πληρώσει; Π.χ. ένα fund που εμφανίζεται με έδρα την Ιρλανδία πληρώνει φόρο στην Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή δεν πληρώνει καθόλου φόρο;
Συμπέρασμα
Πραγματικά ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρούνται δίκαιοι συμβιβασμοί σε πολλές περιπτώσεις είναι κόλπο, απάτη, κομπίνα.
Μπορεί όλες οι εταιρίες να μην είναι όλες το ίδιο… αλλά στο μέλι το έχουν βάλει το δάκτυλο σχεδόν όλοι.
Εμείς είμαστε εδώ για να αποκαλύψουμε το δάκτυλο…. αν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι έχουν κάνει ολόκληρο μακροβούτι μέσα στο μέλι… ξέρουν αυτοί αλλά ξέρουμε και εμείς…
Η επανεκκίνηση της Ελλάδος – Μηδενισμός όλων στον Τειρεσία για δεύτερη ευκαιρία και χρονοδιάγραμμα διαγραφής των NPEs
Η Ελλάδα είναι χωρισμένη σε δύο ρεύματα… τα οποία βρίσκονται σε συγκρουσιακή διαδικασία… οι πολλοί χρωστούν και είναι σε ομηρία και οι λίγοι πλουτίζουν, υπάρχει ακραία ανισότητα πλέον στην Ελλάδα.
Οι πολλοί είναι στιγματισμένοι στον Τειρεσία, από τις 850.000 εταιρίες, 780.000 εταιρίες δεν είναι επιλέξιμες για δανεισμό. Οι πολίτες χρωστούν σε εφορία και ΕΦΚΑ πάνω από 150 δισεκ. Τα NPEs μπορεί να μην βρίσκονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς αλλά συνεχίζουν να αποτελούν ένα αμαρτωλό κοινωνικό πρόβλημα.
Ο Τειρεσίας είναι ένας μηχανισμός καταγραφείς της συνέπειας ή ασυνέπειας των δανειοληπτών. Μεγάλο μέρος των πολιτών βρίσκεται στις κόκκινες λίστες γιατί η Ελλάδα πέρασε ένα 10ετή Γολγοθά, η χώρα έφθασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και μαζί οδηγήθηκαν πολλοί στην προσωπική χρεοκοπία.
Τι πρέπει να συμβεί;
Απαιτούνται δύο σημαντικές ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια ριζική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα λοιπόν έχουμε μεγάλες εταιρίες που τα πάνε καλά και ελίτ που επίσης πλουτίζουν – δεν είμαστε αρνητικοί στον πλουτισμό – και οι οποίοι δεν ξεπερνούν τους 500.000 και τα υπόλοιπα 9.500.000 βρίσκονται σε ομηρία διαρκείας.
1)Προτείνουμε να υιοθετηθεί σε πιο επιθετική μορφή το αμερικανικό μοντέλο.
Είναι το μοντέλο της δεύτερης ευκαιρίας. Στον Τειρεσία να ασπρίσουν όλοι ή τουλάχιστον όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτών που δείχνουν μεταμέλεια και επανέρχονται στο καθεστώς συνέπειας. Εάν στον Τειρεσία υπάρχουν π.χ. 1.500.000 έλληνες θα μπορούσαν οι μισοί να ασπρίσουν. Θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομία.
Για να προστατευθούν οι τράπεζες ο ασπρισμένος δανειολήπτης θα φέρει αστερίσκο που θα υπενθυμίζει τον πρότερο τραπεζικό του βίο. Εάν επαναλάβει το καθεστώς ασυνέπειας αμέσως να κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία με συνοπτικές διαδικασίες. Ο νόμος προφανώς πρέπει να τροποποιηθεί. Η δεύτερη ευκαιρία πρέπει να διέπεται από πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο.
2)Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs πρέπει να κλείσουν το κεφάλαιο των εκκρεμών NPEs που αφορούν πάνω από 1.000.000 πολίτες.
Προτείνουμε να καθοριστεί ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εάν ένα fund – εταιρία διαχείρισης NPEs έχει κερδίσει από ένα δάνειο 100% απόδοση από το κόστος αγοράς του δανείου π.χ. εάν το αγόρασε στο 25% και έχει ανακτήσει το 50% με βάση την αρχική ονομαστική αξία, το προβληματικό δάνειο πρέπει να διαγράφεται.
Το να αγοράζει ένα καταναλωτικό δάνειο στο 5%… π.χ. αρχικής ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ το 5% είναι 500 ευρώ και να ζητάς από τον δανειολήπτη και τα 10.000 ευρώ είναι απάτη… Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισης των NPEs.
Τα funds πρέπει να κερδίσουν – είμαστε υπέρ – αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να λήξει αυτό το σάπιο καθεστώς ομηρίας.
Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ριζική και εμπροσθοβαρής επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Για να γίνει αυτό, οι υπάρχουσες λύσεις είναι αργής προόδου και δεν προκαλούν σοκ, ούτε συμβάλλουν στην επανεκκίνηση.
Η απόλυτη απόδειξη αυτού είναι η κατανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ήταν μια μεγάλη αποτυχία γιατί κέρδισαν μόλις 450 εταιρίες… αυτό δεν λέγεται σύμμετρη ανάπτυξη της κοινωνίας αλλά πάρτι για λίγους.
Τα 31 δισεκ του Ταμείου Ανάκαμψης κατέληξαν στους ελάχιστους αυτό επέφερε ακόμη μεγαλύτερο χάσμα και ανισότητα στην ελληνική κοινωνία. Καταθέτουμε μια πρόταση που πιστεύουμε ότι μπορεί να επαναφέρει την ελπίδα οριζόντια στην ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
Κύμα οργής έχει πλημμυρίσει όλη την Ελλάδα… με τις ανεμογεννήτριες
Από την μια τα καμένα και από την άλλη οι ανεμογεννήτριες… όχι δεν θα αντικαταστήσουμε και υποκαταστήσουμε την λογική με την παράνοια αλλά γιατί… οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν; Έχουμε διερωτηθεί; Δεν πρέπει να γίνουν σεβαστές οι θέσεις των πολιτών; Οι πολίτες βλέπουν καμένα… βλέπουν ανεμογεννήτριες και βλέπουν και έκρηξη στις τιμές ρεύματος… που υπάρχει λογική…
Όχι δεν πρόκειται για παραπληροφόρηση, οι εταιρίες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν κάνει deal με την κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς… ώστε να γεμίσουν την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες παρακάμπτοντας την κοινωνική αντίδραση.
Είναι πάρτι για λίγους ενώ την ίδια ώρα εκτινάσσονται οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Αφού αυξάνεται η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ανεμογεννητριών γιατί έχουμε έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος; Η απάντηση είναι απλή… γιατί έχουν πει ψέματα στις τοπικές κοινωνίες ότι οι ανεμογεννήτριες θα φέρουν φθηνό ρεύμα.
Κάθε ανεμογεννήτρια κοστίζει 2,25 με 2,5 εκατ και κάθε εταιρία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θέλει γρήγορη απόσβεση οπότε είναι αδιάφορο εάν το ρεύμα είναι ακριβό ή πανάκριβο…
Οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν την φύση, δεν μειώνουν τις τιμές ρεύματος και προκαλούν πάρτι διαφθοράς… στα καμένα ενώ δεν πρέπει να τοποθετούνται σε περιοχές φυσικού κάλους, Natura ή σε ζώνες πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης σε κάθε καμένη περιοχή πρέπει να θεωρείται έγκλημα κακουργηματικού χαρακτήρα η τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν
Κορυφαίος έλληνας επιστήμονας αποκάλυψε ότι οι ανεμογεννήτριες αλλάζουν την συχνότητα των βροχοπτώσεων και τροποποιούν προς το χειρότερο το τοπικό περιβάλλον υγρασίας.
Ο ίδιος δήλωσε ότι όλα αυτά αποτελούν αποτελέσματα νέων ερευνών αφού οι ανεμογεννήτριες είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία ανανεώσιμης πηγής ενέργειας και δεν είχαν διεξαχθεί μελέτες…
Δεν το ξέραμε το μάθαμε. Ενίοτε πάντως όταν διεξάγονται μελέτες χορηγοί είναι οι εταιρίες ενέργειας… όποιος κατάλαβε… κατάλαβε…
Αυτό που επίσης μάθαμε είναι ότι ενώ η Ελλάδα κατακλύστηκε από ανεμογεννήτριες αυξάνοντας την ποικιλία και τις επιλογές του ενεργειακού μείγματος, εντούτοις το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί.
Μάθαμε επίσης ότι οι πάροχοι ενέργειας χρησιμοποιούν το χρηματιστήριο ενέργειας για να διαμορφώνουν τις τιμές όταν σε άλλες χώρες το 70% της ενεργειακής παραγωγής είναι εκτός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αυτό που ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες όπου στήνονται… προκαλούν πάρτι διαφθοράς.
Συμμετέχουν κυρίως οι δήμαρχοι που προφανώς χρηματίζονται για να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες ότι οι ανεμογεννήτριες είναι πράσινη ανάπτυξη και άλλες τέτοιες ανοησίες.
Την ίδια ώρα οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τις ανεμογεννήτριες για να κάμψουν τις τοπικές αντιδράσεις χρηματίζουν και πολίτες που ηγούνται τοπικών κινημάτων αντίδρασης.
Τι υποστηρίζει ο Γιώργος Στουρνάρας καθηγητής Υδρογεωλογίας
Ο λόγος για τον Γιώργο Στουρνάρα, καθηγητή Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας, Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Μελέτης της τράπεζας της Ελλάδος για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις της.
Σύμφωνα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών «… υπάρχουν και είδη βροχών, κυρίως οι τοπικές βροχές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι τις ονομάζουν κατακόρυφης μεταφοράς ή ορογραφικής, κυρίως αυτές που είναι δίπλα στα βουνά.
Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής».
Τι συμβαίνει στην Μάνη Λακωνίας
Στην Μάνη Λακωνίας συντελείται ένα αίσχος, μια ντροπή, μια χλεύη. Αρχικά ο επιχειρηματίας Κοπελούζος μαζί με ένα επιχειρηματία από την Μάνη τον Σαμπατακάκη (ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα) έστησαν τις ανεμογεννήτριες στην Μάνη από την Αρεόπολη έως τον Δρύαλο.
Ο Δήμαρχος της περιοχής φημολογείται ότι πήρε 50.000 ευρώ για κάθε ανεμογεννήτρια… όπως επίσης φημολογείται ότι κάποιοι δήθεν πατριώτες με μελωμένα μουστάκια… πήραν 150.000 ευρώ για να σωπάσουν και να ακυρώσουν τα σχέδια για αντιδράσεις…
Η καταστροφή σε μια περιοχή Natura είναι συγκλονιστική… μετά από τις ανεμογεννήτριες… το ρεύμα στην Μάνη εκτοξεύτηκε αποκαλύπτοντας την απάτη ότι δήθεν η συμμετοχή των ανεμογεννητριών στο ενεργειακό μείγμα θα μειώσει το κόστος ρεύματος…
Προσέξτε… το κόστος μιας ανεμογεννήτριας με πυλώνα και τουρμπίνα είναι 2,25 με 2,5 εκατ ευρώ και η απόσβεση γίνεται σε διάστημα 2 ετών… οπότε οι ανεμογεννήτριες είναι πάρτι ολίγων…
Το σχήμα Κοπελούζου με Σαμπατακάκη αποχώρησε, πούλησε τις ανεμογεννήτριες στην Helleniq Energy πρώην ΕΛΠΕ… και οι μανιάτες είναι εξοργισμένοι με τις μπίζνες στην πλάτη τους και εις βάρος τους…
Πληροφορούμαστε ότι θα υπάρξει και άλλο κύμα τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην μέσα Μάνη από άλλη ιδιωτική εταιρία παροχής ενέργειας… θα προστεθεί ακόμη ένα έγκλημα στην Μάνη…
Με θλίψη έχουμε πληροφορηθεί… ποια θα είναι η …άλλη ιδιωτική εταιρία παροχής ενέργειας… Οι Μανιάτες έχουν αφυπνιστεί. Έχουν κατανοήσει ότι οι ανεμογεννήτριες είναι ένα μεθοδευμένο σχέδιο απάτης, χρηματισμού και κέρδους μόνο για ελάχιστους εις βάρος των τοπικών κοινωνιών. Οι ανεμογεννήτριες είναι μια απίστευτη απάτη.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ δήλωσε ότι οι ανεμογεννήτριες δεν μειώνουν τις βροχοπτώσεις
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αντικρούει τον ισχυρισμό ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις, με ανάρτησή της στα social media.
«Οι ανεμογεννήτριες δεν μειώνουν τις βροχοπτώσεις. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διακινήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα το ψεύδος ότι οι ανεμογεννήτριες μειώνουν τις βροχοπτώσεις.
Υπήρξε ακόμα και ισχυρισμός ότι από την ξηρασία που δημιουργούν οι ανεμογεννήτριες, προκαλούνται δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι. Ο ισχυρισμός ότι τα αιολικά μειώνουν τις βροχοπτώσεις διατυπώθηκε στη χώρα μας πριν από 10 χρόνια εξαιτίας σύγχυσης των ανεμογεννητριών με τους ανεμομείκτες.
Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε ακουστεί το ψεύδος ότι «οι ανεμογεννήτριες διώχνουν τα σύννεφα».
Συμπέρασμα
Η οργή της κοινωνίας δεν άγγιξε την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας… Μιλάνε για ψεύδος και ήδη υπάρχουν αναφορές και μελέτες από επιστήμονες για το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας Για το χρηματισμό τοπικών φορέων για να παρακάμψουν τις αντιδράσεις επίσης δεν ξέρει τίποτε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας
Για τα deals της κυβέρνησης επίσης δεν ξέρει τίποτα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Για τις ανεμογεννήτριες στα καμένα επίσης δεν ξέρει τίποτα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας… Η απάντηση του είναι ψευδοεπιστημονική και δείχνουν ότι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου