Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΛΑΥΙΚΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ...

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ   «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ»




«Καπελώνει» τον θρόνο της Σερβίας και βάζει βόμβα στα Βαλκάνια

Γράφει ο Α. Τριανταφύλλου

Απόφαση-βόμβα έλαβε χθες το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, αναγνωρίζοντας τη σχισματική και αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» Εκκλησία, κάτι που -όπως εκτιμάται- μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές εκκλησιαστικές, διπλωματικές και πολιτικές αντιδράσεις στη Βαλκανική, εν όψει και του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ. 


Η απόφαση που ελήφθη από τη Σύνοδο υπό τον Πατριάρχη Νεόφυτο αποδεικνύει ότι το Πατριαρχείο της Βουλγαρίας βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, καθώς -όπως όλα δείχνουν- φαίνεται να έχει αποδεχθεί τον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου σε ένα επικίνδυνο εκκλησιαστικό παιχνίδι με πολιτικές και διπλωματικές διαστάσεις. 

Με την ομόφωνη απόφασή της να ανταποκριθεί θετικά στην αίτηση της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας στη Βουλγαρία δημιουργεί μείζον μέτωπο με το Πατριαρχείο Σερβίας. Στις αρχές Νοεμβρίου ο σχισματικός Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ζήτησε την αναγνώριση και την απόδοση Αυτοκεφαλίας στη «Μακεδονική» Εκκλησία από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας.

Τελικά το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αποδέχθηκε την αίτηση αναλαμβάνοντας τον ρόλο της «μητέρας» της σχισματικής «Μακεδονικής» Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ανακοίνωσε «διπλωματικά» ότι «θα διαμεσολαβήσει και θα υποστηρίξει και στις άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα βήματα, την καθιέρωση κανονικού καθεστώτος στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας».

Η απόφαση αυτή δημιουργεί πολλαπλά εκκλησιολογικά προβλήματα, καθώς βάσει των Ιερών Κανόνων το έδαφος της ΠΓΔΜ ανήκει εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Σερβίας, συνεπώς το Πατριαρχείο Βουλγαρίας δεν μπορεί να αποφανθεί για το θέμα αυτό, ως αναρμόδιο. 

Επιπλέον, η μόνη εκκλησιαστική Αρχή να αποφανθεί επί αιτήματος αναγνώρισης και αυτοκεφαλίας είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η επιχειρηματολογία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας είναι ταυτόσημη με την ερμηνεία που αποδίδει στους Ιερούς Κανόνες το Πατριαρχείο της Μόσχας, που υποστηρίζει ότι κάθε Πατριαρχείο μπορεί να γίνει «μητέρα» Εκκλησία. 


ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Παιχνίδια και με την εκκλησία, βάζοντας σε πειρασμό το βουλγαρικό αλυτρωτισμό, έστησαν τα Σκόπια, καθώς η σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ, αιφνιδιαστικά ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την ένταξη και υπαγωγή της στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με επιστολή της Συνόδου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» που παραδόθηκε στην Σόφια στις 9 Νοεμβρίου, υποβλήθηκε αίτημα για να αναγνωρισθεί η Βουλγαρική Εκκλησία ως «Μητέρα Εκκλησία» αφού προηγουμένως αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της ψευδοεκκλησίας των σΣκοπίων

. Ζητώντας επισήμως «προστασία», η σχισματική Εκκλησία ζητούσε από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας να την «εκπροσωπεί έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Εκκλησιών».

Η «Ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ» αποσχίστηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το Αυτοκέφαλο της ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» σε μια σημαντική και υψίστου συμβολισμού κίνηση επιβολής του Μακεδονισμού και της «μακεδονικής ταυτότητας». 

Η Εκκλησία αυτή δεν αναγνωρίζεται από καμία Εκκλησία και οι προσπάθειες που πολλές φορές στο παρελθόν καταβλήθηκαν για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με το Πατριαρχείο Σερβίας, δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Ο στόχος της σκοπιανής Εκκλησίας ήταν να βγει από το καθεστώς απομόνωσης και προφανώς εκμεταλλευθηκε το πολύ καλό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Βουλγαρία.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΜΟΥ- ΑΘΗΝΑΣ

Είναι τουλάχιστον περίεργο πώς ο Πατριάρχης Νεόφυτος που είχε κρατήσει τόσο σωστή στάση στην σύνοδο της Κρήτης!

Το παιχνίδι είναι γεωπολιτικό και το Πατριαρχείο σύρεται σε αυτό το παιχνίδι, με άγνωστες αλλά πολύ οδυνηρές συνέπειες!
Ο διάβολος «έχει βγει απ΄το καυκί του» όπως προείπε σοφά ο Πατροκοσμάς που επίσης είδε και τον αιώνα μας κατά τον οποίο «οι κληρικοί έγιναν σαν τους λαϊκούς και οι 
λαϊκοί σαν τους δαίμονες»! 


Το θλιβερό είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τονοικουμενιστικό προσανατολισμό του, είναι ανίκανο να πει «στωμεν καλώς» και να επαναφέρει τα πράγματα στην τάξη που οι Κανόνες επιτάσσουν!

Ας ελπίσουμε ότι η απόφαση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας θα εξασθενίσει πριν πάρει σάρκα και οστά και θα καταστεί μια απλή διπλωματική κίνηση χωρίς ουσία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου