Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΟΦΟΡΙΑΣ


ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 


Μια πρώτη νίκη της κοινωνίας πολιτών: γαλλικό δικαστήριο αναστέλλει διάταγμα γενικής μασκοφορίας σε πόλεις στη Γαλλία…

Έκρινε ότι είναι ”προσβολή κατά της προσωπικής ελευθερίας και υπονόμευση της ελεύθερης διακίνησης πολιτών…

Μια πρώτη νίκη της κοινωνίας πολιτών: γαλλικό δικαστήριο έκρινε ότι η γενική υποχρεωτική μασκοφορία αποτελεί «προσβολή κατά της ελευθερίας»...

Η γαλλική δικαιοσύνη ανακάλεσε, αναστέλλει κατ΄ουσίαν την Τετάρτη ένα διάταγμα που επέβαλε από το Σάββατο τη γενικευμένη χρήση της μάσκας σε δεκατρείς πόλεις των περιφερειών Bas-Rhin, στην Alsace (Ανατολικά), χαρακτηρίζοντάς την ως «προσβολή κατά της προσωπικής ελευθερίας». 

Στην εντολή του, το διοικητικό δικαστήριο του Στρασβούργου αφήνει στη νομαρχία μέχρι τη “Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι” το περιθώριο για να εκδώσει νέο διάταγμα σχετικά με τη χρήση μάσκας στο Στρασβούργο και στις 12 άλλες κύριες πόλεις του Διαμερίσματος .

Οι τελευταίοι θα πρέπει να εξαιρέσουν τους δήμους και τις «χρονικές περιόδους» που δεν χαρακτηρίζονται «από υψηλή πυκνότητα πληθυσμού» ή από «τοπικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση» του κορωναϊού.

 Το διάταγμα προς επανεξέταση επέβαλε γενικευμένα νυχθημερόν τη χρήση της μάσκας σε “άτομα άνω των 11 ετών” σε 13 πόλεις με περισσότερους από 10.000 κατοίκους του Bas-Rhin, εξαιρώντας μόνο “άτομα που ασκούν σωματικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες “ή είναι” σε κατάσταση αναπηρίας και επιδεικνύουν ιατρικό πιστοποιητικό “.

Μια τέτοια διάταξη «υπονομεύει την ελεύθερη διακίνηση και κυκλοφορία και την προσωπική ελευθερία των ανθρώπων που καλούνται να μετακινούνται» στους οικείους δήμους, επεσήμανε το δικαστήριο. 

Η νομαρχία δικαιολόγησε αυτή τη σειρά μέτρων με την “ανησυχητική” επιτάχυνση της επιδημίας Covid-19, “ιδίως μεταξύ των νέων” με “ποσοστό επίπτωσης” που διπλασιαζόταν “κάθε εβδομάδα”.

Όμως για το δικαστήριο, “δεν προκύπτει από τα έγγραφα του φακέλου ότι θα υπήρχε μόνιμα και σε όλους τους (13 ενδιαφερόμενους δήμους) υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού ή ειδικές περιστάσεις που ενδέχεται να συμβάλουν στην επέκταση του Covid- 19 “.

«Είναι μια νίκη και ικανοποίηση, είναι ακριβώς αυτό που αιτηθήκαμε» την Τρίτη κατά την ακρόαση, αντέδρασε στο AFP η Me Marc Jantkowiak, η δικηγόρος των δύο αιτούντων, του ψυχολόγου Vincent Feireisen και το γιατρού Christian Chartier και τονίζει ότι οι πελάτες της «δεν είναι anti-masques».

Το δικαστήριο τιμώρησε τον «πολύ γενικό» και «δυσανάλογο» χαρακτήρα του διατάγματος, αναλύει η Me Jantkowiak. “Έκρινε ότι το μέτρο ”δεν είναι απαραίτητο”, πρόσθεσε. 

«Φυσικά, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, φυσικά υπάρχει η αρχή της προφύλαξης που είναι απαραίτητη, αλλά αυτή η αρχή δεν μπορεί να φτάσει μέχρι να απαιτήσει από κάποιον που περπατά με τον σκύλο του τα μεσάνυχτα να φορέσει μάσκα ενώ δεν υπάρχει κανείς στο δρόμο», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με την δικηγόρο, αυτή η νομολογία του Στρασβούργου θα μπορούσε «προφανώς να χρησιμοποιηθεί αλλού στη Γαλλία» από «άτομα που επιθυμούν να αμφισβητήσουν διατάγματα» που απαιτούν τη χρήση μάσκας, που πρόσφατα ελήφθησαν σε αρκετές πόλεις ή νομούς.


9 σχόλια: