Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


NEW YORK TIMES: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ!»


        Κοινοποιεί ο Γεωκών
The New York Times, Μάρτιος 1975 «…Για χιλιάδες χρόνια παλαιότεροι πολιτισμοί, όπως αυτοί των Περσών, των Ασσυρίων, των Βαβυλώνιων, έβλεπαν τον άνθρωπο ως ένα απεχθές ον που σέρνονταν μπροστά σε θεότητες και δυνάστες.

Οι ‘Έλληνες όμως, πήραν τον άνθρωπο και τον έστησαν στα πόδια του. Τον δίδαξαν να είναι υπερήφανος…

Ο κόσμος είναι γεμάτος θαύματα, έλεγε ο Σοφοκλής, αλλά τίποτα δεν είναι πιο θαυμάσιο από τον άνθρωπο. Οι Έλληνες έπεισαν τον άνθρωπο, όπως ο Περικλής το τοποθέτησε, ότι ήταν δικαιωματικά ο κάτοχος και ο κύριος του εαυτού του και δημιούργησαν νόμους για να περιφρουρήσουν τις προσωπικές του ελευθερίες.

Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν την περιέργεια που είχε ο άνθρωπος για τον εαυτόν του και για τον κόσμο που τον περιτριγύριζε, διακηρύττοντας μαζί με τον Σωκράτη ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει τον κόπο να την ζούμε.

Οι ‘Έλληνες πίστευαν στην τελειότητα σε όλα τα πράγματα, γιʼ αυτό μας κληροδότησαν την ομορφιά, που φτάνει από τον Παρθενώνα και τα ελληνικά αγάλματα, τις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή, την ποίηση του Ησίοδου και του Ομήρου, μέχρι τα ζωγραφισμένα αγγεία ενός απλού νοικοκυριού.

Χωρίς τους ‘Έλληνες μπορεί ποτέ να μην είχαμε αντιληφθεί τι είναι αυτοδιοίκηση.

Αλλά, πολύ περισσότερο ακόμα και από την γλώσσα μας, τους νόμους μας, τη λογική μας, τα πρότυπά μας της αλήθειας και της ομορφιάς, χρωστάμε σε αυτούς την βαθιά αίσθηση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Από τους ‘Έλληνες μάθαμε να φιλοδοξούμε χωρίς περιορισμούς, να είμαστε, όπως είπε ο Αριστοτέλης, αθάνατοι μέχρι εκεί που μας είναι δυνατό…».

(The New York Times, Μάρτιος 1975).


Υ.Γ Ο Φιλοποίμην αποφάσισε να συμβουλευθεί το Μαντείο των Δελφών για το μέλλον της Ελλάδος.

Η Πυθία έδωσε τον εξής χρησμό και ταυτόχρονα τον απόλυτο ορισμό της Ελλάδας που εδώ και 22 αιώνες επιβεβαιώνεται στο ακέραιο: «Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος»!

Η ιέρεια των Δελφών παρομοίασε την Ελλάδα με φουσκωμένο ασκί στο φουρτουνιασμένο πέλαγος, που κλυδωνίζεται μεν λόγω των κυμάτων, αλλά που δεν πρόκειται να βυθιστεί ποτέ!

Και πράγματι, οι Ρωμαίοι – επιβεβαιώνοντας τους φόβους του Φιλοποίμενα – ήρθαν! Οι Γότθοι ήρθαν! Οι Άβαροι ήρθαν! Οι Φράγκοι ήρθαν! Οι Τούρκοι ήρθαν! Οι Άραβες ήρθαν! 

Οι Γερμανοί ήρθαν! Οι Σύμμαχοι ήρθαν! Οι Γερμανοί ξαναήρθαν! Όπως ήρθαν και προδότες, χρεωκοπίες, μνημόνια! Αλλά ο ασκός, σε πείσμα όλων αυτών και πολλών άλλων, «μηδεποτε βυθίζεται!»



3 σχόλια:

  1. Ευλογημένε άνθρωπε τού Θεού και γνήσιε πατριώτη Γεώργιε σού είμεθα ευγνώμονες πού συχνά πυκνά μάς θυμίζεις έναν ακόμα σπουδαιότατο λόγο για τόν οποίο πρέπει επιπλέον να ευγνωμονούμε τόν Πανάγιο Θεό μας.
    Σέ ευχαριστούμε πού συχνά πυκνά μάς θυμίζεις ποιοί είμασταν οι Έλληνες και πώς ξεθωριάσαμε καί μεταλλαχθήκαμε.
    Σέ ευχαριστούμε επίπλέον, διότι μάς χορηγείς "ενέσεις" ενισχυμένου πατριωτισμού, μιάς καί τα ενέσιμα προϊόντα ειναι εσχάτως πολύ τής μόδας.
    Νά σέ έχει ο Θεός καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό δεν μας απαλλάσσει των Ελλήνων μας του αγωνίζεστε υπέρ τρεις και όλα τα υπόλοιπα Γιατί όποιος δεν αγωνίζεται για το καλό μοιραία δουλεύει για το αντίθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βέβαια αυτό δεν μας απαλλάσσει τους Έλληνες από του αγωνίζεσθε υπερ πάτρις και τα υπόλοιπα , γιατί εάν δεν αγωνίζεται για το καλό, μοιραία δουλεύεις για το αντίθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή