Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΜΟΞΙΟΛΟΓΟΙ, ΚΑΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΣΕ


 GILBERT DERAY:«ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΝΙΚΟ»



Coronavirus, προσοχή κίνδυνος, αλλά όχι αυτός που πιστεύετε. Ένας γιατρός ανησυχεί περισσότερο για τις αντιδράσεις παρά για τον ιό αυτό καθ΄εαυτό. Στο RTL ο καθηγητής Gilbert Deray, επικεφαλής της υπηρεσίας Νεφρολογίας στο Γαλλικό Νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière, φοβάται ότι η επιδημία COVID-19 οδηγεί στην “αντιπαράθεση του ατόμου κατά του συλλογικού συμφέροντος μέσω της αδιαφορίας”.

Η μαρτυρία του καθηγητή Gilbert DERAY, του νοσοκομείου Hôpital Pitié-Salpêtrière, στο Παρίσι: η νοσοκομειακή μου παρατήρηση εδώ και 30 χρόνια όπου εγώ έζησα πολυάριθμες κρίσεις υγειονομικές : HIV,το SRAS (Syndrome Respiratoire Aigu Sévère), τον Ebola, MERS, αναζοπύρωση της φυματίωσης, βακτήρια πολυαντιστεκόμενα (σε φάρμακα). Καμιά δεν έδωσε τόπο σε πανικό όπως το σημερινό.Δεν είδα ποτέ ένα τέτοιο βαθμό ανησυχίας για μια λοιμώδη νόσο και επίσης για καμιά άλλη.

Κι ωστόσο δεν ανησυχώ για τις ιατρικές συνέπειες του coronavirus.Κανένα από τα σημερινά στοιχεία- αριθμούς επί της θνησιμότητας και της διάδοσης του ιού δεν δικαιολογεί τον παγκόσμιο υγειονομικό πανικό και κυρίως οικονομικό.Τα ληφθέντα μέτρα υιοθετήθηκαν και είναι αποτελεσματικά και θα επιτρέψουν τον έλεγχο της επιδημίας.Αυτή είναι ήδη η περίπτωση της Κίνας την αρχική και μακράν τη σημαντικότερη πηγή αυτού του μολυσματικού παράγοντα, όπου η επιδημία εξαλείφεται.

Δεν ανησυχεί δήλωσε τόσο για τις ιατρικές συνέπειες του ιού όσο για

” τις κλοπές των μασκών ή των αντισηπτικών gels μέσα στα νοσοκομεία. Ανησυχώ για τους ασθενείς μας, τους ηλικιωμένους μας ή το υγειονομικό προσωπικό δεν μπορούν πια να τα έχουν(…) Ανησυχώ για τις φιλονικίες για να αγοράσουν χαρτί υγείας ή κουτιά ρυζιού και ζυμαρικών και αυτού του τρόμου που οδηγεί σε αποθέματα,που χαρακτηρίζω ακρότητες τροφίμων (…). ““

Προσθέτει: “φοβάμαι ότι αυτός ο ιός δεν είναι παρά ο καθρέφτης μιας κοινωνίας ολοκληρωτικά κατακερματισμένης που οδηγεί στην σύγκρουση του ατόμου με το συλλογικό καλό μέσω του πνεύματος της αδιαφορίας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό».”.
“Ανησυχώ για τους προπάτορες μας που είναι ήδη μόνοι”

Ο γιατρός μοιράστηκε επίσης τους φόβους του για τους ηλικιωμένους. “Ανησυχώ για τους προπάτορές μας που είναι ήδη μόνοι και δεν πρέπει ούτε να τους δούμε ούτε να τους αγγίξουμε από τον φόβο ότι θα τους σκοτώσουμε.Θα πεθάνουν πιο γρήγορα αλλά από τη μοναξιά..“

Το εγγύς μέλλον θα πει αν λάθεψα.

Στον προσωπικό του λογαριασμό γράφει ο ειδήμονας:” o Coronavirus θα νικηθεί από την αλληλεγγύη και τη ηρεμία. Πανω από το 98% των ατόμων που εκτέθηκαν στον coronavirus θα θεραπευθούν. ”Mια θνησιμότητα της τάξης του 2% που αγγίζει ουσιαστικά τα άτομα τα πιο ευπαθή ”επιμένει ο Γαλλος καθηγητής.

Ο αριθμός των θανάτων είναι σήμερα περίπου 2% στη Γαλλία, 0,7% στη Νότια Κορέα όπου η επιδημία φαίνεται να βρίσκεται υπό έλεγχο και 7% στην Ιταλία.

Το ιταλικό ποσοστό θνησιμότητας είναι σημαντικό, διπλάσιο από αυτό της Κίνας. Ελπίζω ότι θα μειωθεί επίσης, αλλά αντικατοπτρίζει ήδη τις δυσκολίες της νοσοκομειακής περίθαλψης για ασθενείς με αναπνευστική δυσχέρεια λόγω μιας εξαιρετικά ταχείας επιδημίας και ενός ασθενούς νοσοκομειακού συστήματος υγείας.”




Στατιστικός πίνακας της 13/03/2020 στις 00h00 GMT επί των 10 χωρών των πιο εκτεθειμένων στον ιό.
Οι αριθμοί που ακολουθούν σχετίζονται με τον παγκόσμιο πληθυσμό: 7,7 δις κατοίκων

Αφορούν τους πρώτους 2 μήνες της επιδημίας κατά τη διάρκεια της οποίας λιγότερα από 5.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω του COVID-19

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, 23 εκατομμύρια άνθρωποι γεννήθηκαν σε όλο τον κόσμο και 10 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από διάφορα αίτια (συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας).

Το 1918,η ισπανική γρίπη έκανε μεταξύ 50 κι 100 εκατομύρια νεκρούς επί του παγκόσμιου πληθυσμού των 1,8 δις κατοίκων τη εποχής.

Το 1957 η ασιατική γρίπη προκάλεσε το θάνατο σε 2-3 εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη εκ των οποίων 100 000 νεκρούς στη Γαλλία που δεν απαριθμούσε τότε παρά 44.000.000 κατοίκους.Τότε που το έζησα δεν υπήρξε κλείσιμο σχολείων αν θυμάμαι καλά…….

Από 1995 ως 2020, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ενεργώντας συνασπισμένα , ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα για το θάνατο πολλών εκατομμυρίων ατόμων ρίχνοντας 1.000.000 βόμβες σε χώρες που δεν επιτέθηκαν σε καμιά από αυτές χωρίς κανείς ούτε να πανικοβληθεί ούτε να κινητοποιηθεί.

Λοιπόν με λιγότερους από 5 000 θανάτους παγκοσμίως σε 2 μήνες μια επιδημία που ήδη υποχωρεί στην Κίνα με λιγότερους από 70 νεκρούς στη Γαλλία σε 49 μέρες επιδημίας στη χώρα (λιγότεροι από 2 ημερησίως επί 67 εκατομμύρια κατοίκων), δεν υπάρχει ίσως ακόμη φωτιά στη λίμνη… και σε κάθε περίπτωση λόγοι πανικού, καθώς οι ερευνητές « αναζητούν » και φαίνεται να βρίσκουν
Κατάσταση στις 0h00 GMT : ο coronavirus μολύνει 145 χώρες και 1 καράβι διεθνούς κρουαζιέρας.

Στην πραγματικότητα, επί ενός συνόλου 145.634 περιπτώσεων που καταγράφηκαν στον πλανήτη, 50 χώρες είχαν λιγότερες από 5 περιπτώσεις που καταγράφηκαν για ένα σύνολο 3 θανάτων, 30 άλλες χώρες έχουν καταγράψει μεταξύ 5 και 25 περιπτώσεις για συνολικά 3 θανάτους, 32 χώρες έχουν καταχωρηθεί μεταξύ 25 και 100 περιπτώσεων για συνολικό αριθμό 35 θανάτων. Οι αριθμοί αυτοί είναι ακόμα ελάχιστοι

Επί 5 436 θανάτων οι 5 102 (94%) καταγράφηκαν σε 4 χώρες: Κίνα, Ιταλία, Ιράν, Ισπανία.

Μόνο 11 νέες περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Κίνα τα τελευταία 24ωρα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι.

Για την Ιταλία η εξέλιξη είναι πιο ανησυχητική: 2547 νέα κρούσματα και 250 θάνατοι σε 24 h…





1 σχόλιο: