ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ ΜΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου
Σαν σήμερα στις 11 Νοεμβρίου του 2011 ο Λουκάς Παπαδήμος έγινε εξωκοινοβουλευτικός “Πρωθυπουργός” της χώρας μας.
Μαύρη επαίτιος.
Το βιογραφικό του “ανδρός”.
Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένα μέλος της διεθνούς ελιτ , που υπηρετεί το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρομηχανική, όπου έλαβε και διδακτορικό το 1978 στα οικονομικά από ίδιο πανεπιστήμιο.
Εκεί εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμονας , μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σήμερα εξωκοινοβουλευτικό Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Μόλις είχε πάρει το διδακτορικό του σε δυο χρόνια το 1980 προσελήφθη ως οικονομικός εμπειρογνώμονας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED).
Στο μεταξύ την περίοδο 1975 - 1984 διατέλεσε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 διορίστηκε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ήδη απο το 1985 είχε επιστρέψει στην Ελλάδα όπου αμέσως ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο1985-1993.
Το 1993 επί Σημίτη διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας, όπου παρέμεινε έως το 2002, δηλαδή όλη την περίοδο που δημιουργήθηκε και έσκασε η φούσκα του Χρηματιστηρίου που διέφθειρε και οικονομικά κατέστρεψε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας μας.
Σε ανταμοιβή για την ληστεία αυτή επιλέχθηκε από το κονκλάβιο των Ευρωπαίων Τραπεζιτών αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010, όταν είχε ξεσπάσει η οικονομική κρίση και στην Ελλάδα.
Είναι προφανές από τα γεγονότα που ακολούθησαν ότι, το αφανές διευθυντήριο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος τον είχε ετοιμάσει για τον επόμενο ρόλο του. Αυτό προκύπτει από το εξής γεγονός.
Η πρώτη αναφορά στο όνομα του Παπαδήμου ως Πρωθυπουργού για την Ελλάδα, έγινε από τον Μπαρόζο στη σύσκεψη των Καννών τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, (Καθημερινή 13.05.2014)
Ο Παπαδήμος ήταν η επιλογή τους ως “ορθόδοξος” τραπεζίτης, μέλος της Trilateral και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ. Τα τελευταία χρόνια ήταν και επισκέπτης καθηγητής της δημόσιας πολιτικής στη σχολή διακυβέρνησης Κέντεντι του πανεπιστημίου του Χάρβαντ.
Έτσι με διαδικασία που αποτελούσε εκτροπή από αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα, μας τον επέβαλαν ως “Πρωθυπουργό” στις 11Νοέμβριου του 2011. Στην επιλογή αυτή χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας συναίνεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.
Ο νέος “Πρωθυπουργός” δήλωσε τα εξής . “Όλοι, πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας”.
Βέβαια γνώριζε ότι η αποστολή που το διευθυντήριο των Βρυξελλών του είχε αναθέσει ήταν η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές και όχι η ανόρθωση της οικονομίας της δύσμοιρης χώρας μας .
Που θα οδηγούσε αυτή η πολιτική το ήξερε, όμως γι΄ αυτόν άλλα μετρούσαν. Ως κοσμοπολίτης σημασία είχε η προώθηση της Παγκοσμιοποίησης με οικονομικό σύστημα τον Νεοφιλελευθερισμό και όχι το μέλλον της Ελλάδος.
Η κυβέρνησή του οδήγησε την Ελλάδα σε βιβλική καταστροφή.
Ήδη είχαμε χρεοκοπήσει με το πρώτο μνημόνιο. ‘Oπως λέει ο ‘Aνταμ Σμιθ, η καλύτερη λύση σε μια τέτοια κατάσταση είναι να παραδεχθούν πιστωτές και δανειολήπτες την πραγματικότητα και να δουν πως είναι δίκαιο να αντιμετωπισθεί.
Επικυρώνοντας τη δανειακή σύμβαση, αφοπλίστηκε η χώρα από το ισχυρότερο χαρτί της, προτού της επιτεθούν οι ύαινες και διευκολύνθηκαν τα σχέδια που κυοφορούνταν εναντίον της.
Η δικαιολογία του σάπιου πολιτικού μας συστήματος ήταν ότι αυτό ήταν αναγκαίο για μείνουμε στο ευρώ και ότι σε δυό χρόνια θα αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών.
Σε σκοτεινά γραφεία και άκρα μυστικότητα ο Υπουργος του των Οικονομικών Ε. Βενιζέλος συνέναισε στο θλιβερό PSI που , σύμφωνα με τον Οικονομολόγο Σπυρίδωνα Λαβδιώτη
(Former Senior Financial Analyst at Bank of Canada) αλυσόδεσε την Ελλάδα στην τυραννία ενός αθέμιτου, αέναου δανεισμού.
Παραθέτουμε συνοπτικά τους όρους και τα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης χρέους, που έγινε με το PSI, όπως ο ανωτέρω οικονομολόγος, τους παρουσίασε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
Α) Οι υπάρχουσες ελληνικές ομολογίες θα ανταλλαγούν με νέες ομολογίες υπό το αγγλικό Δίκαιο, που θα αντιστοιχούν στο 31.5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολογιών. Ήτοι, το αρχικό κούρεμα (haircut) ανέρχεται στο 68.5%.
Β) Θα δοθούν ομόλογα του EFSF διάρκειας μέχρι δύο έτη, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των τίτλων που ανταλλάσσονται. Ήτοι, το κούρεμα μειώνεται στο 53.5%.
Γ) Ένα δικαίωμα πληρωμής (warrant) συνδεδεμένο με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Οι ετήσιες πληρωμές ξεκινούν το 2015 και δεν θα ξεπερνούν το 1% της ονομαστικής αξίας των νέων ομολόγων.
Την επομένη της ολοκλήρωσης του PSI (9-03- 2012) το πιστωτικό γεγονός έγινε επίσημη πραγματικότητα αφού «η Ελλάδα χρησιμοποίησε νομοθεσία η οποία εξαναγκάζει σε ζημιές όλους τους ιδιώτες πιστωτές».
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι με την ανταλλαγή του 96.9% των παλαιών ομολόγων με νέα το συνολικό δημόσιο χρέος που ανήρχετο στα 368 δις ευρώ το 2011, μειώνεται 169 δις ευρώ(368–199=169). Ταυτόχρονα όμως το χρέος αυξάνεται με τα νέα ομόλογα αξίας 62 δις ευρώ, και το συνολικό δημόσιο χρέος συμψηφίζεται στα 231 δις ευρώ, εάν δεν υπήρχαν άλλα βάρη.
Όμως υπήρχαν βάρη, εκείνα των 30 δις ευρώ του EFSF που το χρεώνεται η Ελλάδα. Επίσης, το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ’ελληνικών’ τραπεζών, των 48.2 δις ευρώ. Περαιτέρω πρέπει να συνυπολογίσουμε τα 14 δις ευρώ των ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων, και το ποσό 5 δις ευρώ για δεδουλευμένους τόκους των παλαιών ομολόγων που ανταλλάχθηκαν με τα νέα.
Συμπέρασμα. Η μείωση του δημοσίου χρέους, καθαρά λόγω του PSI, είναι 40 δις ευρώ (368 δις ευρώ- 328 δις ευρώ). Με την προσθήκη του ελλείμματος 22 δις ευρώ του 2011 καταλήγουμε σε 18 δις ευρώ.
Παρά ταύτα, στην «ανοικτή επιστολή» απερχόμενος ως “πρωθυπουργός” ο Λουκάς Παπαδήμος, τον Μάϊο του 2012 δήλωσε ότι το PSI οδήγησε στη μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 106 δις ευρώ!
Η ειρωνεία είναι ότι μετά 9 μήνες αγοράστηκε πίσω το ήμισυ των νέων ομολογιών που πουλήθηκε τον Μάρτιο του 2012. Αποσύρθηκαν 32 δις ευρώ ομολογιών διασώζοντας 20 δις ευρώ από το ναυάγιο του PSI.
Το έγκλημα του PSI έκλεισε στις 26 Απριλίου 2012, όταν ανταλλάχθηκαν οι τελευταίες ομολογίες ξένου Δικαίου.
Παράλληλο έγκλημα ήταν η υπαγωγή της Ελλάδος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αυτό έγινε με όρους που διασφάλιζαν τη σωτηρία του νομισματικού συστήματος του ευρώ και των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που ήταν υπερβολικά εκτεθειμένες σε κερδοσκοπικές αγορές ελληνικών ομολόγων.
Παράλληλο έγκλημα είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες με την αναίσχυντη συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, αλλά και με τις ευλογίες των ευρωπαϊκών αρχών, μεταβίβασαν το κολοσσιαίο ποσό των € 240 δις στο κράτος και με αδιαντροπιά το βάπτισαν ελληνικό δημόσιο χρέος.
Κατ’ αυτό έγινε με αχρείο τρόπο. Μετονομάστηκαν οι ζημιές και οι υποχρεώσεις των τραπεζών σε δημόσιο χρέος και εντάχθηκαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2012 και 2013.
Αυτή η κοινωνικοποίηση των ζημιών και υποχρεώσεων με το αίολο επιχείρημα οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν (too big to fail), μετέτρεψε τον ελληνικό λαό σε νέο Σίσυφο του μαρτυρίου της αποπληρωμής του χρέους. Ενός επαχθούς μη βιώσιμου χρέους που εκτείνεται μέχρι το 2060.
Νικήτας Αποστόλου
(Οι παραπομπές δικές μας)
Ένα άρθρο τεκμήριο ,κραυγή αληθείας ,ενός απλού ανθρώπου ,σε ένα μικρό ιστολόγιο ,σε μια χώρα παρειά της δύσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόση ανδρεία ,δύναμη και τι κουράγιο δείχνει σε αυτούς που το στερούνται, μεγαλόσχημους,θεσμικούς στρατιωτικούς
ιεράρχες ακαδημαϊκούς κλπ συρφετό στυλοβάτες, ακόλουθους και πόρνες των πολιτικών νταβατζήδων .
Αιδώς και έλεος στον λαό και ανηλεής τιμωρία και κατάρα να τους εύρει αυτόν και όλους τους επόμενους μέχρι σήμερα.