Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΑΣ.

ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ TΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΟΥ

ΒΙΝΤΕΟ:«ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ»




Όταν η κυβέρνηση και η τεχνολογία συνεργάζονται, οι δυνατότητες κατάχρησης εξουσίας αυξάνονται εκθετικά. Για να σωθούμε, και οι δύο αυτές δυνάμεις πρέπει να ελέγχονται διαρκώς.

Ίσως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την πηγή ενός μεγάλου μέσου χειραγώγησης - την οθόνη της τηλεόρασης. Κυριολεκτικά δεν βλέπουμε κάτι πραγματικό όταν μας έρχεται μέσω αυτού του μέσου. Η εικόνα στην οθόνη δεν είναι η πραγματικότητα. Μπορεί εύκολα να μας δείχνει αυτό που κάποιος άλλος θέλει να πιστέψουμε.

Η συγκεκριμένη φόρμα είναι ένα ευρύ ανοιχτό πεδίο για τους προπαγανδιστές. Η προσωπική μας εμπειρία είναι περιορισμένη. Η τηλεόραση κάνει την εμπειρία μας να φαίνεται σχεδόν απεριόριστη και καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η διευρυμένη εμπειρία είναι αυθεντική. 

Έχουμε παρασυρθεί από τα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό που σήμερα ένα μεγάλο μέρος της "πραγματικότητάς" μας δεν είναι καν πραγματική - είναι εικονική.


Όλα καταλήγουν στην επιστημολογία - το τι είναι πραγματικό και τι πραγματικά γνωρίζουμε είναι ένα από τα κεντρικά ερωτήματα της φιλοσοφίας. 

Αλλά για χάρη της επιβίωσής μας, η απόκτηση γνώσης μέσω της δικής μας άμεσης εμπειρίας, η επαφή με τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο, η προσωπική παρουσία, η αλληλεπίδραση με τον φυσικό κόσμο στο άμεσο (μη διαμεσολαβημένο) περιβάλλον μας, μοιάζει με το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να ξεφύγουμε από την πλύση εγκεφάλου που μας κάνουν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Όπως το πρόχειρο φαγητό, τα ηλεκτρονικά μέσα είναι διεισδυτικά και εθιστικά.


Δεν είμαστε σωματικά ή ψυχολογικά προετοιμασμένοι να τα αντιμετωπίσουμε. Απλώς δεν είμαστε ικανοί να "γνωρίσουμε" όλους τους ανθρώπους, τους τόπους, τις ιδέες και τα γεγονότα που μας φέρνει η χιονοστιβάδα περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Οι οικοδεσπότες του εικονικού κόσμου, όπως το Facebook και η Google, χαίρονται να μας βλέπουν απασχολημένους στα έξυπνα τηλέφωνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν προηγουμένως αδιανόητο κύκλο εκατοντάδων "φίλων".

Μπορεί ακόμη και να οργανωθούμε με τους εκατοντάδες φίλους μας για να σπάσουμε το Facebook και τη Google σε χίλια κομμάτια, αλλά η Silicon Valley δεν νοιάζεται γιατί κερδίζει πολύ περισσότερα από τη συλλογή και την πώληση των δεδομένων μας.

Κάποτε η τεχνολογία φαινόταν να υπάρχει για να κάνει τη ζωή ευκολότερη, αλλά στη συνέχεια μας υποδούλωσε σιωπηλά. Για να καταπολεμήσουμε την τεχνοκρατία -δηλαδή την κυβέρνηση που αντλεί την εξουσία της από την τεχνολογία- δεν έχουμε παρά να δούμε τα μέσα ελέγχου των τεχνοκρατών -κώδικες QR, βάσεις δεδομένων, κάμερες παρακολούθησης, συσκευές ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας, αλγόριθμους, τεχνητή νοημοσύνη, σαρωτές σώματος, μικροτσίπ, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες blockbuster, καλωδιακή τηλεόραση, smartphones και πιστωτικές βαθμολογίες- και να τα βγάλουμε ένα προς ένα από τη ζωή μας.

Είναι σίγουρα μέσα στις δυνατότητές μας να απαλλαγούμε από τις συσκευές που εμείς οι ίδιοι κουβαλάμε. Είστε αντίθετοι με τα "διαβατήρια εμβολίων"; Τότε μην κουβαλάτε ή μην κατέχετε το smartphone που τα καθιστά δυνατά.


Το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θέλει να αλλάξει το όνομά του σε "Meta", τη λατινική λέξη για το "πέρα". Για τα προνοητικά αρπακτικά που διοικούν το Facebook, το "metaverse" είναι το επόμενο σύνορο στην προσπάθεια σύλληψης και ελέγχου των ανθρώπινων μυαλών.

Με ένα VR (virtual reality) headset, κάποιος πιστεύει ότι βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, και μπορεί ακόμη και να πιστεύει ότι αλληλεπιδρά με το πρόγραμμα. Το επόμενο βήμα θα είναι μια πλατφόρμα VR χωρίς ακουστικά ή ασύρματη.


Οι κινητοί άνθρωποι που η πραγματικότητα τους τροφοδοτείται ασύρματα θα ήταν μια τεράστια βελτίωση.

Η συνεχιζόμενη επιχείρηση για την ψηφιακή υποδούλωση της ανθρωπότητας είναι παράλογη. Δεν είμαστε ένα πείραμα Φρανκενστάιν. Δεν είμαστε προγράμματα λογισμικού. Δεν είμαστε υπολογιστές. Δεν είμαστε μονάδες και μηδενικά. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι. 

Είμαστε θαύματα που δημιούργησε ο Θεός και δεν πρέπει να τα πειράξουμε.

Ήρθε η ώρα να αποψηφιοποιήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να επιστρέψουμε στις πνευματικές μας συνδέσεις και στην ανθρωπιά μας. Όπως και η κυβέρνηση, η τεχνολογία υπάρχει για να μας υπηρετεί, όχι το αντίθετο. Όπως η κυβέρνηση, έτσι και η τεχνολογία δεν είναι για να την εμπιστευόμαστε.

Αυτές τις μέρες πολλοί από εμάς βρίσκονται στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Το όφελος από αυτό δεν είναι ότι μπορεί να προσελκύσουμε την προσοχή των πολιτικών που μας περιφρονούν, αλλά ότι βλέπουμε και μιλάμε ο ένας στον άλλον από κοντά και δίνουμε δύναμη σε όσους βρίσκονται στο περιθώριο να δουν υγιή και ισχυρή αντίθεση στην τρέλα.

Όταν έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε πραγματικά τις αρχές, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να μας ακούσουν, και δεν θα τους αρέσει. Στο δρόμο προς εκείνη την ημέρα, και ίσως για να φτάσουμε σε αυτήν, πρέπει να βγάλουμε καλά από το μυαλό μας 60 χρόνια πολύ εξελιγμένου, άκρως χειραγωγικού προγραμματισμού των μέσων ενημέρωσης.


Οι φάρσες και οι ψεύτικες σημαίες θα είναι τότε αμέσως εμφανείς και δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον εναντίον μας. Η "πανδημία" και το καστ των χαρακτήρων που υποδαυλίζουν αυτή τη διετή θηριωδία θα εξαφανιστούν σαν ένα κακό όνειρο. Είναι σαν να μπορούμε να νικήσουμε αυτή την επιχείρηση απλά και μόνο εξελισσόμενοι.


Αποσπάσματα από το άρθρο








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου