ΙΕΕΤ: O ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ
Αγαπητοί, φίλοι και φίλες,
Κατόπιν του πρόσφατου άρθρου-καταπέλτη στο “www.hellagen.gr”, με τίτλο: «Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει η επόμενη μεγάλη ενεργειακή επανάσταση με την εφεύρεση του Πέτρου Ζωγράφου», θεώρησα σκόπιμο ως μέλος της ερευνητικής ομάδας του κ. Ζωγράφου, να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία, τόσο της μελέτης του Πανεπιστημίου του Harvard (Η.Π.Α.), στην οποία αναφέρθηκε το περιοδικό “Economist”, σε άρθρο του με τίτλο: «Η ώρα του υδρογόνου επιτέλους έφτασε», όσο και στοιχεία προηγούμενης μελέτης, του Ιδρύματος “Global Warming Policy Foundation” (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία δημοσιεύτηκε στο επίσης παγκοσμίου φήμης επιστημονικό περιοδικό “Physics World” το 2019, με τίτλο: «Οι λυπηρές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών».
Η εμπεριστατωμένη μελέτη λοιπόν του Πανεπιστημίου του Harvard, η οποία δημοσιεύτηκε σε δυο διεθνή επιστημονικά περιοδικά (το «Environmental Research Letters» και το «Joule»), αποκαλύπτει τον σκοτεινό και ύποπτο ρόλο των μεγάλων αιολικών πάρκων στο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον γενικότερα.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η μετάβαση από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, στη χρήση αιολικής ή ηλιακής ενέργειας, θα απαιτούσε 20 φορές μεγαλύτερη έκταση γης απ’ ότι αρχικώς πιστευόταν.
Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται στο ότι, η πραγματική παραγωγή ισχύος από τις ανεμογεννήτριες είχε υπερεκτιμηθεί, επειδή οι ειδικοί είχαν αποτύχει να προβλέψουν με ακρίβεια την αλληλεπίδραση μεταξύ των τουρμπίνων και της ατμόσφαιρας.
Αναλυτικότερα λοιπόν, εξετάζοντας οι παραπάνω ερευνητές, 411 αιολικά πάρκα με 57.636 ανεμογεννήτριες στις Η.Π.Α., ανακάλυψαν ότι η μέση πυκνότητα ισχύος, δηλαδή, η μέση παραγωγή ενέργειας ανά εμβαδόν έκτασης γης (που καταλαμβάνει το αιολικό πάρκο), ήταν μέχρι και 100 φορές μικρότερη από τις αρχικές τους εκτιμήσεις.
Συνεχίζοντας οι ερευνητές αναφέρουν ότι, η αλληλεπίδραση μιας συγκεκριμένης ανεμογεννήτριας με το περιβάλλον μπορεί να μην είναι σοβαρή, όταν όμως μιλούμε για αιολικά πάρκα με ένα μήκος από 5 έως 10 χιλιόμετρα με τεράστιες ανεμογεννήτριες στη σειρά, τότε η κατάσταση αλλάζει δραματικά.
Η έρευνα αυτή μάλιστα καταδεικνύει ότι, τα αιολικά πάρκα, όχι μόνον απαιτούν πολύ μεγαλύτερη έκταση γης απ’ ότι αρχικώς θεωρείτο, αλλά ότι θα παίξουν και σημαντικότατο ρόλο στην επιρροή του κλίματος, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των τουρμπίνων με την ατμόσφαιρα και την επιρροή τους στην κίνηση των ανέμων, δρώντας ως φράχτες, μειώνοντας την κίνηση του ανέμου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον.
Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι η αύξηση αυτή της μέσης θερμοκρασίας του εδάφους είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση που επέφεραν τα ορυκτά καύσιμα ολόκληρον τον προηγούμενο αιώνα!
Αυτό διότι, η υπερθέρμανση του εδάφους εξαιτίας των ανεμογεννητριών είναι εντοπισμένη στην έκταση γης που καλύπτουν τα αιολικά πάρκα, ενώ οι αέριες εκπομπές των ορυκτών καυσίμων διαχέονται και αραιώνονται στην ατμόσφαιρα.
Τέλος, η παραπάνω μελέτη αναφέρεται και στις σοβαρότατες συνέπειες στα οικοσυστήματα, αλλά και τη δημόσια υγεία, προερχόμενες από τα ηχητικά κύματα χαμηλής συχνότητας που δημιουργούν οι τουρμπίνες των ανεμογεννητριών στους κοντινούς ανθρώπινους πληθυσμούς (αϋπνίες, πονοκέφαλοι, ναυσία).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη: “Turbines kill: Birds, Bats, Communities” (Οι τουρμπίνες σκοτώνουν: “Πτηνά, νυχτερίδες, ανθρώπινες κοινωνίες”).
Τα παραπάνω συμπεράσματα έρχονται να ενισχύσουν την αντίστοιχη προηγούμενη μελέτη του Ιδρύματος “Global Warming Policy Foundation” (Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία δημοσιεύτηκε, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, στο επιστημονικό περιοδικό “Physics World”.
Στο παραπάνω άρθρο λοιπόν, στο οποίο οι ανεμογεννήτριες αποκαλούνται “Green Killing Machines” («Πράσινες Φονικές Μηχανές»), αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία για τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στο ζωικό βασίλειο των εγγύτερων οικοσυστημάτων.
Όπως περιγράφεται αναλυτικά: «Πτηνά θηράματος και πάπιες σκοτώνονται κατά χιλιάδες». Κάπου 573.000 θάνατοι πτηνών ανακοινώθηκαν στις Η.Π.Α., μόνον για το έτος 2012. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους, πάνω από 11.000 πτηνά θανατώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν εξαιτίας των ανεμογεννητριών στην περιοχή της Montana.
Επίσης, μόνον στη Γερμανία, κάθε χρόνο, σκοτώνονται περίπου 200.000 χιλιάδες νυχτερίδες, ένας αριθμός θανάτων ικανός να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη διατήρηση των τοπικών οικοσυστημάτων.
Οι επιπτώσεις των ανεμογεννητριών αποδείχτηκαν επίσης πολύ βλαπτικές και για τον πληθυσμό των εντόμων, καθώς 1.200 δισεκατομμύρια μεταναστευτικών εντόμων (3.600 τόνοι μάζας εντόμων) εξοντώνονται κάθε χρόνο στη Γερμανία.
Εν ολίγοις, όπως αναφέρει το άρθρο: «Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα θα σημαίνουν τεράστια επέκταση αιολικών και ηλιακών πάρκων που μαζί με τη μαζική επέκταση της καλλιέργειας βιοκαυσίμων, θα προκαλέσουν καθολική καταστροφή του τοπίου και της άγριας ζωής», ενώ στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι:
«Αντί να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταστρέψουν όλα όσα αγαπάμε» ...
Δεν είναι λοιπόν συμπτωματικό το γεγονός ότι, ότι με τη δημοσίευση των παραπάνω καταστροφικών συνεπειών που έχουν οι ανεμογεννήτριες στο φυσικό περιβάλλον, έχει ακολουθήσει σωρεία μηνύσεων και αγωγών κατά των εταιρειών που εγκαθιστούν αιολικά πάρκα.
Πρόσφατο, το παράδειγμα της κομητείας Madison στις Η.Π.Α., όπου μετά από δικαστική απόφαση, τίθεται σε οριστική απαγόρευση η ανάπτυξη νέων πάρκων αιολικής ενέργειας.
Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι, μεταξύ άλλων ανησυχιών, ο θόρυβος των στροβίλων και οι περιστρεφόμενες λεπίδες των ανεμογεννητριών προκαλούν πονοκεφάλους, ναυτία και αϋπνία, ενώ οι αποστάσεις των ανεμογεννητριών από τις οικίες ήταν «ανεπαρκείς για την προστασία της δημόσιας υγείας».
Απολύτως πρόσφατη και αντίστοιχη υπόθεση στην Ολλανδία, όπου την 30 Ιουνίου 2021, με απόφαση δικαστηρίου, απαγορεύτηκε η επέκταση αιολικού πάρκου, καθώς οι ανεμογεννήτριες δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Η απόφαση αυτή μάλιστα ήλθε ως αποτέλεσμα προηγούμενης απόφασης, του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), για αντίστοιχη υπόθεση στο Βέλγιο.
Τόσο οι βιβλιογραφικές αναφορές για τις επιστημονικές μελέτες, όσο και οι αναφορές για τις νομικές αποφάσεις των δικαστηρίων, δίνονται στο τέλος αυτού του άρθρου, για όποιον θέλει αναλυτικά να τις μελετήσει.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, δεν αμφιβάλλουμε ότι, οι ανεμογεννήτριες μικρής ισχύος (500-1000 Watt) ή και τα φωτοβολταϊκά συστήματα για οικιακή χρήση, όντως ωφελούν στη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος ως Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Όταν όμως αλλάζουμε δραματικά κλίμακα μεγέθους και φτάνουμε στα τερατώδη αιολικά πάρκα, τα οποία μάλιστα εγκαθίστανται σε παρθένα φυσικά οικοσυστήματα, με σκοπό και μόνον το κέρδος των μεγάλων εταιρειών, τότε οι λεγόμενες Α.Π.Ε. μετατρέπονται πλέον σε Άθλιες Πηγές Ενέργειας.
Δήμας Ραμιώτης
Χημικός Μηχανικός / Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου