ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ AL JAZEERA: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΕΛΝΕΙ 32 (!) F16 ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΗΠΑ»- ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Η Ρωσία είναι πολύ ενοχλημένη με τη στάση της Ελλάδας
Σε επικίνδυνα μονοπάτια οδηγεί την Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς όπως αποκαλύπτει το Al Jazeera, η χώρα ετοιμάζεται να στείλει στην Ουκρανία... μέσω ΗΠΑ 32 (!) μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο θα δημιουργηθεί μια... τεράστια «τρύπα» στην πολεμική αεροπορία, αλλά θα θεωρηθεί ως ακόμα μία κίνηση της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας έναντι της υπερδύναμης Ρωσίας.
Κι όλα αυτά τη στιγμή, που ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2025 θα διαθέσει τα μισά χρήματα για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία από ό,τι το 2024. «Ο προϋπολογισμός του 2025 θα είναι λιγότερο γενναιόδωρος για την Ουκρανία, η κυβέρνηση θα μειώσει τη στρατιωτική υποστήριξη για τη χώρα σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για περίπου 8 δισεκατομμύρια το 2024», μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Al Jazeera με τίτλο «Η οργή της Ρωσίας αυξάνεται καθώς η Ελλάδα ετοιμάζει στρατιωτική συμφωνία με την Ουκρανία», στις 6 Μαρτίου, η Ρωσία εκτόξευσε πύραυλο στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, ο οποίος εξερράγη σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το σημείο όπου ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ετοιμαζόταν να περιοδεύσει στην πόλη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη», δήλωσε αργότερα ο Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους. «Ανησυχήσαμε όλοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμασταν σε ανοιχτό χώρο χωρίς κάλυψη. Ήταν αρκετά άγριο».
Πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν επισκεφθεί τον Zelensky, αλλά αυτή ήταν η μόνη περίπτωση κατά την οποία υπήρχε εύλογη απειλή για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Οι αναλυτές στην Αθήνα δεν πιστεύουν ότι επρόκειτο για ατύχημα.
«Ήταν ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, ένα μήνυμα προς το ρωσόφιλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων που διευθύνει το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Αυτός ο ρωσόφιλος πληθυσμός μειώνεται δραματικά.
Σύμφωνα με την Dianeosis, ένα think tank με έδρα την Αθήνα, περίπου το 70% των Ελλήνων είχαν ευνοϊκή άποψη για τη Ρωσία πριν από τον ολοκληρωμένο πόλεμο στην Ουκρανία. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 50% μετά την εισβολή του 2022 και στο 30% πέρυσι.
«Οι Ρώσοι είναι πολύ ενοχλημένοι με τους Έλληνες», δήλωσε ο κ. Φίλης στο Al Jazeera. «Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία πολύ ξεκάθαρα από την αρχή».
Μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ουκρανία δύο αεροπλάνα C-130 με τουφέκια, πυρομαχικά και χειροβομβίδες. Η γερμανική εφημερίδα Bild αποκάλυψε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται 20.000 τυφέκια Καλάσνικοφ που η Ελλάδα είχε κατασχέσει το 2013 καθ' οδόν προς τη Λιβύη, η οποία τελεί υπό εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Έθνη.
Η πρώιμη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία έκανε τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα να καλέσει «πολύ υψηλόβαθμους πολιτικούς» να «συνέλθουν» και να «σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zacharova, χαρακτήρισε την απόφαση της Ελλάδας να στείλει όπλα στην Ουκρανία «βαθιά λανθασμένη» και «εγκληματική», προειδοποιώντας ότι «στο τέλος τα όπλα θα στραφούν εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων», μια αναφορά σε 150.000 Έλληνες Ουκρανούς που ζούσαν τότε κυρίως στις πολιορκημένες πόλεις Μαριούπολη και Οδησσό.
Επισήμως, η Ελλάδα έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με επιπλέον 20.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, πυραύλους Stinger και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 σοβιετικής εποχής. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται να στείλει τέσσερις τεράστιους μετασχηματιστές που μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης που παράγεται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλότερη εναλλασσόμενη τάση που χρησιμοποιείται στα τοπικά δίκτυα διανομής που τροφοδοτούν τα νοικοκυριά. Η Οδησσός, ειδικότερα, τους χρειάζεται επειδή επτά από τους εννέα μετασχηματιστές που περικυκλώνουν την πόλη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από ρωσικά πλήγματα - μέρος της επιθετικής στρατηγικής του Κρεμλίνου να κλείσει την αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που έχει παροπλίσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι επίσης ο αγωγός για πολεμικό υλικό τρίτων.
Το βόρειο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαθέτει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την Οδησσό μέσω Ρουμανίας ή της Πολωνίας μέσω του Lviv, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει τη δική τους προβλήτα στρατιωτικής εφοδιαστικής στο ελληνικό λιμάνι μετά την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα το 2019.
Ο στρατιωτικός εξοπλισμός μπορεί να φθάσει στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκφόρτωση στην Αλεξανδρούπολη. Τώρα που τα Στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας, η είσοδος στη Μαύρη Θάλασσα, είναι κλειστά για κάθε στρατιωτική κίνηση, αυτό καθιστά την Αλεξανδρούπολη έναν από τους ταχύτερους αγωγούς προς την Ουκρανία.
«Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αντιαεροπορικά πυροβόλα και συστήματα αεράμυνας S-300»
Η Ρωσία έχει επικαλεστεί την κοινή της Ορθοδοξία με την Ελλάδα και τη βοήθειά της στον πόλεμο του 1821, αλλά αυτές οι πολιτιστικές και ιστορικές συγγένειες υπερκαλύπτονται από τη ρωσική συμπεριφορά απέναντι στην Ουκρανία, την οποία η Ελλάδα παρομοιάζει με τη συμπεριφορά της γειτονικής της Τουρκίας.
Ο Μητσοτάκης διατύπωσε την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς την Ουκρανία με αυτούς τους όρους στην Οδησσό.
«Η Ελλάδα ... έχει αντιμετωπίσει πολεμική συμπεριφορά στο παρελθόν», είπε. «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή στήριξη της Ουκρανίας δεν χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις».
Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει την Τουρκία να συμφωνήσει για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, το οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. Η Τουρκία αμφισβητεί ότι τα νησιά της Ελλάδας έχουν υφαλοκρηπίδα και αμφισβητεί επίσης την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η μη πολεμική συμπεριφορά προς τους γείτονες κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και η Αθήνα θέλει να δει την εφαρμογή της στην Ουκρανία, ανέφεραν αναλυτές.
Ανεπίσημα, η Ελλάδα έχει στείλει στην Ουκρανία ακόμη περισσότερη άμεση στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων πυροβόλων, με ορισμένους αξιωματούχους να υπολογίζουν τη συνολική αξία της βοήθειας στα 300 εκατ. δολάρια για δύο χρόνια. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, έχει ενθαρρύνει περισσότερες στρατιωτικές μεταφορές, προσφέροντας στην Ελλάδα 200 εκατ. δολάρια σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση σε επιστολή του προς τον Μητσοτάκη τον Ιανουάριο.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει πράγματα που μπορούν να αντικατασταθούν», δήλωσε διπλωματική πηγή στο Al Jazeera. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αντιαεροπορικά πυροβόλα και συστήματα αεράμυνας S-300».
Η Ελλάδα διαθέτει μία ρωσικής κατασκευής συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300, η οποία σταθμεύει στην Κρήτη, και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προσφέρθηκε να την στείλει στην Ουκρανία, αν οι ΗΠΑ την αντικαθιστούσαν με μία συστοιχία πυραύλων Patriot.
Η Ελλάδα και η Ουκρανία διαπραγματεύονται επί του παρόντος μια 10ετή συμφωνία βοήθειας κατά τα πρότυπα εκείνων που έχουν υπογράψει πολλά άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία ... βασισμένη στα πλεονάσματα του στρατιωτικού προϋπολογισμού - υλικά που πρέπει να πουλήσεις ή να καταστρέψεις πριν από την ημερομηνία λήξης τους», δήλωσε η διπλωματική πηγή. «Δεν θέλουμε μια ξεχωριστή γραμμή του προϋπολογισμού για την Ουκρανία».
Διχασμένη η κοινή γνώμη
Πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι το 55% των Ελλήνων αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Ουκρανία, σε συμφωνία με τους περισσότερους Ευρωπαίους.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, ένας παρόμοιος αριθμός Ελλήνων αντιτίθεται επίσης στην αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.
Αν και η Ελλάδα δαπανά τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ για την άμυνα - διέθεσε πέρυσι το 3,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της για τον στρατό της - η ανησυχία για τη δική της ασφάλεια την εμποδίζει να είναι πιο γενναιόδωρη.
Ωστόσο, η Ουκρανία ζητά περισσότερα.
Η Ελλάδα πρόκειται να παροπλίσει 32 παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30, καθώς αναβαθμίζει 82 F-16 σε Block-70 και αποκτά 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία.
Μια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου έχει επίσης εγκρίνει την αγορά από την Ελλάδα έως και 40 αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου πέμπτης γενιάς F-35. Η Ουκρανία δεν έχει κρύψει ότι τα θέλει.
Μια έκθεση ανέφερε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να περιμένει 60 παροπλισμένα F-16 από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.
Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται περίπου 150. Τα 32 αεροσκάφη της Ελλάδας θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera, η προτιμώμενη φόρμουλα της Ελλάδας για τη μεταβίβαση αυτών των αεροσκαφών είναι να τα πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τα αναβαθμίσουν και θα τα παραδώσουν στο Κίεβο.
«Τρύπα» στην αεροπορία
Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί με την παραχώρηση δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών.
«Δυστυχώς, λόγω των γειτόνων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε στο Al Jazeera ένας μηχανικός της Πολεμικής Αεροπορίας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Η πώληση 32 F-16 ... θα άνοιγε μια μεγάλη τρύπα στην πολεμική αεροπορία... Πρέπει να υπάρχει απαρτία περίπου 200 αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με πιο σύγχρονα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη».
Κάποιοι νομίζουν ότι γράφουν τη "σωστή πλευρά της ιστορίας", θεωρώντας προφανώς ότι οι προφητείες των Αγίων γράφουν τη "λάθος". Η αδράνεια και η ανοχή του Κυρίου στους άκρως επικίνδυνους αυτούς ελιγμούς των μασόνων φυλάρχων της ΝΤΠ οφείλεται στη δική μας αποστασία και αδιαφορία και κυρίως αμετανοησία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο Δημιουργός μπορεί να τους πετάξει σαν τη μύγα από το γάλα, εφόσον ξυπνήσουμε από την πνευματική αφασία και Τον εκζητήσουμε. Μέχρι τότε, θα τους αφήνει ν' αλωνίζουν!!!