Η ΔΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΟΤΙ ΘΑ «ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ» ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΜΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ;
Άνθρωποι κρατούν ένα πανό με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς μέλη της συριακής κοινότητας και υποστηρικτές συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εν όψει επίθεσης από τους ισλαμιστές αντάρτες, στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Δεκεμβρίου 2024.
Οι αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών ανέτρεψαν τον μακροχρόνιο ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια αστραπιαία επίθεση που ο απεσταλμένος του ΟΗΕ αποκάλεσε «μια στιγμή ορόσημο» για το έθνος που αμαυρώθηκε από εμφύλιο πόλεμο. (Φωτογραφία Yasin AKGUL / AFP)
Άρθρο του Χρήστου Καπούτση
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι η πρώτη πύλη εισόδου προσφύγων από την Συρία, επομένως είναι εύλογη η ανησυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά προς τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες της Συρίας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, εκ των πραγμάτων έχουν σημαντικό ρόλο, καθότι είναι τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. εγγύτερα στην περιοχή όπου έχει εξουσία η βία που συναντιέται με την ιστορία, αφού «η βία είναι η μαμή της Ιστορίας» κατά τον Φρίντριχ Έγκελς.
Και για να είμαστε πραγματιστές, το προσφυγικό, δηλαδή οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων ή η απροθυμία προσφύγων να επιστρέψουν στην Συρία, σίγουρα δεν είναι το μοναδικό, ούτε καν το μεγαλύτερο πρόβλημα, που θα κληθούν, από τη δυναμική φορά των εξελίξεων, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά Ελλάδα και Κύπρος.
Το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είναι εξαιρετικά ρευστό και αμφίρροπο και κυρίως άναρχο και συγκρουσιακό.
Η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας θα μπορούσε να παραμείνει έκρυθμη και εμφυλιοπολεμική, αποτρέποντας έτσι τις επιστροφές προσφύγων.
Ακόμη και αν η «φιλεύσπλαχνη» Δύση «ξεχάσει» το τρομοκρατικό παρελθόν της τωρινής ηγεσίας της Συρία και «βαπτίσει» Δημοκράτη τον επικηρυγμένο τρομοκράτη Μοχαμεντ αλ- Τζολάνι και την παρέα του.
Ίσως το πλέον εντυπωσιακό από τις εικόνες με μετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ είναι ότι , ήταν ορατό ότι οι τζιχαντιστες της τρομοκρατικής οργάνωσης HTS (Χαγιάτι Ταχρίρ αλ Σαμ) με επικεφαλής τον επικηρυγμένο τρομοκράτη από την Δύση Μοχάμεντ αλ- Τζολάνι, προήλαυναν προς τη Δαμασκό με αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ-113 !!!
Η πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από 13 χρόνια σύγκρουσης με αντικαθεστωτικές δυνάμεις, με τζιχαντιστές, με μισθοφόρους, αποτελεί μια κοσμοϊστορική αλλαγή στη Συρία και ευρύτερα στο γεωγραφικό περιβάλλον, αφού ανατρέπει βεβαιότητες, διαλύει συμμαχίες, αλλά και καθαγιάζει ανίερες μέχρι πρότινος ετερόκλητες συμμαχίες.
Κατά πρώτον, η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, που χαιρέτησαν την κατάρρευση του λαομίσητου καθεστώτος Ασαντ, δηλαδή, επικρότησαν την νικηφόρα πορεία των αντικαθεστωτικών αντι-άσαντ δυνάμεων, παρότι ηγήθηκε ο αλ Τζολάνι και η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μια οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την ΕΕ.
Το Rewards for Justice, το κορυφαίο πρόγραμμα επικηρύξεων για την εθνική ασφάλεια του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, εξακολουθεί να προσφέρει αμοιβή έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον αλ Τζολάνι (που βρίσκεται και τι κάνει;), που έχει ήδη εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμασκό!
Το δεύτερο, είναι η στάση της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση, έχει ασπαστεί τον ισλαμισμό, τον σουνιτικό ριζοσπαστισμό και τον αναθεωρητισμό. Ο Τ. Ερντογάν υποστηρίζει ανοιχτά και φιλοξενεί τη Χαμάς και ήταν ο βασικός υποστηρικτής των ισλαμιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τον Άσαντ.
Ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), είναι μισθοφόροι που εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία, είναι βασικά τουρκομάνοι και αποτελούν την μία από τις δυο στρατιωτικές δυνάμεις που ανέτρεψαν τον Ασαντ.
Η άλλη, κύρια δύναμη, είναι οι Τζιχαντιστές του HTS η μετεξέλιξη της ΑΛ ΝΟΥΣΡΑ, το Συριακό παρακλάδι της ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ, με επικεφαλής τον επικηρυγμένο τρομοκράτη από την Δύση Μοχάμεντ αλ- Τζολάνι. Ο Τζολάνι, όπως φαίνεται, έχει αποκαταστήσει «καλές» σχέσεις με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
Δεν είναι όμως φίλα προσκείμενος στον Ερντογάν, λόγω του Κουρδικού. Με τους Κούρδους της Συρίας, ο ηγέτης των Τζιχαντιστών και τώρα νέος ηγέτης της Συρίας, έχει καλές σχέσεις , όπως και η αμερικανική διπλωματία. Οι Κούρδοι της Συρίας, ήταν η στρατιωτική εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ, στον πόλεμο κατά του ISIS.
Οι Κούρδοι της Συρίας όμως είναι στο στόχαστρο της Τουρκίας, επειδή, κατά τον Τ. Ερντογάν, προωθούν την ίδρυση Κουρδικού κράτους με πληθυσμό 50 εκατομ. κατοίκων, που θα περιλαμβάνει τη Β. Συρία, το Δυτικό Ιράκ σημερινό αυτόνομο Κουρδιστάν, την περιοχή της Μουσούλης και της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μια εξέλιξη που αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη για την Τουρκία.
Αν οι Αμερικανοί παραμείνουν στο πλευρό των Κούρδων, ενάντια στον υποστηριζόμενο από την Άγκυρα SNA, τότε οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα «δοκιμαστούν» σκληρά. Η Τουρκία προωθεί τα συμφέροντά της με στρατιωτική πυγμή.
Η Τουρκία έχει εμπλακεί στρατιωτικά στο βόρειο Ιράκ, στη Λιβύη και στον Καύκασο, μέσω του Αζερμπαϊτζάν. Στη βόρεια Συρία κατέχει τρεις ζώνες, τις οποίες κατέλαβε με διαδοχικές στρατιωτικές εισβολές με πρόσχημα το Κουρδικό.
Ο αρχηγός της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν επισκέφθηκε στη Δαμασκό, προσκύνησε στο τζαμί της πόλης, επευφημούμενος από κατοίκους της πόλης, κι είχε επαφές με τους ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία πρωταγωνίστησε στην ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Ο επανεκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη τύπου (16/12) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στην Συρία, δηλώνοντας πως πίσω από την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και την αλλαγή εξουσίας στη Συρία βρίσκεται η Τουρκία, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα «κρατήσει το κλειδί» για το τι θα συμβεί στη Συρία.
Το τρίτο είναι η στάση της Ρωσίας και του Ιράν.
Η Ρωσία, φαίνεται ότι χάνει την επιρροή της στην Μέση Ανατολή. Οι δυο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία η μια στο Λιμάνι της Ταρτους και η αεροπορική βάσης Χμειμιμ στην ακτογραμμή της Συρίας, που από κει σφυροκοπούσαν τις θέσεις των μισθοφόρων της Τουρκίας του SNA, στις επιχειρήσεις κατά του Ασαντ, εκτός από τις πρόσφατες!!
Η Ρωσία θα αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη Συρία μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με το The New Arab, που επικαλείται πηγές εντός της HTS, των ισλαμιστών που κατέλαβαν την Δαμασκό.
Ίσως, η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας σχετιζόμενης με το Ουκρανικό. Το Ιράν, χάνει ένα σύμμαχο, τον Ασαντ και δεν θα μπορεί να αξιοποιεί τη Συρια για να ενισχύει τη Χεζμπολαχ.
Οι σουνίτες τζιχαντιστες, το νέο καθεστώς της Συρίας, είναι οι πλέον μισητοί εχθροί των σιιτών του Ιράν και αντιστρόφως. Και ο λόγος που Ισραήλ και ΗΠΑ δεν «αντιπαθούν» στην παρούσα φάση τους τζιχαντιστες τρομοκράτες τους νέους «ενοίκους» των Βασιλικών Ανακτόρων της Δαμασκού.
Το τέταρτο είναι ότι η Ε.Ε. με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, εύχονται να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Συρία, άλλοι δηλώνουν ότι είναι βέβαιοι ότι το ανατραπέν αυταρχικό καθεστώς Ασαντ θα το διαδεχτεί ένα δημοκρατικό.
Κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ θα μεταβεί στη Δαμασκό για να κάνει επαφές με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελληνική Κυβέρνηση, που σε Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ασχολήθηκε με τις εξελίξεις στη Συρία.
«Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την ολοκλήρωση της Συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.
Ωστόσο, δεν θα αποφύγουμε τον πειρασμό των ρητορικών και μη ερωτήσεων όπως: Πως θα αποκατασταθεί η Δημοκρατία σε μια χώρα που δεν γνώρισε στην Ιστορία το Δημοκρατικό πολίτευμα; Σε μια χώρα χωρίς δημοκρατική υποδομή χωρίς δημοκρατικούς θεσμούς;
Σε μια χώρα που πριν τη δικτατορία των Ασαντ, γνώρισε το στυγνό και απάνθρωπο αποικιοκρατικό καθεστώς των Γάλλων; Αλλά ας δεχτούμε, ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα δημιουργηθεί ένα στοιχειώδες πλαίσιο αρχών ως μια πρωτόλεια δημοκρατία. Ποιος όμως θα την προτείνει και κυρίως ποιος θα την εφαρμόσει;
Οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις που ξεκίνησαν από τα τουρκοκρατούμενα εδάφη της Βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας και σε 11 μέρες έφτασαν στην Δαμασκό, χωρίς ο εμπειροπόλεμος Στρατός της Συρίας του ΑΣΑΝΤ να προβάλει αντίσταση; Οι αδελφοί Μουσουλμάνοι η πιο ριζοσπαστική σουνιτική φράξια;
Ο Στρατός των Αλεβήδων οι πραιτοριανοί του Ασαντ, περίπου 60 χιλιάδες άρτια εξοπλισμένοι μαχητές , που δεν έριξαν ούτε ντουφεκιά κατά την επέλαση των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων σύμφωνα με τη Δύση;
Ή μήπως ο επικεφαλής αρχιτρομοκράτης του HTS που είναι επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ με 10 εκατομ. Ευρω;
Εκτιμά η ελληνική Κυβέρνηση ότι στη Συρία είναι εφικτή η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα, από τους τρομοκράτες τζιχαντιστες του καταζητούμενου αρχιτρομοκράτη Τζολάνι, που θα σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών;
Και πόσο βέβαιοι είναι ως Κυβέρνηση, ότι οι τρομοκράτες ισλαμιστές, να σεβαστούν το ελληνικό κοινό στη Δαμασκό και στο Χαλέπι, που είναι και ιστορικά η γέφυρα μεταξύ του ελληνιστικού, του ελληνορωμαϊκού και του πρωτοβυζαντινού κόσμου με το σημερινό Χριστεπώνυμο ελληνισμό;
Στη Δαμασκό είναι η έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας με Άραβα Πατριάρχη, τρίτο στην τιμητική τάξη μετά τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξάνδρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου