Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

«Mία ηγεσία, που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς, που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων»,τονίζει μεταξύ αλλων η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη τακτική που ακολούθησε η Ελληνική Κυβέρνηση στο θέμα του μνημονίου.

Μέσα απο το φυλλάδιο της ''Προς τον Λαό΄΄ που μοιράζετε στους Ναούς η εκκλησία εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας», δηλώνουν οι συνοδικοί μητροπολίτες.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ιεράς Συνόδου, κατηγορείται ότι «δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας». Ακόμη στο κείμενο της "Προς τον Λαό" η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για τις «παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας» και για «πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας που είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια». Μάλιστα οι αρχιερείς αναφέρονται σε «εντολοδόχους» και διερωτώνται: «πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας οτι οδηγούν τη χώρα στη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς· γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις».

Μιλώντας για τα μέτρα που εφαρμόζονται η Σύνοδος δηλώνει: «Τα απαιτούν οι δανειστές μας. Δηλώνουμε, δηλαδή, ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας».

Η Ιερά σύνοδος κάνει όμως και τη αυτοκριτική της τονίζοντας: «Στην Σύνοδο της Ιεραρχίας εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες, κάναμε την αυτοκριτική μας, θελήσαμε να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και να αναζητήσουμε με τόλμη το μερίδιο της ενδεχόμενης δική μας υπαιτιότητας στην παρούσα κρίση. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν. Οι έμποροι της κατεδάφισης της σχέσης του λαού με την ποιμαίνουσα Εκκλησία του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και πραγματικά η κατασκευασμένα σκάνδαλα και προσπάθησαν να διαρρήξουν την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία».

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑΣΧΟΛΙΟ ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ
Ελπίζουμε να ακουστούν και πιό δυνατα αυτές οι φωνές, σε μια εγκύκλιο π.χ. που να διαβαστεί την Κυριακή στους Ναούς.
Χαιρετίζουμε πάντως την έστω και καθυστερημένη αφύπνιση του γίγαντα που μπορεί αν το θελήσει, να ξεσηκώσει ειρηνικά τον κόσμο και να ελευθερώσει τη χώρα μας απ΄τους δοσίλογους.

1 σχόλιο:

  1. Χαίρομαι αν πρόκειται για αφύπνιση.
    Το λέω επειδή διαβάζουμε ότι επί θύραις είναι η ιστορία του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και ίσως οι ιεράρχες να κάνουν επίδειξη δυνάμεως (τώρα που κινδυνεύει η μισθοδοσία τους)βάζοντας μπροστά τον λαό.
    Πολύ ξαφνικό και πολύ ωραίο μου μοιάζει για να είναι αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή