ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑΣ* ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΚΙΤΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(κατά την ομιλία του στην ‘Ενωση Νέων Επιχειρηματιών)
Πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνάμεις, οι δυναμικές τις οποίες μπορείτε, αφού τις συγκροτήσετε διανοητικά, γνωσιακά, θεσμικά, να τις κάνετε αγωγούς του δικού σας επιχειρείν σήμερα. Ούτε ο μοναχικός δρόμος ούτε η αδράνεια – κάθομαι στο παράθυρο και βλέπω τα τρένα της ιστορίας και της οικονομίας να περνούν – είναι λύση.
Υπάρχει ένα παλιό, ανεπαρκές και ένοχο πολιτικό προσωπικό το οποίο δεν είναι αρωγός στις προσπάθειες σας. Αντίθετα, όπως λέτε, είναι εμπόδιο. Οι παλιές θεσμικές αντιπροσωπεύσεις του επιχειρείν έδειξαν ότι δεν συγχρονίζονται με την ιστορία και τις νέες δυναμικές. Αν οι οικονομικές «ελίτ» αντιλαμβάνονταν έγκαιρα αυτό που ονόμασα «ελληνική ευτοπία και φιλοκαλία» και τις οικονομικές δυναμικές που δημιουργούσαν δεν θα συντηρούσαν αλλά θα έστελναν στο σπίτι του αυτό το ανίκανο πολιτικό προσωπικό. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα με αφορμή ένα συμβάν που επαναλήφθηκε αυτές τις ημέρες. Το 2003 είδαμε τον πρών ΥΠΕΞ και τον πρώην ένοικο του Μαξίμου στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου να χαρίζουν στον Πρόεδρο Μπους ένα φανελάκι του 2004, βγάζοντάς το από μια πλαστική σακούλα του Duty free του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κωμική εικόνα. Σε άλλη χώρα θα τους είχαν αντικαταστήσει πριν επιστρέψουν στην πρωτεύουσα του κράτους, του Έθνους, της οικονομίας που εκπροσωπούν.
Η απουσία δημόσιας κριτικής για την γκάφα του 2003 δεν ήταν θετική για την χώρα. Η ανοχή και η προστασία της ανευθυνότητας και της ασχήμιας, τους συντηρεί και τους καθιστά αδιόρθωτους ώστε το κακό να επαναλαμβάνεται. Η επανάληψη ήρθε προχθές με πρωταγωνιστή τον ένοικο του Μαξίμου τώρα, πρώην ΥΠΕΞ κατά την διακαναλική συνέντευξη, θα την είδατε.
Θύμιζαν στιγμιαίους χαρτοπαίκτες που ένωσαν πρόχειρα δύο τραπέζια σε καφενείο, ήταν το σχόλιο μου. Η εικόνα αυτή σε άλλη χώρα θα προκαλούσε την αντίδραση του ΣΕΒ, του ΣΒΒΕ, των Ενώσεων Επίπλου, των Αρχιτεκτόνων, των Πολιτών.
Προσβάλει την οικονομία της χώρας, την εικόνα του Made in Greece, των προϊόντων μας των οποίων η προώθηση εξαρτάται από την αισθητική του Εθνικού design. Σχήματα, το έλεγαν στο Βυζάντιο και αργότερα στην Φλωρεντία της Αναγέννησης.
Στις σημερινές συνθήκες η πώληση των προϊόντων εξαρτάται από το ντίσιμο τους, την αισθητική τους, την αισθητική της χώρας. Στην Φλωρεντία το ξέρουν εδώ το αγνοούν. Το θεσμικό κιτς βλάπτει την οικονομία. Αυτή η εικόνα δεν απετέλεσε εκ νέου αντικείμενο κριτικής. Ήρθε όμως χθες η εικόνα του Γάλλου Προέδρου, του Σαρκοζί, κατά την συνέντευξη του στο Προεδρικό Μέγαρο. Το σύστημα Γαλλία, οι αισθητικές παράμετροι του αλλά και η δημόσια παιδεία του προέδρου δεν επιτρέπουν εικόνες κίτς και ασέβειας όπως οι εγχώριες. Η Γαλλική Δημοκρατία, οι αντιπροσωπεύσεις της είναι περισσότερο κοντά στην Ελληνική έννοια του ωραίου, της φιλοκαλίας, από τις εδώ.
Σκέφτομαι να προτείνω στον ΔΡΟΜΕΑ τον Παπαπαναγιώτου – μαζί οργανώσαμε τις πρώτες συναντήσεις για την δημιουργία του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη ερχόμενοι από την Ιταλία – να τους χαρίσει μια έξυπνη σύνθεση τραπεζιού ώστε να μην προσβάλλεται, να μην ευτελίζεται η δημόσια ζωή.
Τι πρέπει να κάνετε εσείς ως νέοι επιχειρηματίες μπροστά σ’ αυτό το πολιτικό και διοικητικό τοπίο. Μπροστά σε ένα Πολιτικό και Διοικητικό προσωπικό που ή θα πρέπει να πάει στο σπίτι του ή θα πρέπει να επιμορφωθεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα και από την εικόνα του ανθρώπινου κεφαλαίου που στελεχώνει την αυτοδιοίκηση. Θα περιμένετε αυτούς; Σαφώς όχι. Άλλοι οι χρόνοι τους, άλλοι οι χρόνοι οι δικοί σας, της ιστορίας της χώρας, θα πρόσθετα.
Ένα παράδειγμα ο προκρούστειος ακρωτηριασμός των Μπράντς Πελοπόννησος, Ρούμελη με τον ψευτοκαλικράτη. Τι μπορεί να πουλήσει το Μπράντ Δυτική Ελλάδα.
Δημιουργείστε λοιπόν ένα δίκτυο της τυπικότητας όπου θα συσσωματώνονται, θα συναθροίζονται όλες οι νέες επιχειρήσεις που εκφράζουν την τυπικότητα στην διατροφή. Αρχίζοντας από τις επιχειρήσεις που είναι παρούσες σήμερα εδώ.
Διαφορετικά θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το εξής παράδοξο, τον τραγέλαφο. Την τυπικότητα, την παράδοση να την καπηλεύονται με θρασύτητα οι ξένες πολυεθνικές.
Αυτό είναι ένα από τα κατορθώματα, επιδόσεις του αποτυχημένου πολιτικού, λεγόμενου, κόσμου που επιμένει να κατέχει τους θεσμούς.
Η περίοδος που διανύουμε δεν είναι μόνο περίοδος των Κρατών. Τα σοβαρά κράτη, οι κυβερνήσεις βοηθούν στην δημιουργία Δικτύων. Όταν εδώ αδρανούν, δεν ξέρουν να κυβερνούν παρόλο το αιωνόβιο παρκάρισμα στο κράτος, μπορείτε να τα δημιουργήσετε εσείς. Να αυτοκυβερνηθείτε. Η περίοδος που διανύουμε είναι αυτή των Δικτύων.
ΠΟΛΙΣ-ΑΓΟΡΑ
ΠΟΛΙΣ-ΑΓΟΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου