Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΣΟΥΜΕΛΑ




ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ:
"ΝΑ ΕΚΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ








(Μιλώντας στον Ρ/Σ Λόγος – Λευκωσία)

Τόσο στην Κύπρο όσο και στον Πόντο έχουμε μια διαρκή παρουσία του Ελληνισμού επί χιλιετίες. Η σημερινή του συνέχεια στον Πόντο εκφράζεται με τους Εξισλαμισμένους και Κρυπτοχριστιανούς Ποντίους. «Ρωμαίοι είμες» θα σου απαντήσουν παρ' όλο που ζουν σε συνθήκες τρόμου.

Η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού στην κατεχόμενη Κύπρο εντάσσεται στην γνωστή ρατσιστική πολιτική του Τουρκισμού που στοχεύει στην αποδιάρθρωση των ιστορικών αυτοχθόνων κοινοτήτων τόσο στον Πόντο όσο και την Κύπρο.

Την ενότητα του Κυπριακού και Ποντιακού Ελληνισμού εκφράζουν οι εικόνες της Παναγίας του Κύκου και της Σουμελά. Σύμφωνα με την παράδοση είναι έργα του Λουκά όπως και αυτή του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

Νομίζω ότι η μεταφορά της Ιστορικής εικόνας της Σουμελά στην Κύπρο, η έκθεση της στην Λευκωσία, την Πάφο, την Μονή του Κύκου εκτός από την ενότητα του Ελληνισμού μπορεί να εκφράσει συμβολισμούς και μηνύματα ειρήνης, απελευθέρωσης, φιλανθρωπίας.

Η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει ώστε οι τριάντα περίπου χιλιάδες Πόντιοι, ένα ιδιαίτερα τραυματισμένο κομμάτι της ξεριζωμένης Ποντιακής διασποράς που ήρθαν στην Κύπρο μετά το 1990 θα έχουν για λίγες ημέρες κοντά τους μια σημαντική για αυτούς πνευματική και πολιτισμική αναφορά.

Θα προτείνω αυτήν την ιδέα στον Ηγούμενο της Μονής Κύκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου