Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ...


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΕΛΦΟ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ


Ίδρυμα στρατηγικού πολιτισμού
Dmitry Sedov

Ο Edward Snowden, πρώην μέλος της Αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA), είπε, αναφέροντας τη ρήξη του με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ: «δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο που καταγράφει όλα όσα λέω και κάνω». 

Ήταν πριν από πέντε χρόνια, και τις προάλλες στη Γερμανία δημοσιεύθηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Johannes Brökers «Σκάσε, Alex» («Schnauze Alex»), το οποίο επιβεβαίωσε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Το έργο του Brökers λέει για τη διάχυτη επιρροή στην ιδιωτική ζωή ενός προσώπου από την πλευρά των δυνάμεων που είναι γνωστές στην Ευρώπη ως «μεγάλος αδελφός». Το 1999 στις Κάτω χώρες εμφανίστηκε στην τηλεόραση το ριάλιτι σόου «μεγάλος αδελφός». Σύντομα μετανάστευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε μια εξαιρετική επιτυχία και έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. 

Οι συμμετέχοντες της παράστασης, εθελοντές, τοποθετήθηκαν σε απομόνωση και έζησαν σε αυτή για εβδομάδες, δημιουργώντας μια σχέση μεταξύ τους, και κάθε θεατής θα μπορούσε να παρατηρήσει τι κάνουν, μέχρι τις λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής. Ήταν η ζωή σε πλήρη θέα όλου του κόσμου.

Το βιβλίο του Brökers λέει ότι «μεγάλος αδελφός» έχει περάσει από καιρό πέρα από τη showbiz και παρατηρεί κρυφά κάθε κάτοικο του «αναπτυγμένου» μέρους της ανθρωπότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις στα μέσα ενημέρωσης ότι το Facebook και τα ψηφιακά μονοπώλια της Google δημιουργούν ευκαιρίες για να διεισδύσουν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. 

Κανείς δεν εκπλήσσεται στο ότι σε οποιαδήποτε αίτηση νοικοκυριού μπορείτε να πάρετε έναν απροσδόκητο άξονα προσφορών από διαφορετικές διευθύνσεις.

 Αυτό υποδεικνύει ότι γίνεται επεξεργασία του προφίλ σας, ότι στέκεστε στο λογαριασμό άγνωστων τελεστών. και ειδικές υπηρεσίες μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν μια τέτοια σειρά δεδομένων προς όφελός τους. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα ορατό μέρος της εργασίας του μεγάλου αδελφού.

Σχετικά με το πόσο βαθιά "ψηφιακά μονοπώλια" έχουν διεισδύσει στη ζωή των ανθρώπων, ο Brekers λέει το παράδειγμα της Αμερικανικής εταιρείας «Amazon». Από 2016 η «Amazon»    προσφέρει την συσκευή «Alex», η οποία χρησιμεύει ως βοηθός στο σπίτι. 

Ο «Alex» ελέγχει τους ήχους στην κατοικία και ανταποκρίνεται στις εντολές των κατοίκων της. Η συσκευή λειτουργεί αλληλεπιδραστικά, δηλαδή, σε λειτουργία διαλόγου. Για παράδειγμα, θα περιλαμβάνει την αγαπημένη σας μουσική μετά από αίτημα σας, θα αναφέρει τον καιρό, θα θέσει στη μνήμη τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν, θα προγραμματίσει ένα ημερολόγιο των συνεδριάσεων. 

 Ο «Alex» μπορεί να εκτελέσει 50000 λειτουργίες, στο εγγύς μέλλον θα είναι δυνατό να βασιστείτε σε αυτό σε όλα, συμπεριλαμβανομένης της πλύσης πλυντηρίου, τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων, την ρύθμιση της θέρμανσης, κ.λπ.

Μοιάζει με μια εξαιρετική άνεση, αλλά κάθε παραγγελία που δίνεται στο «Alex» πηγαίνει στους διακομιστές του συστήματος   «Amazon». Ερευνούν τις συνήθειες και τις τάσεις του ατόμου, τη συμπεριφορά του στην καθημερινή ζωή, και το πρόσωπο μετατρέπεται σε απολύτως διαφανή καταναλωτή. 

Το «Amazon» αναλύει συζητήσεις και ξέρει γιατί, για παράδειγμα, η οικοδέσποινα προτιμά το ένα ή το άλλο καλλυντικό, αυτά ή άλλα αντικείμενα της προσωπικής φροντίδας, κλπ.

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του συστήματος Αμαζόν, Jeff Bezos Amazon , ξεκίνησε με ένα συνεργείο γκαράζ και σε 25 χρόνια δημιούργησε την πιο ακριβή επιχείρηση στον πλανήτη. Σήμερα, η Amazon είναι ο μεγαλύτερος πωλητής σε απευθείας σύνδεση στον κόσμο. 2.000.000 πωλητές προσφέρουν τα εμπορεύματά τους στην «Amazon».

 Η εταιρεία ελέγχει τα κέντρα πληροφορικής που παρακολουθούν το περιβάλλον των συναλλαγών και έχει 300.000.000 προφίλ χρηστών. Αυτός ο "πωλητής των πάντων", όπως ο Jeff Bezos αυτοαποκαλείται, είναι στο δρόμο "για την κατοχή όλων" και "γνώση όλων".

Το κοινό συνεχίζει να παρακολουθείται από τους ντετέκτιβς, οι οποίοι καταγράφουν σκάνδαλα στην ακρόαση, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει "ένα τεράστιο σκαθάρι " από το Amazon, που καταγράφει κάθε ήχο στο σπίτι.

Ο «Alex» δεν ρωτάει αν επιτρέπεται να καταγράφει συνομιλίες. Φυσικά, με μια έντονη επιθυμία, μπορείτε να επιτύχετε ότι το "Amazon" θα διαγράψει τα αρχεία σας, αλλά το πιο σημαντικό - όλα έχουν ήδη επεξεργαστεί και αναλυθεί. Έχετε ζυγιστεί, μετρηθεί και μελετηθεί. Έτσι για την άνεση που πληρώνετε με το δικαίωμά σας στην ιδιωτικότητα και τελικά την ελευθερία σας.

Η Amazon δήλωσε πρόσφατα ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με το οποίο η μηχανή αναγνωρίζει τη φωνή του χρήστη και μπορεί να δώσει συμβουλές σχετικά με τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν δεν πάρετε μια ομπρέλα σε βροχερό καιρό ή είναι πολύ εύκολο να σας ντύσει. 

Θα σας συνταγογραφήσει θεραπεία αν υποψιάζεστε μια ασθένεια. Όλα αυτά αναπτύσσουν συναισθηματικές σχέσεις με τη μηχανή, πρώτα απ ' όλα με τα παιδιά. Θα είναι πιο πρόθυμα να επικοινωνούν με τον Alex παρά με τους γονείς τους.

Εν τω μεταξύ, είναι γνωστό ότι η εταιρεία «Amazon»    χαρακτηρίζεται από μια χαμηλή κουλτούρα των εσωτερικών σχέσεων. Πληρώνει κακώς το έργο των εργαζομένων, οργανώνει την παρακολούθηση μέσω βίντεο, καταστρέφοντας ολόκληρες βιομηχανίες, ανήκει στους μεγαλύτερους μη πληρωτές των φόρων. Ωστόσο, για την «Amazon» έχει "διευθετηθεί η τάση". Μόνο στη Γερμανία, η εταιρεία αυτή έχει περισσότερα από 40 εκατ. πελάτες.

Ο καθηγητής Δαβίδ Cheriton από το Στάνφορντ λέει: «φαίνεται ότι κάποιος καταθέτει τον εγκέφαλό του στον Bezos ή τον καθοδηγεί για να σκεφτεί για τον εαυτόν του . 

Αξίζει σε αυτές τις δομές μόνο εισέλθουν, για να βγούμε από αυτές είναι πολύ δύσκολο. Αν ξεκινήσουμε από την κατασκοπεία της συμπεριφοράς των καταναλωτών, η Amazon λαμβάνει υπόψη τις ιδέες των χιλιάδων εταιρειών που χρησιμοποιούν το σύστημά της. 

Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η CIA φιλοξενείται στο «μυστικό σύννεφο» των υπηρεσιών Web Amazon (AWS) [AWS-μια υποδιαίρεση του Αμαζόν, η οποία φέρνει το πιο σταθερό εισόδημα].

Σήμερα ο Jeff Μπέζος έχει μια περιουσία 150.000.000.000. Δολάρια και είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη. Μόνο 58 κράτη έχουν περισσότερο ΑΕΠ από το κράτος του, και 135 κράτη υστερούν. Αυτό είναι τεράστιο χρήμα και τεράστια δύναμη

Τα ψηφιακά μονοπώλια γίνονται γρήγορα ο «μεγάλος αδελφός» της ανθρωπότητας. Είτε είναι ο Jeff Bezos, ο Mark Zuckerberg (Facebook) είτε ο ιδρυτής του Google Larry Peije, όλοι τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το διαδίκτυο ήταν ακόμα αναδυόμενο, ήταν τη σωστή στιγμή στο σωστό μέρος και ήταν σε θέση να διακρίνουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Έτσι υπήρξε μια νέα μορφή «ελέγχου του καπιταλισμού», η οποία θυσιάζει τα πολιτικά δικαιώματα και την προσωπική ζωή των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι υπό τις συνθήκες του "ελέγχου του καπιταλισμού" μετατρέπονται σε μονοδιάστατους καταναλωτές που συμμετέχουν στο παιχνίδι, εφόσον μπορούν να πληρώσουν. Μόλις η ικανότητα να πληρώσει εξαφανίζεται, οι άνθρωποι πετάγονται , αλλά πριν από αυτό ο άνθρωπος είναι μπλεγμένος με ιστούς αράχνης από το κεφάλι μέχρι τα νύχια.


Ο Johannes Brookers μοιράζεται την προσωπική του εμπειρία: ενώ εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για να σταματήσει αυτός ο κίνδυνος και λέει: "Σκάσε,«Alex», δεν χρησιμοποιώ το «Amazon». Και αν αυτό δεν γίνει, ο ψηφιακός ιμπεριαλισμός τελικά θα καταστείλει την εικόνα του Θεού στον σύγχρονο άνθρωπο.
Αύριο μπορεί να είναι αργά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου