"ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ": ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ;
Του Kit Knightly
Ο πόλεμος κατά των μετρητών έχει φτάσει στο τέλος του: τα χρήματα αντικαθίστανται από κουπόνια που υπόκεινται σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
Βασιζόμενες στο μοντέλο του bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να παράγουν τα δικά τους "ψηφιακά νομίσματα". Αφαιρώντας κάθε εναπομείνασα ιδιωτικότητα, παρέχοντας πλήρη έλεγχο σε κάθε συναλλαγή, περιορίζοντας ακόμη και το σε τι επιτρέπεται στους απλούς ανθρώπους να ξοδεύουν τα χρήματά τους.
Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκαν το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, που πωλούνταν ως ένα ανεξάρτητο και εναλλακτικό μέσο ανταλλαγής εκτός του χρηματοπιστωτικού status quo, ήταν θέμα χρόνου να απορροφηθεί, να τροποποιηθεί και να επανατοποθετηθεί η νέα εναλλακτική λύση στην υπηρεσία του κράτους.
Εισάγετε τα "ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών": η απάντηση του συστήματος στο bitcoin.
Για όσους δεν τα έχουν ακούσει ποτέ, τα "ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών" (Central Bank Digital Currencies, CBDC) είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται, ψηφιοποιημένες εκδόσεις της λίρας/του δολαρίου/του ευρώ κ.λπ. που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες.
Όπως το bitcoin (και άλλα κρυπτογραφικά), το CBDC θα είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό, προωθώντας έτσι τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά των μετρητών. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κρυπτογράφηση, δεν θα έχει κρυπτογράφηση που θα διατηρεί την ανωνυμία. Στην πραγματικότητα, θα είναι το εντελώς αντίθετο, τερματίζοντας ενδεχομένως την ίδια την ιδέα της χρηματοοικονομικής ιδιωτικότητας.
Τώρα, μπορεί να μην έχετε ακούσει πολλά για τα σχέδια του CBDC, χαμένα όπως είναι στο κουβάρι της συνεχιζόμενης "πανδημίας", αλλά η εκστρατεία είναι εκεί, που σέρνεται στις πίσω σελίδες εδώ και μήνες.
Υπάρχουν ιστορίες σχετικά με αυτήν τόσο από το Reuters όσο και από τους Financial Times μόλις σήμερα. Είναι μια μακρά, αργή απάτη, αλλά παρ' όλα αυτά μια απάτη.
Οι χώρες στις οποίες η ιδέα προχώρησε περισσότερο είναι η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το κινεζικό ψηφιακό γουάν βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014 και υπόκειται σε συνεχείς και εκτεταμένες δοκιμές.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει φτάσει ακόμη κοντά σε αυτό το στάδιο, αλλά ο καγκελάριος Rishi Sunak προωθεί έντονα μια ψηφιακή λίρα που ο Τύπος αποκαλεί "Britcoin".
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Μαλαισίας, δεν απέχουν πολύ.
Οι ΗΠΑ ερευνούν επίσης την ιδέα, με τον Jerome Powell, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να ανακοινώνει τη δημοσίευση λεπτομερούς έκθεσης για το "ψηφιακό δολάριο" στο εγγύς μέλλον.
Οι προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτά τα CBDCs θα πρέπει να είναι αρκετές για να εγείρουν κόκκινες σημαίες ακόμη και στα πιο έμπιστα μυαλά.
Στους περισσότερους ανθρώπους δεν θα άρεσε η ιδέα ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί "όλες τις δαπάνες σε πραγματικό χρόνο", αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο.
Μακράν η πιο επικίνδυνη ιδέα είναι ότι κάθε μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα θα πρέπει να είναι "προγραμματιζόμενο". Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εκδίδουν τα χρήματα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον τρόπο που ξοδεύονται.
Αυτό δεν είναι μια ερμηνεία ή μια "θεωρία συνωμοσίας", απλά ακούστε τον Agustin Carstens, επικεφαλής της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμού, που μίλησε νωρίτερα φέτος:
Εδώ είναι το απόσπασμα ξανά, με κάποια έμφαση που έχει προστεθεί:
"Η βασική διαφορά [με ένα CBDC] είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των κανόνων και των κανονισμών που θα καθορίζουν τη χρήση αυτής της έκφρασης της ευθύνης της κεντρικής τράπεζας, και η θα έχει την τεχνολογία για να το επιβάλει αυτό".
...το οποίο σας λέει όχι μόνο ότι θέλουν και επιδιώκουν αυτή την εξουσία, αλλά και πώς το δικαιολογούν στον εαυτό τους. Μετατρέπουν τα χρήματα των άλλων ανθρώπων σε "έκφραση της ευθύνης τους", και έτσι θεωρούν ότι είναι σωστό να τα ελέγχουν.
Ένα άρθρο στην Telegraph, τον Ιούνιο, ήταν εξίσου ειλικρινές [η υπογράμμιση δική μας]:
"Τα ψηφιακά μετρητά θα μπορούσαν να προγραμματιστούν ώστε να διασφαλίζεται ότι ξοδεύονται μόνο σε είδη πρώτης ανάγκης ή σε αγαθά που ένας εργοδότης ή μια κυβέρνηση θεωρεί λογικά.
Το άρθρο συνεχίζει με τα λόγια του Tom Mutton, διευθυντή της BoE:
"Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια κοινωνικά ωφέλιμα αποτελέσματα από αυτό, αποτρέποντας δραστηριότητες που θεωρούνται κοινωνικά επιβλαβείς με κάποιο τρόπο."
Οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες να διασφαλίζουν ότι τα χρήματα που εκδίδουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για "λογικά" πράγματα και όχι για "κοινωνικά επιβλαβείς" τρόπους;
Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να δει κανείς πώς ακριβώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτό το σύστημα και να αναδιαμορφώσει την κοινωνία σε έναν πραγματικά δυστοπικό εφιάλτη.
Στην Κίνα η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, με χαρακτηριστική έλλειψη λεπτότητας. Καθώς προχωρούν προς την κυκλοφορία του ψηφιακού τους νομίσματος, απαγορεύουν όλα τα κρυπτονομίσματα για να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό και είναι ήδη γνωστό ότι το ψηφιακό γουάν θα είναι προγραμματιζόμενο.
Η προσέγγιση της Δύσης θα είναι μάλλον λιγότερο άμεση, αλλά όχι λιγότερο ελεγχόμενη γι' αυτό.
Το Britcoin πιθανότατα θα είναι προγραμματιζόμενο μόνο σε "ειδικές περιπτώσεις". Ξεκινώντας, όπως λέει η Telegraph, με τις κρατικές παροχές. Θα επισημανθεί ότι θα ξοδεύονται μόνο σε "βασικά αγαθά". (Φυσικά, αν τεθεί σε εφαρμογή το Καθολικό Βασικό Εισόδημα, τότε είναι πιθανό η πλειοψηφία των ανθρώπων να καταλήξει σε "κρατικές παροχές").
Επίσης, δεν είναι δύσκολο να δούμε τα προγραμματιζόμενα χρήματα να τροφοδοτούν την αφήγηση περί "προστασίας του ΕΣΥ", όπου οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται να ξοδεύουν κρατικά χρήματα για ζάχαρη, τσιγάρα ή αλκοόλ.
Ή οι άνθρωποι που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για όργανα ή διαγιγνώσκονται με συγκεκριμένες παθήσεις, έχουν ελεγχόμενους μισθούς και δαπάνες.
Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η φύση της βρετανικής τυραννίας είναι να είναι ανεπίσημη. Έτσι, η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει μια μεγάλη επίδειξη αποποίησης της δικής της εξουσίας να προγραμματίζει τα χρήματα, κάνοντας έτσι θετική αντίθεση με την Κίνα... αλλά εκείνη τη στιγμή δεν θα λάβει κανένα μέτρο για να εμποδίσει τις μεγάλες εταιρείες να "προγραμματίζουν" τους μισθούς που εκδίδουν.
Έτσι, ενώ το κράτος ελέγχει το ψηφιακό γουάν στην Κίνα, η ψηφιακή λίρα θα υπόκειται σε εταιρικό έλεγχο και θα χρησιμοποιείται για την επιβολή της σιωπηρής σύμπραξης κράτους-εταιρειών που ορίζει τον πραγματικό φασισμό.
Πιθανότατα θα ξεκινήσει με μικρούς, προβλέψιμους τρόπους που αποσκοπούν στον "περιορισμό του ανταγωνισμού". Η McDonald's, για παράδειγμα, θα καταστήσει αδύνατο να ξοδέψει κανείς τους μισθούς του στα Burger King, και το αντίστροφο. Η Coke και η Pepsi. Starbucks και Costa. Καταλάβατε την ιδέα.
Γίναμε μάρτυρες της ανόδου της "κουλτούρας της ακύρωσης" (cancel culture), της καλλιεργημένης εποχής των πολιτικών ταυτότητας και της σηματοδότησης αρετών. Λοιπόν, φανταστείτε πώς το προγραμματιζόμενο νόμισμα ταιριάζει σε αυτό.
Οι εταιρείες θα μπορούσαν να δεσμευτούν για την "καταπολέμηση του μίσους" και να σταματήσουν τους υπαλλήλους τους από το να δωρίζουν χρήματα σε πολιτικά κόμματα, θρησκευτικές ομάδες, φιλανθρωπικά ιδρύματα ή άτομα που βρίσκονται στη μαύρη λίστα.
Στην εποχή του Covid είδαμε πώς οι συγγραφείς/ηθοποιοί/τραγουδιστές που ξεφεύγουν από τη γραμμή υπόκεινται σε δηλητηριώδες κυνήγι μαγισσών, αλλά φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι εταιρείες θα μπορούσαν να "αποκηρύσσουν όσους διαδίδουν παραπληροφόρηση", καθιστώντας αδύνατο να ξοδεύουν τους μισθούς που εκδίδουν για έργα τέχνης/ταινίες/μουσική/βιβλία από ειλικρινείς επικριτές της κυβέρνησης.
Ίσως οι εταιρείες να το κάνουν έτσι ώστε οι εργαζόμενοι που δεν είναι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερους περιορισμούς στους μισθούς τους από ό,τι οι εμβολιασμένοι. Ίσως ένας μη εμβολιασμένος μισθός να μην μπορεί να δαπανηθεί σε κινηματογράφους ή νυχτερινά κέντρα, για να "σταματήσει η εξάπλωση του ιού".
Ο John Cunliffe, αναπληρωτής διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε στην Telegraph:
"Θα μπορούσατε να σκεφτείτε έξυπνα συμβόλαια στα οποία τα χρήματα θα προγραμματίζονταν να αποδεσμεύονται μόνο αν συνέβαινε κάτι."
Έτσι, ίσως οι εργοδότες καταργήσουν εντελώς την επιλογή και καταστήσουν ένα αρνητικό τεστ ή/και ένα αναμνηστικό εμβόλιο απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκλειδώσετε τους μισθούς σας. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα τα είδη συμπεριφορών που κινούνται προς τα εμπρός.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον όπου οι άνθρωποι "δεν θα έχουν τίποτα και θα είναι ευτυχισμένοι", συνδυάστε το με έναν παρατεταμένο πόλεμο κατά της ιδιοκατοίκησης, και μπορείτε να δείτε τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις να εκδίδουν χρήματα που μπορούν να δαπανηθούν για ενοίκιο, αλλά όχι για υποθήκη.
Φανταστείτε τώρα το εκκολαπτόμενο "Πράσινο (Green) New Deal". Σκληρά όρια για το πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε σε βενζίνη, πλαστικό ή κρέας.
Μόνο Χ δολάρια για πτήσεις το χρόνο. Μόνο Y λίρες για μοσχαρίσιο κρέας. Όλα για το καλό του πλανήτη.
Το χρήμα θα μετατραπεί από έκφραση ανεξαρτησίας σε ένα σύστημα κουπονιών που θα λειτουργεί εντελώς ανάλογα με τις ορέξεις των εταιρικών μονολιθίων.
Το έτος είναι το 2030.
Για να μειώσετε το αποτύπωμα CO2, η αγορά τροφίμων με ψηφιακά μετρητά απορρίφθηκε επειδή ξεπεράσατε το όριο χιλιομέτρων του αυτοκινήτου σας.
Όλα παρακολουθούνται με την ψηφιακή σας ταυτότητα.
15 βαθμοί κοινωνικής πίστωσης έχουν αφαιρεθεί από το διαβατήριό σας για την κλιματική αλλαγή.
Όλα αυτά θα ακούγονταν σαν αχαλίνωτη παράνοια μόλις πριν από δύο χρόνια, αλλά θα σας εξέπληττε ειλικρινά αν βλέπατε αυτή την πρόταση στον Guardian, αυτές τις μέρες;
Ένα προγραμματιζόμενο ψηφιακό νόμισμα θα είχε, κωδικοποιημένα μέσα του, τη δυνατότητα να ελέγχει ολόκληρη την κοινωνία μας. Και απ' ό,τι φαίνεται, προς τα εκεί κατευθύνεται η Νέα Κανονικότητα.
***********
ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ
“Programmable Digital Currency”: The next stage of the new normal? – OffGuardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου