Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΡΕΙΣ (3) ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΥΠΑΚΟΥΗΣ, ΑΥΤΟ-ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

4 ΒΙΝΤΕΟ



Tου Dylan Charlesm 

Τα πράγματα αλλάζουν. Γρήγορα. Γι' αυτό, συνηθίστε το και μην κοιτάτε πίσω, γιατί καθώς βαδίζουμε μαζί σε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο, η πίεση και το άγχος της κατάστασης θα επηρεάσει την ψυχική υγεία και την προσωπικότητα των ανθρώπων με πιο δραματικούς τρόπους.

Ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι φτιαγμένος για να αντέχει μόνον ένα ορισμένο ποσό πίεσης, και στον υπερ-συνδεδεμένο κόσμο μας, κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης, τα στρεσογόνα ερεθίσματα που απορροφούμε μέσα σε μια μέρα είναι αστρονομικά.

 Το μυαλό διαθέτει μερικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης, όπως η μάχη ή η φυγή, η γνωστική ασυμφωνία, η άρνηση, το σύνδρομο της Στοκχόλμης κ.ά., αλλά σε μια εποχή όπως αυτή, είναι πιθανό να τα βιώσετε όλα.

Καθώς το χρόνιο άγχος συνεχίζεται, χωρίς ορατό τέλος, μας εξαντλεί συναισθηματικά, σωματικά και διανοητικά, και σε αυτή την κατάσταση υποτροπιάζουμε σε πιο συνηθισμένες, υποσυνείδητα καθοδηγούμενες συμπεριφορές, και το μυαλό γίνεται πολύ εύκολο να χειραγωγηθεί. 

Για τον ανακριτή ή τον βασανιστή, το διαρκές άγχος είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσει το μυαλό και το κλειδί για τη δημιουργία υπακοής και συμμόρφωσης.


Η επιστημονική μελέτη του μαζικού νου έχει γίνει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο της οικονομίας και του κράτους. Ο Edward Bernays έθεσε τις βάσεις για αυτό. 

Ήταν ανιψιός του Σίγκμουντ Φρόιντ και σε μερικές κλασικές εκδόσεις όπως το Propaganda και το Crystallizing Public Opinion (Κρυσταλλοποίηση της κοινής γνώμης), διατύπωσε τη θεωρία του ότι ο μαζικός νους μπορεί να ελεγχθεί σε εξαιρετικό βαθμό.

"Η συνειδητή και έξυπνη χειραγώγηση των οργανωμένων συνηθειών και απόψεων των μαζών είναι ένα σημαντικό στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας. 

Αυτοί που χειρίζονται αυτόν τον αόρατο μηχανισμό της κοινωνίας αποτελούν μια αόρατη κυβέρνηση που είναι η πραγματική κυβερνητική δύναμη της χώρας μας. 

Μας κυβερνούν, διαμορφώνουν το μυαλό μας, διαμορφώνουν τις προτιμήσεις μας και προτείνουν τις ιδέες μας, σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που δεν έχουμε ακούσει ποτέ.... Είναι αυτοί που τραβούν τα καλώδια που ελέγχουν το δημόσιο μυαλό". ~Edward L. Bernays, Propaganda (1928)

Στον πρόλογο του βιβλίου "Ένας γενναίος νέος κόσμος" (A Brave New World), ο Aldous Huxley μας προειδοποίησε ότι μια μειοψηφία συμφερόντων στον κόσμο μας εκμεταλλευόταν σκόπιμα και με επιτυχία το μαζικό ανθρώπινο μυαλό για τα συμφέροντα του εμπορίου και της πολιτικής.


"Απρόσωπες δυνάμεις πάνω στις οποίες δεν έχουμε σχεδόν κανέναν έλεγχο φαίνεται να μας ωθούν όλους προς την κατεύθυνση του εφιάλτη του Θαυμαστού Νέου Κόσμου- και αυτή η απρόσωπη ώθηση επιταχύνεται συνειδητά από εκπροσώπους εμπορικών και πολιτικών οργανώσεων που έχουν αναπτύξει μια σειρά από νέες τεχνικές για τη χειραγώγηση, προς το συμφέρον κάποιας μειοψηφίας, των σκέψεων και των συναισθημάτων των μαζών". ~Aldous Huxley, Πρόλογος στο βιβλίο Ένας θαυμαστός νέος κόσμος

Υπήρξε μια διαρκής, επί έναν αιώνα προσπάθεια να σπάσει ο κώδικας του μαζικού νου, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των κοινωνικών μέσων. Εν μέσω της κρίσης του Covid-19, στην πιο διχαστική περίοδο της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας, μερικές από τις πιο επικίνδυνες πτυχές της ανθρώπινης ψυχολογίας ριζώνουν στο μαζικό μυαλό.


1. Η ανάθεση της ευθύνης σε αντιληπτές φιγούρες εξουσίας.

Όταν οι άνθρωποι ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν από μια φαινομενική φιγούρα εξουσίας, θα φτάσουν στο σημείο να βλάψουν ή και να σκοτώσουν κάποιον άλλον.

Το διάσημο κοινωνικό πείραμα του Stanley Milgram το 1961 σχετικά με την υπακοή στην εξουσία χαιρετίζεται ως ορόσημο στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ηθική των ανθρώπων μπορεί να αλλάξει δραστικά όταν η ευθύνη για τις πράξεις τους ανατίθεται σε μια φιγούρα εξουσίας, όπως ένας "ειδικός" ή ένας ηγέτης. 

Εμπνευσμένος από τον ρόλο του ναζιστικού στρατιωτικού προσωπικού στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Milgram ήθελε να μάθει πόσος εξαναγκασμός χρειάζεται για να προκαλέσουν οι άνθρωποι με τη θέλησή τους κακό σε ένα άλλο άτομο.

"Ζήτησε από εθελοντές να προκαλέσουν ένα ηλεκτροσόκ σε έναν άγνωστο. Χωρίς να το γνωρίζουν οι εθελοντές, δεν υπήρχε σοκ -και οι άνθρωποι που σοκάριζαν ήταν ηθοποιοί που προσποιούνταν ότι είχαν πάθει τρομερό κακό, προσποιούμενοι ακόμη και καρδιακές προσβολές.

 Ο Milgram διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα συνέχιζαν να δίνουν τα ηλεκτροσόκ όταν τους διέταζε ένα άτομο με εργαστηριακή ποδιά, ακόμη και όταν πίστευαν ότι το άτομο αυτό ήταν βαριά τραυματισμένο. Μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των ανθρώπων αρνούνταν". [Πηγή]

Το προτεινόμενο συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι είναι εγγενώς ανίκανοι να σκεφτούν για τον εαυτό τους όταν τους ανατίθεται ένας υποδεέστερος ρόλος σε κάποια αυταρχική ιεραρχία, όπως ο ρόλος των ανθρώπων σε έναν ελεγχόμενο από το κράτος κόσμο. 

Η φυσική και ασυνείδητη αντίδρασή τους είναι να μεταθέτουν την ευθύνη για τις πράξεις τους σε κάποιον που έχει εξουσία, απαλλάσσοντας τον εαυτό τους από το άγχος της ενοχής.

"Απλοί άνθρωποι, που απλώς κάνουν τη δουλειά τους, και χωρίς ιδιαίτερη εχθρότητα εκ μέρους τους, μπορούν να γίνουν φορείς μιας τρομερής καταστροφικής διαδικασίας. 

Επιπλέον, ακόμη και όταν τα καταστροφικά αποτελέσματα της δουλειάς τους γίνονται ολοφάνερα ξεκάθαρα, και τους ζητείται να εκτελέσουν ενέργειες ασυμβίβαστες με θεμελιώδη πρότυπα ηθικής, σχετικά λίγοι άνθρωποι διαθέτουν τους πόρους που απαιτούνται για να αντισταθούν στην εξουσία". ~Stanley Milgram, "Οι κίνδυνοι της υπακοής" (The Perils of Obedience), 1974

Στην πραγματικότητα του Covid-19, οι μάζες κατευθύνονται σκόπιμα προς ένα σύνολο εμπειρογνωμόνων και παραγόντων επιρροής και απομακρύνονται από άλλες αξιόπιστες αλλά αντίθετες προοπτικές.

 Αυτοί που πιστεύουν σήμερα στην κυρίαρχη εξουσία χρησιμοποιούν το δικαίωμα να εκφοβίζουν, να παρενοχλούν, να λογοκρίνουν και να απειλούν όσους θα προτιμούσαν να είναι ουδέτεροι ή αντίθετοι.


Η κάλυψη αυτού του πειράματος φαίνεται παρακάτω:




Επιπλέον, οι επίσημοι φορείς επιβολής των νέων πολιτικών του Covid παρουσιάζουν πιο συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς εξελίσσεται αυτή η δυναμική. 

Πρόσφατα πλάνα από την Αυστραλία δείχνουν έναν άνδρα αστυνομικό να πνίγει μια γυναίκα επειδή φορούσε ακατάλληλα μάσκα, και σε όλο τον κόσμο όσοι υπακούουν στους κανόνες είναι όλο και πιο βίαιοι και ανάλγητοι απέναντι σε όσους δεν υπακούουν.


Υπάρχει επίσης αυτό το βίντεο με μια γυναίκα που λέει σε δύο μικρά παιδιά ότι ελπίζει να πεθάνουν επειδή δεν φορούν μάσκες:



2. Όταν οι άνθρωποι βρεθούν σε θέση εξουσίας, θα κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Όταν τίθενται σε θέση υποταγής, οι άνθρωποι θα συμπεριφέρονται ως φυλακισμένοι.

Ο Dr. Phillip Zombardo διεξήγαγε μια άλλη γνωστή μελέτη σχετικά με την κοινωνική εξουσία το 1971. 

Στο λεγόμενο πείραμα της φυλακής του Στάνφορντ, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ απάντησαν σε μια αγγελία για να συμμετάσχουν σε μια ερευνητική μελέτη με σκοπό να μελετήσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις του να γίνεις φυλακισμένος ή δεσμοφύλακας.

Η ομάδα των κρατουμένων ταπεινώθηκε, ερευνήθηκε, απολυμάνθηκε και φυλακίστηκε, ταπεινώθηκε, χλευάστηκε και κακοποιήθηκε.

"Μια διαδικασία υποβάθμισης σχεδιάστηκε εν μέρει για να εξευτελιστούν οι κρατούμενοι και εν μέρει για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έφερναν κανένα μικρόβιο για να μολύνουν τη φυλακή μας". ~Πείραμα φυλακής του Στάνφορντ

Τους έδιναν στολές, αριθμούς ταυτότητας, τους κάλυπταν τα μαλλιά με μια νάιλον κάλτσα και τους έδεναν τον έναν αστράγαλο με μια βαριά αλυσίδα, καλύπτοντας έτσι την προσωπική τους ταυτότητα και αφαιρώντας την.

"Η διαδικασία του ξυρίσματος του κεφαλιού, η οποία λαμβάνει χώρα στις περισσότερες φυλακές καθώς και στον στρατό, έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να ελαχιστοποιήσει την ατομικότητα του κάθε ατόμου, δεδομένου ότι ορισμένοι άνθρωποι εκφράζουν την ατομικότητά τους μέσω του στυλ ή του μήκους των μαλλιών τους. 

Είναι επίσης ένας τρόπος για να αρχίσουν οι άνθρωποι να συμμορφώνονται με τους αυθαίρετους, καταναγκαστικούς κανόνες του ιδρύματος. Η δραματική αλλαγή στην εμφάνιση που επιφέρει το ξύρισμα του κεφαλιού μπορεί να φανεί σε αυτή τη σελίδα". ~Stanford Prison Experiment



Στους φύλακες δεν δόθηκε καμία ειδική εκπαίδευση και ήταν ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θεωρούσαν απαραίτητο για να διατηρήσουν την τάξη. Ήταν ντυμένοι με χακί στολές και γυαλιά ηλίου και τους δόθηκαν σφυρίχτρες και ρόπαλα με τα οποία μπορούσαν να παρενοχλούν τους κρατούμενους όλες τις ώρες της ημέρας.

Η πλήρης ιστορία αυτού του πειράματος είναι συναρπαστική, αλλά η σύντομη εκδοχή είναι ότι σε ελάχιστο χρόνο οι φύλακες βρήκαν κάθε είδους τρόπους να πειράζουν και να τιμωρούν τους κρατούμενους, και οι κρατούμενοι επιχείρησαν να εξεγερθούν για να κατασταλούν και τελικά να οδηγηθούν σε αποσυρμένη, συναισθηματικά ασταθή συμπεριφορά.

Η δυναμική της εξουσίας και του ανίσχυρου ήταν σαφώς καθορισμένη και οι κρατούμενοι την αντιμετώπιζαν με ποικίλους τρόπους.

"Στην αρχή, ορισμένοι κρατούμενοι επαναστάτησαν ή πολέμησαν με τους φύλακες. Τέσσερις κρατούμενοι αντέδρασαν καταρρέοντας συναισθηματικά ως ένας τρόπος να ξεφύγουν από την κατάσταση. 

Ένας κρατούμενος εμφάνισε ψυχοσωματικό εξάνθημα σε όλο του το σώμα όταν έμαθε ότι το αίτημά του για αναστολή είχε απορριφθεί. Άλλοι προσπάθησαν να το αντιμετωπίσουν με το να είναι καλοί κρατούμενοι, κάνοντας ό,τι ήθελαν οι φύλακες να κάνουν. 

Ένας από αυτούς μάλιστα πήρε το παρατσούκλι "Λοχίας", επειδή εκτελούσε όλες τις εντολές με τόσο στρατιωτικό τρόπο". ~Stanford Prison Experiment

Δείτε ένα ντοκιμαντέρ για το πείραμα αυτό εδώ:

 
Σήμερα, με τα λουκέτα (lockdowns) σε όλο τον κόσμο, οι μάζες έχουν αναλάβει το ρόλο του φυλακισμένου, χάνοντας την ατομική τους ταυτότητα και διάκριση. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι συμβαδίζουν για να τα βγάλουν πέρα, αλλά πολλοί αναλαμβάνουν το ρόλο του δεσμοφύλακα, επιτιθέμενοι και παρενοχλώντας όσους, για οποιονδήποτε λόγο, επιλέγουν να μη συμμορφωθούν με τις νέες εντολές σχετικά με τις μάσκες και άλλους αυθαίρετους περιορισμούς του Covid.

Αυτό το πρόσφατο βίντεο μιας γυναίκας που ρίχνει ζεστό καφέ στο πρόσωπο ενός άντρα που δεν φορούσε μάσκα είναι ενδεικτικό:


3. Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια σχέση γιατρού/ασθενή ως ασθενείς, θα αναπτύξουν μια αίσθηση αδυναμίας και ανικανότητας.

Η σχέση γιατρού/ασθενή είναι ίσως η πιο οικονομικά και ψυχολογικά εκμεταλλευόμενη σχέση στην κοινωνία σήμερα. Αποτελεί το θεμέλιο της επιρροής της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας στη σύγχρονη ιατρική και είναι μεγάλη επιχείρηση. 

Η επιρροή που έχουν οι γιατροί πάνω στους ασθενείς είναι απόλυτη και η κοινωνία μας αναδιαμορφώνεται με τις μάζες να τοποθετούνται ως ασθενείς που πρέπει να αναθέτουν όλες τις ιατρικές αποφάσεις σε μια ελίτ εγκεκριμένων γιατρών και ειδικών.

Σε μια ταινία μικρού μήκους, η Amazing Polly εξηγεί πώς η εισβολή του ιατρικού κατεστημένου στο σώμα μας ισοδυναμεί με βασανιστήρια και αποτελεί ιστορικά μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές ψυχολογικού ελέγχου. 

Όχι μόνο αποδυναμώνει τον ασθενή, αλλά και υπερ-δοξάζει τον γιατρό, ο οποίος στη συνέχεια έχει κίνητρο να διεκδικήσει περισσότερη κυριαρχία πάνω στον ασθενή.

Βλέπουμε μια εκδήλωση του συνδρόμου Μινχάουζεν σε μαζικό επίπεδο, καθώς ο πληθυσμός κρατείται άρρωστος από την παρηγορητική φροντίδα και κρατείται όμηρος από τη βιομηχανία εμβολίων. Αντί να μας δίνεται η δυνατότητα να προστατεύσουμε τον εαυτό μας φροντίζοντας το σώμα και το ανοσοποιητικό σύστημα, μας λένε να περιμένουμε αβοήθητοι για ένα εμβόλιο.

Αυτό παρουσιάζεται πολύ καλά στο παρακάτω βίντεο, δείτε το εδώ: https://tinyurl.com/3xanmkdc


Τελικές σκέψεις

Μια από τις πιο σημαντικές παρατηρήσεις που έγιναν σχετικά με το πείραμα του Στάνφορντ είναι ότι κατά τη διάρκεια όλου αυτού του πειράματος, ούτε ένα άτομο δεν συνειδητοποίησε τις αλλαγές στη δική του προσωπικότητα. 

Λέγεται ότι ήταν τόσο ολοκληρωτικά τυλιγμένοι στην εμπειρία, που ούτε οι φύλακες ούτε οι κρατούμενοι μπορούσαν να δουν τη συνολική εικόνα του τι συνέβαινε και πώς όλοι μαζί άλλαζαν.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα, καθώς αυτές οι ψυχολογικές δυναμικές τίθενται σε λειτουργία σε μαζικό επίπεδο. Ως απάντηση στους νέους και χρόνιους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή μας, αναδιοργανωνόμαστε για να συμμορφωθούμε, να είμαστε υπάκουοι και να αυτοελεγχόμαστε.

Σε μια ερευνητική εργασία του 2012 με τελικό τίτλο Contesting the "Nature" Of Conformity: What Milgram and Zimbardo's Studies Really Show (Αμφισβητώντας τη "φύση" της συμμόρφωσης- Τι δείχνουν πραγματικά οι μελέτες του Milgram και του Zimbardo) , οι συγγραφείς Alexander Haslam και Stephen D. Reicher σχολιάζουν:

"...το θεμελιώδες σημείο είναι ότι η τυραννία δεν ευδοκιμεί επειδή οι δράστες είναι ανήμποροι και αγνοούν τις πράξεις τους. Ευδοκιμεί επειδή ταυτίζονται ενεργά με εκείνους που προωθούν τις φαύλες πράξεις ως ενάρετες. 

Αυτή η πεποίθηση είναι που χαλυβδώνει τους συμμετέχοντες για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους και τους κάνει να εργάζονται ενεργητικά και δημιουργικά για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της". - Haslam και Reicher

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το βλέπουν. Εσείς δίνετε προσοχή;


***********

ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου