Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΦΡΙΚΤΟΤΕΡΗΣ ΔΥΣΤΟΠΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Ο KLAUS SCHWAB ΗΤΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ HENRY KISSINGER ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ.


 Γράφει ο  Johnny Vedmore
Μετάφραση: Απολλόδωρος

 Είναι ο πραγματικός Klaus Schwab μια ευγενική φιγούρα ηλικιωμένου θείου που επιθυμεί να κάνει καλό στην ανθρωπότητα ή είναι στην πραγματικότητα ο γιος ενός συνεργάτη των Ναζί που χρησιμοποίησε δουλεμπορική εργασία και βοήθησε τις προσπάθειες των Ναζί να αποκτήσουν την πρώτη ατομική βόμβα; Ο Johnny Vedmore το ερευνά.

Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Klaus Schwab καθόταν για πρωινό στη συναγωγή Park East της Νέας Υόρκης με τον ραβίνο Arthur Schneier, πρώην αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου και στενό συνεργάτη των οικογενειών Bronfman και Lauder.

Μαζί, οι δύο άνδρες παρακολουθούσαν να εκτυλίσσεται ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεγονότα των επόμενων είκοσι ετών, καθώς τα αεροπλάνα έπλητταν τα κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Τώρα, δύο δεκαετίες μετά, ο Klaus Schwab κάθεται και πάλι στην πρώτη σειρά σε μια ακόμη καθοριστική για τη γενιά στιγμή της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας.

Φαίνεται να έχει πάντα μια θέση στην πρώτη σειρά όταν πλησιάζει μια τραγωδία, και η εγγύτητα του Schwab σε κοσμοϊστορικά γεγονότα οφείλεται πιθανότατα στο ότι είναι ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους ανθρώπους στη Γη.

Ως η κινητήρια δύναμη πίσω από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, "τον διεθνή οργανισμό για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", ο Schwab έχει προσελκύσει αρχηγούς κρατών, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και την ελίτ των ακαδημαϊκών και επιστημονικών κύκλων στο Νταβός για πάνω από 50 χρόνια.

Πιο πρόσφατα, έχει επίσης προσελκύσει την οργή πολλών λόγω του πιο πρόσφατου ρόλου του ως μπροστάρη της Μεγάλης Επανεκκίνησης, μιας σαρωτικής προσπάθειας για την αναμόρφωση του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος της ελίτ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και των συμμάχων της.

Ο Schwab, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2021, τόνισε ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα είναι αναπόσπαστο μέρος της επιτυχίας της Μεγάλης Επαναφοράς, σηματοδοτώντας μια επακόλουθη επέκταση της ήδη τεράστιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων της πρωτοβουλίας.

Αν και ο Schwab ζήτησε την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω μιας απροσδιόριστης "προόδου", η εμπιστοσύνη συνήθως διευκολύνεται μέσω της διαφάνειας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί αρνήθηκαν να εμπιστευτούν τον κ. Schwab και τα κίνητρά του, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά για την ιστορία και το ιστορικό του ανθρώπου πριν από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Όπως και πολλοί επιφανείς μπροστάρηδες για τις ατζέντες που υποστηρίζονται από την ελίτ, το διαδικτυακό αρχείο του Schwab έχει απολυμανθεί καλά, καθιστώντας δύσκολη την ανεύρεση πληροφοριών σχετικά με την πρώιμη ιστορία του, καθώς και πληροφοριών για την οικογένειά του.

Ωστόσο, έχοντας γεννηθεί στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας το 1938, πολλοί έχουν υποθέσει τους τελευταίους μήνες ότι η οικογένεια του Schwab μπορεί να είχε κάποιους δεσμούς με τις πολεμικές προσπάθειες του Άξονα, δεσμούς που, αν αποκαλυφθούν, θα μπορούσαν να απειλήσουν τη φήμη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και να θέσουν σε ανεπιθύμητο έλεγχο τις διακηρυγμένες αποστολές και τα κίνητρά του.

Σε αυτή την έρευνα του Unlimited Hangout, το παρελθόν που ο Κλάους Σουάμπ προσπάθησε να αποκρύψει διερευνάται λεπτομερώς, αποκαλύπτοντας την εμπλοκή της οικογένειας Σουάμπ, όχι μόνο στην προσπάθεια των Ναζί για ατομική βόμβα, αλλά και στο παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα της Νότιας Αφρικής του απαρτχάιντ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η ιστορία του πατέρα του Κλάους, του Eugen Schwab, ο οποίος οδήγησε τον υποστηριζόμενο από τους Ναζί γερμανικό κλάδο μιας ελβετικής εταιρείας μηχανικών στον πόλεμο ως εξέχων στρατιωτικός εργολάβος.

Αυτή η εταιρεία, η Escher-Wyss, θα χρησιμοποιούσε σκλάβους για την παραγωγή μηχανημάτων κρίσιμων για την πολεμική προσπάθεια των Ναζί, καθώς και για την προσπάθεια των Ναζί να παράγουν βαρύ νερό για το πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Χρόνια αργότερα, στην ίδια εταιρεία, ο νεαρός Klaus Schwab συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο όταν αποφασίστηκε να εφοδιάσει το ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να προωθήσει την προσπάθειά του να γίνει πυρηνική δύναμη.

Με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να είναι πλέον ένας εξέχων υποστηρικτής της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της "καθαρής" πυρηνικής ενέργειας, το παρελθόν του Κλάους Σβαμπ τον καθιστά ακατάλληλο εκπρόσωπο για την ατζέντα που διακηρύσσει για το παρόν και το μέλλον.

Ωστόσο, αν εμβαθύνει κανείς ακόμη περισσότερο στις δραστηριότητές του, γίνεται σαφές ότι ο πραγματικός ρόλος του Schwab είναι εδώ και καιρό να "διαμορφώνει τις παγκόσμιες, περιφερειακές και βιομηχανικές ατζέντες" του παρόντος, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχεια μεγαλύτερων, πολύ παλαιότερων ατζεντών που περιήλθαν σε ανυποληψία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο της πυρηνικής τεχνολογίας, αλλά και των πολιτικών ελέγχου του πληθυσμού που επηρεάζονται από την ευγονική.

Μια Swabian-η ιστορία


Στις 10 Ιουλίου 1870, ο παππούς του Klaus Schwab, ο Jakob Wilhelm Gottfried Schwab, ο οποίος αργότερα αναφερόταν απλώς ως Gottfried, γεννήθηκε σε μια Γερμανία που βρισκόταν σε πόλεμο με τους Γάλλους γείτονές της. Η Καρλσρούη, η πόλη όπου γεννήθηκε ο Gottfried Schwab, βρισκόταν στο Μεγάλο Δουκάτο του Baden, το οποίο κυβερνούσε το 1870 ο 43χρονος Μεγάλος Δούκας του Baden, Φρειδερίκος Α΄.

Την επόμενη χρονιά, ο προαναφερόμενος δούκας θα ήταν παρών στην ανακήρυξη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας που έλαβε χώρα στην αίθουσα των καθρεφτών στο παλάτι των Βερσαλλιών. Ήταν ο μοναδικός γαμπρός του εκάστοτε αυτοκράτορα Γουλιέλμου Α΄ και, ως Φρειδερίκος Α΄, ήταν ένας από τους βασιλεύοντες ηγεμόνες της Γερμανίας.

Όταν ο Gottfried Schwab έγινε 18 ετών, η Γερμανία θα έβλεπε τον Γουλιέλμο Β' να καταλαμβάνει τον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του, Φρειδερίκου Γ'.

Το 1893, ο 23χρονος Gottfried Schwab εγκατέλειψε επίσημα τη Γερμανία, παραιτούμενος από τη γερμανική υπηκοότητα και εγκαταλείποντας την Καρλσρούη για να μεταναστεύσει στην Ελβετία. Εκείνη την εποχή, το επάγγελμά του ήταν αυτό ενός απλού αρτοποιού.

Εδώ, ο Gottfried θα γνωρίσει τη Marie Lappert που καταγόταν από το Kirchberg κοντά στη Βέρνη της Ελβετίας και ήταν πέντε χρόνια νεότερή του. Θα παντρευτούν στο Roggwil της Βέρνης στις 27 Μαΐου 1898 και τον επόμενο χρόνο, στις 27 Απριλίου 1899, θα γεννηθεί το παιδί τους Eugen Schwab.

Κατά τη στιγμή της γέννησής του, ο Gottfried Schwab είχε ανέβει στην ιεραρχία, έχοντας γίνει μηχανικός μηχανών. Όταν ο Eugen ήταν περίπου ενός έτους, ο Gottfried και η Marie Schwab αποφάσισαν να επιστρέψουν για να ζήσουν στην Καρλσρούη και ο Gottfried υπέβαλε εκ νέου αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα και πάλι.

Ο Eugen Schwab θα ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα του και θα γινόταν επίσης μηχανικός μηχανών και τα επόμενα χρόνια θα συμβούλευε τα παιδιά του να κάνουν το ίδιο. Ο Eugen Schwab θα αρχίσει τελικά να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο σε μια πόλη της Άνω Σουαβίας στη Νότια Γερμανία, πρωτεύουσα της περιφέρειας Ράβενσμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Το εργοστάσιο στο οποίο θα σφυρηλατούσε την καριέρα του ήταν το γερμανικό παράρτημα μιας ελβετικής εταιρείας με την επωνυμία Escher Wyss. Η Ελβετία είχε πολλούς μακροχρόνιους οικονομικούς δεσμούς με την περιοχή του Ράβενσμπουργκ, με Ελβετούς εμπόρους στις αρχές του 19ου αιώνα να φέρνουν νήματα και προϊόντα ύφανσης.

Την ίδια περίοδο, το Ράβενσμπουργκ παρέδιδε σιτηρά στο Ρόρσαχ μέχρι το 1870, μαζί με ζώα εκτροφής και διάφορα τυριά, βαθιά μέσα στις ελβετικές Άλπεις. Μεταξύ του 1809 και του 1837, στο Ράβενσμπουργκ ζούσαν 375 Ελβετοί, αν και ο ελβετικός πληθυσμός είχε μειωθεί σε 133 μέχρι το 1910.

Στη δεκαετία του 1830, ειδικευμένοι Ελβετοί εργάτες δημιούργησαν ένα εργοστάσιο βαμβακιού με ενσωματωμένο εργοστάσιο λεύκανσης και φινιρίσματος που ανήκε και συντηρούνταν από τους αδελφούς Erpf.

Η αγορά αλόγων του Ράβενσμπουργκ, που δημιουργήθηκε γύρω στο 1840, προσέλκυσε επίσης πολλούς ανθρώπους από την Ελβετία, ιδίως μετά το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ράβενσμπουργκ προς το Φρίντριχσχάφεν, μια πόλη που βρίσκεται στην κοντινή λίμνη Κωνστάντζας στα σύνορα της Ελβετίας και της Γερμανίας, το 1847.

Οι έμποροι σιτηρών του Rorsach επισκέπτονταν τακτικά το Ravensburger Kornhaus και τελικά αυτή η διασυνοριακή συνεργασία και το εμπόριο οδήγησαν επίσης στο άνοιγμα ενός υποκαταστήματος του εργοστασίου μηχανών της Ζυρίχης, Escher-Wyss & Cie, στην πόλη. Το κατόρθωμα αυτό έγινε αληθοφανές μόλις ολοκληρώθηκε μεταξύ 1850 και 1853 μια σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την Ελβετία με το γερμανικό δίκτυο δρομολογίων.

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε από τον Walter Zuppinger μεταξύ 1856 και 1859 και θα ξεκινούσε την παραγωγή το 1860. Το 1861, μπορούμε να δούμε την πρώτη επίσημη πατέντα των κατασκευαστών Escher-Wyss στο Ravensburg για "ιδιαίτερες εγκαταστάσεις σε μηχανικούς αργαλειούς για την ύφανση κορδέλας".

Εκείνη την εποχή, το υποκατάστημα της Escher Wyss στο Ράβενσμπουργκ θα διευθύνεται από τον Walter Zuppinger και θα είναι το μέρος όπου ανέπτυξε την εφαπτομενική τουρμπίνα και όπου απέκτησε μια σειρά από πρόσθετες πατέντες.

Το 1870, ο Zuppinger μαζί με άλλους θα ίδρυε επίσης ένα εργοστάσιο χαρτοβιομηχανίας στο Baienfurt κοντά στο Ravensburg. Αποσύρθηκε το 1875 και αφιέρωσε όλη του την ενέργεια στην περαιτέρω εξέλιξη των στροβίλων.


Το Ιδρυτικό έγγραφο του εργοστασίου Escher-Wyss Ravensburg, με ημερομηνία 1860.

Στην έλευση του νέου αιώνα, η Escher-Wyss είχε αφήσει στην άκρη την υφαντουργία κορδέλας και είχε αρχίσει να επικεντρώνεται σε πολύ μεγαλύτερα έργα, όπως η παραγωγή μεγάλων βιομηχανικών στροβίλων και, το 1907, αναζήτησε μια "διαδικασία έγκρισης και παραχώρησης" για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου κοντά στο Dogern am Rhein, κάτι που αναφέρεται σε ένα φυλλάδιο της Βασιλείας του 1925.

Μέχρι το 1920, η Escher-Wyss βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η συνθήκη των Βερσαλλιών είχε περιορίσει τη στρατιωτική και οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, και η ελβετική εταιρεία βρήκε την ύφεση στα γειτονικά εθνικά έργα πολιτικού μηχανικού υπερβολικά δυσβάσταχτη.

Το μητρικό υποκατάστημα της Escher-Wyss βρισκόταν στη Ζυρίχη και χρονολογούνταν από το 1805 και η εταιρεία, η οποία εξακολουθούσε να επωφελείται από μια καλή φήμη και μια ιστορία που διαρκούσε περισσότερο από έναν αιώνα, θεωρήθηκε πολύ σημαντική για να χαθεί.

Τον Δεκέμβριο του 1920 πραγματοποιήθηκε αναδιοργάνωση με τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου από 11,5 σε 4,015 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα και το οποίο αργότερα αυξήθηκε εκ νέου σε 5,515 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 1931, η Escher-Wyss εξακολουθούσε να χάνει χρήματα.

Ωστόσο, η θαρραλέα εταιρεία συνέχισε να παραδίδει μεγάλης κλίμακας συμβάσεις πολιτικού μηχανικού καθ' όλη τη δεκαετία του 1920, όπως σημειώνεται στην επίσημη αλληλογραφία που συντάχθηκε το 1924 από τον Γουλιέλμο Γ΄ Πρίγκιπα του Urach προς την εταιρεία Escher-Wyss και προς τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων του Οίκου του Urach, λογιστή Julius Heller.

Το έγγραφο αυτό εξετάζει τους "Γενικούς όρους της Ένωσης Γερμανών Κατασκευαστών Υδροστροβίλων για την παράδοση μηχανών και άλλου εξοπλισμού για υδροηλεκτρικά εργοστάσια".

Αυτό επιβεβαιώνεται επίσης σε ένα φυλλάδιο σχετικά με τους "Όρους της Ένωσης Γερμανών Κατασκευαστών Υδροστροβίλων για την εγκατάσταση στροβίλων και εξαρτημάτων μηχανών εντός του Γερμανικού Ράιχ", που τυπώθηκε στις 20 Μαρτίου 1923 σε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο της Escher-Wyss για έναν καθολικό ρυθμιστή πίεσης λαδιού.

Αφού η Μεγάλη Ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1930 είχε καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, η Escher-Wyss ανακοίνωσε: "καθώς η καταστροφική εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης σε σχέση με τη νομισματική πτώση- Η εταιρεία [Escher-Wyss] δεν είναι προσωρινά σε θέση να συνεχίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της σε διάφορες χώρες-πελάτες".

Η εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι θα ζητούσε δικαστική αναβολή στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Nachrichten, η οποία ανέφερε την 1η Δεκεμβρίου 1931 ότι, "η εταιρεία Escher-Wyss έχει λάβει αναστολή της πτώχευσης μέχρι το τέλος Μαρτίου 1932 και, ενεργώντας ως σύνδικος στην Ελβετία, έχει διοριστεί μια εταιρεία καταπιστευμάτων".

Το άρθρο ανέφερε με αισιοδοξία ότι, "θα πρέπει να υπάρχει προοπτική συνέχισης των εργασιών". Το 1931, η Escher-Wyss απασχολούσε περίπου 1.300 μη συμβασιούχους εργαζόμενους και 550 μισθωτούς.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, η Escher-Wyss βρέθηκε και πάλι σε οικονομικά προβλήματα. Προκειμένου να διασωθεί η εταιρεία αυτή τη φορά, μια κοινοπραξία επιστρατεύτηκε για να σώσει την προβληματική τεχνική εταιρεία. Η κοινοπραξία σχηματίστηκε εν μέρει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ελβετίας (της οποίας συμπτωματικά ηγείτο κάποιος Max Schwab, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον Klaus Schwab) και πραγματοποιήθηκε περαιτέρω αναδιάρθρωση.

Το 1938, ανακοινώθηκε ότι ένας μηχανικός της εταιρείας, ο συνταγματάρχης Jacob Schmidheiny, θα γινόταν ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Escher-Wyss. Αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 1939, ο Schmidheiny είχε δηλώσει: "Το ξέσπασμα του πολέμου δεν σημαίνει απαραίτητα ανεργία για τη βιομηχανία μηχανών σε μια ουδέτερη χώρα, το αντίθετο μάλιστα".

Η Escher-Wyss, και η νέα της διοίκηση, προφανώς ανυπομονούσε να επωφεληθεί από τον πόλεμο, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή της σε σημαντικό στρατιωτικό εργολάβο των Ναζί.
Μια σύντομη ιστορία των εβραϊκών διώξεων στο Ράβενσμπουργκ


Όταν ο Αδόλφος Χίτλερ ήρθε στην εξουσία, πολλά πράγματα άλλαξαν στη Γερμανία, και η ιστορία του εβραϊκού πληθυσμού του Ράβενσμπουργκ κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής είναι θλιβερή. Ωστόσο, δεν ήταν καθόλου η πρώτη φορά που καταγράφηκε για πρώτη φορά ότι ο αντισημιτισμός σήκωσε το άσχημο κεφάλι του στην περιοχή.

Κατά τον Μεσαίωνα, μια συναγωγή, η οποία αναφέρεται ήδη από το 1345, βρισκόταν στο κέντρο του Ράβενσμπουργκ και εξυπηρετούσε μια μικρή εβραϊκή κοινότητα, η οποία μπορεί να εντοπιστεί από το 1330 έως το 1429. Στα τέλη του 1429 και μέχρι το 1430, οι Εβραίοι του Ράβενσμπουργκ έγιναν στόχος και ακολούθησε μια φρικτή σφαγή.

Στους κοντινούς οικισμούς Lindau, Überlingen, Buchhorn (που αργότερα μετονομάστηκε σε Friedrichshafen), Meersburg και Konstanz, έγιναν μαζικές συλλήψεις Εβραίων κατοίκων.

Οι Εβραίοι του Lindauκάηκαν ζωντανοί κατά τη διάρκεια της αιματοχυσίας του Ράβενσμπουργκ το 1429/1430, κατά την οποία τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας κατηγορήθηκαν ότι θυσίαζαν μωρά με τελετουργικό τρόπο . Τον Αύγουστο του 1430, στο Überlingen, η εβραϊκή κοινότητα αναγκάστηκε να προσηλυτιστεί, 11 από αυτούς το έκαναν και οι 12 που αρνήθηκαν σκοτώθηκαν.

Οι σφαγές που έλαβαν χώρα στο Lindau, το Überlingen και το Ravensburg συνέβησαν με την άμεση έγκριση του βασιλέα Sigmund και οι εναπομείναντες Εβραίοι εκδιώχθηκαν σύντομα από την περιοχή.

Στο Ράβενσμπουργκ η απαγόρευση αυτή επιβεβαιώθηκε από τον αυτοκράτορα Φερδινάνδο Α΄ το 1559 και διατηρήθηκε, για παράδειγμα, σε μια οδηγία που εκδόθηκε το 1804 για τη φρουρά της πόλης, η οποία έγραφε:


"Εφόσον οι Εβραίοι δεν επιτρέπεται να ασχολούνται με κανένα εμπόριο ή επιχείρηση εδώ, δεν επιτρέπεται σε κανέναν άλλον να εισέλθει στην πόλη ταχυδρομικώς ή με άμαξα, Οι υπόλοιποι, ωστόσο, εάν δεν έχουν λάβει άδεια για μεγαλύτερη ή μικρότερη διαμονή από το αστυνομικό γραφείο, πρέπει να απομακρύνονται από την πόλη από το αστυνομικό τμήμα".

Μόλις τον 19ο αιώνα οι Εβραίοι μπόρεσαν να εγκατασταθούν ξανά νόμιμα στο Ράβενσμπουργκ και, ακόμη και τότε, ο αριθμός τους παρέμεινε τόσο μικρός ώστε δεν ξαναχτίστηκε συναγωγή.

Το 1858, στο Ράβενσμπουργκ είχαν καταγραφεί μόνο 3 Εβραίοι και, το 1895, ο αριθμός αυτός κορυφώθηκε στους 57. Από την αλλαγή του αιώνα μέχρι το 1933, ο αριθμός των Εβραίων που ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ μειωνόταν σταθερά, μέχρι που η κοινότητα αποτελούνταν μόνο από 23 άτομα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, υπήρχαν επτά κύριες εβραϊκές οικογένειες που ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ, μεταξύ των οποίων οι οικογένειες Adler, Erlanger, Harburger, Herrmann, Landauer, Rose και Sondermann.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές, ορισμένοι από τους Εβραίους του Ravensburg αναγκάστηκαν αρχικά να μεταναστεύσουν, ενώ άλλοι θα δολοφονούνταν αργότερα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξαν πολλές δημόσιες εκδηλώσεις μίσους προς τη μικρή κοινότητα των Εβραίων στο Ravensburg και γύρω από αυτό.

Ήδη από τις 13 Μαρτίου 1933, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από το πανεθνικό ναζιστικό μποϊκοτάζ όλων των εβραϊκών καταστημάτων στη Γερμανία, φρουροί της SA τοποθετήθηκαν μπροστά από δύο από τα πέντε εβραϊκά καταστήματα στο Ravensburg και προσπάθησαν να εμποδίσουν τους πιθανούς αγοραστές να εισέλθουν, τοποθετώντας πινακίδες στο ένα κατάστημα που ανέγραφαν "To Wohlwert θα παραμείνει κλειστό μέχρι τον Αριανισμό". Το Wohlwert θα γινόταν σύντομα "αρειανοποιημένο" και θα ήταν το μόνο εβραϊκής ιδιοκτησίας κατάστημα που θα επιβίωνε από το ναζιστικό πογκρόμ. Οι άλλοι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων εβραϊκών πολυκαταστημάτων στο Ράβενσμπουργκ: Knopf, Merkur, Landauer και Wallersteiner αναγκάστηκαν να πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους σε μη εβραίους εμπόρους μεταξύ 1935 και 1938.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πολλοί από τους Εβραίους του Ράβενσμπουργκ κατάφεραν να φύγουν στο εξωτερικό πριν αρχίσουν οι χειρότερες διώξεις των εθνικοσοσιαλιστών. Ενώ τουλάχιστον οκτώ πέθαναν βίαια, αναφέρθηκε ότι τρεις Εβραίοι πολίτες που ζούσαν στο Ράβενσμπουργκ επέζησαν λόγω των "άριων" συζύγων τους.

Ορισμένοι από τους Εβραίους που συνελήφθησαν στο Ράβενσμπουργκ κατά τη διάρκεια της Νύχτας των Κρυστάλλων αναγκάστηκαν να παρελάσουν στους δρόμους του Baden-Baden υπό την επίβλεψη φρουρών των SS την επόμενη ημέρα και αργότερα απελάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Sachsenhausen.

Στο Ράβενσμπουργκ έλαβαν χώρα φρικτά ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την 1η Ιανουαρίου 1934 τέθηκε σε ισχύ στη ναζιστική Γερμανία ο "Νόμος για την πρόληψη των κληρονομικών ασθενειών", που σήμαινε ότι άνθρωποι με διαγνωσμένες ασθένειες όπως άνοια, σχιζοφρένεια, επιληψία, κληρονομική κώφωση και διάφορες άλλες ψυχικές διαταραχές, μπορούσαν να στειρωθούν νόμιμα με τη βία.

Στο νοσοκομείο της πόλης Ravensburg, που σήμερα ονομάζεται νοσοκομείο Heilig-Geist, πραγματοποιήθηκαν αναγκαστικές στειρώσεις από τον Απρίλιο του 1934. Μέχρι το 1936, η στείρωση ήταν η ιατρική διαδικασία που εκτελούνταν περισσότερο στο δημοτικό νοσοκομείο.

Κατά τα προπολεμικά χρόνια της δεκαετίας του 1930, που οδήγησαν στην προσάρτηση της Πολωνίας από τη Γερμανία, το εργοστάσιο Escher-Wyss του Ράβενσμπουργκ, το οποίο διοικείται πλέον απευθείας από τον πατέρα του Klaus Schwab, Eugen Schwab, συνέχισε να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο Ράβενσμπουργκ.

Το εργοστάσιο δεν ήταν μόνο ένας σημαντικός εργοδότης στην πόλη, αλλά το ίδιο το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ απένειμε στο υποκατάστημα της Escher-Wyss στο Ράβενσμπουργκ τον τίτλο της "Εθνικοσοσιαλιστικής Πρότυπης Εταιρείας", ενώ ο Schwab ήταν στο τιμόνι. Οι Ναζί ενδεχομένως προσεταιρίζονταν την ελβετική εταιρεία για συνεργασία στον επερχόμενο πόλεμο, και οι προθέσεις τους τελικά ανταμείφθηκαν.


Το Ράβενσμπουργκ αποτέλεσε μια ανωμαλία στη Γερμανία του πολέμου, καθώς δεν έγινε ποτέ στόχος οποιουδήποτε συμμαχικού αεροπορικού πλήγματος. Η παρουσία του Ερυθρού Σταυρού και μια φημολογούμενη συμφωνία με διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Escher-Wyss, έφερε τις συμμαχικές δυνάμεις να συμφωνούν δημοσίως να μην στοχεύσουν τη νότια γερμανική πόλη.

Δεν χαρακτηρίστηκε ως σημαντικός στρατιωτικός στόχος καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου και, για το λόγο αυτό, η πόλη διατηρεί ακόμη πολλά από τα αρχικά της χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, στο Ράβενσμπουργκ υπήρχαν πολύ πιο σκοτεινά πράγματα μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος.

Ο Eugen Schwab συνέχισε να διευθύνει την "Εθνικοσοσιαλιστική Εταιρεία Μοντέλων" για την Escher-Wyss και η ελβετική εταιρεία θα βοηθούσε τη ναζιστική Βέρμαχτ να παράγει σημαντικά πολεμικά όπλα καθώς και πιο βασικούς εξοπλισμούς.

Η εταιρεία Escher-Wyss ήταν πρωτοπόρος στην τεχνολογία μεγάλων στροβίλων για υδροηλεκτρικά φράγματα και σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά κατασκεύαζε επίσης εξαρτήματα για γερμανικά μαχητικά αεροπλάνα. Ήταν επίσης στενά αναμεμειγμένη σε πολύ πιο σκοτεινά έργα που συνέβαιναν στο παρασκήνιο και τα οποία, αν ολοκληρώνονταν, θα μπορούσαν να αλλάξουν την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ναζιστές αξιωματούχοι μπροστά από το δημαρχείο του Ράβενσμπουργκ το 1938, πηγή: Haus der Stadtgeschichte Ravensburg

Οι δυτικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ήδη τη συνενοχή και τη συνεργασία των Escher-Wyss με τους Ναζί. Υπάρχουν διαθέσιμα αρχεία από τις δυτικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής, συγκεκριμένα το Record Group 226 (RG 226) από τα στοιχεία που συνέταξε το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS), τα οποία δείχνουν ότι οι συμμαχικές δυνάμεις γνώριζαν ορισμένες από τις επιχειρηματικές συναλλαγές της Escher-Wyss με τους Ναζί.

Μέσα στο RG 226, υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες αναφορές για την Escher-Wyss, μεταξύ των οποίων:

Αριθμός φακέλου 47178 που έχει ως εξής: Escher-Wyss της Ελβετίας εργάζεται πάνω σε μια μεγάλη παραγγελία για τη Γερμανία. Οι φλογοβόλοι αποστέλλονται από την Ελβετία με την ονομασία Brennstoffbehaelter. Χρονολογείται Σεπτέμβριος 1944.


Ο αριθμός φακέλου 41589 έδειχνε ότι οι Ελβετοί επέτρεπαν την αποθήκευση γερμανικών εξαγωγών στη χώρα τους, ένα υποτιθέμενο ουδέτερο έθνος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Η καταχώρηση λέει: " Επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της Empresa Nacional Calvo Sotelo (ENCASO), της Escher Wyss και της Mineral Celbau Gesellschaft. 1 σ. Ιούλιος 1944- βλέπε επίσης L 42627 Έκθεση σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της ισπανικής Empresa Nacional Calvo Sotelo και της γερμανικής Rheinmetall Borsig, σχετικά με τις γερμανικές εξαγωγές που αποθηκεύονται στην Ελβετία. 1 σ. Αύγουστος 1944.’


Ο φάκελος με αριθμό 72654 υποστήριζε ότι: Ο βωξίτης της Ουγγαρίας στέλνονταν παλαιότερα στη Γερμανία και την Ελβετία για διύλιση. Στη συνέχεια ένα κυβερνητικό συνδικάτο κατασκεύασε εργοστάσιο αλουμινίου στο Dunaalmas στα σύνορα της Ουγγαρίας. 

Παρέχονταν ηλεκτρική ενέργεια, η Ουγγαρία συνεισέφερε ανθρακωρυχεία και παραγγέλθηκε εξοπλισμός από την ελβετική εταιρεία Escher-Wyss. Η παραγωγή άρχισε το 1941. 2 σελ. Μάιος 1944.

Ωστόσο, η Escher-Wyss ήταν πρωτοπόρος σε έναν τομέα που ανθούσε ιδιαίτερα, τη δημιουργία νέας τεχνολογίας στροβίλων. Η εταιρεία είχε κατασκευάσει μια τουρμπίνα 14.500 ίππων για το στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της βιομηχανικής μονάδας Norsk Hydro στο Vemork, κοντά στο Rjukan της Νορβηγίας.

Το εργοστάσιο της Norsk Hydro, το οποίο τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την Escher Wyss, ήταν η μόνη βιομηχανική μονάδα υπό τον έλεγχο των Ναζί που ήταν σε θέση να παράγει βαρύ νερό, ένα συστατικό απαραίτητο για την παραγωγή πλουτωνίου για το πρόγραμμα ατομικών βομβών των Ναζί. 

Οι Γερμανοί είχαν βάλει όλους τους δυνατούς πόρους πίσω από την παραγωγή βαρέος νερού, αλλά οι συμμαχικές δυνάμεις γνώριζαν τις δυνητικά καθοριστικές για το παιχνίδι τεχνολογικές εξελίξεις των όλο και πιο απελπισμένων Ναζί.

Κατά τη διάρκεια του 1942 και του 1943, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο αποτέλεσε στόχο μερικώς επιτυχημένων επιδρομών των βρετανικών κομάντος και της νορβηγικής αντίστασης, αν και η παραγωγή βαρέος νερού συνεχίστηκε. Οι συμμαχικές δυνάμεις θα έριχναν περισσότερες από 400 βόμβες στο εργοστάσιο, οι οποίες ελάχιστα επηρέασαν τις λειτουργίες της εκτεταμένης εγκατάστασης.

Το 1944, γερμανικά πλοία επιχείρησαν να μεταφέρουν βαρύ νερό πίσω στη Γερμανία, αλλά η νορβηγική αντίσταση κατάφερε να βυθίσει το πλοίο που μετέφερε το φορτίο. Με τη βοήθεια του Escher-Wyss, οι Ναζί παραλίγο να αλλάξουν την τροπή του πολέμου και να επιφέρουν τη νίκη του Άξονα.

Πίσω στο εργοστάσιο της Escher-Wyss στο Ράβενσμπουργκ, ο Eugen Schwab ήταν απασχολημένος με την τοποθέτηση καταναγκαστικών εργατών στην πρότυπη ναζιστική εταιρεία του. Κατά τη διάρκεια των ετών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν 3.600 καταναγκαστικοί εργάτες εργάστηκαν στο Ράβενσμπουργκ, μεταξύ άλλων και στην Escher Wyss.

Σύμφωνα με την αρχειοφύλακα της πόλης του Ράβενσμπουργκ, Andrea Schmuder, το εργοστάσιο μηχανών Escher-Wyss στο Ράβενσμπουργκ απασχολούσε 198 έως 203 πολιτικούς εργάτες και αιχμαλώτους πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Karl Schweizer, τοπικός ιστορικός του Lindau, δηλώνει ότι η Escher-Wyss διατηρούσε ένα μικρό ειδικό στρατόπεδο για καταναγκαστικούς εργάτες στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Η χρήση μαζικών καταναγκαστικών εργατών στο Ράβενσμπουργκ κατέστησε αναγκαία τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας των Ναζί στο εργαστήριο ενός πρώην ξυλουργείου στη Ziegelstrasse 16. Κάποια στιγμή, το εν λόγω στρατόπεδο φιλοξένησε 125 Γάλλους αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι αργότερα αναδιανεμήθηκαν σε άλλα στρατόπεδα το 1942.

Οι Γάλλοι εργάτες αντικαταστάθηκαν από 150 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι, όπως φημολογείται, έτυχαν της χειρότερης μεταχείρισης από όλους τους αιχμαλώτους πολέμου. Μια τέτοια αιχμάλωτη ήταν η Zina Jakuschewa, της οποίας η κάρτα εργασίας και το βιβλίο εργασίας βρίσκονται στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα έγγραφα αυτά την προσδιορίζουν ως μη Εβραία καταναγκαστική εργάτρια που τοποθετήθηκε στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του 1943 και του 1944.

Ο Eugen Schwab θα διατηρούσε ευλαβικά το status quo κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου. Εξάλλου, με τον νεαρό Klaus Martin Schwab να έχει γεννηθεί το 1938 και τον αδελφό του Urs Reiner Schwab να έχει γεννηθεί λίγα χρόνια αργότερα, ο Eugen θα ήθελε να κρατήσει τα παιδιά του μακριά από κινδύνους.
Klaus Martin Schwab - Μυστηριώδης Κοσμοπολίτης


Γεννημένος στις 30 Μαρτίου 1938 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας, ο Klaus Schwab ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας κανονικής πυρηνικής οικογένειας. Μεταξύ 1945 και 1947, ο Κλάους φοίτησε σε δημοτικό σχολείο στο Au της Γερμανίας.

Ο Klaus Schwab θυμάται σε συνέντευξή του στους Irish Times το 2006 ότι: "Μετά τον πόλεμο, ήμουν πρόεδρος της γαλλογερμανικής περιφερειακής ένωσης νεολαίας. Οι ήρωές μου ήταν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκάσπερι και ο Ντε Γκωλ".

Ο Klaus Schwab και ο μικρότερος αδελφός του, Urs Reiner Schwab, επρόκειτο να ακολουθήσουν τα βήματα του παππού τους, Gottfried, και του πατέρα τους, Eugen, και θα εκπαιδεύονταν αρχικά ως μηχανικοί μηχανών.

Ο πατέρας του Klaus είχε πει στον νεαρό Schwab ότι, αν ήθελε να επηρεάσει τον κόσμο, θα έπρεπε να εκπαιδευτεί ως μηχανικός μηχανών. Αυτό θα ήταν μόνο η αρχή των πανεπιστημιακών διαπιστευτηρίων του Schwab.

Ο Κλάους θα αρχίσει να σπουδάζει την πληθώρα των πτυχίων του στο Spohn-Gymnasium Ravensburg μεταξύ 1949 και 1957, αποφοιτώντας τελικά από το Humanistisches Gymnasium του Ravensburg.

Μεταξύ 1958 και 1962, ο Κλάους άρχισε να εργάζεται σε διάφορες τεχνικές εταιρείες και, το 1962, ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μηχανολόγος μηχανικός στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στη Ζυρίχη με δίπλωμα μηχανικού. 

Το επόμενο έτος, ολοκλήρωσε επίσης μαθήματα οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας. Από το 1963 έως το 1966, ο Κλάους εργάστηκε ως βοηθός του γενικού διευθυντή της Γερμανικής Ένωσης Μηχανουργών (VDMA), Φρανκφούρτη.

Το 1965, ο Κλάους εκπόνησε επίσης το διδακτορικό του από το ETH της Ζυρίχης, γράφοντας τη διατριβή του με θέμα: "Η μακροπρόθεσμη εξαγωγική πίστωση ως επιχειρηματικό πρόβλημα στη μηχανολογία". 

Στη συνέχεια, το 1966, έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Μηχανολογία από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης. Εκείνη την εποχή, ο πατέρας του Klaus, Eugen Schwab, κολυμπούσε σε μεγαλύτερους κύκλους από ό,τι είχε κολυμπήσει προηγουμένως.

Αφού ήταν γνωστή προσωπικότητα στο Ράβενσμπουργκ ως διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου Escher-Wyss από την προπολεμική περίοδο, ο Eugen θα εκλεγόταν τελικά πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ράβενσμπουργκ.

Το 1966, κατά την ίδρυση της γερμανικής επιτροπής για τη σιδηροδρομική σήραγγα Splügen, ο Eugen Schwab όρισε την ίδρυση της γερμανικής επιτροπής ως ένα έργο "που δημιουργεί μια καλύτερη και ταχύτερη σύνδεση για μεγάλους κύκλους στην ολοένα και περισσότερο συγκλίνουσα Ευρώπη μας και προσφέρει έτσι νέες ευκαιρίες για πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη".

Το 1967, ο Klaus Schwab απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη δημόσια διοίκηση από τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης John F. Kennedy στο Χάρβαρντ των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Χάρβαρντ, ο Schwab διδάχθηκε από τον Henry Kissinger, ο οποίος αργότερα θα έλεγε ότι ήταν μεταξύ των 3-4 κορυφαίων προσωπικοτήτων που επηρέασαν περισσότερο τη σκέψη του κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής του.



Ο Henry Kissinger και ο πρώην μαθητής του, Klaus Schwab, καλωσορίζουν τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ted Heath στην ετήσια συνάντηση του WEF το 1980. Πηγή: Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Στο προαναφερθέν άρθρο των Irish Times του 2006, ο Klaus μιλάει για εκείνη την περίοδο ως πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση της σημερινής ιδεολογικής του σκέψης, δηλώνοντας


"Χρόνια αργότερα, όταν επέστρεψα από τις ΗΠΑ μετά τις σπουδές μου στο Χάρβαρντ, υπήρξαν δύο γεγονότα που είχαν καθοριστική επίδραση πάνω μου. Το πρώτο ήταν ένα βιβλίο του Jean-Jacques Servan-Schreiber, 

Η αμερικανική πρόκληση - το οποίο έλεγε ότι η Ευρώπη θα χάσει έναντι των ΗΠΑ λόγω των κατώτερων μεθόδων διαχείρισης της Ευρώπης. Το άλλο γεγονός ήταν - και αυτό είναι σχετικό με την Ιρλανδία - η Ευρώπη των έξι έγινε η Ευρώπη των εννέα".

Αυτά τα δύο γεγονότα θα βοηθούσαν στη διαμόρφωση του Klaus Schwab σε έναν άνθρωπο που ήθελε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ασχολούνταν με τις επιχειρήσεις τους.

Την ίδια χρονιά, ο μικρότερος αδελφός του Klaus, Urs Reiner Schwab, αποφοίτησε από το ETH της Ζυρίχης ως μηχανολόγος μηχανικός και ο Klaus Schwab πήγε να εργαστεί στην παλιά εταιρεία του πατέρα του, την Escher-Wyss, που σύντομα θα γινόταν Sulzer Escher-Wyss AG, Ζυρίχη, ως βοηθός του προέδρου για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση των εταιρειών που συγχωνεύονταν. Αυτό μας οδηγεί στις πυρηνικές διασυνδέσεις του Κλάους.
Η Άνοδος ενός Τεχνοκράτη


Η Sulzer, μια ελβετική εταιρεία της οποίας οι ρίζες χρονολογούνται από το 1834, είχε πρωτοεμφανιστεί στο προσκήνιο αφού άρχισε να κατασκευάζει συμπιεστές το 1906. Μέχρι το 1914, η οικογενειακή επιχείρηση είχε γίνει μέρος "τριών ανωνύμων εταιρειών", μία εκ των οποίων ήταν η επίσημη εταιρεία χαρτοφυλακίου.

Τη δεκαετία του 1930, τα κέρδη της Sulzer θα υποφέρουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και, όπως πολλές επιχειρήσεις εκείνη την εποχή, αντιμετώπισε διαταραχές και απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζομένους της.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να μην επηρέασε την Ελβετία όσο οι γείτονές της, αλλά η οικονομική άνθιση που θα ακολουθούσε οδήγησε τη Sulzer σε αύξηση της δύναμης και της κυριαρχίας στην αγορά.

Το 1966, λίγο πριν από την άφιξη του Klaus Schwab στην Escher-Wyss, οι Ελβετοί κατασκευαστές τουρμπίνων υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με τους αδελφούς Sulzer στο Winterthur.

Η Sulzer και η Escher-Wyss θα άρχιζαν να συγχωνεύονται το 1966, όταν η Sulzer αγόρασε το 53% των μετοχών της εταιρείας. Η Escher-Wyss θα γινόταν επίσημα Sulzer Escher-Wyss AG το 1969, όταν οι αδελφοί Sulzer απέκτησαν και τις τελευταίες μετοχές.

Μόλις ξεκίνησε η συγχώνευση, η Escher-Wyss θα αρχίσει να αναδιαρθρώνεται και δύο από τα υπάρχοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα είναι τα πρώτα που θα δουν την υπηρεσία τους στην Escher-Wyss να τελειώνει. 

Οι Dr. H. Schindler και W. Stoffel θα παραιτηθούν από το διοικητικό συμβούλιο του οποίου ηγούνταν πλέον οι Georg Sulzer και Alfred Schaffner.

Ο Dr. Schindler ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Escher-Wyss για 28 χρόνια και είχε εργαστεί μαζί με τον Eugen Schwab κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του.

Ο Peter Schmidheiny θα αναλάμβανε αργότερα τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Escher-Wyss, συνεχίζοντας την κυριαρχία της οικογένειας Schmidheiny στα στελέχη της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, αποφασίστηκε ότι η Escher-Wyss και η Sulzer θα επικεντρώνονταν σε ξεχωριστούς τομείς της μηχανολογίας, με τα εργοστάσια της Escher-Wyss να εργάζονται κυρίως στην κατασκευή υδραυλικών σταθμών παραγωγής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων στροβίλων, αντλιών αποθήκευσης, μηχανών αναστροφής, συσκευών κλεισίματος και αγωγών, καθώς και ατμοστροβίλων, στροβιλοσυμπιεστών, συστημάτων εξάτμισης, φυγοκεντρικών μηχανών και μηχανών για τη βιομηχανία χαρτιού και χαρτοπολτού.

Η Sulzer θα επικεντρωθεί στη βιομηχανία ψύξης, καθώς και στην κατασκευή ατμολεβήτων και αεριοστροβίλων.

Την 1η Ιανουαρίου 1968, η φρεσκοαναδιοργανωμένη Sulzer Escher-Wyss AG παρουσιάστηκε δημόσια και η εταιρεία είχε εξορθολογιστεί, μια κίνηση που κρίθηκε απαραίτητη λόγω πολλών μεγάλων εξαγορών.

Αυτό περιελάμβανε μια στενή συνεργασία με την Brown Boveri, έναν όμιλο ελβετικών εταιρειών ηλεκτρολόγων μηχανικών, οι οποίοι είχαν επίσης εργαστεί για τους Ναζί, προμηθεύοντας τους Γερμανούς με μέρος της τεχνολογίας των υποβρυχίων που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Brown Boveri περιγράφηκε επίσης ως "ηλεκτρικές εταιρείες που σχετίζονται με την άμυνα" και θα έβρισκε τις συνθήκες της κούρσας εξοπλισμών του Ψυχρού Πολέμου επωφελείς για την επιχείρησή της.

Η συγχώνευση και η αναδιοργάνωση αυτών των ελβετικών κολοσσών της μηχανολογίας είδε τη συνεργασία τους να αποδίδει με μοναδικούς τρόπους. Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 στη Γκρενόμπλ, η Sulzer και η Escher-Wyss χρησιμοποίησαν 8 συμπιεστές ψύξης για να δημιουργήσουν τόνους τεχνητού πάγου.

Το 1969, οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για να βοηθήσουν στην κατασκευή ενός νέου επιβατηγού πλοίου με την ονομασία "Hamburg", το πρώτο πλοίο στον κόσμο που ήταν πλήρως κλιματιζόμενο χάρη στο συνδυασμό Sulzer Escher-Wyss.

Το 1967, ο Klaus Schwab εισέβαλε επίσημα στη σκηνή της ελβετικής επιχειρηματικής κοινότητας και πρωτοστάτησε στη συγχώνευση των Sulzer και Escher-Wyss, καθώς και στη δημιουργία κερδοφόρων συμμαχιών με την Brown Boveri και άλλες εταιρείες.

Τον Δεκέμβριο του 1967, ο Klaus θα μιλήσει σε μια εκδήλωση στη Ζυρίχη στους κορυφαίους ελβετικούς οργανισμούς μηχανολογίας: την Ένωση Εργοδοτών Ελβετών Κατασκευαστών Μηχανών και Μετάλλων και την Ένωση Ελβετών Κατασκευαστών Μηχανών.

Στην ομιλία του, προέβλεψε σωστά τη σημασία της ενσωμάτωσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη σύγχρονη ελβετική μηχανουργία, δηλώνοντας ότι:


"Το 1971, προϊόντα που δεν κυκλοφορούν καν στην αγορά σήμερα είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν έως και το ένα τέταρτο των πωλήσεων. Αυτό απαιτεί από τις εταιρείες να ερευνούν συστηματικά τις πιθανές εξελίξεις και να εντοπίζουν τα κενά στην αγορά. Σήμερα, 18 από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες της βιομηχανίας μηχανών μας διαθέτουν τμήματα σχεδιασμού που είναι επιφορτισμένα με τέτοια καθήκοντα.

"Φυσικά, όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, και ο υπολογιστής είναι μία από αυτές. Οι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της μηχανολογικής μας βιομηχανίας παίρνουν το δρόμο της συνεργασίας ή χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ειδικών παρόχων υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων".

Σύμφωνα με τον Schwab, οι υπολογιστές και τα δεδομένα θεωρήθηκαν προφανώς σημαντικά για το μέλλον και αυτό προβλήθηκε περαιτέρω στην αναδιοργάνωση της Sulzer Escher-Wyss κατά τη διάρκεια της συγχώνευσής τους.

Ο σύγχρονος ιστότοπος της Sulzer αντικατοπτρίζει αυτή την αξιοσημείωτη αλλαγή κατεύθυνσης, αναφέροντας ότι, το 1968:

"Οι δραστηριότητες τεχνολογίας υλικών εντείνονται [από τη Sulzer] και αποτελούν τη βάση για τα προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας. Η θεμελιώδης αλλαγή από εταιρεία κατασκευής μηχανών σε εταιρεία τεχνολογίας αρχίζει να γίνεται εμφανής".

Ο Klaus Schwab βοηθούσε να μετατραπεί η Sulzer Escher-Wyss σε κάτι περισσότερο από έναν γίγαντα της κατασκευής μηχανών, τη μετέτρεπε σε μια τεχνολογική εταιρεία που οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα σε ένα μέλλον υψηλής τεχνολογίας.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Sulzer Escher-Wyss άλλαξε ένα άλλο σημείο εστίασης της επιχείρησής της για να τη βοηθήσει να "διαμορφώσει τη βάση για προϊόντα ιατρικής τεχνολογίας", έναν τομέα που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως ως βιομηχανία-στόχος για τη Sulzer ή/και την Escher-Wyss.

Αλλά η τεχνολογική πρόοδος δεν ήταν η μόνη αναβάθμιση που ήθελε να εισαγάγει ο Klaus Schwab στη Sulzer Escher-Wyss, ήθελε επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία σκεφτόταν για το επιχειρηματικό διαχειριστικό της στυλ.

Ο Schwab και οι στενοί του συνεργάτες προωθούσαν μια εντελώς νέα επιχειρηματική φιλοσοφία, η οποία θα επέτρεπε "σε όλους τους εργαζόμενους να αποδέχονται τις επιταγές της παρακίνησης και να εξασφαλίζουν στο σπίτι τους μια αίσθηση ευελιξίας και ικανότητας ελιγμών".

Εδώ, στα τέλη της δεκαετίας του 1960, βλέπουμε τον Κλάους να αρχίζει να αναδεικνύεται ως μια πιο δημόσια προσωπικότητα. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία Sulzer Escher-Wyss άρχισε επίσης να ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε για την επαφή με τον Τύπο.

Τον Ιανουάριο του 1969, ο ελβετικός κολοσσός οργάνωσε μια δημόσια συμβουλευτική συνεδρία με τίτλο "Ημέρα Τύπου της Βιομηχανίας Μηχανών", η οποία αφορούσε κυρίως ερωτήσεις σχετικά με τη διοίκηση της εταιρείας. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Schwab θα δηλώσει ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυταρχικό στυλ διοίκησης επιχειρήσεων "δεν είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν πλήρως το 'ανθρώπινο κεφάλαιο'", ένα επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
Το Πλουτώνιο και η Πραιτώρια


Οι Escher-Wyss ήταν πρωτοπόροι σε μερικές από τις πιο σημαντικές τεχνολογίες στην παραγωγή ενέργειας. Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ στο έγγραφό του σχετικά με την ανάπτυξη του υπερκρίσιμου κύκλου CO2 Brayton (CBC), μιας συσκευής που χρησιμοποιείται σε υδροηλεκτρικούς και πυρηνικούς σταθμούς, "η Escher-Wyss ήταν η πρώτη γνωστή εταιρεία που ανέπτυξε τις στροβιλομηχανές για συστήματα CBC, ξεκινώντας το 1939".

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι κατασκευάστηκαν 24 συστήματα, "με την Escher-Wyss να σχεδιάζει τους κύκλους μετατροπής ισχύος και να κατασκευάζει τα στροβιλομηχανήματα για όλα εκτός από 3". Μέχρι το 1966, λίγο πριν από την είσοδο της Schwab στην Escher-Wyss και την έναρξη της συγχώνευσης της Sulzer, ο συμπιεστής ηλίου της Escher-Wyss σχεδιάστηκε για την εταιρεία La Fleur Corporation και συνέχισε την εξέλιξη της ανάπτυξης του κύκλου Brayton.

Η τεχνολογία αυτή εξακολουθούσε να είναι σημαντική για την εξοπλιστική βιομηχανία μέχρι το 1986, με τα πυρηνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη να εξοπλίζονται με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα κύκλου Brayton με ψύξη ηλίου.

Η Escher-Wyss είχε ασχοληθεί με την κατασκευή και εγκατάσταση πυρηνικής τεχνολογίας τουλάχιστον ήδη από το 1962, όπως φαίνεται από αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια "διάταξη ανταλλαγής θερμότητας για πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας" και αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το 1966 για μια "εγκατάσταση αεριοστροβίλου πυρηνικού αντιδραστήρα με ψύξη έκτακτης ανάγκης". 

Μετά την αποχώρηση του Schwab από την Sulzer Escher-Wyss, η Sulzer θα βοηθούσε επίσης στην ανάπτυξη ειδικών στροβιλοσυμπιεστών για τον εμπλουτισμό ουρανίου με σκοπό την παραγωγή καυσίμων αντιδραστήρων.

Όταν ο Klaus Schwab προσχώρησε στη Sulzer Escher-Wyss το 1967 και ξεκίνησε την αναδιοργάνωση της εταιρείας σε τεχνολογική εταιρεία, η εμπλοκή της Sulzer Escher-Wyss στις σκοτεινές πτυχές της παγκόσμιας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών έγινε αμέσως πιο έντονη. 

Πριν από την εμπλοκή του Klaus, η Escher-Wyss είχε συχνά επικεντρωθεί στη συμβολή στο σχεδιασμό και την κατασκευή εξαρτημάτων για πολιτικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας, π.χ. παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, με την άφιξη του πρόθυμου κ. Schwab ήρθε και η συμμετοχή της εταιρείας στην παράνομη διάδοση της τεχνολογίας πυρηνικών όπλων. Μέχρι το 1969, η ενσωμάτωση της Escher Wyss στη Sulzer είχε ολοκληρωθεί πλήρως και θα μετονομαζόταν σε Sulzer AG, εγκαταλείποντας το ιστορικό όνομα Escher-Wyss από την επωνυμία της.

Τελικά αποκαλύφθηκε, χάρη σε μια εξέταση και έκθεση που διενεργήθηκε από τις ελβετικές αρχές και έναν άνδρα ονόματι Peter Hug, ότι η Sulzer Escher-Wyss άρχισε να προμηθεύεται και να κατασκευάζει κρυφά βασικά εξαρτήματα για πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.

Η εταιρεία, ενώ ο Schwab ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, άρχισε επίσης να παίζει κρίσιμο ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του παράνομου προγράμματος πυρηνικών όπλων της Νότιας Αφρικής κατά τα πιο σκοτεινά χρόνια του καθεστώτος του απαρτχάιντ. 

Ο Klaus Schwab ήταν ηγετική φυσιογνωμία στην ίδρυση μιας εταιρικής κουλτούρας που βοήθησε την Πρετόρια να κατασκευάσει έξι πυρηνικά όπλα και να συναρμολογήσει εν μέρει ένα έβδομο.

Στην έκθεση, ο Peter Hug περιέγραψε πώς η Sulzer Escher Wyss AG (που μετά τη συγχώνευση αναφέρεται απλώς ως Sulzer AG) είχε προμηθεύσει ζωτικής σημασίας εξαρτήματα στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και βρήκε αποδείξεις για το ρόλο της Γερμανίας στην υποστήριξη του ρατσιστικού καθεστώτος, αποκαλύπτοντας επίσης ότι η ελβετική κυβέρνηση "γνώριζε τις παράνομες συμφωνίες, αλλά "τις ανέχτηκε σιωπηλά", ενώ υποστήριζε ενεργά ορισμένες από αυτές ή τις επέκρινε μόνο με μισή καρδιά".

Η έκθεση του Hug οριστικοποιήθηκε τελικά σε ένα έργο με τίτλο: "Ελβετία και Νότια Αφρική 1948-1994 - Τελική έκθεση του NFP 42+ που ανατέθηκε από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο", το οποίο συνέταξε και έγραψε ο Georg Kreis και δημοσιεύθηκε το 2007.

Μέχρι το 1967, η Νότια Αφρική είχε κατασκευάσει έναν αντιδραστήρα στο πλαίσιο ενός σχεδίου παραγωγής πλουτωνίου, τον SAFARI-2 που βρισκόταν στην Pelindaba. Ο SAFARI-2 αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου για την ανάπτυξη ενός αντιδραστήρα με μετριασμό από βαρύ νερό, ο οποίος θα τροφοδοτούνταν με φυσικό ουράνιο και θα ψυχόταν με νάτριο.

Αυτή η σύνδεση με την ανάπτυξη του βαρέος νερού για τη δημιουργία ουρανίου, την ίδια τεχνολογία που είχαν χρησιμοποιήσει οι Ναζί επίσης με τη βοήθεια της Escher-Wyss, μπορεί να εξηγήσει γιατί οι Νοτιοαφρικανοί ενέπλεξαν αρχικά την Escher-Wyss. 

Αλλά μέχρι το 1969, η Νότια Αφρική εγκατέλειψε το έργο του αντιδραστήρα βαρέως ύδατος στην Pelindaba, επειδή απορροφούσε πόρους από το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που είχε ξεκινήσει για πρώτη φορά το 1967.


Μια νοτιοαφρικανική πυρηνική κεφαλή σε αποθήκη

Το 1970, οι Escher-Wyss είχαν σίγουρα ασχοληθεί έντονα με την πυρηνική τεχνολογία, όπως φαίνεται σε ένα αρχείο που είναι διαθέσιμο στο Landesarchivs Baden-Württemberg.

Το αρχείο παρουσιάζει λεπτομέρειες μιας διαδικασίας σύναψης δημόσιας σύμβασης και περιέχει πληροφορίες σχετικά με συνομιλίες ανάθεσης με συγκεκριμένες εταιρείες που εμπλέκονται στην προμήθεια πυρηνικής τεχνολογίας και υλικών. Στις εταιρείες που αναφέρονται περιλαμβάνονται οι εξής: NUKEM, Uhde, Krantz, Preussag, Escher-Wyss, Siemens, Rheintal, Leybold, Lurgi και η διαβόητη Transnuklear.

Οι Ελβετοί και οι Νοτιοαφρικανοί είχαν στενή σχέση κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου, όταν δεν ήταν καθόλου εύκολο για το βάναυσο νοτιοαφρικανικό καθεστώς να βρει στενούς συμμάχους. Στις 4 Νοεμβρίου 1977, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχε θεσπίσει την απόφαση 418, η οποία επέβαλε υποχρεωτικό εμπάργκο όπλων κατά της Νότιας Αφρικής, ένα εμπάργκο που δεν θα αίρονταν πλήρως μέχρι το 1994.

Ο Georg Kreis επεσήμανε τα ακόλουθα στη λεπτομερή αξιολόγησή του για την έκθεση Hug:

"Το γεγονός ότι οι αρχές υιοθέτησαν μια χαλαρή στάση ακόμη και μετά τον Μάιο του 1978 έρχεται στο προσκήνιο σε μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και της DFMA τον Οκτώβριο/Δεκέμβριο του 1978.

Όπως εξηγεί η μελέτη του Hug, το Κίνημα κατά του Απαρτχάιντ της Ελβετίας επεσήμανε γερμανικές εκθέσεις σύμφωνα με τις οποίες η Sulzer Escher-Wyss και μια εταιρεία με την επωνυμία BBC είχαν προμηθεύσει εξαρτήματα για το νοτιοαφρικανικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου, καθώς και επανειλημμένες πιστώσεις προς την ESCOM, οι οποίες περιλάμβαναν επίσης σημαντικές συνεισφορές ελβετικών τραπεζών.

Οι ισχυρισμοί αυτοί οδήγησαν σε ερωτήματα σχετικά με το αν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο - υπό το πρίσμα της θεμελιώδους υποστήριξης του εμπάργκο του ΟΗΕ, δεν θα έπρεπε να υποκινήσει την Εθνική Τράπεζα να σταματήσει να εγκρίνει πιστώσεις για την ESCOM στο μέλλον".

Οι ελβετικές τράπεζες θα βοηθούσαν στη χρηματοδότηση του νοτιοαφρικανικού αγώνα για τα πυρηνικά και, μέχρι το 1986, η Sulzer Escher-Wyss παρήγαγε με επιτυχία ειδικούς συμπιεστές για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Η ίδρυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Το 1970, ο νεαρός νεόκοπος Klaus Schwab έγραψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησε βοήθεια για τη δημιουργία μιας "μη εμπορικής δεξαμενής σκέψης για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, στέλνοντας τον Γάλλο πολιτικό Raymond Barre για να ενεργήσει ως "πνευματικός μέντορας" του φόρουμ.

Ο Raymond Barre, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, θα γινόταν αργότερα πρωθυπουργός της Γαλλίας και θα κατηγορούνταν για αντισημιτικά σχόλια κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Έτσι, το 1970, ο Schwab άφησε τον Escher Wyss για να οργανώσει ένα συνέδριο για τη διοίκηση επιχειρήσεων διάρκειας δύο εβδομάδων. Το 1971, η πρώτη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ -που τότε ονομαζόταν Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Μάνατζμεντ- συγκλήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας.

Περίπου 450 συμμετέχοντες από 31 χώρες θα έπαιρναν μέρος στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο Μάνατζμεντ του Schwab, αποτελούμενοι κυρίως από διευθυντές διαφόρων ευρωπαϊκών εταιρειών, πολιτικούς και ακαδημαϊκούς των ΗΠΑ.

 Το εγχείρημα καταγράφηκε ως οργανωμένο από τον Klaus Schwab και τη γραμματέα του Hilde Stoll, η οποία, αργότερα την ίδια χρονιά, θα γινόταν σύζυγος του Klaus Schwab.

Το ευρωπαϊκό συμπόσιο του Κλάους δεν ήταν μια πρωτότυπη ιδέα. Όπως δήλωσε αρκετά συνεκτικά το 2018 ο συγγραφέας Ganga Jey Aratnam:

"Το "Πνεύμα του Νταβός" του Klaus Schwab ήταν επίσης το "Πνεύμα του Χάρβαρντ". Όχι μόνο η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων είχε υποστηρίξει την ιδέα ενός συμποσίου. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος του Χάρβαρντ John Kenneth Galbraith υπερασπίστηκε την κοινωνία της ευημερίας καθώς και τις ανάγκες του καπιταλισμού για σχεδιασμό και την προσέγγιση Ανατολής και Δύσης".

Ήταν επίσης αλήθεια ότι, όπως επισήμανε επίσης ο Aratnam, δεν ήταν η πρώτη φορά που το Νταβός φιλοξενούσε τέτοιες εκδηλώσεις. Μεταξύ του 1928 και του 1931, στο ξενοδοχείο Belvédère λάμβαναν χώρα οι Πανεπιστημιακές Διασκέψεις του Νταβός, εκδηλώσεις τις οποίες είχε συνιδρύσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και οι οποίες διακόπηκαν μόνο λόγω της Μεγάλης Ύφεσης και της απειλής του επερχόμενου πολέμου.
Η Λέσχη της Ρώμης και το WEF

Η ομάδα με τη μεγαλύτερη επιρροή που ώθησε στη δημιουργία του συμποσίου του Klaus Schwab ήταν η Λέσχη της Ρώμης, μια σημαίνουσα δεξαμενή σκέψης της επιστημονικής και χρηματιστικής ελίτ, η οποία αντικατοπτρίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης ενός μοντέλου παγκόσμιας διακυβέρνησης υπό την ηγεσία μιας τεχνοκρατικής ελίτ.

Η Λέσχη ιδρύθηκε το 1968 από τον Ιταλό βιομήχανο Aurelio Peccei και τον Σκωτσέζο χημικό Alexander King κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης σε μια κατοικία της οικογένειας Rockefeller στο Bellagio της Ιταλίας.

Μεταξύ των πρώτων επιτευγμάτων της ήταν ένα βιβλίο του 1972 με τίτλο "Τα όρια της ανάπτυξης", το οποίο επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στον παγκόσμιο υπερπληθυσμό, προειδοποιώντας ότι "αν τα καταναλωτικά πρότυπα του κόσμου και η αύξηση του πληθυσμού συνεχιστούν με τους ίδιους υψηλούς ρυθμούς της εποχής, η γη θα χτυπήσει τα όριά της μέσα σε έναν αιώνα".

Στην τρίτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 1973, ο Peccei εκφώνησε μια ομιλία που συνόψιζε το βιβλίο, η οποία, όπως θυμάται ο δικτυακός τόπος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αποτέλεσε το χαρακτηριστικό γεγονός της ιστορικής αυτής συνάντησης. 

Την ίδια χρονιά, η Λέσχη της Ρώμης θα δημοσίευε μια έκθεση στην οποία θα περιγραφόταν λεπτομερώς ένα "προσαρμοστικό" μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης που θα χώριζε τον κόσμο σε δέκα, αλληλένδετες οικονομικές/πολιτικές περιοχές.

Η Λέσχη της Ρώμης ήταν επί μακρόν αμφιλεγόμενη για την εμμονή της στη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού και για πολλές από τις προηγούμενες πολιτικές της, τις οποίες οι επικριτές της περιέγραψαν ως επηρεασμένες από την ευγονική και τη νεομαλθουσιανή.

Ωστόσο, στο διαβόητο βιβλίο της Λέσχης του 1991, Η πρώτη παγκόσμια επανάσταση, υποστηρίχθηκε ότι τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να κερδίσουν τη λαϊκή υποστήριξη αν οι μάζες ήταν σε θέση να τις συνδέσουν με έναν υπαρξιακό αγώνα ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.

Για το σκοπό αυτό, η Πρώτη Παγκόσμια Επανάσταση περιέχει ένα απόσπασμα με τίτλο "Ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας είναι ο Άνθρωπος", το οποίο αναφέρει τα εξής:


"Αναζητώντας έναν κοινό εχθρό εναντίον του οποίου θα μπορούσαμε να ενωθούμε, καταλήξαμε στην ιδέα ότι η ρύπανση, η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η έλλειψη νερού, η πείνα και τα παρόμοια, θα ταίριαζαν στο σχέδιο. Στο σύνολό τους και στις αλληλεπιδράσεις τους τα φαινόμενα αυτά αποτελούν πράγματι μια κοινή απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μαζί.

"Όμως, ορίζοντας αυτούς τους κινδύνους ως εχθρούς, πέφτουμε στην παγίδα, για την οποία έχουμε ήδη προειδοποιήσει τους αναγνώστες, δηλαδή να μπερδεύουμε τα συμπτώματα με τις αιτίες. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι προκαλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση στις φυσικές διεργασίες, και μόνο μέσω αλλαγής στάσεων και συμπεριφοράς μπορούν να ξεπεραστούν. Ο πραγματικός εχθρός λοιπόν είναι η ίδια η ανθρωπότητα".

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ελίτ που κατοικεί στη Λέσχη της Ρώμης και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υποστήριξε συχνά ότι οι μέθοδοι ελέγχου του πληθυσμού είναι απαραίτητες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα χρησιμοποιούσε παρομοίως τα ζητήματα του κλίματος και του περιβάλλοντος ως έναν τρόπο για να προωθήσει στην αγορά κατά τα άλλα αντιδημοφιλείς πολιτικές, όπως αυτές της Μεγάλης Επαναφοράς, ως απαραίτητες.
Το παρελθόν Καθορίζει το Παρόν

Από την ίδρυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Κλάους Σβαμπ έχει γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο και η Μεγάλη Επαναφορά του έχει καταστήσει πιο σημαντικό από ποτέ να εξετάσουμε τον άνθρωπο που κάθεται στον παγκοσμιοποιητικό θρόνο.

Δεδομένου του εξέχοντος ρόλου του στην εκτεταμένη προσπάθεια μετασχηματισμού κάθε πτυχής της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, η ιστορία του Κλάους Σβαμπ ήταν δύσκολο να ερευνηθεί.

Όταν αρχίζεις να σκαλίζεις την ιστορία ενός ανθρώπου όπως ο Schwab, ο οποίος κάθεται ψηλά σε άλλους σκιώδεις παράγοντες της ελίτ, σύντομα διαπιστώνεις ότι πολλές πληροφορίες έχουν αποκρυφτεί ή αφαιρεθεί.

Ο Κλάους είναι κάποιος που θέλει να παραμείνει κρυμμένος στις σκιώδεις γωνιές της κοινωνίας και που θα επιτρέψει στο μέσο άνθρωπο να δει μόνο ένα καλοστημένο κατασκεύασμα της επιλεγμένης προσωπικότητάς του.

Είναι ο πραγματικός Κλάους Σβαμπ μια ευγενική φιγούρα ενός ηλικιωμένου θείου που επιθυμεί να κάνει καλό στην ανθρωπότητα ή μήπως είναι στην πραγματικότητα ο γιος ενός συνεργάτη των Ναζί που χρησιμοποίησε σκλαβοπάζαρα και βοήθησε τις προσπάθειες των Ναζί να αποκτήσουν την πρώτη ατομική βόμβα;

Είναι ο Κλάους ο τίμιος επιχειρηματίας που πρέπει να εμπιστευτούμε για να δημιουργήσει μια δικαιότερη κοινωνία και έναν δικαιότερο χώρο εργασίας για τον απλό άνθρωπο ή είναι το πρόσωπο που βοήθησε να ωθήσει τη Sulzer Escher-Wyss σε μια τεχνολογική επανάσταση που οδήγησε στο ρόλο της στην παράνομη δημιουργία πυρηνικών όπλων για το ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής;

Τα στοιχεία που εξέτασα δεν υποδηλώνουν έναν ευγενικό άνθρωπο, αλλά μάλλον ένα μέλος μιας πλούσιας, καλά δικτυωμένης οικογένειας που έχει ιστορικό βοήθειας στη δημιουργία όπλων μαζικής καταστροφής για επιθετικές, ρατσιστικές κυβερνήσεις.

Όπως είπε ο Klaus Schwab το 2006: "Η γνώση θα είναι σύντομα διαθέσιμη παντού - το ονομάζω "γκουγκλοποίηση" της παγκοσμιοποίησης. Το θέμα δεν είναι τι ξέρεις πια, αλλά πώς το χρησιμοποιείς. Πρέπει να είσαι ο ρυθμιστής του ρυθμού".

Ο Klaus Schwab θεωρεί τον εαυτό του ρυθμιστή του ρυθμού και παίκτη του κορυφαίου τραπεζιού, και πρέπει να πούμε ότι τα προσόντα και η εμπειρία του είναι εντυπωσιακά. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την πρακτική εφαρμογή των όσων κηρύττει κανείς, ο Κλάους έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Μία από τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις στον κατάλογο προτεραιοτήτων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ωστόσο ούτε ο Klaus Schwab ούτε ο πατέρας του Eugen έζησαν τις ίδιες αρχές όταν ήταν επιχειρηματίες. Ακριβώς το αντίθετο.

Τον Ιανουάριο, ο Klaus Schwab ανακοίνωσε ότι το 2021 είναι η χρονιά που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και οι σύμμαχοί του πρέπει να "ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη" με τις μάζες.

Ωστόσο, αν ο Schwab συνεχίσει να αποκρύπτει την ιστορία του και τις διασυνδέσεις του πατέρα του με την "Εθνικοσοσιαλιστική Εταιρεία Μοντέλων" που ήταν η Escher-Wyss κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, τότε οι άνθρωποι θα έχουν σοβαρούς λόγους να μην εμπιστεύονται τα υποκείμενα κίνητρα της υπερβολικής, αντιδημοκρατικής ατζέντας του για τη Μεγάλη Επανεκκίνηση.

Στην περίπτωση των Schwabs, τα στοιχεία δεν υποδεικνύουν απλώς κακές επιχειρηματικές πρακτικές ή κάποιου είδους παρεξήγηση. Η ιστορία της οικογένειας Schwab αποκαλύπτει αντίθετα μια συνήθεια συνεργασίας με γενοκτόνους δικτάτορες για τα βασικά κίνητρα του κέρδους και της εξουσίας. 

Οι Ναζί και το νοτιοαφρικανικό καθεστώς απαρτχάιντ είναι δύο από τα χειρότερα παραδείγματα ηγεσίας στη σύγχρονη πολιτική, όμως οι Schwab προφανώς δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να το δουν αυτό εκείνη την εποχή.

Στην περίπτωση του ίδιου του Κλάους Σουάμπ, φαίνεται ότι βοήθησε να ξεπλυθούν κατάλοιπα της ναζιστικής εποχής, δηλαδή οι πυρηνικές φιλοδοξίες της και οι φιλοδοξίες της για τον έλεγχο του πληθυσμού, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια μιας βαθύτερης ατζέντας.

Όσο υπηρετούσε σε ηγετική θέση στην Sulzer Escher Wyss, η εταιρεία προσπάθησε να βοηθήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του νοτιοαφρικανικού καθεστώτος, της τότε πιο ναζιστικής γειτονικής κυβέρνησης στον κόσμο, διατηρώντας την κληρονομιά της ίδιας της Escher Wyss από τη ναζιστική εποχή.

Στη συνέχεια, μέσω του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Schwab βοήθησε στην αποκατάσταση των πολιτικών ελέγχου του πληθυσμού που επηρεάστηκαν από την ευγονική κατά τη διάρκεια της εποχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μια εποχή κατά την οποία οι αποκαλύψεις για τις ναζιστικές θηριωδίες έφεραν γρήγορα την ψευδοεπιστήμη σε μεγάλη δυσφήμιση.

Υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι ο Κλάους Σβαμπ, όπως υπάρχει σήμερα, έχει αλλάξει οπωσδήποτε; Ή μήπως εξακολουθεί να είναι το δημόσιο πρόσωπο μιας προσπάθειας δεκαετιών για την εξασφάλιση της επιβίωσης μιας πολύ παλιάς ατζέντας;

Το τελευταίο ερώτημα που πρέπει να τεθεί σχετικά με τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τις ενέργειες του κ. Schwab, μπορεί να είναι το πιο σημαντικό για το μέλλον της ανθρωπότητας: Προσπαθεί ο Klaus Schwab να δημιουργήσει την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ή προσπαθεί να δημιουργήσει το τέταρτο Ράιχ;













4 σχόλια:

  1. …….Και θα ασχοληθώ με την ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ πλάνη που διακινούν τον τελευταίο καιρό δύο ανώνυμοι, ο «ΜΟΝΑΧΟΣ ΜΩΥΣΗΣ ΕΚ ΠΡΕΒΕΖΗΣ» και ο άλλος πλάνος με το ψευδώνυμο «GEWKWN»  που δημοσιεύουν τις πλάνες τους μέσα από την ιστοσελίδα «τρικλοποδιά» και μετά διαδίδονται ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ από ένα πλήθος ανθελλήνων Χριστιανομάχων, που περιμένουν να τις διαδώσουν. Και διαδίδονται από υποκρινόμενους «Χριστιανούς» για να τις ρίχνουν ως παγίδες πλάνης, μέσα σε ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.
    Αυτοί οι δύο, γράφουν πολλές πλάνες που τις ανακατεύουν με αλήθειες, αλλά θα επικεντρωθώ μόνο στην μεγάλη και χειρότερη πλάνη που διακινούν , δηλαδή της «Ελληνικότητας του Χριστού και της Παναγίας», που είναι μία καθαρά ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ και ΔΙΑΣΤΡΕΥΛΩΣΗ της ιστορικής γενεαλογικής προελεύσεως του Μεσσία Ιησού Χριστού. Και για να είμαστε ακριβείς διά τους ακατήχητους, διότι οι κατηχημένοι δεν την χρειάζονται αυτήν την εξήγηση, (είναι στα ευκόλως εννοούμενα που παραλείπονται) μιλάμε για την γενεαλογία της Θεοτόκου Παναγίας και του «πατριού» Ιωσήφ, διότι ο Μεσσίας Χριστός είναι εκ ΘΕΟΥ ΠΑΤΡΟΣ και ουχί ανθρώπου.........

    https://armagedon2020.blogspot.com/2020/01/blog-post_20.html

    Ιωάννης Λαμπρόπουλος
    συγγραφέας-ερευνητής-αρθρογράφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗ.
    ΑΚΟΥΣ ΡΩΜΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΕ;
    ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ;
    ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΙΕΡΩΜΕΝΟ ή ΓΕΡΟΝΤΑ ή ΑΠΛΑ ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΙΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ Ή ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ Ή ΑΠΛΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΟΠΙΣΤΟΣ!

      Διαγραφή
    2. Προς ανώνυμο 8:42
      Τα γουρούνια αυτά όπως τα αποκαλείτε, είναι του σατανά και οι σατανομεθοδεύσεις τους έχουν αντίκτυπο σε όλον τον παγκόσμιο πληθυσμό. Το να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε δεν είναι κακό.Τροποι αντιμετώπισης, προσευχή, μετάνοια, αντισταση .

      Διαγραφή