Κυριακή 19 Μαΐου 2024

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΑΦΕΙΣ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΣΕ ΝΕΑ ΥΓΙΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑΤΙ «ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ»




Όταν λέμε ότι οι κόκκινες γραμμές της ηθικής της επιστημονικής κοινότητας ολοένα και γίνονται πιο αχνές και ασαφείς, αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση

Η Zoraya ter Beek, η οποία ζει σε ένα μικρό χωριό στην Ολλανδία, θα υποβληθεί σε ευθανασία στον καναπέ του σπιτιού της με τον φίλο της στο πλευρό της.

Η Ter Beek αποφάσισε ότι ήθελε να πεθάνει αφού ένας ψυχίατρος της είπε «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο για σένα» και ότι «δεν θα γίνει ποτέ καλύτερα».

Η Ter Beek έκανε πρώτη αίτηση υποβοηθούμενης αυτοκτονίας το 2020, μετά από μάχη με την κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας που προκλήθηκαν από δυσκολίες στην πρώιμη παιδική της ηλικία.

Η άλλοτε επίδοξη ψυχίατρος πάσχει από χρόνια κατάθλιψη, άγχος, τραύμα, οριακή διαταραχή προσωπικότητας και διαγνώστηκε με αυτισμό. Η Ter Beek πίστευε ότι το ασφαλές περιβάλλον που πρόσφερε ο σύντροφός της θα τη βοηθούσε να θεραπευθεί ψυχικά, αλλά δεν το έκανε και σύμφωνα με πληροφορίες συνέχισε να έχει αυτοκτονικές σκέψεις και να αυτοτραυματίζεται.

Ένας γιατρός θα της δώσει ένα ηρεμιστικό πριν χορηγήσει ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Η ευθανασία είναι νόμιμη στην Ολλανδία από το 2002 για όσους βιώνουν «αφόρητη ταλαιπωρία χωρίς προοπτική βελτίωσης». Μετά τον θάνατο της Ter Beek, μια επιτροπή αναθεώρησης της ευθανασίας θα αξιολογήσει την περίπτωσή της για να διασφαλίσει ότι ο γιατρός συμμορφώθηκε με όλα τα «κριτήρια δεόντως φροντίδας» και εάν ναι, η ολλανδική κυβέρνηση θα δηλώσει ότι η ζωή της έληξε νόμιμα.

Απάντησε στους επικριτές που έλεγαν ότι ήθελε να πεθάνει ήταν μόνο λόγω των ψυχικών της παθήσεων.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν είσαι ψυχικά άρρωστος, δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά, κάτι που είναι προσβλητικό», είπε η Τer Beek. «Κατανοώ τους φόβους που έχουν κάποια άτομα με αναπηρία σχετικά με τον υποβοηθούμενο θάνατο και τις ανησυχίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό πίεση να πεθάνουν. Αλλά στην Ολλανδία, έχουμε αυτόν τον νόμο για περισσότερα από 20 χρόνια. Υπάρχουν πραγματικά αυστηροί κανόνες και είναι πραγματικά ασφαλές».

Η Ter Beek λέει ότι έχει σκεφτεί την απόφασή της σε όλη τη μακρά διαδικασία, η οποία διαρκεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

«Στα τρεισήμισι χρόνια που μεσολάβησαν, δεν δίστασα ποτέ για την απόφασή μου. Έχω νιώσει ενοχές — έχω σύντροφο, οικογένεια, φίλους και δεν είμαι τυφλή στον πόνο τους. Και ένιωσα φόβο. Αλλά είμαι απολύτως αποφασισμένη να το περάσω», είπε.

Για να θεωρηθεί ένα άτομο επιλέξιμο για υποβοηθούμενη αυτοκτονία, πρέπει να θεωρείται ότι «βιώνει αφόρητα βάσανα χωρίς προοπτική βελτίωσης», σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία. Ο ασθενής πρέπει επίσης να είναι πλήρως ενημερωμένος και ικανός για την έναρξη της τελικής διαδικασίας.

«Είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Δεν είναι σαν να ζητάς βοήθεια για να πεθάνεις τη Δευτέρα και να έχεις πεθάνει μέχρι την Παρασκευή.

«Ήμουν σε λίστα αναμονής για αξιολόγηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι γιατροί που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε υποβοηθούμενους θανάτους για άτομα με ψυχική ταλαιπωρία», πρόσθεσε.
Την υποστηρίζει στην απόφαση ο «σύντροφος»

«Κάθε γιατρός σε κάθε στάδιο λέει: «Είσαι σίγουρος; Μπορείτε να σταματήσετε ανά πάσα στιγμή.» Ο σύντροφός μου ήταν στην αίθουσα για τις περισσότερες συζητήσεις για να με υποστηρίξει, αλλά αρκετές φορές του ζητήθηκε να φύγει, ώστε οι γιατροί να είναι σίγουροι ότι μιλώ ελεύθερα».

«Για μένα, θα είναι σαν να με παίρνει ο ύπνος. Ο σύντροφός μου θα είναι εκεί, αλλά του είπα ότι είναι εντάξει αν χρειαστεί να φύγει από το δωμάτιο πριν από τη στιγμή του θανάτου», είπε.

Αλήθεια τώρα; Το σόι σύντροφος και γιατροί είναι αυτοί; Από το είδος ότι σε όλα υπάρχει λύση υλική (χάπια κι άλλες ιατρικές θεραπείες) και όχι πνευματική, κι αν δεν πετύχει η δική τους δεν σκέφτονται καν να ζητήσουν βοήθεια από τη δεύτερη;

Τι σκοτεινές και υποκριτικές μέρες ζούμε; Από την δικαιολογία του φυσικού πόνου φτάσαμε τώρα στον ψυχικό, που στην τελική προκαλεί το ίδιο αθεϊστικό, υλιστικό και χωρίς πνευματικές αξίες σύστημα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου