Παρασκευή 8 Μαΐου 2026

ΟΤΑΝ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΝΕΤΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ...Ο ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΣΑΝ ΑΙΧΜΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ!

TECH IDIOTS: ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΟΥΔΙΣΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ – ΡΟΜΠΟΤ







Τι τρομερή εποχή όταν οι ηλίθιοι κυβερνούν τους τυφλούς

~ Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Στην πρώτη χειροτονία ρομπότ – ιερέα προχώρησαν οι Βουδιστές στη Νότια Κορέα

Ο Γκάμπι ηγήθηκε μιας πομπής ψαλμωδών βουδιστών μοναχών στον ναό Τζόγκιε στη Σεούλ την Τετάρτη. Φορώντας μια τελετουργική γκρι και καφέ ρόμπα, μαύρα παπούτσια, ένα κομπολόι και γάντια στο χρώμα του δέρματος, ο Γκάμπι έφερε τα χέρια του σε στάση προσευχή.

«Θα αφιερωθείς στον ιερό Βούδα;» ρώτησε ένας από τους μοναχούς, σύμφωνα με το Yonhap, ένα κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Ναι, θα αφοσιωθώ», απάντησε ο Γκάμπι.

«Θα αφιερωθείς στην ιερή διδασκαλία;» ρώτησε ο μοναχός.

«Ναι, θα αφιερωθώ», απάντησε ο Γκάμπι.

Τεχνολογία και θρησκεία

Αν αυτές οι απαντήσεις ακούγονται ρομποτικές, αυτό συμβαίνει επειδή ο Γκάμπι είναι, στην πραγματικότητα, ρομπότ, σχολιάζουν οι New York Times.

Με ύψος λίγο πάνω από 1,20 μέτρα, ο Γκάμπι έγινε ο πρώτος ρομποτικός μοναχός της Νότιας Κορέας όταν εντάχθηκε στο Τάγμα Jogye, τη μεγαλύτερη βουδιστική αίρεση της χώρας. Το όνομα Γκάμπι είναι η κορεατική λέξη για το έλεος.

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα όνομα που δεν είναι πολύ δύσκολο να προφερθεί και παλιομοδίτικο, και ένα όνομα που αντιπροσωπεύει τη διάδοση του ελέους του Βούδα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στο Yonhap ο Σεβάσμιος Seong Won, ο οποίος επιβλέπει τις πολιτιστικές υποθέσεις στο Τάγμα Jogye.

Το ρομπότ είναι η τελευταία προσπάθεια των μοναχών της χώρας να δείξουν τη σύγχρονη σημασία του Βουδισμού, ο οποίος εισήχθη στην Κορέα γύρω στον 4ο αιώνα και έχει δει μια μείωση σε δημοτικότητα.

Τον Ιανουάριο, ο Σεβάσμιος Jinwoo, πρόεδρος του Τάγματος Jogye, δεσμεύτηκε να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην παράδοση, στην ετήσια πρωτοχρονιάτικη ομιλία του.

Το άκρον άωτον της ηλιθιότητας και προσβολής του Βουδισμού




Κατά τη διάρκεια της τελετής την Τετάρτη, ένας μοναχός παρουσίασε στον Γκάμπι πέντε αρχές, ή όρκους, για να ζει ένα… βουδιστικό ρομπότ:να σέβεται τη ζωή και να μην την πληγώνει, 

να μην προκαλεί ζημιά σε άλλα ρομπότ και αντικείμενα, 

να ακολουθεί τους ανθρώπους και να μην τους αντιμιλάει, 

να μην συμπεριφέρεται ή να μην μιλάει με παραπλανητικό τρόπο και… 

να εξοικονομεί ενέργεια και να μην υπερφορτώνει 

Το τάγμα ανέπτυξε τις αρχές χρησιμοποιώντας τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης Gemini και ChatGPT, ανέφερε το Yonhap.

Ο Noah Namgoong, εκπαιδευτής Ζεν στον Ναό Jo-Gei της Αμερικής της Κορέας για τον Βουδισμό στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το ρομπότ ήταν «ένα αρκετά περίεργο πράγμα» που μιλούσε περισσότερο για «κάτι κοινωνικοοικονομικό παρά πνευματικό». Ο Ζεν Βουδισμός δίνει έμφαση στην αυστηρή πειθαρχία και αυτοέλεγχο, στον διαλογισμό, την κατανόηση της φύσης του νου και της φύσης των πραγμάτων.

Και ενώ οι ικανότητές του είναι περιορισμένες, το κορεατικό ρομπότ πραγματεύεται ένα κεντρικό θέμα στον Βουδισμό: Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι άνθρωπος;

Κανονικά θα έπρεπε να πραγματεύεται πώς είναι να είσαι ένας ηλίθιος αντιπνευματικός άνθρωπος και να δέχεσαι πνευματική καθοδήγηση πώς θα φτάσεις στην κατάσταση Νιρβάνα από ένα μπάτσο σίδερα…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου