«ΜΕΓΑΛΗ ΙΡΑΝΙΚΗ ΝΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΙΩΝΙΣΜΟ»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν για Νομικές και Διεθνείς Υποθέσεις, Κ. Γκαριμπαμπαντί, ανακοίνωσε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί επίσημα την Παρασκευή 19.6.26, στην Ελβετία, τονίζοντας ότι η συμφωνία βασίζεται σε μια « συνεχή , ενεργή δυσπιστία» απέναντι στον αντίπαλο.
«Έχουμε ενσωματώσει όλες τις σημαντικές μας θέσεις στο σχέδιο του μνημονίου κατανόησης», δήλωσε την Κυριακή ο Καζέμ Γκαριμπαμπαντί.
«Αυτό το μνημόνιο δεν συνεπάγεται εμπιστοσύνη προς τον αντίπαλο· έχει συνταχθεί με βαθιά δυσπιστία. Θα παρακολουθούμε την τήρηση των δεσμεύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.»
Ο υφυπουργός δήλωσε ότι από το βράδυ της Δευτέρας θα αρθεί ο αμερικανικός ναυτικός αποκλεισμός κατά του Ιράν, μαζί με «τον άμεσο και οριστικό τερματισμό του πολέμου και των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου».
Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του Πακιστάν και τη στήριξη του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.
Δυσπιστία, όχι εμπιστοσύνη
Η διπλωματική στρατηγική των ΗΠΑ , παραμένει αναξιόπιστη για την Ιρανική ηγεσία .
Ο Γκαριμπαμπαντί υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν εμπιστεύθηκε ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Αυτό το μνημόνιο δεν συνεπάγεται εμπιστοσύνη προς τον αντίπαλο· έχει συνταχθεί με βαθιά δυσπιστία», δήλωσε. «Θα παρακολουθούμε την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων.»
Πρόσθεσε ότι, μετά την επίσημη υπογραφή, θα δημοσιευθεί ολόκληρο το κείμενο του μνημονίου κατανόησης και ότι, πριν από αυτό, Ιρανοί αξιωματούχοι θα εξηγήσουν στο κοινό μέσω των μέσων ενημέρωσης τις διάφορες πτυχές και τα επιτεύγματά του.
Ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι η στρατιωτική ισχύς του Ιράν επηρέασε άμεσα το τελικό κείμενο.
«Οι πολιτικές , τόσο δε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο του Ιράν ήταν αποτελεσματικές στην προώθηση ορισμένων ζητημάτων μέσα στο κείμενο των διαπραγματεύσεων», δήλωσε, αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις συνέπειες των ισραηλινών επιθέσεων των τελευταίων ημερών στα νότια προάστια της Βηρυτού.
«Δεν υπογράψαμε το μνημόνιο κατανόησης μέχρι να ενσωματώσουμε κάθε σημείο και απαίτησή μας στο κείμενο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι μία ώρα πριν από την ανακοίνωση.»
Αναγνώρισε επίσης ότι η αποφασιστική απάντηση της Χεζμπολάχ στην ισραηλινή τρομοκρατία διευκόλυνε την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ήταν έτοιμες να δώσουν μια αποφασιστική απάντηση. Ο Τραμπ επίσης υιοθέτησε ορισμένες θέσεις και επέκρινε το σιωνιστικό καθεστώς.
Η Χεζμπολάχ απάντησε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα στην τρομοκρατική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος.»
«Η στρατιωτική ισχύς και οι απειλές που διατυπώσαμε βοήθησαν στην ολοκλήρωση του κειμένου και στην προώθηση πολλών ζητημάτων πάνω στα οποία εργαζόμασταν», δήλωσε ο Γκαριμπαμπαντί.
Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι το μνημόνιο κατανόησης δεν είναι απλώς αποτέλεσμα διπλωματίας, αλλά και καρπός των στρατιωτικών επιτευγμάτων του Ιράν.
«Αυτό οφείλεται στο αγνό αίμα των μαρτύρων μας, στη σταθερότητα του λαού, στη συνεχή παρουσία του στους δρόμους προς υποστήριξη του συστήματος και των ενόπλων δυνάμεων, στο αγνό αίμα του μάρτυρα Ηγέτη, στην καθοδήγηση του Ηγέτη και στις προσπάθειες των αξιωματούχων.»
Δήλωσε ότι ο αντίπαλος ηττήθηκε σε όλους τους στόχους του.
«Ο εχθρός που επιτέθηκε για να υλοποιήσει τα σκοτεινά του σχέδια υπέστη ήττα σε όλους τους στόχους του και η Ισλαμική Δημοκρατία πέτυχε μεγάλες νίκες σε αυτόν τον πόλεμο.»
Επαλήθευση και συνομιλίες 60 ημερών
Ο Γκαριμπαμπαντί περιέγραψε μια διαδικασία δύο σταδίων μετά την υπογραφή της Παρασκευής.
Πρώτον, θα ξεκινήσει αμέσως μια περίοδος επαλήθευσης.
«Την Παρασκευή 19.6.26, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υπογραφή και οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.
Μέχρι τότε θα επαληθευθούν οι αμερικανικές δεσμεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, την άρση του αποκλεισμού και την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων διάρκειας 60 ημερών εξαρτάται από την τήρηση αυτών των αμερικανικών δεσμεύσεων.»
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η άρση των πρωτογενών και δευτερογενών αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, καθώς και η κατάργηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Ανέφερε επίσης ότι θα συζητηθεί το πυρηνικό ζήτημα, καθώς και ένας μηχανισμός για την ανοικοδόμηση και την οικονομική ανάπτυξη του Ιράν μετά τον επιβεβλημένο πόλεμο.
Ο υφυπουργός δήλωσε ότι πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής των δεσμεύσεων και από τις δύο πλευρές.
Ο Γκαριμπαμπαντί επιβεβαίωσε ότι οι μεσολαβητές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις επόμενες συνομιλίες.
Επανέλαβε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «θα είναι πάντοτε έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εχθρική συνωμοσία» και ότι η Τεχεράνη παραμένει πλήρως προετοιμασμένη να απαντήσει σε οποιαδήποτε επιβουλή.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι όταν δημοσιοποιηθεί το μνημόνιο κατανόησης, ο ιρανικός λαός θα μπορέσει να διαπιστώσει ότι οι δεσμεύσεις του Ιράν είναι ασήμαντες σε σύγκριση με τα επιτεύγματα που πέτυχε η χώρα.
Η τελετή υπογραφής έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 19 Ιουνίου στην Ελβετία.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να ακολουθήσουν νέες τεχνικές και πολιτικές συνομιλίες για τη ρύθμιση των λεπτομερειών εφαρμογής
Ιρανική κρατική τηλεόραση
Η μετάδοση της συμφωνίας του αγγλόφωνου προγράμματος στην δημόσια Ιρανική τηλεόραση :
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τον τερματισμό του πολέμου.”
“Χάρη στη δύναμη, τη σταθερότητα και την αντοχή των ενόπλων δυνάμεων και του λαού, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν το τέλος του πολέμου.”
“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανάγκασε επίσημα τον αμερικανοσιωνιστικό εχθρό να τερματίσει τον πόλεμο σε όλα τα μέτωπα.”
Τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα νομίζουν ότι η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί μαζική λοβοτομή.
Για ακόμα μια φορά τα ελληνικά ολιγαρχικά ΜΜΕ , από δήθεν αξιόπιστους αναλυτές διαδίδουν ότι η στρατιωτική νίκη των ΗΠΑ και Ισραήλ είναι γεγονός!
Αφού δεν μας εξηγούν ότι οι πρωταρχικοί στόχοι του παράνομου πολέμου που εξαπέλυσαν σε βάρος της Ισλαμικής δημοκρατίας του Ιράν προέβλεπαν :
Αλλαγή καθεστώτος .
Εγκαθίδρυση μοναρχίας με την οικογένεια Παχλαβί
3. Διαμελισμό της χώρας .
4. Διάλυση των στρατιωτικών υποδομών του Ιράν , κυρίως των πυραυλικών του συστημάτων και των εργοστασίων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
5. Ενεργή εμπλοκή του Κουρδικού παράγοντα στα σύνορα του Ιράν με το Κουρδικό Ιράκ .
6. Παράλυση της εξαγωγικής οικονομίας των πετρελαϊκών υποδομών του Ιράν.
7. Εισβολή και κλοπή του απεμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν
Πάνω σε αυτές τις βασικές φιλοδοξίες , ιμπεριαλιστικές και αυτοκρατορικές βλέψεις των ΗΠΑ στην περιοχή ακόμα και ο πιο δύσπιστος αναγνώστης κατανοεί ότι οι ΗΠΑ επωμίζονται μια στρατιωτική κα διπλωματική ταπείνωση , αφού και η σιωνιστική κυβέρνηση του Ισραήλ , με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δηλώνει ότι αυτή η διπλωματική συμφωνία «εγκαταλείπει» το Ισραήλ….
Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση και τις άφωνες , σιωπηλές συστημικές δήθεν αντιπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας εμμένουν να είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εγκληματική κυβέρνηση του Τελ Αβιβ ως «στρατηγική σύμμαχο» . Δηλαδή θα συνεχίσουν να πίνουν το « αμίλητο νερό»….
Όπως είπε ο Μπέρτολτ Μπρέχτ : « Αυτός που δεν ξέρει την Αλήθεια είναι απλά άσχετος. Όμως, αυτός που ξέρει την Αλήθεια και τη διαψεύδει είναι κάθαρμα» .


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου