Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Η ΑΡΚΟΥΔΑ...

Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΤΩΝ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ Η Ρωσία αξίωσε σήμερα από το Κίεβο, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου σφαλείας του ΟΗΕ, "να σταματήσει τις επιχειρήσεις αντιποίνων" στην ανατολική Ουκρανία, την ίδια ώρα που οι δυτικές χώρες επέρριπταν στη Μόσχα την ευθύνη για την κορύφωση της έντασης στην περιοχή.

"Ζητούμε από το Κίεβο και τους (δυτικούς) υποστηρικτές του να μην διαπράξουν ένα μοιραίο λάθος και να σκεφτούν τις συνέπειες των πράξεών τους", δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι αρχές του Κιέβου "θα πρέπει να βάλουν γρήγορα τέλος στις τιμωρητικές επιχειρήσεις τους"εναντίον των ρωσόφωνων που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πολλά δημόσια κτίρια σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, πρόσθεσε.

"Επαφίεται στη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω" είπε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι συμπεριφέρεται σαν "πυρομανής πυροσβέστης" την ώρα που η Ουκρανία "προσπαθεί να αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της". Το Κίεβο, εξήγησε ο Γάλλος διπλωμάτης, "αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον στρατό και την αστυνομία του εναντίον των ενόπλων συμμοριών" που δεν έχουν τη στήριξη του πληθυσμού. Οι συμμορίες αυτές "είναι τόσο αυθόρμητες τοπικές συγκεντρώσεις που ήταν σε θέση να καταρρίψουν ένα ουκρανικό ελικόπτερο με έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, ένα όπλο που συνήθως δεν το βρίσκει κανείς στην αγορά του Χαρκόβου", ειρωνεύτηκε ο Αρό.

Βέβαια όταν καταλάμβαναν την εξουσία ήταν σωστές οι δολοφονίες. Πλήρης διγλωσσία.

Η Ρωσία "εξαπέλυσε συμμορίες αλητών στην Ουκρανία αυτή επέλεξε αυτόν το δρόμο και σε αυτήν επαφίεται να κάνει ένα βήμα πίσω να ηρεμήσει τις ένοπλες συμμορίες τις οποίες εξοπλίζει"και κατόπιν να ξεκινήσει διάλογο με το Κίεβο, συνέχισε.

Αν και η μόνη αλητεία είναι η ανατροπή και κατόπιν εξαπέλυση των ακραίων του δεξιού τομέα στη νανατολική Ουκρανία για να τρομοκρατούνε.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτις Σαμάνθα Πάουερ από την πλευρά της υποστήριξε ότι η ουκρανική κυβέρνηση προσπαθεί απλώς "να περιορίσει τη βία των παραστρατιωτικών που στηρίζονται από τη Ρωσία ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών πολιτών". Χαρακτήρισε μάλιστα τις ενέργειες του Κιέβου "λογικές και αναλογικές" λέγοντας ότι "πρόκειται ειλικρινά για αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα" για να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση.

"Καμία χώρα που εκπροσωπείται σε αυτό το τραπέζι δεν θα άφηνε να καταλαμβάνονται οι πόλεις της από ενόπλους", τόνισε εξάλλου ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ κάνοντας λόγο για "τρομακτική υποκρισία" εκ μέρους της Μόσχας η οποία "εξοπλίζει τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του κόσμου, όπως αυτό της Συρίας". Ο προηγμένος οπλισμός που χρησιμοποιούν οι φιλορώσοι "μας επιβεβαιώνει ότι μεταξύ αυτών των ενόπλων ομάδων υπάρχουν και επαγγελματίες που χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από τη Ρωσία", κατέληξε.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μετέφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανησυχία του γγ του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση σε όλους "να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" ενώ ζήτησε εκ νέου "την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση" των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από τους φιλορώσους στο Σλαβιάνσκ εδώ και μία εβδομάδα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αποφάσισε να στείλει τον Φέλτμαν στη Μόσχα και το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα με στόχο "να προωθήσει την αποκλιμάκωση και μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία" και να προσφέρει στις δύο πλευρές τις "υπηρεσίες" του Οργανισμού.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ήταν η 13η από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία. Καμία από τις προηγούμενες δεν κατέληξε στην υιοθέτηση κάποιας κοινής θέσης αφού η Ρωσία, η οποία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει δικαίωμα βέτο και μπορεί να μπλοκάρει οποιοδήποτε ψήφισμα προωθήσουν οι άλλες χώρες.

Η Ρωσία όμως μετά και από αυτές τις δηλώσεις αποκαλύπτει ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται να αφήσει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας έρμαια των δυτικόφιλων του Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου