Η Ε.Ε. ΣΦΙΓΓΕΙ ΤΗ ΒΙΔΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ «ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ»
Αυτό που ξεκίνησε ως ο «εθελοντικός κώδικας πρακτικής» της ΕΕ σχετικά με την «παραπληροφόρηση» – που επηρεάζει τις εταιρείες τεχνολογίας / μέσων κοινωνικής δικτύωσης – πρόκειται τώρα να μετατραπεί σε υποχρεωτικό κώδικα δεοντολογίας για όσους ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή και χρησιμοποιούνται ευρέως.
Η είδηση αποκαλύφθηκε από την ιρλανδική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης, συγκεκριμένα από έναν υπάλληλο των ψηφιακών υπηρεσιών της, τον Paul Gordon, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι ο Ιανουάριος θα είναι η ημερομηνία κατά την οποία ο τρέχων κώδικας θα «επισημοποιηθεί» με αυτόν τον τρόπο.
Η νομοθεσία που θα επιτρέψει τη «μετάβαση» είναι ο αμφιλεγόμενος νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), τον οποίο οι επικριτές συχνά αναφέρονται ως «νόμος της ΕΕ για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο», η επιβολή του οποίου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Ο «εθελοντικός» κώδικας υπογράφεται αυτή τη στιγμή από 44 εταιρείες τεχνολογίας και εάν καταστεί υποχρεωτικός τον Ιανουάριο του 2025, θα ισχύει για εκείνες που η ΕΕ ορίζει ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (VLOPs) (με τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στο μπλοκ των 27 εθνών).
Επί του παρόντος, ο αριθμός τέτοιων πλατφορμών λέγεται ότι είναι 25.
Στην παρούσα μορφή της, οι διατάξεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες υποχρεώνουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες να διενεργούν εκτιμήσεις κινδύνου σχετικά με την «παραπληροφόρηση» και να αποκαλύπτουν τα μέτρα που λαμβάνουν για τον μετριασμό τυχόν κινδύνων που αποκαλύπτονται από τις εν λόγω αξιολογήσεις.
Αλλά όταν ο κώδικας αλλάξει από «εθελοντικός» σε υποχρεωτικός, αυτές οι υποχρεώσεις θα περιλαμβάνουν επίσης άλλες απαιτήσεις: απονομισματοποίηση της διάδοσης της «παραπληροφόρησης»· πλατφόρμες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ελεγκτές γεγονότων «συνεργάζονται αποτελεσματικά» κατά τη διάρκεια των εκλογών, για άλλη μια φορά για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» – και την «ενδυνάμωση» των ελεγκτών γεγονότων.
Αυτό αναφέρεται όχι μόνο στη διάδοση του «ελέγχου γεγονότων» σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και στο να αναγκάσει τα VLOPs να χρηματοδοτήσουν αυτές τις ομάδες. Αυτό, παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους πιο εξέχοντες «ελεγκτές γεγονότων» έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι ενθαρρύνουν τη λογοκρισία αντί να ελέγχουν την ακρίβεια του περιεχομένου με αμερόληπτο τρόπο.
Ο κώδικας θεσπίστηκε για πρώτη φορά (στην «εθελοντική» μορφή του) το 2022, με την Google, τη Meta και την TikTok μεταξύ των σημαντικών υπογραφόντων — ενώ οι κανόνες αυτοί απορρέουν από έναν «ενισχυμένο» κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την παραπληροφόρηση με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής που εκδόθηκαν τον Μάιο του 2021.
«Εναπόκειται στους υπογράφοντες να αποφασίσουν ποιες δεσμεύσεις θα υπογράψουν και είναι δική τους ευθύνη να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των δεσμεύσεών τους», δήλωσε τότε η ΕΕ – αυτό θα ήταν το «εθελοντικό» στοιχείο, ενώ η Επιτροπή δήλωσε ότι εκείνη τη φορά δεν είχε «εγκρίνει» τον κώδικα.
Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τώρα έτοιμη να «εγκρίνει» τον κώδικα, και στη συνέχεια κάποιοι - υπάρχουν ενεργές προετοιμασίες για να τον καταστήσουν υποχρεωτικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου