Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ






Είχαμε βάλλει αυτόν τον τίτλο και σκοπεύαμε να γράψουμε ένα άρθρο σχετικά μ΄αυτό το θέμα, όταν άρχισαν να προπαγανδίζουν τα αμερικανοκάναλα της ντόπιας πλύσης εγκεφάλων πώς τάχα η Συρία είναι υπό καθεστώς δικτατορικό, τα γνωστά παράλληλα με την Λιβύη. Η δοτή κυβέρνηση Παπαδήμου και οι προδοσία Σαμαρά καθώς και το καθημερινό γαϊτανάκι με την επιστροφή ή όχι στην δραχμή δεν μας επέτρεψαν να το γράψουμε.
Ωστοσο ο τίτλος ήδη επαληθεύτηκε. 
Διαβάζουμε στο χθεσινό Defence Net:

H Ρωσία μετέφερε S-300 στη Συρία – Ρώσοι "σύμβουλοι" στα χειριστήρια
Η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να μην αφήσει να αλλάξει το “status-quo” στη Συρία και σε οποιαδήποτε περίπτωση να μην αφήσει την κατάσταση να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε στη Λιβύη.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας Al Quds-Al Arabi η οποία εκδίδεται στο Λονδίνο, ρωσικά σκάφη που έχουν φτάσει στο λιμάνι της Λατάκια στη Συρία μεταφέρουν τεχνικούς Ρώσους συμβούλους οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ενεργοποίηση αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 τα οποία έχουν παραληφθεί από το καθεστώς της Δαμασκού τις προηγούμενες εβδομάδες. Επικαλούμενη πηγές από τη Ρωσία η εφημερίδα αναφέρει πως η Μόσχα θεωρεί ως «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της Συρίας.

Παράλληλα με τους πυραύλους το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ρωσία έχει εγκαταστήσει προηγμένα συστήματα ραντάρ σε σημεία «κλειδιά» ελέγχοντας το εναέριο χώρο πάνω από κύριες βάσεις του Στρατού και της Αεροπορίας, ενώ άλλα συστήματα ελέγχουν τον εναέριο χώρο βόρεια και νότια της χώρας από όπου θεωρούν ότι μπορεί να προέλθουν αεροπορικές επιθέσεις.

Και αυτές οι κατευθύνσεις είναι προς την μεριά της βάσης Incirlik του ΝΑΤΟ στην Τουρκία όπως και το μεγαλύτερο μέρος του εναέριου χώρου του Ισραήλ, αν και θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο για το τελευταίο να αναμιχθεί σε μια επίθεση εναντίον του Συριακού καθεστώτος καθ΄ οιονδήποτε τρόπο.

Το σύστημα S-300 θεωρείται από τα πιο προηγμένα παγκοσμίως αντιαεροπορικά συστήματα με δυνατότητα να ελέγχει τουλάχιστον 100 στόχους και να εμπλέκει τους 12 πιο επικίνδυνους από αυτούς.

Υπάρχουν ισχυρές υπόνοιες πάντως πως ένα μέρος των χρημάτων για την αγορά των S-300 τα οποία τώρα Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι εγκαθιστούν στη Συρία, προήλθαν από το Ιράν. Η Ρωσία είχε αρνηθεί την παράδοση συστημάτων S-300 στο Ιράν και είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο κάποια από τα συστήματα να έχουν ήδη παραδοθεί στο Ιράν ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Τεχεράνης στο καθεστώς της Δαμασκού.

Παράλληλα οι ΗΠΑ αποφάσισαν την μη τήρηση ορισμένων εκ των διατάξεων της συνθήκης για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) κάτι που σημαίνει πως θα σταματήσουν να ενημερώνουν τη Ρωσία για τις μετακινήσεις των δυνάμεών τους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση:

«Σήμερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στη Βιέννη ότι θα σταματήσουν να εκπληρώνουν ορισμένες από τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη CFE αναφορικά με τη Ρωσία».

Το παραπάνω σημαίνει πως σε ενδεχόμενη κρίση με τη Συρία, οι Ρώσοι δε θα ενημερώνονται για τις κινήσεις των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, και έτσι ίσως δε θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν το καθεστώς της Δαμασκού.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου