Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΘΕΑΤΡΟ Ή ΡΗΞΗ;


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ





Προειδοποιητική "κανονιά" έριξε η κυβέρνηση για πρώτη φορά  στο ΔΝΤ ή έριξε άσφαιρη για τα μάτια του κόσμου; Αρνήθηκε ουσιαστικά να πληρώσει μία δόση του επαχθούς δανείου, αφού δεν είχε υπάρξει συμφωνία, όπως είχε ενημερώσει τους δανειστές πριν την έναρξη των τελευταίων συνομιλιών ή δραματοποιεί τις εξελίξεις για να φέρει ηρωϊκά την "συμφωνία"σαν νίκη;

Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως, κατέθεσε ήδη το σχετικό αίτημα στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον, έπειτα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.


Αλλά αν δεν ήθελε πραγματικά να πληρώσει τότε γιατί σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα ζητάει να ενοποιηθούν οι τέσσερις δόσεις που η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Ιούνιο (κάτι που άλλωστε δεν απορρίπτει το ΔΝΤ ).


Αύριο 5 Ιουνίου, αλλά και στις 12, 19 και 26 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ συνολικά περίπου 1,5 δισ.ευρώ.

Η πρώτη δόση – ύψους 300 εκατ. ευρώ – θα έπρεπε να καταβληθεί αύριο Παρασκευή, ενώ η τελευταία ήταν προγραμματισμένη για τις 19 του μηνός.

Καμία δόση δεν θα πληρωθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία συνολικά διακηρύσσει το Μαξίμου.

H κυβέρνηση άραγε θέλει να δείξει στους δανειστές ότι "Δεν αστειεύεται" ή απλώς σε συμφωνία με το ΔΝΤ δίνει μια παράσταση ηρωϊσμού;  

Είναι πάντως η πρώτη φορά από τότε που εφαρμόζεται το βάρβαρο και ληστρικό Μνημόνιο, όπου μία δόση δεν πληρώνεται, αν και υπάρχει η "υποσχετική" για συγχώνευση των δόσεων την οποία πληροφορίες θέλουν να έχει ήδη αποδεχθεί το ΔΝΤ, ενώ συζητείται τετράμηνη παράταση του προγράμματος (βλέπε μνημονίου) που ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου, μέχρι και το φθινόπωρο.
  
 Παράταση ή παράσταση μάλλον ραντεβού τον Σεπτέμβρη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου