ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ...
«Προς το τέλος αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών;» αναρωτιέται γαλλικό μέσο. Για να προσθέσει, στην Aube, ένα πρώτο χτύπημα στην αναστολή των μη εμβολιασμένων υγειονομικών...
Μετά από γνωμοδότηση του Conseil de prud’hommes του de Troyes (δικαστήριο εργασίας ή δικαστήριο απασχόλησης/Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών), το Συνταγματικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τον νόμο και θα μπορούσε να τον ανακαλέσει, σύμφωνα με τον δικηγόρο νοσηλευτή από το Aube.
Aυτή την Τρίτη το Συμβούλιο pru-d’hommes de Troyes εκτίμησε αποδεκτή την επανεξέταση ενός μέρος του ισχύοντος νόμου κυρίως για την αναστολή άνευ μισθού ανεμβολίαστων υγειονομικών κατά covid19 από το Συνταγματικό Δικαστήριο ( που επέχει θέση ΣτΕ).
Ο νόμος έχει σημαντικές πιθανότητες ν’ αναθεωρηθεί σύμφωνα με τον δικηγόρο Emmanuel Ludot συνήγορο της έφεσης και όλα μπορεί ν’ αλλάξουν.Σύμφωνα με το conceil remois το άρθρο 14-2 δεν δεσμεύθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο για άγνωστο λόγο.
«Η αναστολή εργασίας ενός μισθωτού χωρίς καταβολή μισθοδοσίας αποτελεί ένα πισωγύρισμα περίπου ενός αιώνα του Εργατικού Δικαίου.Είναι αντίθετη σε κάθε διεθνή συλλογική σύμβαση κι επομένως αντισυνταγματική»αποφαίνεται ο κ. Ludot.
Στη ρίζα της έφεσης είναι μια ανεμβολίαστη νοσοκόμα μιας ένωσης που ασχολείται με άτομα με αναπηρία και που για την ώρα θέλει να παραμείνει στην ανωνυμία.
Δεν εμβολιάστηκε γιατί όπως λέει το εμβόλιο είναι πειραματικό και καταγγέλει πως έγινε αποδέκτης αφόρητων πιέσεων και βίας εκ μέρους συναδέλφων της εμβολιασμένων πριν βγει στην αναστολή.
Ο δικηγόρος της ισχυρίζεται πως η απόφαση είναι η πρώτη στη Γαλλία κι αναμένει στη συνέχεια να δει πολυάριθμες παρόμοιες υποθέσεις να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.
Το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το θέμα της συνταγματικότητας που εγείρεται προβλέπει να μεταφερθεί εντός προθεσμίας 8 ημερών στο Ακυρωτικό Δικαστήριο πριν φθάσει στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Κι αυτό «οφείλει να είναι πολύ σύντομο» αναφέρει ο δικηγόρος της νοσοκόμας.
Το κυρίαρχο ερώτημα συνταγματικότητας είναι αν ο νόμος περί αναστολής εργασίας με στέρηση μισθού είναι σύννομος με το Σύνταγμα που προβλέπει τη δέσμευση της Γαλλίας να σεβαστεί το σύνολο των Διεθνών Συμβάσεων που απαγορεύουν τη στέρηση από οποιοδήποτε εργαζόμενο το μισθό και την κοινωνική ασφάλιση κι κυρίως την επιβολή αναστολής του συμβολαίου εργασίας...
abonne. lest-eclai
Το Συνταγματικό Συμβούλιο θα μπορούσε επίσης να κληθεί να εξετάσει το πρόβλημα, επισημαίνει ο δικηγόρος άλλων υγειονομικών ο Fabien Stucklé, «μέσω ενός ζητήματος προτεραιότητας της συνταγματικότητας, μετά από απόφαση του βιομηχανικού δικαστηρίου της Τροίας που δεσμεύθηκε από μια υγειονομικό του Aube».
Το διοικητικό δικαστήριο του Besançon εξέτασε αυτήν την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, δέκα προσφυγές που ο εν λόγω δικηγόρο κατέθεσε και που υποβλήθηκαν από υγειονομικούς της Franche-Comté κατά της αναστολής τους χωρίς αμοιβή, μετά την άρνησή τους να προσκομίσουν το υγειονομικό πάσο.
Ο δικαστής αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες.
francebleu
Το ένα χτύπημα μετά το άλλο η εξέλιξη αυτή επέρχεται ενώ σε μια άλλη εκδίκαση Διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε την αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστη υγειονομικό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου