Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΝΤΥΝΟΥΝ ΣΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΟΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (ΓΤΟ) ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ: ΜΙΑ 30ΕΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΤΥΡΑΝΝΙΑ



Γράφει ο Colin Todhunter
Μετάφραση: Απολλόδωρος

Μια αγωγή δημοσίου συμφέροντος βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας, η οποία αμφισβητεί την προσπάθεια εμπορικής εκμετάλλευσης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένης (ΓΤ) μουστάρδας στην Ινδία.

Στις 26 Οκτωβρίου 2022, ωστόσο, το κορυφαίο ρυθμιστικό όργανο της χώρας - η Επιτροπή Αξιολόγησης της Γενετικής Μηχανικής - ενέκρινε την εμπορική εκμετάλλευση της καλλιέργειας.

Η κεντρική κυβέρνηση έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η εμπορευματοποίηση δεν θα προχωρήσει πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά αυτό μένει να φανεί.

Η έγκριση είναι μια σημαντική στιγμή για τη βιομηχανία αγροτικής βιοτεχνολογίας, όχι μόνο επειδή η γενετικά τροποποιημένη μουστάρδα μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρωτοποριακή καλλιέργεια που θα μπορούσε να ανοίξει τις πόρτες σε μια σειρά άλλων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών τροφίμων που βρίσκονται στα σκαριά.

Προς το παρόν, μόνο μία ΓΤ καλλιέργεια καλλιεργείται νόμιμα στην Ινδία, το βαμβάκι Bt - σχεδιασμένο να αντιστέκεται σε ορισμένα παράσιτα. Επιφανείς φορείς χάραξης πολιτικής και λομπίστες υποστηρίζουν ότι, λόγω της επιτυχίας του βαμβακιού Bt, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την εισαγωγή ΓΤ καλλιεργειών τροφίμων.

Όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Το βαμβάκι Bt δεν ήταν καθόλου επιτυχημένο και προκάλεσε τεράστιες δυσκολίες στους βαμβακοπαραγωγούς (στην πραγματικότητα, αποτελεί πρότυπο για μια μνημειώδη καταστροφή).

Αυτό υποστηρίζεται αποδεδειγμένα από τους καθηγητές Andrew Paul Gutierrez, Dr. Hans R Herren και Dr. Peter E Kenmore, διεθνώς αναγνωρισμένους γεωργικούς ερευνητές.

Στην Ινδία, το βαμβάκι Bt είναι μια αποτυχημένη τεχνολογία που έχει επηρεάσει σοβαρά αρνητικά πολλούς αγρότες. Και πριν κάποιος πει ότι οι αγρότες στην Ινδία έχουν επιλέξει συνειδητά το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι, θα πρέπει να διαβάσει τι λέει ο ερευνητής και ακαδημαϊκός Andrew Flachs.

Ο Flachs διεξήγαγε έρευνα πεδίου σχετικά με την καλλιέργεια βαμβακιού στο κρατίδιο Τελανγκάνα της Νότιας Ινδίας. Το βιβλίο του Cultivating Knowledge: Biotechnology, Sustainability and the Human Cost of Cotton Capitalism in India (Καλλιέργεια της γνώσης: Βιοτεχνολογία, βιωσιμότητα και το ανθρώπινο κόστος του καπιταλισμού του βαμβακιού στην Ινδία) αποκαλύπτει την άσχημη πραγματικότητα της "επιλογής" και της καλλιέργειας βαμβακιού στο έδαφος.

Σκεφτείτε επίσης ότι αυτό που συμβαίνει έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις συστάσεις τεσσάρων εκθέσεων υψηλού επιπέδου που έχουν συμβουλεύσει κατά της υιοθέτησης γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών στην Ινδία.

Το άρθρο Agri Biotech Motivated by Monopoly Control [Αγροτική Βιοτεχνολογία με κίνητρο τον μονοπωλιακό έλεγχο] (25 Οκτωβρίου 2022) απαριθμεί αυτές τις εκθέσεις και περιγράφει πώς - μέσω εξαπάτησης, επιστημονικής απάτης, τεχνολογικών ταχυδακτυλουργιών και ρυθμιστικών ταχυδακτυλουργιών - η ΓΤ μουστάρδα έχει σχεδιαστεί (μόλις εμπορευματοποιηθεί) για να διευκολύνει τη διαδικασία της (χημικά εξαρτώμενης) καλλιέργειας ΓΤ καλλιεργειών τροφίμων στην Ινδία.

Η προϋπόθεση πίσω από τη ΓΤ μουστάρδα είναι να αυξηθούν οι αποδόσεις και να μειωθεί ο λογαριασμός των εισαγωγών βρώσιμων ελαίων. Ωστόσο, όπως δείχνει το προαναφερθέν άρθρο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό για την απόδοση και αυτή η ΓΤ μουστάρδα δεν ξεπερνά τις συμβατικές ποικιλίες. 

Επιπλέον, η αύξηση των εισαγωγών βρώσιμων ελαίων δεν οφείλεται στη χαμηλή παραγωγικότητα του εγχώριου τομέα βρώσιμων ελαίων της Ινδίας, αλλά στην πολιτική απόφαση να μειωθούν οι δασμοί στις εισαγωγές κατ' εντολή των παγκόσμιων εμπόρων γεωργικών προϊόντων.

Οι επίσημες εκθέσεις ήταν καυστικές για το ρυθμιστικό σύστημα της Ινδίας για τους ΓΤΟ, τονίζοντας τις ανεπάρκειές του και τις εγγενείς σοβαρές συγκρούσεις συμφερόντων. Το μόνο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη (η βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή μιας ΓΤ καλλιέργειας) για τη ΓΤ μουστάρδα, υπάρχουν άλλα κίνητρα για την προώθησή της.

Το σχέδιο ΓΤ δεν έχει να κάνει με τα πολυδιαφημισμένα συνθήματα δημοσίων σχέσεων της βιομηχανίας για τη "σίτιση του κόσμου" ή τη βοήθεια προς τους αγρότες. 

Για λόγους συντομίας, οι αναγνώστες μπορούν να συμβουλευτούν το διαδικτυακό άρθρο: Challenging the Flawed Premise Behind Pushing GMOs into Indian Agriculture, (Η αμφισβήτηση της ελαττωματικής παραδοχής πίσω από την προώθηση των ΓΤΟ στην ινδική γεωργία) το οποίο καταρρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ανεξάρτητα από τα όποια ισχυριζόμενα οφέλη, οι ΓΤΟ αφορούν πρωτίστως τη σύλληψη αξίας και τη δημιουργία εξάρτησης από την αγορά. 

Πρόκειται επίσης για την εξασφάλιση της ιδιοκτησίας του βλαστικού υλικού των σπόρων που αναπτύχθηκαν επί αιώνες από τους αγρότες μέσω της απόκτησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας - οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι ο γενετικός χειρισμός τους (όσο άκαρπος και αν είναι το αποτέλεσμα) μετατρέπει έναν σπόρο σε προϊόν που μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. 

Αυτό θα περιορίσει την πρόσβαση των αγροτών στους σπόρους και θα θέσει τις εταιρείες βιοτεχνολογίας υπό τον έλεγχο της καλλιέργειας και της αναπαραγωγής.

Όσον αφορά την Ινδία, το σχέδιο ΓΤ πρέπει επίσης να θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου παραδείγματος εξάρτησης. Υπήρξε ένα σχέδιο τριών δεκαετιών για την αναδιάρθρωση της ινδικής οικονομίας και της ινδικής γεωργίας. 

Το σχέδιο πηγάζει από τη συναλλαγματική κρίση της χώρας το 1991, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή όρων "διαρθρωτικής προσαρμογής" που σχετίζονται με το χρέος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου εμφανίζονται σε ένα άρθρο του 2021 από την Ερευνητική Μονάδα Πολιτικής Οικονομίας με έδρα τη Βομβάη - Modi’s Farm Produce Act Was Authored Thirty Years Ago in Washington DC [Ο νόμος του Μόντι για τα αγροτικά προϊόντα συντάχθηκε πριν από τριάντα χρόνια στην Ουάσινγκτον].

Παρόλο που εστιάζει στην καταργηθείσα πλέον (λόγω των διαμαρτυριών των αγροτών) αγροτική νομοθεσία, το άρθρο τοποθετεί τις αγροτικές "μεταρρυθμίσεις" μέσα σε μια ευρύτερη διαδικασία αυξανόμενης κατάληψης της ινδικής οικονομίας από τον δυτικό ιμπεριαλισμό.

Συχνά ακούμε για την ανάγκη υιοθέτησης της τεχνολογίας και της "σύγχρονης γεωργίας". Επιφανειακά, όλα καλά και ωραία. Αλλά αυτό που σημαίνει στην πραγματικότητα είναι να συναινέσουμε στις ανάγκες των παγκόσμιων εταιριών (ΓΤ) σπόρων και αγροχημικών και των εμπόρων εμπορευμάτων: προσαρμογή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που απομυζούν την αξία από το διατροφικό σύστημα στα χέρια των δισεκατομμυριούχων που κατέχουν αυτούς τους ομίλους (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το βαμβάκι Bt επέτρεψε στη Monsanto να απομυζήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τους φτωχούς βαμβακοπαραγωγούς).

Για να επιτευχθεί αυτό, σε ό,τι αφορά την Ινδία, αυτό σημαίνει την καταστροφή των αυτοδύναμων, αυτόχθονων συστημάτων παραγωγής, καθιστώντας σκόπιμα τη μικροκαλλιέργεια οικονομικά μη βιώσιμη, διαλύοντας τα δημόσια αποθέματα τροφίμων και τους κρατικά υποστηριζόμενους μηχανισμούς στήριξης των τιμών και τα συστήματα διανομής.

Αφού ανοίξει ο δρόμος για τα επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν το χώρο πολιτικής που άφησε ανοιχτό η υποχώρηση του δημόσιου τομέα και να συγχωνεύσουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για να εδραιώσουν τη γεωργία βιομηχανικής κλίμακας, η ινδική κυβέρνηση θα αναγκαστεί στη συνέχεια να προσελκύσει "άμεσες ξένες επενδύσεις" εφαρμόζοντας περαιτέρω νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. 

Αυτό θα δημιουργούσε συναλλαγματικά αποθέματα τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά γεωργικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.

Το είδος της "επισιτιστικής ασφάλειας" που απαιτεί η "σύγχρονη γεωργία" σημαίνει την εξάλειψη της αυτάρκειας και την εφαρμογή της εξάρτησης από τις εισαγωγές τροφίμων από αδίστακτους παγκόσμιους ομίλους και ασταθείς αγορές ευάλωτες σε χειραγώγηση και σοκ (όπως βλέπουμε σήμερα το 2022).

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η ιδιόκτητη αλλά επιδοτούμενη από τους φορολογούμενους "σύγχρονη γεωργία" επιβάλλει ορισμένα κόστη, όπως τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μολύνονται από ΓΤΟ και χημικά πρόσθετα, τη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων, την εκτόξευση των ποσοστών ασθενειών, την υποβάθμιση του εδάφους, τη μόλυνση των υδάτινων οδών, την εξάλειψη των ακμάζοντων οικοσυστημάτων και την καταστροφή των αγροτικών κοινοτήτων.

Το ζήτημα των ΓΤΟ συνδέεται με την "αναπτυξιακή" ατζέντα που προωθείται στην Ινδία. Ισχυρά συμφέροντα παραδίδουν τον αγροδιατροφικό τομέα της Ινδίας στο πιάτο και τόσο οι αγρότες όσο και οι καταναλωτές θα πληρώσουν τον λογαριασμό.


ΠΗΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου