Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΜΑΣ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ;

ΤΟ ΔΝΤ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΠΟΛΥΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ CBDC. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ

4 ΒΙΝΤΕΟ




Στις 10 Απριλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο («ΔΝΤ») δημοσίευσε την «Προσέγγιση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη ικανοτήτων ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας». Περιγράφει την πολυετή στρατηγική του ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας στην ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπεζας ("CBDC"), συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός ζωντανού «εγχειριδίου CBDC» για να ακολουθήσουν οι νομισματικές αρχές.

Καθώς αναπτύσσεται και περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες, τα κεφάλαια 8-11 θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, καθώς σχετίζονται με τον κεντρικό έλεγχο της ζωής μας χρησιμοποιώντας CBDC για τα οποία εμείς, οι καταναλωτές, ανησυχούμε περισσότερο.

Το κεφάλαιο 8, για παράδειγμα, «θα προσδιορίσει επιλογές σχεδιασμού, όπως το μοντέλο λειτουργίας, τα όρια στην εκμετάλλευση, την προγραμματισιμότητα, την τοκοφόρο και τον βαθμό συγκέντρωσης». Και το Κεφάλαιο 11 "θα εξετάσει τον συμβιβασμό μεταξύ της χρήσης δεδομένων και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής", συμπεριλαμβανομένου του "ποια δεδομένα παράγονται από συναλλαγές CBDC και ποια ιδρύματα ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε αυτά".


Ας μην χάσουμε επαφή... Η κυβέρνησή σας και η Big Tech προσπαθούν ενεργά να λογοκρίνουν τις πληροφορίες που αναφέρονται από το The Exposé για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες. Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα χωρίς λογοκρισία στα εισερχόμενά σας...


Προγραμματιζόμενα χρήματα και δυνατότητα προγραμματισμού

Τα προγραμματιζόμενα χρήματα δεν φαίνεται να έχουν σαφή ορισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Νομισματικών και Κεφαλαιαγορών του ΔΝΤ, Dong He, ανέφερε εν συντομία σε ένα σεμινάριο για τα CBDC την προγραμματισιμότητα των CBDC. 

"Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δημοσιονομικό εργαλείο. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το Διαδίκτυο των πραγμάτων». Αλλά δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι σημαίνει «δυνατότητα προγραμματισμού» ή ποιες επιπτώσεις έχει στους καταναλωτές.

Παρακολουθήστε την παρουσίασή του στο 'Asia Pacific Regional Seminar on Central Bank Digital Currency' από τη χρονική σήμανση 12:54 στο βίντεο ΕΔΩ.

Ο Alexander Lee της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έγραψε τον Ιούνιο του 2021, ο όρος «προγραμματιζόμενα χρήματα» παραμένει ασαφής. Ο Lee κάνει διάκριση μεταξύ «προγραμματιζόμενων χρημάτων» και «δυνατότητας προγραμματισμού». 

Ορίζει την «προγραμματισιμότητα» ως τον «μηχανισμό για τον προσδιορισμό της αυτοματοποιημένης συμπεριφοράς μιας ψηφιακής μορφής χρήματος μέσω ενός προγράμματος υπολογιστή». Και προσδιορίζει δύο συνιστώσες του «προγραμματιζόμενου χρήματος»: μια ψηφιακή μορφή χρήματος και την προγραμματισιμότητα. 

Ωστόσο, ο Lee προειδοποιεί: «Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα στοιχεία από μόνα τους επαρκούν για έναν ορισμό, δεδομένου ότι διάφοροι συνδυασμοί παρόμοιας τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση πληρωμών υπάρχουν εδώ και δεκαετίες».

Υπήρξαν πολλοί ισχυρισμοί, για παράδειγμα σε μια έκθεση της Deutsche Bundesbank, ότι η προσθήκη δυνατότητας προγραμματισμού σε ένα CBDC θα μπορούσε να αποφέρει πληθώρα οικονομικών οφελών. Ωστόσο, το FinReg Blog σημείωσε ότι πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη είτε υπάρχουν ήδη είτε θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων συστημάτων.

Το Κέντρο SEACEN περιέγραψε τα προγραμματιζόμενα χρήματα ως χρήματα με περιορισμούς. «Φαίνεται να βασίζεται στην ιδέα ότι δεδομένου ότι τα χρήματα είναι ήδη ψηφιακά και υπάρχουν ως αρχεία σε υπολογιστές σε εμπορικές ή / και κεντρικές τράπεζες, τότε είναι προγραμματιζόμενα». 

Μπορείτε να έχετε προγραμματιζόμενο χρήμα κεντρικής τράπεζας, προγραμματιζόμενο χρήμα εμπορικής τράπεζας, προγραμματιζόμενο ηλεκτρονικό χρήμα (μερικές φορές ονομάζεται stablecoins) και προγραμματιζόμενο οποιοδήποτε είδος χρήματος.

Ο Covid-19 και τα επακόλουθα πρωτοφανή οικονομικά κίνητρα φαίνεται να έχουν δημιουργήσει μια μίνι δύναμη προς το προγραμματιζόμενο χρήμα. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, τα προγραμματιζόμενα χρήματα είναι χρήματα με περιορισμούς. 

Μια αναλογία είναι τα κουπόνια τροφίμων, όπου στους παραλήπτες δίνονται κουπόνια, το ισοδύναμο των χρημάτων, τα οποία μπορούν να δαπανηθούν μόνο για φαγητό - όχι για αλκοόλ, στοιχήματα σε άλογα, λαχεία ή οτιδήποτε άλλο. 

Με τη σύγχρονη μορφή, αυτά τα «κουπόνια τροφίμων» είναι ψηφιοποιημένα διακριτικά που συναλλάσσονται σε μια πλατφόρμα blockchain με έξυπνα συμβόλαια.Programmable Money and CBDC, The SEACEN Centre, 7 Δεκεμβρίου 2020

Η Finextra εντόπισε τους κινδύνους των CBDC και τόνισε τους κινδύνους σύνδεσης των CBDC με ψηφιακές ταυτότητες:


Το CBDC ενέχει έναν συνδυασμό κινδύνων για τους καταναλωτές - χρηματοοικονομικά, οικονομικά και ανθρώπινα δικαιώματα που είναι δυνητικά σοβαρά εάν ένα CBDC έχει σχεδιαστεί άσχημα ή με κακή πρόθεση.

Κίνδυνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Εάν σχεδιαστούν ακατάλληλα, τα CBDC έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία επιτήρησης και ελέγχου από τις κυβερνήσεις. Κάθε συναλλαγή είναι καταγράψιμη και κάθε αρχή με πρόσβαση στο καθολικό CBDC θα μπορούσε να δει όλες τις συναλλαγές. Θα μπορούσαν επίσης να ελέγχουν τα άτομα μέσω του καθολικού - όπως η τοποθέτηση ημερομηνιών λήξης στο CBDC τους, ο περιορισμός του ποσού που μπορούν να διατηρήσουν, η διαφοροποίηση των επιτοκίων και των τιμών ανάλογα με το ποιοι είναι, η αποτροπή αγορών και η αυτόματη αφαίρεση προστίμων.

Ο συνδυασμός ψηφιακής ταυτότητας και CBDC είναι επίσης ένας μεγάλος κίνδυνος. Η πρόσβαση και η διευθυνσιοδότηση είναι απαραίτητες για τις ψηφιακές πληρωμές, αλλά αυτές διαφέρουν από την ψηφιακή ταυτότητα. Σε έναν κόσμο προγραμματιζόμενων χρημάτων, η ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να ξεπεράσει την απλή πρόσβαση στα κεφάλαιά σας. Η χρήση αυτών των κεφαλαίων μπορεί να εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της ψηφιακής σας ταυτότητας. Εάν αυτά τα κεφάλαια βρίσκονται στο CBDC, τότε η κεντρική τράπεζα και κατά συνέπεια, η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύετε και λαμβάνετε χρήματα.

Να είστε επιφυλακτικοί με οποιονδήποτε υποστηρίζει τη σύνδεση της ψηφιακής ταυτότητας με το CBDC - ενώ η ψηφιακή ταυτότητα είναι απαραίτητη για την εύρεση απατεώνων, ξεπλύματος χρήματος και άλλων εγκληματιών, δεν υπάρχει κανένας χρηματικός λόγος να συνδυάσετε το CBDC με την ψηφιακή ταυτότητα.The Risks to Society of Central Bank Digital Currencies, Finextra, 17 Ιανουαρίου 2022

Ωστόσο, η σύνδεση των CBDC με τις ψηφιακές ταυτότητες φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που προτείνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Σύνδεση CBDC με ψηφιακές ταυτότητες

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας - η Banque de France - πραγματοποίησε διεθνή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία κεντρικοί τραπεζίτες από τις ΗΠΑ και την ΕΕ επιβεβαίωσαν ότι τα ψηφιακά δολάρια και ευρώ, εάν προχωρήσουν, δεν θα είναι ανώνυμα.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι σχετικά με την ανάπτυξη του αμερικανικού CBDC, ένα από τα χαρακτηριστικά είναι ότι «[το CBDC] είναι επαληθευμένο με ταυτότητα, οπότε δεν θα ήταν ανώνυμο. Δεν θα ήταν ένα ανώνυμο όργανο κομιστή».


Banque de France: Ευκαιρίες και προκλήσεις της συμβολικής χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης, 27 Σεπτεμβρίου 2022

.























Η Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε: «Όσον αφορά την ανωνυμία, δεν θα υπήρχε πλήρης ανωνυμία όπως συμβαίνει με τα τραπεζογραμμάτια».

Banque de France: Ευκαιρίες και προκλήσεις της συμβολικής χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης, 27 Σεπτεμβρίου 2022

Με άλλα λόγια, τα CBDC θα απαιτούσαν κάποια μορφή συστήματος ψηφιακής ταυτότητας. Και ποιος είναι ο σκοπός μιας ψηφιακής ταυτότητας; Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει δηλώσει σαφώς πώς το οραματίζεται:.

Αυτή η ψηφιακή ταυτότητα καθορίζει σε ποια προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση - ή, αντιστρόφως, τι είναι κλειστό για εμάς.Identity in a Digital World: A new chapter in the social contract (Ταυτότητα σε έναν ψηφιακό κόσμο: Ένα νέο κεφάλαιο στο κοινωνικό συμβόλαιο), Insight Report, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Σεπτέμβριος 2018, σελ.5

CBDC, Δυνατότητα Προγραμματισμού και Ψηφιακές Ταυτότητες

Το ακόλουθο απόσπασμα προέρχεται από το άρθρο «Το ΔΝΤ δημιουργεί ένα 'CBDC Handbook' for central bank, govt rollouts» που δημοσιεύθηκε από το The Sociable.

Μια ψηφιακή ταυτότητα περιλαμβάνει όλα όσα σας κάνουν μοναδικούς στον ψηφιακό κόσμο και είναι ένα σύστημα που μπορεί να ενοποιήσει όλα τα πιο προσωπικά σας δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων που επισκέπτεστε, των ηλεκτρονικών αγορών σας, των αρχείων υγείας, των οικονομικών λογαριασμών και των φίλων σας στα κοινωνικά μέσα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει ποια προϊόντα, υπηρεσίες και πληροφορίες είναι διαθέσιμα σε εσάς και σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να σας αρνηθούν αυτήν την πρόσβαση.





Σύμφωνα με την Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2021 της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών ("BIS"): "Ο πιο ελπιδοφόρος τρόπος παροχής χρημάτων κεντρικής τράπεζας στην ψηφιακή εποχή είναι ένα CBDC βάσει λογαριασμού που βασίζεται σε ψηφιακή ταυτότητα με συμμετοχή του επίσημου τομέα".

Εκτός από την εξάλειψη της πλήρους ανωνυμίας, τα CDBC διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να καταγράφεται κάθε συναλλαγή ενώ είναι πλήρως προγραμματιζόμενη, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι πελάτες τους θα μπορούσαν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του πού, πότε και πώς δαπανώνται τα χρήματά σας.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας, Alexey Zabotkin, έδωσε ένα πραγματικό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο προγραμματισμός του CBDC όταν μίλησε στην ετήσια εκπαιδευτική άσκηση κυβερνοασφάλειας Cyber Polygon το 2021.

Εκεί, ο Zabotkin εξήγησε: «Αυτό [το ψηφιακό ρούβλι] θα επιτρέψει την καλύτερη ιχνηλασιμότητα των πληρωμών και της ροής χρήματος και επίσης θα διερευνήσει τη δυνατότητα καθορισμού όρων σχετικά με τους επιτρεπόμενους όρους χρήσης μιας δεδομένης νομισματικής μονάδας. 

Απλά φανταστείτε ότι είστε σε θέση να δώσετε στα παιδιά σας κάποια χρήματα σε ψηφιακά ρούβλια και στη συνέχεια να περιορίσετε τη χρήση τους για την αγορά πρόχειρου φαγητού, για παράδειγμα. Αυτό θα ήταν μια χρήσιμη λειτουργικότητα για έναν πελάτη και, φυσικά, μπορείτε να βρείτε εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις χρήσης.

Μιλώντας στο BIS Innovation Summit τον Μάρτιο του 2023, η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό CBDC, αλλά ότι οι εμπορικές τράπεζες σίγουρα το έκαναν.

«Για εμάς [τις κεντρικές τράπεζες], η έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος που θα ήταν χρήμα κεντρικής τράπεζας δεν θα ήταν προγραμματιζόμενο – δεν θα συνδεόταν με κανέναν συγκεκριμένο περιορισμό, είτε είναι χρονικός, είτε σε είδος χρήσης – που για μένα θα ήταν ένα κουπόνι. Δεν θα ήταν ψηφιακό νόμισμα», δήλωσε η Λαγκάρντ.

"Εκείνοι που μπορούν να συνδέσουν τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος με την προγραμματισιμότητα θα είναι οι μεσάζοντες - θα είναι οι εμπορικές τράπεζες", πρόσθεσε.

Όσον αφορά την ανωνυμία των χρηστών και τις ανώνυμες συναλλαγές, η Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι «ένα ψηφιακό νόμισμα δεν θα είναι ποτέ τόσο ανώνυμο και τόσο προστατευτικό της ιδιωτικής ζωής από πολλές απόψεις όσο τα μετρητά, γι 'αυτό και τα μετρητά θα είναι πάντα γύρω».



Μιλώντας σε σεμινάριο του ΔΝΤ στις 19 Οκτωβρίου 2020, ο γενικός διευθυντής της BIS Augustin Carstens εξήγησε ότι μια σημαντική διαφορά μεταξύ CBDC και μετρητών είναι ότι ένα CBDC δίνει στην κεντρική τράπεζα τόσο τον «απόλυτο έλεγχο» της χρήσης του CBDC, όσο και την τεχνολογία για την επιβολή αυτού του ελέγχου.

«Τείνουμε να καθιερώσουμε την ισοδυναμία με μετρητά και υπάρχει τεράστια διαφορά εκεί», δήλωσε ο Carstens το 2020.

«Για παράδειγμα, σε μετρητά δεν γνωρίζουμε για παράδειγμα ποιος χρησιμοποιεί ένα χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων σήμερα. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ένας λογαριασμός 1.000 πέσο σήμερα.

"Μια βασική διαφορά με ένα CBDC είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των κανόνων και των κανονισμών που θα καθορίσουν τη χρήση αυτής της έκφρασης ευθύνης της κεντρικής τράπεζας και επίσης, θα έχουμε την τεχνολογία για να το επιβάλουμε.

«Αυτά τα δύο ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά και αυτό κάνει τεράστια διαφορά σε σχέση με το τι είναι τα μετρητά».


ΔΝΤ: Διασυνοριακές πληρωμές – Ένα όραμα για το μέλλον, 19 Οκτωβρίου 2020












ΔΝΤ: Διασυνοριακές πληρωμές – Ένα όραμα για το μέλλον, 19 Οκτωβρίου 2020

Τον Οκτώβριο του 2022, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ Bo Li, ο ίδιος άνθρωπος που επαινεί τώρα το «Εγχειρίδιο CBDC», εξήγησε πώς θα μπορούσαν να προγραμματιστούν τα CBDC.

"Το CBDC μπορεί να επιτρέψει σε κυβερνητικές υπηρεσίες και παίκτες του ιδιωτικού τομέα να προγραμματίσουν - να δημιουργήσουν έξυπνα συμβόλαια - για να επιτρέψουν στοχευμένες λειτουργίες πολιτικής. Για παράδειγμα, επίδομα κοινωνικής πρόνοιας. για παράδειγμα, κουπόνια κατανάλωσης. για παράδειγμα, κουπόνια τροφίμων», δήλωσε ο Li.

"Με τον προγραμματισμό του CBDC, αυτά τα χρήματα μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια για το είδος των ανθρώπων που μπορούν να κατέχουν και τι είδους χρήση μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα", πρόσθεσε.

Ο Li σημείωσε επίσης ότι τα ιδρύματα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα δεδομένα συναλλαγών CBDC ακολουθώντας το μοντέλο της κομμουνιστικής Κίνας, όπου "τα μη παραδοσιακά δεδομένα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμα για τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για να μου δώσουν πιστωτικό αποτέλεσμα".



Τα CBDC, σε συνδυασμό με την ψηφιακή ταυτότητα, διαβρώνουν τη δυνατότητα των πολιτών να συναλλάσσονται ανώνυμα.

Όπως κατέθεσε ο επίκουρος καθηγητής Rohan Grey του Willamette University College of Law στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2021: «Η συναλλακτική ανωνυμία, όπως και η ανωνυμία ευρύτερα, αποτελεί δημόσιο αγαθό και βασικό θεμέλιο της πολιτικής ελευθερίας σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Τελικά, ένα CBDC συνδεδεμένο με ψηφιακή ταυτότητα θα μπορούσε να επιτρέψει σε κυβερνήσεις και εταιρείες να θέσουν δικαιώματα για το τι μπορείτε να αγοράσετε με τα δικά σας χρήματα, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών λήξης για το πότε μπορείτε να τα ξοδέψετε.

Είναι ένα σύστημα ώριμο για πλήρη επιτήρηση και έλεγχο σε πολλές πτυχές της κοινωνίας και ανοίγει το δρόμο για ένα αυταρχικό σύστημα κοινωνικής πίστωσης που ενθαρρύνει, εξαναγκάζει και χειραγωγεί με άλλο τρόπο τη συμπεριφορά των πολιτών.

Με το επερχόμενο «CBDC Handbook», το ΔΝΤ έχει τώρα ένα πολυετές σχέδιο για να βοηθήσει τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν αυτό που μπορεί να σημάνει το τέλος της οικονομικής ελευθερίας και αυτονομίας όπως την ξέρουμε.



4 σχόλια:

  1. ΗΔΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ,ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΜΑΣ .
    ΣΤΟ ΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΝΕΣ ΡΩΜΑΝΕ;
    ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΦΙΜΩΤΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΩ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΑΛΛΑ ΡΩΤΑΩ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΡΑΓΙΑΔΕΣ!

      Διαγραφή
  2. Εν τω Θεώ ποιήσομεν δύναμιν,
    και Αυτός εξουδενώσει τους εχθρούς ημών

    Ψαλμός 107 στίχος 14

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Εκείνη την ημέρα ο Θεός ΔΕΝ θα μας κατακρίνει για την παράλειψη των Ψαλμών και της Προσευχής, αλλά για το ότι με την εγκατάλειψη αυτών διευκολύνεται η είσοδος των δαιμόνων*"

      Αββάς Ισαάκ ο Σύρος
      Λόγοι Ασκητικοί (Λόγος ΜΒ, 4-6)

      * (σ.σ.: και η ακούσια συμβολή στην ανάδειξη σε θέσεις κλειδιά των δαιμονανθρώπων)

      Διαγραφή