Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Ο ΣΥΧΡΟΝΟΣ ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ...

Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΤΟΥ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ

 ΒΙΝΤΕΟ



Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το κράτος επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας για τον έλεγχο των πολιτών και τη δίωξη των χριστιανών, ενώ σε άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση και στα οποία γίνεται εξέταση αίματος, αυτό παραπέμπει στην πιθανότητα αφαίρεσης οργάνων!

Οι χριστιανοί στην Κίνα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνεχείς διώξεις υπό το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας (ΚΚΚ), συναντώνται σε υπόγειες εκκλησίες εδώ και χρόνια, αφού το κράτος απαγόρευσε επίσημα όλες τις εκκλησίες εκτός των εκκλησιών του ελεγχόμενου από το ΚΚΚ «Πατριωτικού Κινήματος των Τριών Εαυτών» (“Three-Self Patriotic Movement”). Όσοι αρνούνται να παρακολουθήσουν την κρατική εκκλησία συνεχίζουν να συναντώνται σε ιδιωτικά σπίτια και άλλους χώρους.

Σύμφωνα με την ChinaAid, το 2022, η δίωξη των παράνομων χριστιανών από το ΚΚΚ κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Το περιβάλλον έχει γίνει όλο και πιο εχθρικό για τους ξένους ιεραπόστολους, καθώς το ΚΚΚ θεωρεί τις δραστηριότητές τους ως «δυτική επιρροή». 

Τον Ιούλιο, ο νέος νόμος της Κίνας κατά της κατασκοπείας όρισε τις «παράνομες θρησκευτικές δραστηριότητες» ως κατασκοπεία και οι ξένοι υπήκοοι μπορούν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης βάσει του νέου νόμου.
Ο Χριστιανισμός υπό το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ

Υπό τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, το ΚΚΚ έχει εφαρμόσει μια άνευ προηγουμένου καταστολή των χριστιανών. Η ChinaAid εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι το ΚΚΚ απαιτεί πίστη στον Σι Τζινπίνγκ από τις εκκλησίες που έχουν εγκριθεί από το κράτος, ενώ η κατάσταση για τις «κατ’ οίκον εκκλησίες» είναι πολύ χειρότερη.



Υπό το ΚΚΚ, το καθεστώς εφάρμοσε το «Πατριωτικό Κίνημα των Τριών Εαυτών», το οποίο οργάνωσε τις χριστιανικές εκκλησίες κάτω από μια οντότητα που εποπτεύεται από το ΚΚΚ. 

Ό,τι διδάσκεται σε αυτές τις κρατικά εγκεκριμένες εκκλησίες πρέπει να εγκρίνεται από το ΚΚΚ. Από την άλλη πλευρά, οι κατ’ οίκον εκκλησίες, ή υπόγειες εκκλησίες, λειτουργούν ανεξάρτητα από το κράτος, συχνά σε ιδιωτικά σπίτια και διαμερίσματα, και γίνονται στόχος του καθεστώτος.

«Πάντα ήταν άσχημα, αλλά άρχισε να γίνεται πολύ χειρότερα το 2018, όταν ο πρόεδρος Σι άλλαξε το σύνταγμα και έγινε πρόεδρος στο διηνεκές», δήλωσε στην εφημερίδα The Epoch Times ο πάστορας Λουίτζι Μπιλουκάλια (Luigi Bilucaglia), ανεξάρτητος ιεραπόστολος των Βαπτιστών από το Κεμπέκ του Καναδά στην Κίνα εδώ και 18 χρόνια. 

«Έγινε [ουσιαστικά] αυτοκράτορας και ξεκίνησε η δυναστεία του Σι. Άρχισαν να επιτίθενται σκληρά στις εκκλησίες εκείνη την εποχή. Έπρεπε να πηγαίνω νωρίς στην εκκλησία μας τις Κυριακές και κοίταξα να δω αν υπάρχει αστυνομία εκεί που βρισκόμαστε».


Ο κ. Μπιλουκάλια και η οικογένειά του απελάθηκαν από την Κίνα στα τέλη του 2021, αφού ζούσαν στη χώρα από το 2003 ως ιεραπόστολοι. Οι αρχές του ΚΚΚ έκαναν έφοδο στην εκκλησία του και τον κράτησαν για ανάκριση σχετικά με τις δραστηριότητές του στην Κίνα.

«Με έφεραν για ανάκριση», είπε. «Ο επικεφαλής ανακριτής με χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου και είπε στους άλλους (Κινέζους χριστιανούς) ότι βρίσκονται εκεί μέσα εξαιτίας μου. Προσπαθούσαν να μας διχάσουν ώστε κάποιος να ενοχοποιηθεί. 

Αφού αποφάσισαν να με απελάσουν αντί να με φυλακίσουν, μου έδωσαν επτά ημέρες για να φύγω από τη χώρα και κατά τη διάρκεια αυτών των επτά ημερών με οδήγησαν σε πέντε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα και με ανέκριναν, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να με παγιδεύσουν στην κατάθεσή μου και να με συνδέσουν με κάποια ξένη οντότητα, ώστε να κατηγορηθώ για κατασκοπεία».

Ο Μπομπ Φου (Bob Fu), πρόεδρος της ChinaAid, δήλωσε ότι το ΚΚΚ προσπαθεί να ξαναγράψει τη Βίβλο, αλλάζοντας το κείμενο ώστε να λέει ότι ο Ιησούς ήταν «παραβάτης του νόμου» και «δολοφόνος». Αυτό επιβεβαιώθηκε από την εμπειρία του κ. Μπιλουκάλια στην Κίνα, όπου έσπευσαν στις κρατικές εκκλησίες για να αγοράσουν όσα περισσότερα αντίτυπα της Βίβλου μπορούσαν πριν σταματήσουν να τυπώνουν την τρέχουσα έκδοση.

Μια άλλη ανησυχητική τάση είναι οι αναφορές για άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση και στα οποία γίνεται εξέταση αίματος. Σε γενικές γραμμές, αυτό παραπέμπει στην πιθανότητα αφαίρεσης οργάνων από φυλακισμένους συνείδησης. Εάν η ομάδα αίματός τους ταιριάζει με κάποιον πιθανό «αγοραστή», το άτομο μπορεί να θανατωθεί για τα όργανά του.

 Ο κ. Μπιλουκάλια έχει ακούσει τέτοιες μαρτυρίες για αιμοληψίες της αστυνομίας από Κινέζους χριστιανούς. Είπε επίσης: «Ακούω πολλά για κρατούμενους που εκτελούνται με γιατρούς που περιμένουν να πάρουν τα όργανά τους και να τα πουλήσουν».




Επίθεση σε χριστιανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και σχολεία

Η κ. Σμιθ, η οποία ζει στην Αλαμπάμα, ήταν ιεραπόστολος στην Κίνα με τον εκλιπόντα σύζυγό της για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Αυτή και ο σύζυγός της ξεκίνησαν μια εκκλησία στην κεντρική Κίνα, αλλά η εκκλησία έχει έκτοτε χωριστεί σε 14 τοποθεσίες για την κυριακάτικη λειτουργία τους λόγω της καταστολής του ΚΚΚ στις κατ’ οίκον εκκλησίες.

Η κ. Σμιθ μίλησε στην εφημερίδα The Epoch Times και θυμήθηκε τι της είπαν πέρυσι οι χριστιανοί από την Κίνα: «Μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με 20-30 περιπολικά ήρθε στο ορφανοτροφείο που διαχειρίζεται η εκκλησία και πήρε τα ορφανά για να τα βάλει σε κρατικά ορφανοτροφεία. Η αστυνομία είπε ότι δεν επιτρέπεται να οργανώνουν ορφανοτροφεία υπό τη σημαία του χριστιανισμού.

Από το 2005, το ορφανοτροφείο υποστηρίζεται από την εκκλησία που ιδρύθηκε από την κ. Σμιθ και τον εκλιπόντα σύζυγό της. Το κινεζικό καθεστώς επιδιώκει να αφαιρέσει εντελώς την παρουσία του χριστιανισμού από την κινεζική κοινωνία, καθώς τον θεωρεί απειλή για την κομμουνιστική ιδεολογία του.

Μαζί με τις κατ’ οίκον εκκλησίες που ιδρύθηκαν από ξένους ιεραποστόλους, υπήρχαν δεκάδες χριστιανικά σχολεία στην Κίνα που χρησιμοποιούσαν το πρόγραμμα Επιταχυνόμενης Χριστιανικής Εκπαίδευσης (Accelerated Christian Education-ACE), ένα πρόγραμμα χριστιανικής εκπαίδευσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τα σχολεία αυτά δεν ήταν εγγεγραμμένα στο κινεζικό κράτος, καθώς το ΚΚΚ απαγορεύει αυστηρά τη «διδασκαλία θρησκείας» στην επόμενη γενιά. 

Πολλοί χριστιανοί επιλέγουν τα σχολεία ACE που ακολουθούν ένα αμερικανικό πρόγραμμα σπουδών, καθώς δεν θέλουν τα παιδιά τους να διδάσκονται με το ζόρι την προπαγάνδα του ΚΚΚ στα κρατικά σχολεία. «Θέλουν (το ΚΚΚ) να κάνουν πλύση εγκεφάλου στην επόμενη γενιά μόνο με τον κομμουνισμό», δήλωσε ο κ. Μπιλουκάλια.

Ανέφερε ότι όλα αυτά τα χριστιανικά σχολεία έκλεισαν βίαια στις αρχές του 2022, αφού οι αρχές του ΚΚΚ εντόπισαν τις διευθύνσεις IP όλων των συμμετεχόντων σε ένα διαδικτυακό συνέδριο για εκπαιδευτικούς χριστιανικών σχολείων σε όλη την Κίνα. 

Οι αλλοδαποί που σχετίζονταν με τα σχολεία απελάθηκαν από τη χώρα και πολλοί Κινέζοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν έρευνες και παρακολούθηση μέχρι σήμερα.
Κράτος δρακόντειας επιτήρησης

Το ΚΚΚ χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το κράτος επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας για τον έλεγχο των πολιτών και τη δίωξη των χριστιανών. Η Κίνα είναι ήδη διαβόητη για το αυστηρά λογοκριμένο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Τον Μάρτιο του 2022, το ΚΚΚ εισήγαγε νέους κανόνες που απαγορεύουν κάθε μορφή διαδικτυακής θρησκευτικής διδασκαλίας και θρησκευτικών ομάδων. Το καθεστώς φέρεται να στρατολόγησε και να εκπαίδευσε παρατηρητές περιεχομένου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αφού εισήγαγαν τους νέους κανόνες, γίναμε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε μελέτες της Βίβλου και λατρευτικές λειτουργίες στο Zoom», δήλωσε η κ. Λιου, μια χριστιανή καθηγήτρια κυριακάτικου σχολείου από την κεντρική Κίνα, στην εφημερίδα The Epoch Times. 

«Συνήθως, προσπαθούμε να έχουμε πολλά άτομα που μοιράζονται μια συσκευή, ώστε οι διαδικτυακές συναντήσεις να μην φαίνονται τόσο μεγάλες. Η αστυνομία ελέγχει επίσης τυχαία τα τηλέφωνα των ανθρώπων στο δρόμο. Αν δουν ότι χρησιμοποιούμε το Zoom στα τηλέφωνά μας, θα διαγράψουν το APP και θα ανακρίνουν τους ανθρώπους γι’ αυτό».

Ο πάστορας Τζόζεφ Τζιανγκ (Joseph Jiang), ένας Κινέζος χριστιανός πάστορας που βρίσκεται εξόριστος στη Νέα Ζηλανδία, δήλωσε ότι το περιεχόμενο του διαδικτυακού κηρύγματος συχνά απαγορεύεται.

«Αλλάζουμε συχνά πλατφόρμες», είπε. «Μόλις το περιεχόμενό μας αποκτήσει έναν ορισμένο αριθμό προβολών, οι αρχές το απαγορεύουν. Προσπαθούμε να βρίσκουμε συνεχώς νέες διαδικτυακές πλατφόρμες».

Οι κινεζικές κατ’ οίκον εκκλησίες συναντώνται συνήθως μυστικά σε διαμερίσματα. Ο κ. Μπιλουκάλια δήλωσε ότι το ΚΚΚ εισήγαγε χρηματικές αμοιβές για ανθρώπους που αναφέρουν συγκεντρώσεις εκκλησιών, ή ακόμη και απλώς ανθρώπους με απόψεις που διαφέρουν από αυτές του ΚΚΚ.

«Μας είπαν να απενεργοποιούμε τα τηλέφωνά μας ή τουλάχιστον να τα θέτουμε σε κατάσταση πτήσης τις Κυριακές πριν φύγουμε από τα σπίτια μας για την εκκλησία», είπε η κ. Λιου. «Διαφορετικά, οι αρχές μπορούν να εντοπίσουν τα τηλέφωνά σας μέσω GPS και όταν παρατηρήσουν ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε ένα διαμέρισμα την Κυριακή, θα έρθουν να χτυπήσουν τις πόρτες».
Εργαλειοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος

Από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν το 1989 έως τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ το 2019, τα κινήματα αυτά ξεκίνησαν από τις πανεπιστημιουπόλεις, όπου η ελεύθερη σκέψη και τα δυτικά ιδεώδη είχαν γενικά ευδοκιμήσει. 

Ως εκ τούτου, το ΚΚΚ θεωρεί την εκπαίδευση κρίσιμη για την κατήχηση της επόμενης γενιάς ώστε να γίνει πιστή στον κομμουνισμό. Αυτός είναι ο τρόπος τους για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του καθεστώτος.

Η κ. Λιου θυμήθηκε όταν οι Κινέζοι αξιωματούχοι της κρατικής ασφάλειας έκαναν έφοδο στο σπίτι της: «Με προειδοποίησαν, λέγοντάς μου ότι απαγορεύεται αυστηρά να ‘διδάσκω τη θρησκεία’ σε παιδιά ή φοιτητές πανεπιστημίου. 

Προσπάθησαν να με κάνουν να εγκαταλείψω τη χριστιανική μου πίστη. Αμέσως μετά την έφοδο που έκαναν στο σπίτι μου αναζητώντας Βίβλους και χριστιανικά βιβλία, είδα νέα προπαγανδιστικά πανό στη γειτονιά μας που έλεγαν ότι δεν επιτρέπονται ‘παράνομες θρησκευτικές δραστηριότητες’».

Πριν το ΚΚΚ σφετεριστεί την εξουσία στην Κίνα μέσω μιας βίαιης κομμουνιστικής επανάστασης το 1949, η Κίνα ήταν σταθερός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και του δυτικού κόσμου. 

Οι κομμουνιστές προσπάθησαν πρώτα να χωρίσουν τον πληθυσμό σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις – τους «καταπιεσμένους» και τους «καταπιεστές»- και το καθεστώς ενθάρρυνε τη βία εναντίον ορισμένων κατηγοριών ανθρώπων που χαρακτήριζε «καπιταλιστές». 

Ο χριστιανισμός αποτέλεσε στόχο διώξεων, καθώς το ΚΚΚ τον θεωρούσε «μάστιγα» από την καπιταλιστική Δύση. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελούσε απειλή για το ΚΚΚ, καθώς εμπόδιζε τους ανθρώπους να κατηχηθούν στον κομμουνισμό.

Ο κομμουνισμός αντιτίθεται στον Θεό και σε όλες τις μορφές θρησκείας. Από τον Καρλ Μαρξ έως τον Βλαντιμίρ Λένιν, οι κομμουνιστές θεωρούσαν τη θρησκεία ως «καπιταλιστική καταπίεση» και, ως εκ τούτου, η Σοβιετική Ένωση και η κομμουνιστική Κίνα προσπάθησαν ενεργά να εξαλείψουν τη θρησκεία όταν ανέλαβαν την εξουσία. 

Σήμερα, το ΚΚΚ έχει δημιουργήσει μια χώρα με πλειοψηφία άθεων, με τους θρησκευτικούς ηγέτες και οπαδούς να έχουν μετακινηθεί στην παρανομία για να συνεχίσουν να ασκούν την πίστη τους.

«Κήρυξα τη Βίβλο, που ήταν το χειρότερο πράγμα για τους κομμουνιστές», σχολίασε ο κ. Μπιλουκάλια. «Ελευθερώνει τους ανθρώπους ψυχικά και σωματικά. Πιστεύω ότι ο πληθυσμός της Κίνας [θα] ήθελε να απαλλαγεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα αν μπορούσε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου