ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΟΥ ΕΚΜΥΣΤΗΡΕΥΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ Η ΗΓΟΥΜΕΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙΝΕ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ...
Η πυρπόληση του ιστορικού μνημείου-μονής του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας μας ανέσυρε μνήμες εφιαλτικές από έναν αντίστοιχο εμπρησμό στο ιστορικό Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνάκοβας Φωκίδας στις 14 Ιουνίου του 2020 όταν κάηκε και η θαυματουργη εικόνα.
Η ιστορική Μονή που αποκαλείται και η Αγία Λαύρα της Ρούμελης ιδρύθηκε το 1077 από τον Όσιο Αρσένιο τον Βαρνακοβίτη επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Ζ’ Δούκα του Βυζαντίου έχοντας καταγράψει διαδρομή 10 αιώνων, μεταξύ αυτών και την ταραχώδη περίοδο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Δηλ. τα 2 πιο ιστορικά μοναστήρια της Ρούμελης στοχοποιήθηκαν. Το ερώτημα είναι από ποιούς.
Δεν είναι δικιά μας δουλειά να βρούμε τους ενόχους. Ωστόσο καταθέτω εδώ όσα μου εμπιστεύθηκε η ηγουμένη Θεοδοσία κατά κόσμον Ανδρικοπούλου μαθηματικός από την Πάτρα που είχε πάει και ιεραποστολή στην Αφρική και είχε παλέψει πολύ το θέμα του ελευθεροτεκτονισμού και όλες τις παραφυάδες προσκοπισμός κλπ.
Μας είπε τότε, λίγα χρόνια πριν τον τελευταίο εμπρησμό η αγαθή Γερόντισσα για τους μασόνους. Φοβάμαι μην κάνουν κακό στο μοναστήρι. Έρχονται τη νύχτα κούρσες με άτομα. Παραφυλάμε να μην γίνει κακό.
Kρατήσαμε σαν φυλαχτό μέσα μας αυτά της τα λόγια..και ήρθε η ώρα να πάρουν το δρόμο τους..γιατί η κατάσταση εκτραχύνθηκε..εξαιρετικά
Έχω γυρίσει πολλές μονές στην Ελλάδα ανδρικές και γυναικείες αλλά τέτοιο Ομολογιακό φρόνημα και εξήγηση ευθεία, πνεύμα ευθές μόνο αυτή είχε.. έλεγε την αλήθεια.
Ο μέγας κίνδυνος για Εκκλησία είναι η μασονία. Συνειδητοποιημένη στο έπακρον, ξελαμπικαρισμένη και παλικάρι η Γερόντισσα, λεβεντιά. Θέση χωρίς ζηλωτισμό στοιχειοθετημένη τεκμηριωμένη.
Το 2017 πάλι απειλήθηκε από φωτιά αλλά γλίτωσε θαυματουργικά η εικόνα. Στις 29 Ιανουαρίου 2017 η Μονή είχε παραδοθεί και πάλι στις φλόγες.
H ηγουμένη της Ιεράς Μονής της Βαρνάκοβας: «Η Παναγία, η Βαρνάκοβά μας, την ώρα της απόλυτης καταστροφής, έκανε το θαύμα της».
Η ηγουμένη Θεοδοσία, ομολογεί: «Η λαίλαπα της φωτιάς τύλιγε στις φλόγες το Μοναστήρι μας και πλησίαζε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς μας.
Η εικόνα ήταν βιδωμένη, κατσαβίδι δεν υπήρχε, η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο, έλεγα στην Παναγιά, χωρίς εσένα δεν φεύγω από το Μοναστήρι, θα καούμε και οι δυο και ξαφνικά η εικόνα πέφτει πάνω μου και με τη βοήθεια άλλης αδελφής μοναχής σώσαμε την εικόνα της Παναγιάς μας».
Η εικόνα έφερε ράγισμα κατά μήκος του προσώπου τής Θεοτόκου, που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δημιουργήθηκε από τοπικό σεισμό στις 15 Αυγούστου 1940, την ώρα του τορπιλισμού του αντιτορπιλικού «Έλλη» στην Τήνο. Η εικόνα, μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια, καταστράφηκε…
Γλίτωσε από επιδρομές και κατακτητές, έπαιξε κομβικό ρόλο στα γεγονότα της επανάστασης του 1821, αλλά έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.
Η Μονή ιδρύθηκε το 1077, επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Ζ’ Δούκα (Παραπινάκη)
Ο ίδιος ο Αλέξιος Κομνηνός περιεβλήθη το Μοναχικό Σχήμα με το όνομα “Ακάκιος” και ετάφη μέσα στον Ναό της Παναγίας. Στον ίδιο Ναό ετάφη και ο Εμμανουήλ Πορφυρογέννητος, που είχε διαδεχθεί τον Ιωάννη Ανδρόνικο…
βέβαια οι εμπρησμοί είναι λογή λογής .. πάντως και ο εσωτερικός εχθρός δεν είναι αμελητέος.
Τελικά κάηκε η εικόνα της Παναγίας μας η όχι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά κάηκε ( https://www.ethnos.gr/ekklisia/article/110571/kahkehistorikhmonhbarnakobaskaiheikonathspanagias1000eton )
ΔιαγραφήΌπως και η Αγία Σοφία σε λίγες δεκαετίες από σήμερα:
"Ο καταποντισμός της αγια-Σοφιάς
- Πνευματικέ μου πατέρα, είπε ο Επιφάνιος, άφησε αυτά και εξήγησέ μου εκείνο που λέγεται, ότι δηλαδή η αγια-Σοφιά δεν θα καταποντισθεί μαζί με την Πόλη, αλλά θα μείνει κρεμασμένη στον αέρα από κάποια αόρατη δύναμη.
- Τι λες, παιδί μου, αποκρίθηκε ο δίκαιος. Αφού θα βυθισθεί όλη η Πόλης, πως θα σωθεί η εκκλησία; Και ποιος θα μπαίνει σ’ αυτήν για να προσκυνήσει;
Μήπως ο Θεός κατοικεί σε χειροποίητους ναούς; Όχι βέβαια. Πάντως στη φήμη αυτή υπάρχει και κάτι αληθινό: Θα μείνει δηλαδή μόνο ο στύλος που βρίσκεται στην αγορά, γιατί κατέχει τους «τίμιους ήλους». Αυτός μόνο θα διασωθεί, ώστε περνώντας τα πλοία να δένουν επάνω του τα σχοινιά τους, και να θρηνούν αυτή την επτάλοφη Βαβυλώνα λέγοντας: «Αλλοίμονό μας! Η μεγάλη, η αρχαία Πόλης βυθίστηκε. Εδώ κάναμε με επιτυχία τις εμπορικές μας συναλλαγές και πλουτίζαμε». Το πένθος της θα διαρκέσει σαράντα ημέρες. Εξ αιτίας της θλίψεως των ημερών εκείνων θα δοθεί το βασίλειο στην πρεσβυτέρα Ρώμη, καθώς επίσης στο Σύλαιο και στη Θεσσαλονίκη. Αυτά θα συμβούν όταν θα πλησιάζει η συντέλεια, οπότε η κατάστασις του κόσμου θα χειροτερεύει, οι πόνοι και οι συμφορές θα πολλαπλασιάζονται"
Εκ της προφητείας του Αγίου Ανδρέα, του δια Χριστόν Σαλού, για τις έσχατες ημέρες που θα γνωρίσει αυτός ο κόσμος.
Για μένα το High-Light είναι αυτό:
Διαγραφή"η κατάστασις του κόσμου θα χειροτερεύει, οι πόνοι και οι συμφορές θα πολλαπλασιάζονται"
Ζητώ συγγνώμη που θα βγω εκτός θέματος, αλλά βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με τους εμπρησμούς
ΑπάντησηΔιαγραφήΠῶς οἱ φωτιές ἰσοπεδώνουν τό φυσικό περιβάλλον καί μετατρέπουν σέ πεδιάδες ὁρατές ἀπό τούς δορυφόρους τά ἐδάφη τοῦ ἀκριτικοῦ νομοῦ μας, πού χρησιμοποιοῦνται γιά τήν μεταφορά πολεμικοῦ ὑλικοῦ στό μέτωπο
– Στόχος ἦταν καί πάλι ἀποθῆκες πυρομαχικῶν στούς Ἀβάντες
– Ἡ στρατηγική τοῦ ἀντιπερισπασμοῦ μέ φωτιές στήν ὑπόλοιπη ἐπικράτεια, γιά νά ἀπασχολεῖται ὁ κρατικός μηχανισμός.....
.....Ἐπειδή κάποιοι ἔχουν ἀμηχανία νά παραδεχτοῦν δημοσίως αὐτό πού ἔχει καταλάβει καί ὁ τελευταῖος Ἕλληνας καί τό συζητᾶ δυνατά στά καφενεῖα, στόν δημόσιο λόγο μέχρι στιγμῆς ἐπικρατεῖ ἡ θεωρία τῆς… κλιματικῆς ἀλλαγῆς. Καί στό πλαίσιο αὐτῆς τῆς θεωρίας ἀναζητοῦνται καί πολιτικά ἐξιλαστήρια θύματα, ὑπουργοί, ἐπειδή τάχα δέν εἶχε ὀργανωμένη παρουσία ἡ πολιτεία στίς πυρκαγιές.
Πρόκειται γιά γεγονός ἀξιοθρήνητο. Νά σοῦ βάζουν φωτιές ἔξω ἀπ’ τό Στεφανοβίκειο, νά σοῦ ἀνατινάζουν ἀποθῆκες πυρομαχικῶν στήν 111 Πτέρυγα Μάχης στήν Ἀγχίαλο, νά σοῦ βάζουν φωτιές στούς Ἀβάντες τοῦ Ἕβρου, ὅπου εἶναι στούς παροικοῦντες γνωστό ὅτι βρίσκονται ἀποθῆκες μέ πυρομαχικά τῶν Ἐνόπλων Δυνάμεων, νά σοῦ βάζουν φωτιές στήν 112 Πτέρυγα Μάχης στήν Ἐλευσῖνα, κι ἐσύ (ὅπως λέει καί ἡ νεολαία μας) νά πετᾶς χαρταετό ἀναζητῶντας εὐθῦνες στό Ὑπουργεῖο Πολιτικῆς Προστασίας καί στήν κλιματική ἀλλαγή! Τόν κακό σου τόν καιρό!
Δυστυχῶς, ἡ ἀλήθεια εἶναι ἀγαθό πρός ἐξαφάνιση στίς ἡμέρες πολέμου πού ζοῦμε καί θά ἐξαφανιστεῖ ἀκόμα περισσότερο στό προσεχές μέλλον.
(συνεχίζεται ...)
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ
ΕΣΤΙΑ
Ἡ «Οὐκρανοποίηση» τοῦ Ἕβρου
Μανώλης Κοττάκης Αυγ 25
Αφοπλισμό στα νησιά δε ζητάει από τα γιουσουφάκια ο αρχιτουρκόγυφτος; Ε, εμείς του προσφέρουμε αφοπλισμό και στην ενδοχώρα, ώστε να τολμήσει να κάνει την κρουαζιέρα του χωρίς να κινδυνέψει να σκίσει τα πανάκριβα καλσόν του.
ΔιαγραφήΘέλουν τα αρχιλαμόγια να μας επαναφέρουν στην προ της επανάστασης του 1821 εποχή, αφού χρειάστηκε ένα μεσοδιάστημα για να αφαιρέσουν (με τρόπο) το Χριστό από τα στήθια μας, ώστε να ακυρώσουν το έργο του ισαπόστολου και εθνομάρτυρα Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Διαγραφή"Δυστυχώς οι δύο λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές"
Διαγραφήαρχι - ποιμένας των Ορθοδόξων (πρώην τούρκος αξιωματικός), για να έρθει και να δέσει το σιρόπι.
Μια καλή λέξη, τον άλλοτε ακάθαρτο εκείνο ληστή, τον έκανε καθαρό και άγιο και τον έβαλε στον Παράδεισο. και μια λέξη ανάρμοστη έφραξε στον Μωυσή τη γη της επαγγελίας. Να μην νομίσουμε, λοιπόν, μικρή αρρώστια τη φλυαρία· γιατί οι φιλοκατήγοροι και φλύαροι αποκλείουν τον εαυτό τους από τη βασιλεία των Ουρανών. Ο άνθρωπος πού έχει κακή γλώσσα, κι αν ακόμη προκόψει στην εδώ ζωή, όμως εκεί δε θα προκόψει, αλλά θα σκοντάψει και θα τον συλλάβουν ως θήραμά τους οι κακές τιμωρίες και θα τον καταστρέψουν. Σωστά έλεγε κάποιος σοφός, ότι είναι καλύτερο να πέσεις από ψηλά στο έδαφος, παρά από γλώσσα. Πρέπει λοιπόν να πιστέψουμε τον Απόστολο Ιάκωβο, που γράφει: «Κάθε άνθρωπος ας είναι γρήγορος ν’ ακούσει και αργός να μιλήσει».
ΔιαγραφήΆγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος
Τὸ λίγο λίγο γίνεται πολύ-θὰ τοὺς πάρει ὁ διάλος ὁ ἀφέντης τους(μακάρι νὰ μετανοήσουν, μὰ δὲν τὸ βλέπω,συγχωρέστε με)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον Ανώνυμος25 Αυγούστου 2023 στις 7:23 π.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι δεν καηκε η εικόνα αφού έπεσε θαυματουργικά στην αγκαλιά της Μοναχής. Το άρθρο πιο κάτω όταν λέει ότι κάηκε μέσα σε λίγες ώρες εννοεί το Μοναστήρι.