Τρίτη 1 Αυγούστου 2023

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΝΕΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΤΟ WORLDCOIN ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΟΣΟ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ: ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ! 


Γράφουν οι Andrew M. Bailey και
Nick Almond


Το Worldcoin - ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα που συνδέεται με ευαίσθητες βιομετρικές πληροφορίες, που συλλέγονται κυρίως από φτωχούς ανθρώπους - σίγουρα ακούγεται σαν μια τρομερή ιδέα.

Το "τρομερό" δεν το κάνει και δίκαιο.

Το Worldcoin θα πρέπει να συγκεντρώσει μια τεράστια βάση δεδομένων ίριδας. Αλλά δεν είναι όλοι πρόθυμοι να κοιτάξουν σε μια σφαίρα. Στη φάση εκκίνησης, τουλάχιστον, έπρεπε να πληρώσετε τους ανθρώπους για να σαρώσουν τα μάτια τους. 

Και έτσι το Worldcoin στράφηκε στον παγκόσμιο νότο – όπου ζουν τα φτωχότερα μάτια – και έπαιξε ένα σκοτεινό παιχνίδι «τι θα κάνουν οι άνθρωποι για τα χρήματα;».

Απίστευτα, το Worldcoin ήταν απροετοίμαστο για μια προφανή συνέπεια αυτής της στρατηγικής ανάπτυξης: Μια μαύρη αγορά για επαληθευμένα διαπιστευτήρια. Τώρα μπορείτε φαινομενικά να αγοράσετε ένα World ID για μόλις $ 30. 

Οποιοσδήποτε, λοιπόν, έχει περισσότερα από $30 στο χέρι μπορεί να έχει περισσότερες από μία ψηφιακές ταυτότητες (αν και το Worldcoin γνωρίζει αυτό το ζήτημα και έχει προτείνει λύσεις για την επίλυσή του). Η σύνδεση πραγματικών ανθρώπων με ψηφιακές ταυτότητες είναι ένα ακανθώδες παζλ.

Το Worldcoin δεν το διορθώνει αυτό. Και είναι απίθανο να το κάνει ποτέ, αφού τίποτα στο σχεδιασμό δεν μπορεί να σταματήσει τους σιβυλικούς επαγγελματίες επιτιθέμενους  να φτιαχνουν "μάτια" σε βασικό επίπεδο, με κακόβουλα μέσα.

Αυτό δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στο σύστημα ή στους σχεδιαστές του. Και όμως η εμπιστοσύνη είναι αυτό που απαιτούν. Το διαφημιστικό υλικό του Worldcoin είναι γεμάτο υποσχέσεις - να διαγράψει ευαίσθητες βιομετρικές πληροφορίες ή να τις κρατήσει κρυφές ή να μην τις χρησιμοποιήσει με κακόβουλους τρόπους. 

Μια ανάρτηση ιστολογίου (που αναφέρεται εδώ, το πρωτότυπο φαίνεται να έχει αλλάξει από την αρχική κυκλοφορία) το έθεσε ως εξής: "Κατά τη διάρκεια της φάσης δοκιμών πεδίου, συλλέγουμε και αποθηκεύουμε με ασφάλεια περισσότερα δεδομένα από ό, τι θα κάνουμε μετά την ολοκλήρωσή τους ...

 Θα διαγράψουμε όλα τα βιομετρικά δεδομένα που έχουμε συλλέξει κατά τη διάρκεια δοκιμών πεδίου μόλις οι αλγόριθμοί μας εκπαιδευτούν πλήρως».

«Εμπιστευθείτε μας», με άλλα λόγια. «Θα διαγράψουμε εντελώς τη βάση δεδομένων του βολβού του ματιού».

Αλλά όταν πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες, οι υποσχέσεις δεν αρκούν. Και οι ίδιοι άνθρωποι που επιμένουν να τους εμπιστεύεστε είναι αυτοί που πρέπει να προκαλούν τη μεγαλύτερη καχυποψία. 


Το γεγονός ότι ο συνιδρυτής του Worldcoin, Sam Altman, είναι επίσης επικεφαλής της OpenAI - μιας εταιρείας που επί του παρόντος μηνύεται για ισχυρισμούς αμφίβολης χρήσης μεγάλων συνόλων δεδομένων - θέτει περισσότερες ερωτήσεις από ό, τι απαντά.

Μερικές φορές οι υποσχέσεις απορρήτου του Worldcoin συνδυάζονται με εκθαμβωτικές τεχνικές λεπτομέρειες. Οι αποδείξεις μηδενικής γνώσης, μας λένε, θα σώσουν την κατάσταση και θα επιτρέψουν στους χρήστες να αποδείξουν την ανθρωπιά τους χωρίς να συνδέσουν κάποια συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα με ένα World ID ή άλλες σχετικές συναλλαγές.

Υπάρχει ένας κόκκος αλήθειας εδώ. Οι αποδείξεις μηδενικής γνώσης μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακές εγγυήσεις απορρήτου. Αλλά στην περίπτωση του μάρκετινγκ Worldcoin, είναι περισσότερο θέατρο παρά ουσία. 

Βγάζοντας τα παπούτσια σας στο αεροδρόμιο φαίνεται ότι λαμβάνονται σημαντικές προφυλάξεις (αλλά στην πραγματικότητα δεν σας κάνει πιο ασφαλείς). και οι μακροσκελείς αναρτήσεις ιστολογίου σχετικά με αποδείξεις μηδενικής γνώσης αποσπούν την προσοχή, αλλά στην πραγματικότητα δεν αντιμετωπίζουν, το πρόβλημα του Worldcoin που ζητά την εμπιστοσύνη των χρηστών.

Η σύνδεση αμετάβλητων βιομετρικών χαρακτηριστικών με το χρήμα θα μπορούσε να έχει δυστοπικές συνέπειες.

Φανταστείτε ότι η ψηφιακή σας ταυτότητα έχει χαθεί με κάποιο τρόπο - έχει κλείσει από τις αρχές λόγω μη συμμόρφωσης ή έχει αποκλειστεί με άλλο τρόπο. Με τα παραδοσιακά μετρητά - και άλλα κρυπτονομίσματα - μπορείτε πάντα να φτιάξετε ένα νέο πορτοφόλι και να αποθηκεύσετε μερικά φρέσκα νομίσματα σε αυτό. Αλλά αυτό δεν είναι Minority Report και δεν μπορείτε να πάρετε μια νέα ίριδα από τον χειρουργό της γειτονιάς σας.

Όταν η αμετάβλητη ψηφιακή σας ταυτότητα είναι κλειδωμένη - φανταστείτε εμπόρους που δεν θα πάρουν τα νομίσματά σας από εσάς χωρίς ψηφιακή υπογραφή που ανακοινώνει την παγκόσμια ταυτότητά σας - τελείωσε για εσάς. Δεν υπάρχει παλιός λογαριασμός. Δεν υπάρχει νέος λογαριασμός. Δεν υπάρχει σούπα για εσάς. Μόλις χάσατε την ψηφιακή σας προσωπικότητα.

Οι ενισχυτές θα μπορούσαν να απαντήσουν ότι, χάρη σε αποδείξεις μηδενικής γνώσης, θα μπορούσε κανείς να αποδείξει ότι μια δεδομένη συναλλαγή σχετίζεται με ένα έγκυρο World ID χωρίς να αποκαλύψει ποιο είναι το World ID - μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πλήρους αποκλεισμού ταυτότητας. Αλλά αυτή η απάντηση χάνει το νόημα.

Οι αποδείξεις μηδενικής γνώσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με καλοήθεις τρόπους ή για τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Ή οι αρχές θα μπορούσαν να απαιτήσουν περισσότερα. Θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τους χρήστες να αποκαλύψουν τα πάντα ή να κλειδωθούν εντελώς. Η δημιουργία ενός συστήματος και απλώς η ελπίδα ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν όλες οι εξουσίες επιτήρησης και ελέγχου του είναι αφελής, στην καλύτερη περίπτωση.
Δυστοπική προϋπόθεση... δυστοπικό premine;

Το Worldcoin χρεώνεται ως δίκτυο "που ανήκει σε όλους". Τα πρώτα διαφημιστικά υλικά ισχυρίζονται ότι δίνουν «σε κάθε άτομο στον πλανήτη ίσο μερίδιο ενός νέου κρυπτονομίσματος» ως προϋπόθεση του έργου. Ακούγεται αξιέπαινο. Αλλά μια ματιά στο πραγματικό σχέδιο για τη διανομή διακριτικών δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η ίση διανομή είναι ένας στόχος του έργου, πολύ λιγότερο ένας που θα επιτύχει.

Είναι ένα περίεργο νόμισμα «κόσμου» που δεν είναι καν διαθέσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία, το Σουδάν ή την Κίνα. Και αν η ίση κατανομή είναι ένας στόχος, η κατανομή ενός σημαντικού κομματιού όλων των διακριτικών που θα υπάρξουν ποτέ σε μυημένους είναι μια άλλη περίεργη επιλογή. Η πρώιμη τεκμηρίωση έθεσε αυτόν τον αριθμό εμπιστευτικών πληροφοριών στο είκοσι τοις εκατό. Τώρα είναι προγραμματισμένο να είναι τουλάχιστον είκοσι πέντε.

Ποιοι είναι αυτοί οι μυημένοι; Είναι ένας συνδυασμός προγραμματιστών Worldcoin και των συνεργατών τους, χειριστών Orb (με μπόνους εγγραφής που παρουσιάζουν δομή που μοιάζει με πυραμίδα) και μιας πλάκας διάσημων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Sam Bankman-Fried και Three Arrows Capital. Μια τέτοια ιδιοτέλεια δεν είναι το σχέδιο που θα περίμενε κανείς, για να το θέσω ήπια, από μια επιχείρηση με γνήσιες φιλοδοξίες ισότητας.


Τώρα που κυκλοφόρησε το Worldcoin, γνωρίζουμε λίγο περισσότερα για το πώς θα λειτουργήσει η διανομή διακριτικών. Δεν είναι εντελώς καθησυχαστικό.

Υπάρχει ένα πολύ γνωστό κόλπο κρυπτογράφησης. το αποκαλούν "Sam Coin" (ναι, μετά από αυτό Sam). Η ιδέα είναι να κυκλοφορήσει ένα πολύ μικρό ποσοστό όλων των μαρκών που θα υπάρξουν ποτέ. Παρά τη χαμηλή ρευστότητα και τον όγκο συναλλαγών, μπορεί να προκύψουν ορισμένοι εντυπωσιακοί πλήρως αραιωμένοι αριθμοί κεφαλαιοποίησης της αγοράς, οι οποίοι δημιουργούν εξαιρετικό μάρκετινγκ και δημιουργική λογιστική.

Το Worldcoin - όπως και το MAPS, ένα διαβόητο crypto dud - είναι ένα νόμισμα Sam.

Περίπου το ένα τοις εκατό των δέκα δισεκατομμυρίων tokens Worldcoin που θα υπάρξουν ποτέ βρίσκονται σε κυκλοφορία, κυρίως στα χέρια των ειδικών διαπραγματευτών που συνεργάζονται με το Worldcoin.

Και όμως, η πλήρως αραιωμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Worldcoin, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι κάπου γύρω στα είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι μια εξαιρετική ρύθμιση για την προσέλκυση κερδοσκοπικών μικροεπενδυτών.

 Και αυτοί οι ειδικοί διαπραγματευτές, επιπλέον, έχουν μια συμφωνία που τους εγγυάται πρόσβαση σε μάρκες σε σταθερή τιμή. Τα κέρδη τους είναι ασφαλή. Το αποτέλεσμα είναι μια δομή αγοράς προετοιμασμένη για χειραγώγηση και δυναμική άντλησης και απόρριψης - οικεία σε όποιον έχει δώσει μεγάλη προσοχή στην κρυπτογράφηση.

Το Worldcoin δεν είναι ένα ριζοσπαστικό νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και σίγουρα δεν στοχεύει στην ισότητα ή τη δικαιοσύνη.

Είναι απλώς μια από τα ίδια, αλλά με επιπλέον βήματα συλλογής δεδομένων.

Μην κοιτάτε τη σφαιρική κάμερα.


Ο  Andrew M. Bailey είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Yale-NUS College στη Σιγκαπούρη και Fellow στο Bitcoin Policy Institute.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου