Η WALL STREET ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ
Sutton's Wall Street and the Rise of Hitler είναι ένα αμφιλεγόμενο και σχολαστικά ερευνημένο έργο που διερευνά τη σχέση μεταξύ Αμερικανών βιομηχάνων και χρηματοδοτών με τη ναζιστική Γερμανία, ιδιαίτερα πώς ορισμένες προσωπικότητες της Wall Street και αμερικανικές εταιρείες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.
Ο Sutton ερευνά τις σχέσεις μεταξύ μεγάλων αμερικανικών εταιρειών και του ναζιστικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι σχέσεις βοήθησαν στη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό των Ναζί, συμβάλλοντας στο ξέσπασμα του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Main Street vs Main Street
Η Wall Street και η Μπολσεβίκικη Επανάσταση: Πώς οι Αμερικανοί καπιταλιστές χρηματοδότησαν τους Ρώσους κομμουνιστές
Προεδρία του Franklin Delano Roosevelt
Ένα έθνος υπό εκβιασμό - Τόμος 1
Ένα έθνος υπό εκβιασμό - Τόμος 2
Το βαθύ κράτος: η πτώση του συντάγματος και η άνοδος μιας σκιώδους κυβέρνησης
Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι αυτό που νομίζετε. Είναι οι παγκοσμιοποιητές εναντίον των υπολοίπων από εμάς
Εδώ είναι τα βασικά σημεία που θέτει ο Sutton στο βιβλίο:
Οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ στη ναζιστική Γερμανία
Ο Sutton υποστηρίζει ότι οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, ιδιαίτερα εκείνα που εδρεύουν στη Wall Street, παρείχαν σημαντικά δάνεια και οικονομική υποστήριξη στη ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 και του 1930.
Αυτή η οικονομική στήριξη βοήθησε τη Γερμανία να ανακάμψει από τον υπερπληθωρισμό των αρχών της δεκαετίας του 1920 και να αποκαταστήσει τη βιομηχανική της βάση.
Εξέχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Union Banking Corporation και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συμμετείχαν στη χρηματοδότηση γερμανικών επιχειρήσεων που αργότερα θα γίνονταν κρίσιμες για τη ναζιστική πολεμική μηχανή.
Εταιρικοί δεσμοί με τη ναζιστική Γερμανία
Ο Sutton υπογραμμίζει πώς αρκετές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες είχαν βαθείς δεσμούς με τη ναζιστική Γερμανία. Παρέχει λεπτομερή στοιχεία ότι εταιρείες όπως η General Motors, η Ford, η IBM, η Standard Oil και η ITT όχι μόνο είχαν επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Γερμανία, αλλά συνέβαλαν επίσης άμεσα στις βιομηχανικές και στρατιωτικές δυνατότητες του ναζιστικού καθεστώτος.
Για παράδειγμα, ο Sutton ισχυρίζεται ότι η Ford είχε εργοστάσια στη Γερμανία που παρήγαγαν στρατιωτικά οχήματα για τους Ναζί και θυγατρικές της General Motors συμμετείχαν στην κατασκευή αρμάτων μάχης και αεροσκαφών για τη γερμανική πολεμική προσπάθεια.
Η Standard Oil, μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, είχε συμφωνίες με την IG Farben, μια βασική γερμανική χημική εταιρεία που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη ναζιστική πολεμική προσπάθεια, παρέχοντας τα καύσιμα και τα συνθετικά υλικά που ήταν απαραίτητα για τον γερμανικό στρατό.
Ο ρόλος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ)
Ο Sutton επικεντρώνεται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έδρα την Ελβετία, ως βασικό παράγοντα στη διοχέτευση χρημάτων στο ναζιστικό καθεστώς. Η BIS ήταν φαινομενικά ουδέτερη, αλλά ο Sutton υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο από Αμερικανούς και Ευρωπαίους τραπεζίτες για τη χρηματοδότηση της ναζιστικής πολεμικής μηχανής.
Περιγράφει λεπτομερώς πώς η BIS διευκόλυνε τις συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας, βοηθώντας τους Ναζί να αγοράσουν κρίσιμες προμήθειες και να διαχειριστούν οικονομικές επιχειρήσεις, ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Η άνοδος του Χίτλερ και η υποστήριξη των Αμερικανών βιομηχάνων
Ο Sutton εντοπίζει την πρώιμη οικονομική υποστήριξη που έλαβε ο Αδόλφος Χίτλερ από τους Αμερικανούς βιομηχάνους. Υποστηρίζει ότι ενώ η πολιτική ρητορική του Χίτλερ ήταν αντικαπιταλιστική, το κίνημά του εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική υποστήριξη των διεθνών καπιταλιστών.
Ορισμένες από τις οικονομικές ελίτ είδαν μια ευκαιρία να υποστηρίξουν το καθεστώς του Χίτλερ, πιστεύοντας ότι μια ισχυρή Γερμανία θα χρησίμευε ως ανάχωμα κατά της εξάπλωσης του κομμουνισμού στην Ευρώπη.
Μεταξύ των βιομηχάνων που προσδιορίζει ο Sutton είναι ο Prescott Bush (πατέρας του προέδρου George H.W. Bush), ο οποίος συμμετείχε σε εταιρείες που παρείχαν οικονομική υποστήριξη στη Γερμανία μέσω της οικογένειας Thyssen, βασικού συμμάχου των Ναζί και βιομηχανικού ομίλου.
Μεταφορά τεχνολογίας και βιομηχανική συνεργασία
Ο Sutton περιγράφει λεπτομερώς πώς οι αμερικανικές εταιρείες μοιράστηκαν κρίσιμη τεχνολογία με τη ναζιστική Γερμανία, βοηθώντας την ικανότητά της να επανεξοπλίσει και να εκσυγχρονίσει τη βιομηχανική της βάση. Η IBM προμήθευσε τους Ναζί με την απαραίτητη τεχνολογία για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης μέσω των συστημάτων καρτών διάτρησης.
Η ITT, μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, είχε στενούς δεσμούς με το ναζιστικό καθεστώς, παρέχοντας τεχνολογία που βελτίωσε την υποδομή επικοινωνίας της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Sutton προτείνει ότι χωρίς αυτές τις αμερικανικές τεχνολογικές συνεισφορές, η ναζιστική πολεμική προσπάθεια θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική.
Ηθική συνενοχή των αμερικανικών εταιρειών
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του έργου του Sutton είναι ο ισχυρισμός του ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες και οικονομικές ελίτ εν γνώσει τους επωφελήθηκαν από την επιθετικότητα και τις πολεμικές προσπάθειες της ναζιστικής Γερμανίας, παρά τις σαφείς ηθικές επιπτώσεις.
Ο Sutton υποστηρίζει ότι η εταιρική απληστία και η επιδίωξη του κέρδους παρακίνησαν αυτές τις αλληλεπιδράσεις, ακόμη και όταν έγινε σαφές ότι οι Ναζί διέπρατταν φρικαλεότητες.
Υποστηρίζει επίσης ότι αυτές οι επιχειρηματικές συναλλαγές δεν σταμάτησαν μετά την είσοδο των ΗΠΑ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ορισμένες εταιρείες συνέχισαν να παρέχουν συγκεκαλυμμένη ή έμμεση υποστήριξη στους Ναζί, συχνά μέσω θυγατρικών που εδρεύουν σε ουδέτερες χώρες όπως η Ελβετία ή η Σουηδία.
Η επιρροή της Wall Street στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ
Ο Sutton προτείνει ότι τα ίδια οικονομικά συμφέροντα που υποστήριζαν τον Χίτλερ είχαν επίσης σημαντική επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Υποστηρίζει ότι πολλές από τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην πορεία προς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο επηρεάστηκαν από τα ίδια συμφέροντα της Wall Street που είχαν υποστηρίξει οικονομικά τη ναζιστική Γερμανία.
Διερευνά επίσης την ευρύτερη ιδέα ότι η Wall Street προσπάθησε να διατηρήσει μια ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη και ότι η υποστήριξη της Γερμανίας ήταν μέρος μιας στρατηγικής για την αντιστάθμιση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η υποκρισία του αντιφασισμού
Ένας από τους πιο προκλητικούς ισχυρισμούς του Sutton είναι ότι ενώ η κυβέρνηση του Roosevelt παρουσιάστηκε ως έντονα αντιφασιστική, στοιχεία εντός της ελίτ των ΗΠΑ εξακολουθούσαν να επωφελούνται από το ναζιστικό καθεστώς.
Επικρίνει αυτό που βλέπει ως υποκρισία εκ μέρους αυτών των ελίτ, οι οποίες υποστήριξαν δημόσια τη δημοκρατία και πολέμησαν τον φασισμό, αλλά ιδιωτικά επέτρεψαν την άνοδο του ναζιστικού καθεστώτος μέσω της οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας.
Επιπτώσεις στον μεταπολεμικό κόσμο
Ο Sutton υποστηρίζει ότι οι συνέπειες αυτής της οικονομικής στήριξης επεκτάθηκαν πέρα από το τέλος του πολέμου. Πολλές από τις ίδιες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είχαν υποστηρίξει τη ναζιστική Γερμανία βγήκαν αλώβητες από τον πόλεμο και συνέχισαν να κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές.
Προτείνει ότι η επιρροή τους στον μεταπολεμικό κόσμο βοήθησε στη διαμόρφωση της παγκόσμιας καπιταλιστικής τάξης και πολλά από τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτές τις συναλλαγές δεν λογοδοτούσαν ποτέ.
Στη Wall Street και την άνοδο του Χίτλερ, ο Antony C. Sutton παρουσιάζει ένα σκληρό, βαθιά ερευνημένο επιχείρημα ότι οι αμερικανικές οικονομικές και βιομηχανικές ελίτ ήταν συνένοχες στην άνοδο της ναζιστικής Γερμανίας.
Καταγράφει πολλές περιπτώσεις όπου αμερικανικές εταιρείες και τραπεζίτες όχι μόνο συνεργάστηκαν με τους Ναζί, αλλά έπαιξαν επίσης κρίσιμο ρόλο βοηθώντας το καθεστώς να επανεξοπλιστεί και να προετοιμαστεί για πόλεμο.
Το έργο του Sutton αμφισβητεί την κοινή πεποίθηση ότι η επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ ήταν ομοιόμορφα αντίθετη με τον Χίτλερ και αποκαλύπτει τους περίπλοκους, και συχνά ανησυχητικούς, δεσμούς μεταξύ του αμερικανικού καπιταλισμού και του ναζιστικού καθεστώτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου