ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Μ.ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπενιαμίν Νετανιάχου αξιοποίησαν την επικράτηση των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο ως απόδειξη ότι ο ίδιος σπατάλησε τη διακομματική αμερικανική στήριξη προς το Ισραήλ, η οποία είχε οικοδομηθεί επί γενεών, καθώς οι ίδιοι αναζητούν την ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς αυτόν.
Οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τις ενδιάμες εκλογές της Τρίτης, σε μια ηχηρή αποδοκιμασία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ — μια αποδοκιμασία που τροφοδοτήθηκε, εν μέρει, από τη βαθιά αγανάκτηση για τον αντιδημοφιλή αμερικανο-ισραηλινό πόλεμο κατά του Ιράν.
Η ψηφοφορία στις ΗΠΑ διεξήχθη μόλις μία εβδομάδα μετά τις ισραηλινές εκλογές, κατά τις οποίες ο δεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, αλλά συγκέντρωσε αρκετές έδρες ώστε να εμποδίσει τον βασικό του αντίπαλο, Γκάντι Άιζενκοτ, να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη προοπτική για την ανατροπή του.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, πρόκειται να πραγματοποιήσει συνομιλίες την Τετάρτη και την Πέμπτη με εκπροσώπους των κομμάτων, προτού αναθέσει σε έναν από τους δύο άνδρες τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός, ασκώντας υπηρεσιακά καθήκοντα.
Η αμερικανική στήριξη προς τον επί μακρόν σύμμαχο κλονίζεται
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον πιο σταθερό σύμμαχο του Ισραήλ εδώ και γενιές, επί προεδρίας ηγετών και από τα δύο κόμματα, παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από τη δεκαετία του 1970.
Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενους ηγέτες που επιδίωκαν συστηματικά την εύνοια τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, ο Νετανιάχου έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των Ρεπουμπλικανών.
Η υποστήριξη προς το Ισραήλ μεταξύ των Δημοκρατικών και ορισμένων Ρεπουμπλικανών μειώθηκε μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς το 2023 και μειώθηκε περαιτέρω φέτος, αφότου ο Τραμπ και ο Νετανιάχου διέταξαν κοινή επίθεση στο Ιράν.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί υποψήφιοι ανέδειξαν την κριτική για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ ως ένα σημαντικό επιχείρημα της προεκλογικής εκστρατείας.
Την Τρίτη, ο Τραμπ, ο οποίος είχε υποστηρίξει τον Νετανιάχου, δεσμεύτηκε την ημέρα των εκλογών να σταματήσει την ετήσια χρηματοδότηση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ, μια κίνηση που, όπως είπε, θα εξαλείψει ένα «κακό σημείο συζήτησης» που χρησιμοποιούν οι Δημοκρατικοί.
Βολές Γκολάν κατά Νετανιάχου
Ο Γιαΐρ Γκολάν, επικεφαλής του κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Δημοκρατικοί» στο Ισραήλ, δήλωσε στο X ότι τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ «αποκαλύπτουν πόσο τοξικός είναι ο Νετανιάχου, τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικανούς».
Ο ηγέτης της κεντρώας αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα κατέδειξαν πως «το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια» να παραμείνει ο Νετανιάχου στην εξουσία.
«Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας, απειλεί τη δημοκρατία μας και θα καταστρέψει το κύρος μας στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Λαπίντ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Νετανιάχου έχει τηρήσει μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ. Το γραφείο του δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Ενδέχεται να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα είναι ο Νετανιάχου ή ο Άιζενκοτ εκείνος που θα κληθεί τελικά να αποκαταστήσει τη σχέση.
Όποιος από τους δύο υποψηφίους επιλεγεί πρώτος, θα πρέπει να σχηματίσει νέα κυβερνητική συμμαχία. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευκαιρία θα δοθεί στον άλλον. Εάν αποτύχουν και οι δύο, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Πιο εχθρικό προς το Ισραήλ το νέο Κογκρέσο;
Παράλληλα, ο Ούντι Σόμερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, προέβλεψε ότι το νέο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο θα ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα είναι το πιο εχθρικά διακείμενο προς το Ισραήλ στην ιστορία του.
Αν και η μεγαλύτερη εξουσία όσον αφορά την εξωτερική πολιτική παραμένει στα χέρια του Προέδρου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση μέσω ακροάσεων, κοινοβουλευτικού ελέγχου και δημοσιονομικών μέτρων, ανέφερε.
«Η σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών και η συντριβή των Ρεπουμπλικανών αποτυπώνουν το επόμενο κεφάλαιο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ», δήλωσε ο Σόμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου